hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

A Baltikum egyik gyöngyszeme az elragadó Riga

Különösen szépek a szecessziós épületei, és a régi korok emlékeit őrző régi óvárosa.
Fotók: Huszár Boglárka - szmo.hu
2019. október 13.

hirdetés

Elragadó városként jellemzik azok, akik már szétnéztek egyszer a Balti-tenger partján a Daugava folyó torkolatánál fekvő Rigában.

Lettország fővárosa a Baltikum legnagyobb városa, és régi történelmi belvárosa, Vecríga 1997 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján.

Különösen jelentősek a 19–20. század fordulóján épült szecessziós - Art Nouveau, Jugendstil – épületegyüttesei, melyek legalább olyan érdekesek, mint Bécs, Prága vagy Budapest hasonló épületei.

2014-ben Riga az észak-svédországi Umeåval együtt elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet.

Már a 2. században lakott volt a folyótorkolati része, a 10. században már két település is volt itt. A 12. században Ikskildében Meinhard von Segeberg misszionárius alapított egy telepet. Uána brémai püspök, keresztes lovagok érkeztek és várat építettek. Ezért a 1201-t tekintik a város alapításának.

hirdetés

Riga városát a brémai Albert von Buxhoevden, Livónia harmadik püspöke alapította, aki a baltikumi terület feletti ellenőrzést biztosítandó a Kardtestvérek lovagrendjét is létrehozta. A pápa jóváhagyta számára a rigai püspök, majd az érseki tisztséget. A püspök és a Teuton Lovagrend megtelepedését követően megjelentek a német kereskedők és Riga 1282-ben a Hanza Szövetség tagja lett.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk