/utazz/a-var-amelyet-a-legenda-szerint-a-hollok-epitettek-fel/
hirdetés

UTAZZ

A vár, amelyet a legenda szerint a hollók építettek fel

Egy szép leány a hűséges madaraknak köszönhette, hogy kiszabadult. A különös történelmű hely és a mellette található mesebeli falucska most már ősszel és télen is vár.

Link másolása

hirdetés

Hollókő, ez a hegyekben megbúvó kicsiny falucska, és a fölé magasodó vár nem véletlenül híres hely. Nem csak a látványos húsvéti locsolkodás miatt érdemes eljönni, azon túl is sok-sok izgalmas és érdekes látnivalót rejt.holloko_2016_10-8-copy

A település nevének eredete is mesés. A legenda főszereplője egy szép leány és a hollók.

A mese szerint a szomszédos Pusztavárhegy ura, Kacsics András elrabolt egy leányt és az itt épülő várba zárta el. Ám pechjére a lány dajkája boszorkány volt, aki összeszövetkezett az ördöggel, hogy kiszabadítsa a lányt. Az ördög fiai éjszakánként holló képében jelentek meg a várban, és csőrükben hordták el a köveket onnan, egészen addig, míg a lány ki nem szabadult. Az elhordott köveket a hollók egy közeli dombtetőre vitték, ahol új vár épült belőle, ez lett Hollókő vára.

A szépséges leány később a vár úrnője lett, és amerre járt, útját a hollók vigyázták. Ennek a csodás menyecskének a leszármazottai a mai hollókői lányok, asszonyok. Saját bevallásuk szerint is boszorkányosak :)

holloko_2016_10-14-copyholloko_2016_10-17-copyholloko_2016_10-18-copy

A vár

A hollókői vár és az alatta elterülő falu története a 13. századig vezethető vissza. Sok gazdája volt a várnak, Csák Máté, Károly Róbert, Széchenyi Tamás kezén is volt. A vidéket a török is többször feldúlta. Végül I. Lipót parancsára 1711-ben a Szatmári békeszerződés alapján lerombolták. A romvárat 1966-ban kezdték el felújítani, és a munkák harminc évig tartottak.

hirdetés
holloko_2016_10-22-copyholloko_2016_10-24-copy

A vár sok kincskeresőt is vonzott, mert az a hír járta, hogy a ciszternájában rejtette el Csák Máté a török elől a kincseit. A hiedelem szerint a török uralom végén a megszállók is ide rejtették vagyonukat.

A várban ma több érdekességet is láthattok

A Kacsics-teremben kialakított panoptikumban a 13. század elevenedik meg, a vár ura és családja éppen vendégeket fogad.holloko_helyikepek-9holloko_helyikepek-10.

A fegyverteremben a 11-16. századi hadviselés kézi fegyvereit nézhetitek meg. Mellettük a királyok és a nemzetségek címerpajzsait találjátok.

Az épületnek azonban van még egy különlegessége: a páratlan kilátás a környékre és az alatta elterülő falura. A toronyba felmászva kivételes látvány tárul elétek.holloko_2016_10-19-copyholloko_2016_10-21-copyholloko_2016_10-49-copy

A hollókői vár, mely egy 14 millió éves vulkán kürtőjének tetején épült, idén először ősszel és télen is nyitva tart, ha az időjárás engedi. Az aktuális helyzetről a honlapjukon tájékozódhattok.

Bővebb infók: ITTholloko_2016_10-61-copyholloko_2016_10-64-copyholloko_2016_10-66-copy

Hollókő, az Ófalu

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely a természeti környezetével együtt az UNESCO világörökség része. A település nem skanzen, hanem valódi, élő faluközösség, ahol a házakat használják, lakják, vagy bemutatóhelyként, múzeumként hasznosítják.

A palóc népviselet, a nyelvjárás, az Ófalu házai, a kiállítások, és programok sok vendéget vonzanak. Korábban az ősz vége felé bezártak a látványosságok, de idén több helyszín is nyitva tart, hogy bebizonyítsák, érdemes megismerni a vidéket a hűvösebb napokon is.holloko_helyikepek-1holloko_helyikepek-7holloko_helyikepek-11

Ezen a helyen a 13. század óta élnek. A történelmi viharok nem kímélték a területet, így például a török időkben elnéptelenedett, csak pár család maradt itt. Később azonban újra benépesült a falu.

A főleg fából épült házak többször is a tűz áldozatai lettek. Az 1909-es nagy tűzvész után azonban már kőalapra építették a vályogfalu házakat, melyek azóta is őrzik formájukat. Ófalu végleges arculata 1911-re alakult ki.holloko_2016_10-77holloko_2016_10-79holloko_2016_10-80

Az egyutcás faluszerkezetben a központban áll a zsindellyel fedett kis templom, melyet 1889-ben közadakozásból építettek. A ma kb. 400 lakosú településen 67 védett épület van. Ezek főleg kontyolt, nyeregtetős parasztházak, fatornáccal és tetejükön faragott díszítéssel.holloko_2016_10-76holloko_2016_10-83holloko_2016_10-104

Ez az épületegyüttes Közép-Európa legjobb állapotban megőrzött népi építészeti együttese.

Az őszi-téli szezonban sétálójeggyel nézhetitek meg a nyitva tartó házakat.

A Faluséta jegyről infók ITT

A Faluséta

A séta a falu szélén lévő parkolótól indul, innen egy kis ösvényen közelíthetitek meg a várat. A dombról egy romantikus erdei út vezet le az Ófaluba, ahol a térképen jelzett útvonalon megismerhetitek és felfedezhetitek a házakat. Bár arculatuk hasonló, mégis mindegyik egyedi, különleges részletekkel. Az udvarok, kertek is bájosak, van ahol még juhokat is láthattok.

A faluban a Guzsalyas házban a palóc hímzéseket és ruhadarabokat nézhetitek meg.

A Falumúzeumban egy jómódú palóc család otthonába pillanthattok be, tárgyaikkal, szokásaikkal ismerkedhettek meg.

Érdemes meglátogatni a Gazduram sajtboltját, ahol kóstolót adnak a Cserhát lankás, füves dombjain legeltetett tehenek és kecskék tejéből készült ízletes és különleges házi készítésű sajtokból. Horváth László és Horváth Gyöngyi sajtkészítő mesterek pedig elárulják a Hollókői batyu titkát is.

A Kalácsos pékségben adalékanyagoktól mentes, kézműves módszerekkel előállított kenyerekkel, péksüteményekkel, finompékáruval és cukrásztermékekkel vár benneteket. Lehetőség van helyben fogyasztásra is, és bizony jól esik egy kicsit megpihenni és falatozni, mire a sétával ideérünk.

A Palóc játszóházban hagyományos népi játékokat próbálhattok ki, a szervezők várnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

A séta végén pedig a Hollóköves Kávézóban vendégül látnak egy kávéra, vagy üdítőre.

holloko_2016_10-114holloko_2016_10-135holloko_2016_10-143

A falu aktuális híreiről, programjairól információk ITT.

Novemberben például Szent Márton Napi Vígasságot tartanak. November 12-én Szent Márton legendás csodatételének felelevenítése, középkori és libás játékok, vitézi bemutatók, párviadalok lesznek.

A többi látnivalóért pedig – ígérem – visszatérünk tavasszal.

A beltéri fotókat Kelecsényi Péter készítette.

Ha érdekes volt, oszd meg a cikket másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk