/utazz/a-tokeletes-hely-a-tura-a-tortenelem-es-a-romantika-kedveloinek/
hirdetés

UTAZZ

Merre túrázz a Fertő-tó körül?

A Fertő-táj különös szépségű részén egy hangulatos kis üdülőfaluban minden együtt van egy hétvégi kiruccanáshoz.

Link másolása

hirdetés

Hegykő község Győr-Moson-Sopron megyében található. A Fertő-táj különös szépségű részén, a Fertő tó nádasokkal övezett partja mellett fekszik. A község nagy része a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozik. A Soprontól 20 km-re, Fertődtől 5 km-re lévő falu három ausztriai határátkelőhelyhez is közel van és átszeli a Fertő körüli kerékpárút is.

ferto4

A terület már korán lakott volt, a honfoglalás után a Kér törzs tagjai éltek itt. A hely később a soproni vár, majd a Kanizsayak, utánuk pedig a Nádasdyak birtokába került. A falu 1671 után a Széchényi-család tulajdona lett.

Az itt élők megélhetését a XVI-XVII. században a halászat biztosította. Később a földművelés lett a fő irány, híres volt az itt termelt zöldség. Mára a gyógyvizes termálfürdő és a környék, a tiszta levegő, a túrázási lehetőségek vonzzák ide a látogatókat. A Világörökség címmel kitüntetett Fertő-táj egyik legszebb helye ez az üdülőfalu.

ferto8

hirdetés

Hegykői Termálfürdő

A termálfürdőben összesen 1180 négyzetméter vízfelület vár benneteket, fedett és nyitott medencékkel. Az 1434 méter mélyről feltörő 55°C víz, nátrium-kloridos alkáli-hidrogénkarbonátos jellegű, kissé kemény, fluoridos, kénes termálvíz kiemelkedően magas ásványi anyag tartalma és orvosilag bizonyított gyógyhatása miatt 2004-ben kapta meg a gyógyvíz minősítést.

Alkalmas idült mozgásszervi betegségek gyógyítására és rehabilitációs kúraként csonttörések, ficamok, ízületi rándulások, izomhúzódások kezelésére. A vízfelszínről felszálló és belélegzett vízgőzök előnyösen hatnak a légúti panaszokra.

ferto13

Fertő-tó

A Fertő-tó sztyepptó, amely elnevezését sekély, iszapos állóvizéről kapta. A tó mérete már többször is változott, előfordult, hogy kiszáradt, de volt hogy megáradt. Vize szikes víz, sótartalma meghaladja az 1700 mg/l mennyiséget. A Fertő-tó vize ásványvíznek minősül, számos feljegyzés maradt fenn gyógyító hatásáról.

A Fertő-tavi Nemzeti Park 1991-ben jött létre, majd 1994-ben kibővült a Hansági Tájvédelmi körzettel. A tó növény- és állatvilágából legnevezetesebb gazdag madárvilága. A fajok számát tekintve és az egyes fajok állománynagysága alapján is Közép-Európa egyik legjelentősebb vízimadár-élőhelye. Szerepel a jelentős madár-élőhelyek listáján, valamint a Ramsari Egyezmény által is védett terület.

ferto11

Túrák

Hegykő és a szomszédos Fertőszéplak, Fertőhomok, Hidegség és Fertőboz települések körül több túraútvonalat is kijelöltek. Ezek nagy része nem kiépített turistaút, hanem mezőgazdasági és kiskertek mentén haladó földutak, gyalogútjak, erdei ösvények. Egyes túrák egymásba kapcsolódnak, így akár egy egész napos kirándulást is lehet tenni.

Barna túra, avagy rétek és mezők útjain

A park melletti utat szegélyező Nyárfa soron a Sá-Ra Termálfürdő irányába indul el az út. Ha hátra is tekingettek, a Fertő-táj lenyűgöző látványa tárul elétek. Az út a hegykői kertek mellett haladva a meggyfákkal szegélyezett Patak utcához visz, amit követve, a Széchenyi Ödön parkhoz vezető Kossuth Lajos utcánál ér véget.

Hegykői zöldségtermesztés

A „Fertei” földeknek köszönhetően a 20. században messze földön híressé lett a hegykői zeller, a zöldség, a sárgarépa és a hagyma. Az itt termelt sárgarépa vörösebb, édeskésebb, intenzív ízű, hosszú, sima. Mindez köszönhető a talajok hatásának, a Fertő tó és az Alpokalja éghajlatának.

ferto2

Kék túra, avagy Vasfüggöny emlékhely a „Nádak útján” tanösvényen

A parkból kerékpárúton mehettek a Szent Mihály templom, majd az egykori iskola romos épülete mellett egészen a Vasfüggöny Emlékhelyig. Az emlékhelytől 200 méterre található egy fa kilátó. Visszafordulva a Madármegfigyelő Szabadidőparkot érintve a „Gösli közön” át haladva juthattok el falu főutcájára. Az út túloldalán láthatható a tűzoltószertárt.

ferto6

Szent Mihály templom

Az 1904-ben emelt műemléki templom neoromán stílusú. Schiller János soproni építőmester tervei alapján készült. A templom előtti főtéren a község védőszentje, Szent Mihály szobra áll.

Madármegfigyelő Szabadidőpark

Az egykori kacsaúsztató helyén a nádasok fölé emelkedő kilátóból ismerhető meg a Fertő madárvilága. Télen, amint a sekély tó befagy, remekül lehet korcsolyázni.

Vasfüggöny-emlékhely

Hivatalos nevén műszaki zár. A vasfüggöny az 1948-1989 közötti időszakban 356 km hosszan húzódott az ország nyugati határán, így a Fertő-parti településeken is. Az első időszakban szögesdrótkerítéssel és aknamezőkkel zárták le a határt. Az 1960-as évek közepére a nemzetközi helyzetben bekövetkezett enyhülés hatására megkezdődött az aknamező felszedése és az elektromos jelzőrendszer kiépítése, ami 1971-re fejeződött be. Az emlékhely ennek az 50 évnek állít emléke.

ferto1

Zöld túra, avagy túra a „Békakonty” tanösvényen

A parkból az út a 2004-ben „Az év tájháza” címmel jutalmazott Tájház mellett halad el. A Szent Anna templomot elhagyva juthattok el a a „Békakonty” tanösvényhez. A tanösvény a Fertő- Hanság Nemzeti Park növény- és állatvilágát mutatja be, ismertető táblákon keresztül.

Tájház

A ház segít megőrizni és bemutatni e sajátos kultúrájú település múltját és hagyományait. A valamikori istálló kortársművészek kiállító helye, ahol évente három-négy művész mutatkozhat be. Információs pont is, ahol a turisták hozzájuthatnak a térség kiadványaihoz, és tájékoztatást kapnak programokról, szálláshelyekről, látnivalókról.

Szent Anna templom

A falu első temploma 1729-ben épült. Az idők folyamán romossá váló, szűk épületet 1900-ban lebontották. Az új templom 1901-ben készült el Ullein József soproni építész tervei alapján. A templom kertjében padok, ivókút és pihenésre alkalmas zöld terület is található.

„Békakonty” tanösvény

A 2011 augusztusában átadott pihenő park Fertőhomok északi faluszélén található. Természet közeli élményeket nyújt, szalonnasütő hely, árnyékos pihenőkunyhó vár benneteket.

ferto7

Lila túra, avagy “Fertőszéplaki falunéző”

A parkból indulva a Szt. Mihály templom mellett juthattok ki a faluból. A 3 km hosszú út elhalad a bányató mellett. A réteken legelésző marhákat villanypásztorral körülkerített karám védi. Tovább haladva 1500 méter után elérkeztek Fertőszéplakra, ahol a Mindenszentek temploma áll. A templom melletti park és a Kálvária egyedülálló értéket képvisel a Fertő-parton. A templommal szemben az egykori Széchényi családhoz tartozó Kastély épületet nézhetitek meg. A nem messze található parasztház szobái egy vasúti Lámpamúzeumot rejtenek.

Tájházak

Fertőszéplakon a Nagy Lajos utca 31-39. sz. alatt találjátok azt az öt tájházat, amely a Fertő-menti paraszt-barokk építészet szép példája. A 19. század végén épített széplaki utcasor legszebb öt épülete oromfalas és tornácos. A jellegzetes fűrészfogas beépítés a Kisalföld népi építészetének remeke.

Mindszentek temploma

A falu közepén már 1250 körül is állt templom a mai helyén. Itt tette le a mai templom alapkövét Széchényi György püspök 1728-ban. Az épület 1731-ben került tető alá. A két torony 4 évvel később készült el, bennük 6 harang lakott. A legenda szerint az egyik harangot egy bika ásta ki a Fertő iszapjából.

Kálvária

A templom két oldalán levő dombon a Kálvária és a Szent Szív-emlékmű magasodik. A Kálváriához 21 lépcsőfok vezet fel. Középen magas emelvényen a Piéta, mögötte a feszület, Mária Magdolna és Szent János alakja látható.

Széchényi-kastély

Itt született Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója. A fertőszéplaki templommal szemben áll a mára már leromlott állapotú kastély két egymással merőleges szárnya. Az udvari belső oldalfalon olvasható a Széchenyiek jeligéje „Ha Isten vezet, nem lesz hiányom semmiben”.

Vasúti lámpa múzeum

Haragovics József gyermekkora óta érdeklődik a vasúton használatos lámpák iránt. Gyűjteménye legszebb darabjaiból egyedülálló múzeumot rendezett be Fertőszéplakon. Élmény hallgatni a kalandregénybe illő történeteket.

ferto5

Piros túra, avagy “Fertő tavi nádtenger”

A parkból balra Fertőhomok irányába indulva csodálatos kilátás nyílik a Fertő-tájra. Elhagyva a fertőhomoki kiserdőt a Fertő páratlan szépségű világát mutatja be ez az útszakasz, melynek végén érdemes megpihenni és gyönyörködni a tájban. A Rózsa utcán végighaladva érhettek a Szt. Anna templomhoz.

Narancs túra, avagy a “Hidegségi Szent András templom”

A parkolóból jobbra elindulva, a Rózsa utca vége egy földútba ér. A Fertő nádrengetegének búcsút intve a hidegségi szőlők irányában megy az út tovább. Egyenesen haladva juthattok el a csillahegyi lakóházakhoz, majd Szent Jakab zarándok kápolnához. Innen megy tovább az út Hidegség felé. A főút mellett található a „Papkert”, amely a település különleges természeti, táji és kulturális értékét mutatja meg. Tovább haladva juthattok el a Szt. András templomhoz.

Szent Jakab Zarándok kápolna

Hidegség határában épült fel, a Közép-Európán átívelő Mária út részeként a zarándokkápolna. 2011-ben szentelték fel.

Szent András templom

Hidegség híres műemléke a falu fölött magasodó Szt. András templom, melynek 13. századi körkápolnájában korabeli freskókat tekinthettek meg. Különleges látványt nyújtanak az apszisban lévő faliképek, valamint a rotunda építészeti kialakítása, melyhez hasonló csak Karintiában és Dél-Tirolban található. A templomot 1748-ban toronnyal látták el, mely a barokk jegyeit viseli. A Millennium, ezeréves államalapításunk megünneplésére 2000-ben újították fel.

„Papkert”

A település különleges természeti, táji és kulturális értékét takarja. A terület értékes élőhelyeinek kialakulását és fennmaradását az itt fakadó 21 forrás biztosítja. A kertben található Szűzanya barlang és az udvaron felújított kápolna, valamint a harangláb szabadon megtekinthető.

Sárga túra, avagy a “Széchenyi Mementó”

A piros illetve narancs túrák kiegészítéséül ajánljuk ezt a túrát azoknak, akik szeretnék megismerni a Széchenyi család egyes emlékhelyeit, a Széchenyi Béla családi síremlékét vagy a csodálatos panorámájú Gloriette kilátót. A pihenőhelytől induló földúton lehet elérni a „cenki erdőket”, majd a Nagycenki Hársfasort. Itt található a Széchenyi-kastély és a családi síremlék. Fertőboz irányába haladva lehet elérni a Gloriette kilátót.

Hársfasor

A kastély bejáratával szemben indul a ma már világörökségi védelem alatt álló hársfasor. Széchenyi Antal gróf és felesége, Barkóczy Zsuzsanna 1754-ben ültette a szép kettős fasort. Eredetileg lovaglóútként használták.

Síremlék

A hársfasor végén található a legnagyobb magyar fia, Széchenyi Béla és ifjú, szép neje, Erdődy Hanna gyönyörű Síremléke. A piros gránitból készült, bronzdomborművekkel díszített, hatalmas szarkofágot Béla gróf emelte hitvese számára. Széchenyi Béla grófot 46 évi özvegység után, 1918-ban, hőn szeretett neje mellé temették.

Gloriette

A Napóleoni háborúk idején 1800 októberében József nádor, a megyei nemesi seregek vezére, soproni főhadiszállásáról több alkalommal meglátogatta Nagycenken Széchényi Ferencet. A hársfasorról átkocsikázva, átlovagolva a bozi magaslat széléről gyönyörködtek a Fertő vidékének szépségében. E látogatások emlékére építtette Széchenyi Ferenc 1802-ben a klasszicista stílusú kilátót. Az építményt 1943-ban Széchenyi András renováltatta.

ferto12

Bővebb infók a túrákról ITT és ITT olvashatók

Ha te is szívesen ellátogatnál ide, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk