?> /utazz/6-kihagyhatatlan-kirandulohely-a-dunantulon/ 6 kihagyhatatlan kirándulóhely a Dunántúlon | szmo.hu
hirdetés

UTAZZ

6 kihagyhatatlan kirándulóhely a Dunántúlon

Hova menjenek a vízi sportok vagy a hegymászás szerelmesei, és hol ülhettek fel egy igazi pusztabuszra vagy egy hucul lóra?

Link másolása

hirdetés

Magyarország változatos természeti adottságainak köszönhetően rengeteg gyönyörű helyszínre bukkanhattok, ha nekivágtok az országnak - most a Dunántúlról mutatunk nektek néhány kihagyhatatlan kirándulóhelyet. Általában a lakott területektől kicsit távolabb, a nyüzsgő mindennapokból kicsit kiszakadva találhattok rá ezekre a helyekre, ezáltal különleges hangulatban és teljes nyugalomban tölthetitek a szabadidőtöket. A most következő helyek közös jellemzője, hogy a helyi adottságoknak megfelelően mindenhol kialakult egy sporttevékenység, amit a lehető legideálisabb környezetben próbálhattok ki.

Eplény – a hegyi bringások birodalma

epleny_1200x798

epleny2_1200x798Valószínű, hogy először a sípályák ugranak be nektek is, ha meghalljátok ennek a kis bakonyi falunak a nevét, de Eplény nem csak erről szól. Itt nyáron sem áll meg az élet, a hegyek tökéletesen alkalmasak a terepbringázásra is. Bringaréna néven találjátok meg a létesítményt, ami a hegyről levezető különböző nehézségű pályákból áll. A könnyebb, családi pályákat gyerekek is tudják már teljesíteni, de a legkeményebb DH-sok sem maradnak kihívások nélkül. (A DH a Downhill-kerékpár rövidítése; ezek olyan összteleszkópos mountain bike-ok, amelyek lejtőzésre vannak kitalálva - a szerk.) A hegyre libegő visz fel – titeket és a bringákat is, amit egyébként rengeteg változatban tudtok bérelni a helyszínen. Ha úgy döntenétek, hogy nem nektek való a hegyi tekerés, akár visszafelé is libegőzhettek, ami csodálatos élmény, hiszen lenézve az egész környék az ember lába előtt terül el.

Soponya – nem csak vadászoknak

hirdetés

soponya_1200x798

soponya2_798x1200

soponya3_1200x798

Az egykori királyi vadászterület a mezőföldi Sárréten terül el. Ez egy erdős, tavas, lápos vidék, gazdag élővilággal, pont ezért használják régóta vadászatra. Az apróvad és az őz mellett egyre jelentősebb a vaddisznóállomány. Vaddisznókat egyébként a vadászháztól is látni a távolban, ha szerencséje van az embernek – természetesen a szállás területe el van kerítve, attól nem kell tartani, hogy beleszimatolnak az esti paprikás krumpliba… Ezen kívül akár gímszarvast is lehet lőni.

A vadászházban akár egy osztály is meg tud szállni, ideális helyszín tehát erdei iskolákhoz, konferenciákhoz, de egy csalási pihenéshez is tökéletes. A környéken kiépített kerékpárutak különböző túrákat tesznek lehetővé, a halastavak pedig tökéletesek egy nyugis pecázáshoz. Érdemes elnézni a helyi kastély felé is, amit hamarosan belülről is megcsodálhattok, hiszen idén nyárra ütemezték a felújítását. Ez a hely tehát leginkább a vadászoknak kedvez, de az erdei környezet és a különböző karámban tartott állatok a tanuláshoz, és a kikapcsolódáshoz is nagyszerűek.

Tata – a vízi sportok oázisa

Tata_1200x798

Tata2_1200x798

Tata3_1200x798

Tata4_1200x798

Biztosan nektek is ismerős a vár, az óváros, talán a tó körül is sétáltatok már. Érdemes azonban az újonnan épült ökoturisztikai központhoz is ellátogatni, ha nem csak a várost szeretnétek látni. Az épület már építészetileg is érdekes, hiszen egy olyan házról beszélünk, aminek fő látványelemeit egy kajakról mintázták. Itt kapott otthont ugyanis a helyi kajak-kenu egyesület is a konferenciatermek, öltözők és irodák mellett. Ebből következően a vízi sportok tömkelegét próbálhatjátok ki helyben, ha ez nem lenne elég, a bicikliseknek is ideális kiindulópont lehet ez a túrákhoz, akár túravezetős is igényelhettek a különböző nehézségű utakhoz, amelyek a házhoz futnak be.

A természet szerelmeseinek a fényes tanösvényt ajánljuk, hiszen ennél természetközelibb helyet keveset találni a környéken. A nemrég kiépített pallókon gyönyörű források, patakok mellett vezet az út, amelyek az aljzaton lévő kvarchomoknak köszönhetően tényleg ragyognak. A hely egyszerűen meseszerű, egy karnyújtásnyira van a háborítatlan természet ezen a sokáig háborítatlan lápvidéken.

Tatabánya – a hegymászás szerelmeseinek

Tatabanya1_1200x800

Tatabanya2_1200x798

A város mellett húzódó hegyek ideális terepet jelentenek a hegymászás szerelmeseinek. Ha netán nem tartoztok a gyakorlott hegymászók szűk csoportjába, a családdal akkor is kipróbálhatjátok ennek a sportnak egy biztonságos változatát. Via ferrata, azaz vasalt út névre hallgatnak a Turul alatt húzódó pályák, amelyek leginkább a kalandparkokból ismert technikán alapulnak. Az ember biztosító felszerelését a sziklákhoz rögzített drótkötélhez csatolják, a különbség csak az, hogy a kalandparkokkal ellentétben itt a fák helyett igazi sziklákon mászhattok. Felszerelést helyben lehet bérelni, de túravezetőt is kérhettek. A könnyű, kisebbek számára is teljesíthető szikláktól egészen a függőleges mászásig találhattok ilyen utakat, itt biztonságban tanulhattok, vagy tökéletesíthetitek technikátokat. A kilátást sem érdemes kihagyni, ugyanis gyönyörű.

Csákvár – a túrázók és a "pusztabusz" utasainak kedvence

Csakvar1_1200x798

Csakvar2_1200x800

Csakvar3_1200x798

Csakvar4_1200x798

Csakvar5_1200x800

Már a rómaiak is lakták ezt a Vértes hegység lábánál fekvő települést, aminek különlegessége, hogy az Alföldre és a hegyvidékre jellemző tájak elemeit egyaránt találtok a környéken. Ideális tehát túrázáshoz – erdei utakon eljuthattok egy vadászkápolnához, de a helyi élővilágot bemutató múzeumot sem érdemes kihagyni, hiszen az erdő szélén álló tóparti épület egykor vízimalomként működött. A kisváros mellett húzódó hegyeken vadvirágokkal benőtt bombatölcsérek emlékeztetnek a múltra, sőt, egy kis barlangot is találhattok, ami a legendák szerint egy ősló lakhelye volt egykor. A helyi (már nem használt) repülőtér és a domborzati adottságok abszolút alkalmasak siklóernyőzésre, ha valaki az extrém sportokat kedvelné.

A tradíciók különösen fontosak a helyiek számára, a híres csákvári fazekasok örökségét máig nagy becsben tartják, de az egykori lovas, nomád életmód sem merült feledésbe. Minden évben a Csíkvarsa réten vásárt és különböző lovas- és fogatversenyeket tartanak, ahol nagy szerepet kap a szürkemarhacsorda is. A Vértesi Natúrparkban körbe is kocsikázhatjátok a környéket (természetesen lovaskocsin, amit itt pusztabusznak hívnak). Ezeken a túrákon részletesen bemutatják a helyi élővilágot, ami egyébként nagyon hasonlít az Alföld élővilágára. Ha itt jártok, mindenképp keressétek fel a Csuta Cukrászdát, hiszen itt árulják a környék legjobb (többszörösen díjnyertes) fagyiját.

Szépalmapuszta – lovaglás hucul lovakon, gyerekeknek

Szepalmapuszta_1200x798

Szepalmapuszta2_1200x798

Szepalmapuszta3_1200x798

Szepalmapuszta4_1200x800

A bakonyi erdő közepén, eldugottan álló egykori kastély és a hozzá tartozó majorság hajdanán egy nemesi családé volt. Ma felújítva és kissé átalakítva, ám pompájából mit sem vesztve várja vendégeit mint hotel és ménesbirtok. A környezet meseszép, tökéletes a csend is itt az erdő mélyén. A hoteltől több túra útvonala is indul, amelyeken keresztül bebarangolhatjátok a környéket. Lovagolni jelenleg csak a gyerekeknek tudnak kisebb termetű hucul lovakon, minden évben szerveznek ide lovas táborokat is nekik. A hotel mellett egy kis arborétum is található, különleges fejfákkal a tujái alatt, hiszen nagy becsben tartott lovak nyugszanak itt. Ez a hely tökéletes választás azoknak, akik egy kiadós pihenésre vágynak, az idilli környezet, a festői táj és a nyugalom adott hozzá.

Ha szívesen elutaznál valamelyik helyre, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk