/utazz/akar-par-ezer-forintert-is-tengerparton-nyaralhatsz-a-tel-kozepen/
hirdetés

UTAZZ

Akár pár ezer forintért is tengerparton nyaralhatsz a tél közepén

Eilat pálmafákkal, homokos strandokkal és lenyűgöző vízi élővilággal várja a turistákat. Kis mázlival pedig nevetségesen olcsó repülőjegyeket is ki lehet fogni.

Link másolása

hirdetés

Szép dolog a nagy pelyhekben hulló hó és a fehérbe borult táj, de legyünk őszinték: aligha utasítaná bárki vissza, ha a legkeményebb fagyok idején lehetősége lenne egy olyan helyre utazni, ahol simán nyári ruhában sétálgathat a kellemes napsütésben, sőt akár még a tengerben is fürödhet.

Erre a "télből nyárba" életérzésre egész iparág épült, azonban a tipikus úti célok (Thaiföld, Maldív-szigetek stb.) az emberek többsége számára megfizethetetlenül drágák, vagy legalábbis komoly spórolást igényelnek.

De még az egy fokkal közelebbi, enyhébb éghajlatú helyekhez (például a Kanári-szigetek vagy Marokkó) is viszonylag mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Szerencsére azonban a fapados légitársaságok térnyerésével egészen új lehetőségek nyíltak.

Az egyik ilyen Eilat, Izrael legdélebbi városa, ahová a Ryanair bő két éve indított járatot. A Vörös-tenger partján fekvő üdülőközpontba eleve nem érdemes nyáron menni, akkor ugyanis kibírhatatlan a hőség: a 40 fok feletti értékek sem ritkák.

eilat1

Az Ovda nemzetközi repülőtér, ahonnan bő egy óra beérni a városba

hirdetés
eilat2

Élő halak mellett szobrokban is gazdag a település

eilat10

Sopron is testvérváros

A téli hónapok viszont annál ideálisabbak időjárás szempontjából: ilyenkor 25-26 fok a megszokott (sőt, a jelenleg érvényes előrejelzés szerint hétvégére 30 fölé kúszik), és nemhogy csapadékra nem kell számítani, még felhő is csak elvétve takarja el a napot.

A nagyjából 50 ezer fő lakosságú település élete teljesen a turizmus köré szerveződik: a part mentén egymás mellett sorakoznak a resort-szállodák, amelyeket jó néhány pláza, ékszerüzlet, koktélbár és hasonló létesítmény szolgál ki.

Színes halak mindenhol

Az éghajlaton kívül Eilat legfőbb vonzereje a páratlanul gazdag Vörös-tengeri élővilág. Teljesen kezdőknek is van lehetőségük búvártanfolyamon részt venni, oktató társaságában snorkelezni (tehát légzőcsővel merülni) pedig akár pár perces felkészítést követően is lehet.

Már a part közvetlen közelében is karnyújtásnyi távolságra úszkálnak körülötted a lenyűgözőnél lenyűgözőbb vízi élőlények: kisebb és nagyobb halak, ezernyi tagból álló csillogó halrajok, ártalmatlan (így meg is simogatható) medúzák.

Egy bő félórás merülés ára átszámítva nagyjából 12 ezer forint, ami a cserébe kapott élményeket figyelembe véve teljesen megéri.eilat8eilat4

eilat13

Azok az elmosódott színes foltok ott halak, pár méterre a parttól

Ha viszont inkább maradnál a felszínen, akkor sem kell lemondanod a látványról. Egyrészt a strandokon is meglepően nagy arányban merészkednek a part közelébe a vízi élőlények. Lehet, hogy ehhez szerencse is kellett, mindenesetre elég volt pár méterre bemenni a vízbe (ahol még szinte térdig sem ért), máris ott úszkáltak a halak és medúzák az ember lába körül.

És van még egy opció: a Coral World Underwater Observatory kicsit a budapesti Tropicariumhoz hasonlít, persze sokkal jobban kiaknázva a helyszínben rejlő lehetőségeket. Bár több mesterséges akváriumot is építettek, ahol akár cápákat is nézegethetünk, a legjobb rész egy nagy henger, amiben konkrétan a tengerszint alá lehet lemenni egy nagy csigalépcsőn.

Itt is üvegfalakon át nézhetjük az élővilágot, azzal a különbséggel, hogy mesterségesen kialakított medence helyett nyílt víz van körülöttünk. Tehát az úszik oda, aki éppen arra jár – ami azért mégsem ugyanaz, lássuk be.

És ilyenek is akadnak bőven: akár órákat is el lehetne tölteni ezen az egy helyen pusztán bámészkodással. A belépő az egész komplexumba átszámítva 8000 forint körül van, de annak, aki fogékony az ilyesmire, bőven megéri rászánni a pénzt.eilat5eilat12eilat6

Biztonságos?

Izrael kapcsán nyilván mindig felmerül, mekkora kockázatot jelent odautazni. Egy hét tapasztalatai alapján: biztosítást mindenképp érdemes kötni – már csak elővigyázatosságból is –, azonban egyáltalán nem kell túlaggódni a dolgot.

Bár a fokozott készültségnek nincs annyira erősen érzékelhető jele, azért elég könnyen bele lehet futni fegyveres katonákba az utcákon.

Annál is inkább, mivel a szabályok szerint fegyverüket szolgálaton kívül is maguknál kell tartaniuk, tehát simán felszállnak úgy a buszra, hogy ott lóg az oldalukon a gépfegyver. Magyar szemmel ez persze furcsa, de elég hamar hozzá lehet szokni a látványhoz.

A lényeg: biztonsággal kapcsolatos aggodalmak senkit ne tartsanak vissza az utazástól.eilat11eilat7

És tényleg ennyibe kerül?

Nem tévedés, december végén tényleg lehetett oda-vissza repülőjegyet foglalni nagyjából 10 ezer forintért, egy hónappal későbbi indulással. Persze az összeg akár napról napra is változhat, ezért az jár a legjobban, aki rugalmas az időpontokat illetően.

A járat csak a téli menetrend idején, októbertől március végéig közlekedik, tehát még nagyjából 2 hónapja van annak, aki szeretne beiktatni egy kis előnyaralást.

Pillanatnyi (február 5-e délutáni) állás szerint ha 5 ezer forintos jegyek nem is, 6-7-8 ezer forintosak még simán akadnak, tehát akár 15-20 ezer forinton belül meg lehet úszni az utazást.

Az őszi menetrend egyelőre még nem elérhető, de bízzunk benne, hogy újra elindítják, és időben lefoglalva még kevesebb pénzből kijön majd.

Szálláshelyből nyilván mindenféle kategória elérhető, a már említett part menti hotelektől a kicsit távolabb eső panziókig és vendégházakig. Utóbbiak esetén 12-13 ezer forintért már lehet szobát találni két főre, aki pedig megosztott hálótermi ággyal is beéri egy hostelben, még többet spórolhat.

eilat14

A kicsit Siófok-hangulatú parti sétány alkonyatkor

eilat9
eilat15

Busszal csak pár óra a Holt-tenger, ahol ilyen földöntúli látvány fogad

Mi van még a környéken?

A Ryanair heti 2 járatot indít, de ha már ott vagyunk, érdemesebb legalább egy teljes hetet maradni. Igaz, magára Eilatra pár nap is elég, azonban adódnak még lehetőségek a környéken. A Holt-tenger például alig pár órára van busszal, itt hasonlóan kedvező a klíma, ráadásul ugye lehet lebegni is a vízen – ez az, amit a Vörös-tenger nem tud.

Onnan pedig további néhány óra alatt Jeruzsálembe és Tel-Avivba érhetünk, ahol nyilván ezernyi látnivaló várja a turistákat. Tel-Avivba pedig szintén repül fapados (a Wizzair), kis mázlival akár hasonlóan olcsó jegyárakkal. Adja magát, hogy aki szereti a mászkálós, nem végig egy helyben maradós utazásokat, Eilatba érkezzen, majd egy héttel később Tel-Avivból induljon vissza.

A másik lehetőség, hogy maradunk délen, ekkor viszont Jordániát érdemes felfedezni, mivel az Eilattal szomszédos Aqaba konkrétan helyi buszjárattal is megközelíthető. De nem nagy távolság a legendás ókori romváros, Petra sem.

Fontos viszont, hogy Izraellel ellentétben Jordániába vízum szükséges, de ha kicsit beleássuk magunkat a részletekbe, erre is találhatunk különféle kedvezményes opciókat.

Összegezve egy dolog biztos: ha a tél közepén meleg helyre vágyunk, ár/érték arányban jelenleg aligha van ennél jobb lehetőség.

(A cikk elkészülését senki nem szponzorálta, ez egy magánútról írt élménybeszámoló.)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk