hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

A misztikus skót felföldi legendák legszebb helyein jártunk

Azoknak, akik szeretnek letérni a főútról: milyen meglepetések várnak egy eldugott kis faluban?
Szöveg és fotók: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2016. március 21.

hirdetés

Skóciába érkezve az egyik kötelező úti cél a Felföld, annak is egyik leghíresebb része a Glencoe-völgy (a Sírás Völgye). Mi sem hagyhattuk ki, sőt a túrázós listánk első helyén állt. A Felföldre több módon is el lehet jutni, mi a kalandosabb, ám szabadabb megoldást választottuk: autót béreltünk. Életem első jobbkormányos autóját kb. 1 perc alatt kellett megszokni, vele együtt a balos forgalmat és az Edinburgh-i reptér környéki káoszos forgalmat. Jelentem sikerült :) Igaz voltak sziszegős szakaszok, de élveztük…

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kora reggel startoltunk. Az időjárás egészen kegyes volt hozzánk. Előző napokban még havazott, nekünk pedig tavaszi időt és szikrázó napsütést hozott. Így aztán boldogság volt nekiindulni a több mint 500 km-es útnak.

hirdetés

A fővárost elhagyva csak rövid szakaszon kocsikáztunk autópályán, az első lehetőségnél letértünk az alsóbbrendű utakra, hogy igazi skót helyeket láthassunk. És láttunk! Fantasztikus tájakon jártunk, csendes falvacskákon haladtunk át. Mellettünk legelőkön birkák, skót marhák, lovak legelésztek, a havas hegycsúcsok alatt zöldellő völgyek, kék patakok és tavak suhantak el mellettünk. Nem lehetett nem megállni és akár csak pár percre is sétálni egyet ezeken az álomszép helyeken.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Célunk a Skyfall című filmből híressé vált völgy volt. A Google térképen külön is jelzik, nyilván sokan kíváncsiak a helyre. Megközelítése látszatra nem bonyolult, ám egy kis hegyi utat kell becélozni, amit egy turista nem biztos, hogy azonnal megtalál. Ezért mi is közeledve a célhoz, betértünk egy kis faluvégi büfébe. Ahol aztán több meglepetés is ért minket.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A hely tiszta, hatalmas a választék, annyiféle süti, ami egy jobb cukrászdában sem biztos, hogy megtalálható. Naná, hogy elcsábultunk egy-egy hatalmas csokitortára. Amíg élveztük az édes kényeztetést, az ingyen wifi segítségével nézegettük a térképet mobilon. Ekkor jött az első meglepetés. A pincérfiú odajött, ő is előkapta a mobilját és mutogatni kezdte a fotóit. Majd kérés nélkül rájelölte a kinyomtatott kis térképünkre azt a helyet, ahol el kell kanyarodni.

A mellettünk lévő asztalnál két bőrszerkós ötvenes férfi beszélgetett. Nem sokáig, ugyanis kb. 2 perc múlva átültek hozzánk, hogy ők is előkapják mobiljukat és szintén megosszák élményeiket. Kiderült, hogy imádnak kirándulni, ezért már teljesen bejárták a vidéket. Ők beszéltek nekünk egy helyről, amit meg kell néznünk, ha már itt járunk, mert szerintük az a legszebb hely a Felföldön. Ráadásnak meggyőztek minket, hogy ne menjünk tovább a hegyi úton majd, hanem forduljunk vissza és menjünk el Glencoe-ba, az óceán partjára, mert nagyon hangulatos hely.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A második meglepetés akkor ért minket, amikor köszöntünk és menni indultunk. A két férfi felpattant és közölték, hogy velünk jönnek. Így esett, hogy motoros felvezetéssel érkeztünk meg abba a bizonyos völgybe, ahol a szem kimeredt, a száj tátva maradt, mert valóban csodás élményt nyújtott a Glencoe felé vezető völgy. Innen elkísértek minket a Skyfall-helyszín felé is, majd nagy mosolyogva elrobogtak.

A Skyfall-völgy (nevezzük most így) nem véletlenül került a filmbe. Hatalmas hegyek övezte vad vidék, ahol evezősök gyakorlatoztak éppen a folyócskában. A kis, egysávos úton pedig megint megleptek a helyiek. Amíg nézelődtünk, többen is megálltak és beszélgetni kezdtek velünk. Mutogatták, hogy hol érdemes szétnézni, fotózni.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Utunkat a motorosok tanácsának megfelelően az óceánparton folytattuk. Itt ugyan a nyílt vizet nem látni, de az öblök romantikus vidéke káprázatos.

Errefelé érdemes óvatosnak lenni, mert az időjárás nagyon gyorsan képes megváltozni. Az első felhők megjelenése minket is visszafordulásra ösztönzött. A hazafelé vezető út szintén tartogatott meglepetéseket. Itt megint csak a motorosoknak lett igazuk. Ők mondták, hogy a Felföld odafelé és visszafelé is más arcát mutatja. És valóban. Mintha egy másik úton jártunk volna. Csodás volt ez a verzió is.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A Glencoe-völgy történelmileg is híres, a Sírás Völgye név az 1692-es mészárlásra utal. Hivatalos nevét a Coe folyóról kapta, amely a völgyben folyik. A völgy egy 400 millió éves szupervulkán kitörése után keletkezett. A keleti partról érkezve a Rannoch Moor lápvidék után a Meall a Bhuiridh-nál érdemes szétnézni, mert innen szenzációs a látvány. Az úton továbbhaladva jön Glen Etive, itt kell elkanyarodni balra a “Skyfall-völgy” felé. Itt van a Coe forrásvidéke is. A hegyekről rengeteg kisebb vízfolyás, patak zúdul lefelé. Ez a Felföld egyik legismertebb és legszebb része.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ha valaki több napot is szeretne itt eltölteni, bőven talál kikapcsolódási lehetőséget. Kirándulni, túrázni, hegyet mászni, télen síelni, nyáron horgászni érdemes. De van itt kerékpárút, golf és íjászkodni is lehet. A növények, madarak vagy éppen vadak szerelmesei is találnak bőségesen látnivalót.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Több legenda is fűződik a vidékhez

Az egyik szerint itt élt egy barlangban Ossian kelta költő és bárd. Bár kiderült, hogy az egész csak mese, de a legendát azóta is ápolják.

Egy másik legenda szerint élt itt egy sárkány, aki rettegésben tartotta a környéket. Végül egy hajóskapitány halálos sebet ejtett rajta. Azonban csak pár évig volt nyugalmuk, mert kiderült, hogy van egy utódja, aki felnőve szintén megtámadta az arra járókat. Mikor fészkét a helyiek felgyújtották és csemetéi is elpusztultak, a sárkány bánatában végzett magával.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A filmesek is nagyon szeretik a Felföldet

Itt játszódott például a Hegylakó két része. A Harry Potter és az azkabani fogoly egyes jelenetei is itt készültek, sőt itt építették fel Hagrid kunyhóját. No meg itt forgatták a Skyfall című James Bond-film néhány híres jelenetét.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Aki autóval indul a vidéknek

Érdemes szétnézni, több autókölcsönző is kínál jó áron egynapos bérleti lehetőséget. Ám a napi díjon túl fizetni kell biztosítást is, ami többféle lehet. Mi a teljes körűt választottuk, mert ehhez nem kell kauciót fizetni és mindenre kiterjed. A helyi utak állapota ezt igazából indokolja is… Az autóban van GPS, ami nagyon jó szolgálatot tesz ha nem a főutakon akar valaki autókázni.

A skót vidéki utak eléggé vegyes állapotúak. Az utak szélessége és minősége nagyon változó, sok a keskeny út, ahol a padkán lévő mély árkok is mutatják, hogy sokszor nem fér el két autó egymás mellett. Több alkalommal is tábla figyelmeztet, hogy a nagyobb járművek az út közepén tudnak csak haladni, vagy egy-egy régi hídnál, keskeny kanyarnál csak váltott forgalommal lehet átjutni. A hegyi egysávos utakon pedig a sűrűn kialakított kitérőkben illik várakozni, amíg a szemből érkező elhalad mellettünk.

A sebességkorlátozásokat is érdemes figyelni, a GPS által jelzett megengedett maximumot rendszeresen felírják az út mentén kitett táblák. A helyiek szerint gyakori az ellenőrzés, tehát jobb óvatosnak lenni.

Skóciai kalandozásainkat hamarosan folytatjuk.

Ha érdekes volt az írás, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Simontornyán látható Magyarország egyik legjobb állapotban fennmaradt reneszánsz várkastélya

Lakótoronynak épült a 13. században, a törökök katonai célra használták, majd reneszánsz kastéllyá alakították a sok mindent megélt épületet.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2020. december 16.

hirdetés

A Tolnai-Hegyhát északi része és a Mezőföld határán, a Sió partján található Simontornya. A vidék – kiváló adottságai miatt – igen gazdag történelmi leletekben. Már a kőkorszakból is találtak itt nyomokat, előkerült egy bronzkori település maradványa, kelták telepedtek meg, majd a rómaiaknak is volt itt települése. A honfoglaláskor az Árpád-család birtoka lett a mai Fejér és Tolna megye jelentős része.

Simontornya a nevét egy lakótoronytól kapta, amelyet a Döröcske nemzetségből származó Salamon fia, Simon épített 1272 körül.

A magánvár később végvárként működött. A tulajdonosai között volt Henczfia János budavári rektor és kapitány, a Laczkfiak, a Kanizsaiak, Ozorai Pipó és a Garaiak is. A leromlott épületet Gergelylaki Buzlay Mózes - Mátyás király itáliai követe - 1509-ben újra felépítette és szerzeteseket is telepített ide. Ekkor nyerte el mai formáját. Az utolsó magyar várúr Pöstyéni Gergely főudvarmester volt 1536 környékén.

A török uralom idején a stratégiai helyzete miatt fontos szerepe lett a várnak. Kezdetben erős őrséggel látták el, janicsárok, lovasok és a várőrző gyalogosok is nagy számban éltek itt. Az első török parancsnok Jusszuf dizdár volt. Ahogy a hely jelentősége csökkent, úgy lett egyre kisebb létszámú a katonai jelenlét is.

A várat 1686 szeptemberében vették vissza a törököktől. A Rákóczi-szabadságharc idején 1704-ben az osztrák Heister generális ostromolta meg és foglalta el a várat, melyet egy évvel később Bottyán János foglalt vissza.

hirdetés

Mivel katonai feladata megszűnt, az építmény pusztulásnak indult. Raktárként, lakóépületként még használták, de 1954-ben a nagy torony teteje beomlott. Végül 1964-ben az országos műemlékvédelem úgy döntött, hogy megmentik a várat. A helyreállítás nyomán

kiállításokat rendeznek benne, míg a környékén hagyományőrző játékokat tartanak nyarant,a Magyarország egyik legjobb állapotban fennmaradt reneszánsz várkastélyában.

Simontornyán a – járvány elmúltával –

érdemes a vár környékét is bejárni.

A településen látható például a 19. századi Református templom, valamint a Szent Simon és Júdás Tádé-templom és ferences rendház, melyet 1766-ban Styrum-Lymburg Károly gróf megbízásából építettek. A Styrum-kápolna, amely Simontornya szőlőhegyén, a Mózsé-hegyen áll. Ezt Simontornya földesura állíttatta fiatalon elhunyt fia, Styrum Nepomuk János emlékére. A Szentháromság-szobor pedig 1812-ben készült késő barokk stílusban.

A környék történeti kutatása napjainkban is zajlik. Így került elő egy török és kuruc kori leletegyüttes a vár mellett, ahol megtalálták az épület köré épített, hajdani palánk maradványait is idén. Mintegy 200 darab, 8-15 centiméter átmérőjű cölöp maradványai kerültek elő a föld alól a várfalaktól kb. 30 méterre. A sövénnyel befont palánkot a 17. században építhették. Ezt korábbi források is említették, de elhelyezkedéséről eddig nem tudtak. Szakemberek úgy vélik, hogy a hódítók a kisebb váraknál megszokott módon itt is un. huszárvárat építettek földből és fából, ennek nyoma lehet a most meglelt palánkvár maradványa. Az eddigi feltárás szerint a palánk a Rákóczi-szabadságharc idején égett le. Az építményen kívül előkerült még török kori, turbános sírkő-fejrész, a hódítókkal érkezett, balkáni eredetű délszlávokhoz kötődő jellegzetes, archaikus kerámiák, üveg-karperec darabok és egy mázas, török talpas tál is. Külön érdekesség a 300 éves tök- és barackmag és dióhéj.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Földtanilag az Alföldhöz tartozik, de a Dunántúl részének tekintjük: irány a Benedek-tó vidéke

A Mezőföld egyik rejtett szépsége kiváló fotóstéma, horgászhely, és tökéletes helyszín egy kis stressz-oldásra is.
Fotó: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. január 10.

hirdetés

Szeretnél csendes, nyugodt helyen sétálni, távol a város zajától? Ha te is vágyódsz az aktív kikapcsolódásra, és szívesen barangolsz romantikus vidéken, akkor neked való Mezőföld egyik eldugott tava.

A romantikus tópart igazi stressz-oldó hely, és nincs másra szükséged hozzá, csak egy jó bakancsra, némi útravalóra és pár órára.

Alap, Alsószentiván és Cece határán bújuk meg a Benedek-tó. A homokvidék télen – és persze egész évben – kényelmesen bejárható, így akár gyerekekkel is felfedezheted a tájat.

A Dunántúlon elterülő Mezőföld számos kevéssé ismert helye közé tartozik a tó és vidéke.

A földtörténeti múltja is érdekes, hiszen földrajzilag az Alföldhöz tartozik, ugyanakkor a Dunántúl részének tekintjük. A talajt homok és lösz alkotja, melyet a Dunántúli-középhegység patakjai hordtak ide. Régen füves pusztaság volt, de az idők során jó minőségű mezőgazdasági területté vált. Nyáron inkább a szárazság jellemzi a vidéket. Sok volt errefelé a füves puszta (ez már egyre kevesebb helyen látható), a futóhomok és nedves területen a mocsárrét, láperdő.

Mezőföldön megél többek között az orchidea, a párlófű, a taréjos tarackbúza, a bunkós hagyma, a csűdfű, a sátoros aranyvirág, az olasz harangvirág is. A láposok sok rovarnak adnak otthont, és változatos a kétéltű-, hüllő- és madárfaunája is. Az állatok közül találkozni errefelé vörös rókával, mezei nyúllal, őzzel, vaddisznóval, aranysakállal is. A madarak kedvelői pedig megleshetik például a fácánt, a gyurgyalagot, a héját vagy a búsospacsirtát is. A vizek közelében élnek vöröshasú unkák, békák és gyíkok is szép számmal.

A Benedek-tó Alap, Alsószentiván és Cece felől is megközelíthető. A nádassal, fákkal körülvett tóparton a sétány mellett pihenőhelyek, kis házikók bújnak meg. A horgászok számára is ideális a sok kis rejtett zuggal csábító hely.

hirdetés

A vízparti kirándulást követően pedig érdemes szétnézni a vidéken is.

Alsószentiván egy kicsi település, ám messze földön híressé vált. Itt van ugyanis a Fatimai Szűz első kegyhelye. A katolikus temploma 1951 óta zarándokhely, ahol májustól októberig (minden hónap 13-án) itt kérik a Szűzanya közbenjárását. A kegyszobor története pedig igazán kalandos, érdemes megismerkedni vele:

Alap község története és a régmúltba nyúlik vissza. A falut az Árpád-korban alapították a besenyő vezérek. A 13. században írtak először róla, akkor Olup néven említették. Nemesség is lakott itt, de fő érdekessége a salétromháza volt, melyben puskaport állítottak elő. A puskapor pedig kapós volt, a király és Ali pasa katonái is jártak ide érte. A török idők után települt be újra a falu, ahol manapság elsősorban mezőgazdasággal foglalkoznak, jellemző a szőlőművelés, a szarvasmarha- és lótenyésztés.

Cece szintén komoly múlttal rendelkezik. Feltevések szerint alapítását és elnevezését a Szent István halála utáni évtizedekben letelepedett besenyőknek köszönheti. Nevét egy Czecze nevű birtokosáról kapta. Első említése egy III. Béla idejéből származó oklevélen olvasni. A lakosság ma is főleg földműveléssel és állattartással foglalkozik, leghíresebb terményük a cecei paprika és a görögdinnye. A község két nevezetessége a Csók István Emlékmúzeum és a Mezőgazdasági Tájmúzeum.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Romos állapotában is méltóságteljes a szép napokat és háborús időket is megélt Kégl-kastély

Építtetője, Kégl György mintagazdaságot üzemeltetett, volt országgyűlési képviselő, adománnyal segítette a kórházépítést és a helyi iskola működését is.
Fotó: Németh Zsolt - szmo.hu
2020. december 27.

hirdetés

Székesfehérvár határában, Csalapusztán áll egy romjaiban is szép, méltóságteljes épület, a Kégl-kastély. Az épületet Kégl György földbirtokos, országgyűlési képviselő 1878-ban építtette Hauszmann Alajos tervei alapján neoreneszánsz stílusban.

A család vagyonát György alapozta meg, és befolyását jól érvényesítette Fejér vármegyei közéletben, még a megyei közkórház alapításához is jelentős összeggel járult hozzá, többek között ezért lett az intézmény neve Szent György Kórház.

Csalapusztát 1873-ben vette meg György Nádasdy Júlia grófnőtől 390 ezer forintért, majd felépítette a kastélyt.

A körülötte kialakított park szépen illeszkedett a Velencei-hegység környezetébe. Még halastavat és kápolnát is építettek bele, az épület előtt pedig márvány szökőkút állt. A bejárat előtti füves tisztáson túl honos fa- és cserjefajokból álló tájképi kert volt. Egyes fák 80-100 évesek, de van, amelyiknek a kora a 120 évet is meghaladja. A parkot juhar, gyertyán, kőris, eperfa, virginiai boróka fák mellett mindenféle cserjék díszítették. A kastélytól távolabb álltak a gazdasági épületek, a kertész- és virágház, valamint egy istálló.

A kastélyt Kégl György 1895-ben bekövetkezett halála után a fia, Kégl Dezső örökölte és 1945-ig volt a család tulajdona.

hirdetés

Az idők viharai megviselték a birtokot. A park jó része kipusztult.

A 2. világháború alatt szovjet katonai kórház volt, ahol a sérült katonákat ápolták, majd a felszabadulás után az épületet mezőgazdasági célokra használták. Az erősen leromlott kastély 1992-ben magántulajdonba került és belül nem látogatható.

A műemléki védelem alatt álló kastély

érdekessége a bal oldalán álló háromemeletes torony, melyen reneszánsz ablakok voltak. Az erkélyt, a homlokzatot oszlopok és kőfaragások díszítették. A kastélyban volt a „kisasszonyoknak” és a nevelőnőnek is szoba, táncterem, biliárdterem, szalonok, ebédlő, vendégszobák és úriszoba is. A pinceszinten kapott helyet a konyha és a személyzet szálláshelye. A kastélyt a kor minden vívmányával ellátták, volt benne központi fűtés és csatorna is.

Csalapuszta egykor a csókakői váruradalom része és a Csákok birtoka volt. Kisnemesi birtokosai a megyei közélet résztvevői voltak. 1453-ban V. László a csókakői birtokokat a Rozgonyiaknak adományozta, melyet Mátyás király is megerősített. A XVI. században Csala elszakadt a csókakői uradalomtól. Több tulajdonosváltás után 1873-ban a Kégl-családhoz került a birtok.

Kégl György a tanulmányai után gazdasági pályára lépett és többek között hatalmas birtokain és haszonbérletein mintagazdaságot rendezett be. 1872-ben lett a megyei törvényhatósági bizottság tagja, majd a Fejér vármegye csákvári kerületének képviselője. A Deák-párt, később a Szabadelvű Párt híve volt. Érdemei elismeréseként a Csalai előnévvel magyar nemességet nyert I. Ferenc Józseftől. Kégl szívesen adományozott is. Többek között a Székesfehérváron létesítendő megyei közkórház céljaira százezer forintot adott. De a birtok tartotta fenn a csalai községi elemi iskolát is. Halála után fia, Dezső vette át a csalai uradalom irányítását. Elismerésképpen Székesfehérváron utcát neveztek el róla.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Magyarország legnagyobb angolparkja a dégi Festetics-kastély ékessége

Az egyik legszebb része a szigeten álló Hollandi ház, amelyben nem véletlenül volt istálló és lakosztály is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2020. december 24.

hirdetés

Fejér megye egyik különleges kincse a dégi Festecsics-kastély.

A klasszicista épületegyüttes egyik nevezetessége, hogy körülötte található Magyarország legnagyobb angolparkja.

A kastély gróf Festetics Antal császári és királyi kamarás megbízásából épült 1810 és 1815 között méltó családi lakhelynek. Az ország leggazdagabb köznemese vagyonát a napóleoni háborúkban szerezte: a katonaságnak szállított mezőségi gabonát. A tervező a korszak neves építésze, a magyar klasszicista építészet kiemelkedő képviselője, Pollack Mihály volt. Az építész számára ez az épületegyüttes egyfajta előtanulmány volt a később megvalósított Magyar Nemzeti Múzeumhoz.

Az egyik legkorábbi klasszicista kastélyunkba több rendhagyó megoldás került, például az ovális díszterem nem az épület központi részén fekszik, hanem az egyik sarkában. A főbejáratához pedig nem lépcsősor, hanem kavicsos rámpa vezet fel.

Komoly szerepe volt a kastélynak a történelemben is, hiszen ez volt a magyarországi szabadkőművesség titkos központja, itt őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát is. Ráadásul az építtető gróf szintén szabadkőműves volt.

hirdetés

A kastélyt később, 1920-as években Festetics Sándor gróf korszerűsítette és átalakíttatta. Ekkor került bele a klasszicizmus formavilágra jellemző dekoráció, melyet később lefestettek, de egy része előkerült. A család 1944-ben elhagyta az épületet, amelybe német hadikórház költözött. A berendezése eltűnt, vagy megsemmisítették. 1945-ben államosították, majd 1996-ig gyermekotthon volt benne. Jelenleg felújítják az épületet, így nem látogatható.

A kert azonban bejárható és szép időben a Szerpentin-tórendszer, a sírdomb körüli tó, valamint a tavakon átvezető gyalogoshidak is sétára csábítanak.

A dégi kastélyparknak több nevezetessége is van. Többek között az is különlegessé teszi, hogy három patak találkozásánál fekszik. A parkban olyan botanikai érdekességek és értékek is láthatók, mint a virginiai boróka, a szomorú kőris és a kocsányos tölgy.

Bár a park létrehozásának pontos dátuma nem ismert, de például egy 1817-es írás már arról számolt be, hogy "nagyságára, s ritkaságára nézve fellül múlja" a kismartoni, pápai, tatai, csákvári kerteket. Az angolpark szintén az építész-kertépítész Pollack Mihály érdeme, a ritka fajokból álló, értékes növényállományával, és a romantikus szigeten található Hollandi-házzal.

Nem csak a legnagyobb hazai angolpark, de ez a leghosszabb halastó a hazai parkok tavai közül. A tavat mesterségesen alakították ki és a Bozót-patak vize táplálja. A 20. század eleji fejlesztéskor került a kertbe rózsakert, teniszpálya, lugas és egy egyedülálló, barokkos hímzésmintát idéző, kavicsból és carrarai márványdarabokból kirakott kertrész, ami mára már nem látható. De megmaradt a szivattyúház és a romszerű "antik forrás" is. A kastélyhoz tartozó narancsházat szintén Pollack tervezte.

Az egyik leglátványosabb része a parknak a Hollandi ház,

melyet 1891-ben építettek egy régebbi épület helyére. A Szerpentin-tó szigetén áll ez a mesés németalföldi stílusban épült vörös téglás ház, amelyet 1891-ben emeltek. Előtte svájci tehenek legelésztek egykor, nem véletlenül. Az idehaza igazi különlegességnek számító ház földszintjén tehénistálló volt, az emeleten pedig egy lakosztályt alakítottak ki a tüdőbeteg gróf Festetics Andorné gróf Pejacsevich Lenke részére. Úgy tartották, hogy az istálló ammóniatartalmú levegője és a frissen fejt tej gyógyhatású. A szigetet akkoriban dróton áthúzható csónakon lehetett megközelíteni, ma a kastélypark leghosszabb hídján át lehet besétálni.

A dégi kastély varázslatos világa több filmforgatásnak is helyszínt adott. Többek között itt készültek a Vörös veréb és a Kincsem egyes jelenetei.

Még több fotóért lapozz!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: