hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Amit eddig nem biztos, hogy tudtál a Tisza-tóról

A HelloHal bloggere gyűjtött össze egy sor érdekességet a tóról. Ha még nem tudod, hol nyaralj, segítünk a döntésben.
Horváth Szabolcs írása a HelloHal blogon - szmo.hu
2017. április 27.

hirdetés
A Hello Hal bloggere elsődleges feladatának tekinti, hogy elkalauzoljon benneteket az édesvízi halak világába. Receptekkel, rendezvényekkel és fesztiválokkal népszerűsíti a halfogyasztást, ami elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak.

Az egészséges életmódhoz pedig nem csak a táplálkozás, hanem a mozgás is hozzátartozik. Egy halakkal foglalkozó blog pedig mi mást is ajánlhatna, mint sportolást a Tisza-tó környékén, ami egyébként az ország egyik legjobb halas ételeket kínáló helye.

Tudtad,...

...hogy a Tisza-tó 127 négyzetkilométer felületű, ebből 23 négyzetkilométer sziget vagy félsziget.

...hogy a Tisza-tó ötször nagyobb a Velencei-tónál, és egyötöde a Balatonnak.

...hogy a Tisza-tó térségében található, ma már a folyótól távolabb eső Tisza előnevű települések a XIX. század közepéig Tisza-parti települések voltak, s a folyó szabályozásakor, annak a kanyarulatainak a levágásával "kerültek távolabb" a folyótól, s az egykori meder maradványai általában még ma is felismerhetők a közelükben.

hirdetés

...hogy a tóba 3 felől érkezik természetes módon a víz és 4 felé távozhat szabályozott formában. Az érkező oldal a Tisza, az Eger- vagy Rima-patak és a Laskó-patak. A távozó oldal a Tisza, a Jászsági-főcsatorna, a Nagykunsági-főcsatorna és a Horthy-csatorna.tiszato2poroszlo

...hogy a Tisza-tó téli-nyári vízszintváltása egyidős a tóval, de az első években még több mint 2 méter volt a két vízszint között a különbség, míg mára általában csak 120 centi. A téli vízszintre egyébként elsősorban a jegesedés csökkentése és az abból adódó veszélyhelyzetek elkerülése miatt van szükség.

...hogy a több mint 1300 méter hosszú kiskörei hallépcső Európa leghosszabb ilyen létesítménye, s akár 10 méteres vízszintkülönbségnél is képes biztosítani mindkét irányból az átjárást az alvíz és a felvíz között.

...hogy a Tiszaörvénynél induló Horthy-csatorna nem véletlenül kapta ezt a nevet, hiszen a kormányzó kenderesi birtokára szállította az öntözővizet.tiszato5

...hogy a Horthy csatorna összhossza közel 100 kilométer, és 115 négyzetkilométert fed le.

...hogy a Tisza-tavon 1 centis vízszintemelkedéshez egymillió köbméter vízre van szükség.

...hogy a Nagykunsági Főcsatorna Magyarország legnagyobb öntöző műve. A Körös-völgyig ki van építve, 40 kilométerre a Tisza-tótól kettéágazik, a keleti ág a Hortobágy-Berettyóba, a nyugati pedig a Hármas-Körösbe köt be.tiszato_ck

...hogy a holtág és a morotva nem azonos vízteret jelent. A morotva egy-egy kisebb ki-bejáróval rendelkezik, így van összeköttetésben a nagy vízzel.

...hogy az öblítőcsatornák olyan rendszert alkotnak, mint az emberi érhálózat, s nyáron folyamatosan szállítják a Tiszából a friss vizet a medencék felé.

...hogy az öblítőcsatornák a Tisza főmedrét kötik össze a belső medencékkel.tiszato_scheffer-3

Ha a fentiek alapján megtetszett a Tisza-tó, a HelloHal blogon túrajavaslatokat is találsz, természetesen halvacsorával egybekötve.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk