/utazz/a-cegenydanyad-kolcsey-kende-kastely/
hirdetés

UTAZZ

A Cégénydányádon álló Kölcsey-Kende Kastély kertje különleges fákat és virágokat rejt

A kiállításon egy 19. századi szakácskönyvet is átlapozhatsz, és kiderül az is, hogy mire való a sötétszoba.
hirdetés

A Szamos partján fekvő Cégénydányád és környéke – a kiváló adottságok miatt – már ősidők óta lakott volt. Ezt számos lelet is bizonyítja. A mostani hivatalos nevét 1912-ben kapta, miután Czégény és Dányád települések a 19. században összeépültek.

Czégény monostoráról már 1180-ben írtak. A hely a Kölcsey és a Kende család birtoka volt. A 17. században Kende Zsigmond épített egy kúriát ide, egy angolparkkal és gyümölcsössel. Dányád fő birtokosai a Kölcseyek voltak, de a Kende és Gulácsy család is tulajdonolt egy részt.

A kastély

A Kende-kúriát 1833-ban építtette Kende Zsigmond, klasszicista stílusban, a Szamos partjára. A Hültl Dezső által tervezett épület akkoriban még kisebb volt, a mai alakját a későbbi bővítésekkel nyerte el. A kastély 1958 óta műemlék.

A homlokzatán Kölcsey Ferenc ide írt verse olvasható.

M, DCCC.XXX. III.

hirdetés

Alkota munkás kéz engem; ’s a’ szőke Szamosnak

Partjain a’ költő lát vala ’s zenge felém;

Ház, örökűlj! ’s vídám békével tartsad öledben

Gazdád; ’s gyermekeit, ’s hív unokáji sorát!

Az államosítást követően gyermekotthon volt benne, és az idők folyamán lepusztult. A Hortobágyi Nemzeti Park 2003-ban megvásárolta a kastélyt, 2015-ben teljesen felújították, és benne múzeumot hoztak létre. Az állandó kiállításon a nemesi életet, a gasztronómiát, a környező vidék természeti értékeit mutatják be.

A kiállítás

Az előtérből egy nemesi szalonban lépünk be, melyet korabeli bútorokkal és eszközökkel rendeztek be. Egy másik teremben a Kölcsey és Kende család történetét, kapcsolatát mutatják be. A belépőt Kölcsey fogadja, „aki” az asztal mögött ülve várja a szelfizni vágyókat. Sőt, még egy lovagi páncélt is ki lehet próbálni. A kiállításon számos interaktív eszköz, elem található, amivel még élvezetesebbé és izgalmasabbá teszik a látogatást.

A gasztronómiai kiállításon a nemesi és a paraszti konyhával is megismerkedhetünk, itt konyhai berendezéseket, bútorokat, edényeket láthatunk. Ráadásnak egy 1867-ből származó szakácskönyvbe is belelapozhatunk a technika segítségével. A tablókról pedig megtudhatjuk, milyen az a Kitolófánk, vagy a Dintztőlt karalábi barnán.

Külön érdekesség a Bereg-Szatmár természeti kincseit, domborzatát, növényeit, élőlényeit bemutató tárlat, amelynek utolsó állomása egy sötétszoba… de hogy mit rejt, az legyen meglepetés. (No annyit elárulunk, hogy a madarakhoz van köze.) A termekben megismerhetjük, hogyan fészkel a fekete gólya, mikor keletkezett a beregi tőzegláp, vagy miért kozmopolita a gyöngybagoly és hányféle épületlakó denevér él közöttünk.

A kiállítás egész évben látogatható, de az őszi-téli szezonban előzetes bejelentkezés szükséges.

Bővebb információk ITT.

Kastélypark

A 100 holdas parkot Kende Zsigmond bárónak köszönhetjük. Lelkes növénygyűjtő volt, és a területen meglévő fák, cserjéket megtartva alakított ki egy angol tájképi parkot.

Munkáját unokája folytatta, aki a korábbi lombos fák mellé tűlevelűeket is ültetett. Céljuk az őshonos növények gyűjtése mellett új fajták betelepítése is volt. A kertnek különleges az állatvilága is. Egy fenyőn fészkel egy hollópár, a platán odvában csókák élnek, és látni a fokozottan védett csonkafülű denevért is.

A kastélyt körülölelő parkot az Alföld legszebb kastélyparkjaként emlegetik.

A park is sokat szenvedett. A 2. világháborúban a környékbeliek sok értékes fát kivágtak tüzelőnek. A nagy árvíz idején ide terelték az állatokat, ami szintén komoly károkat okozott.

1984-ben kezdték meg a park felújítását, amely mára megint a nyugalom szigete lett.

A páratlan értékű növény- és állatvilág megóvása miatt kapott védettséget a hely 1959-ben.

A kert érdekességei

Egy több mint 160 éves juharlevelű, három törzsű, 25 méter magas platán áll az épület mögött. A törzsmérete 7 méter, a hosszú ágait már alá kellett támasztani. A kertben még vannak hasonlóan hatalmas kőrisek.

A közelben álló tiszafa törzsmérete 180-190 cm. Értékes még például a vérbükk, a tulipánfa, a gesztenye, a páfrányfa, a feketefenyő, szil, nyárfa, lepényfa. A fák alatt élnek a jázminbokrok, a fürtösbodza, és a téltemető, amelynek Magyarországon itt található a legnagyobb összefüggő állománya, virágzásakor látványos virágszőnyeget alkot. De nagy becsben tartják a hazánkban őshonos, erdei ciklámen egyetlen példányát, amely itt még virágzik.

Programok a faluban

Az erre járók a pihenésen kívül részt vehetnek kulturális, gasztronómiai programokon, vagy természetvédelmi rendezvényeken. A szilvalekvár-főzéstől a disznóvágásig, a horgászástól a csónakázásig, a lovasszekér kirándulástól a madármegfigyelésig sokféle dologból lehet válogatni.

Az cégénydágányiak egyik nagysikerű rendezvénye a SzamosFeszt a kastély parkjában. A népzenei, néptánc és gasztro-rendezvény több elismerést is kapott már.

Még több fotó a kastélyról és a vidékről Habarics Béla oldalán.

VIDEÓK:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk