/utazz/6-gyerekbarat-kirandulout-gyonyoru-hegyeinkrol/
hirdetés

UTAZZ

6 gyerekbarát kirándulóút gyönyörű hegyeinkről

Az alábbi listán kisgyerek- és nagymamakompatibilis túrákat találtok.

Link másolása

hirdetés

Ha valaki nem vette volna észre, tavasz van, ilyenkor még azokra is rájön a kirándulhatnék, akik egyébként nem nagyon túráznak. Családos kollégák gyakran szoktak kérdezgetni, hova érdemes menni, ha az ember már unja a János-hegy-Normafa-Hűvösvölgy háromszöget. Ezért elhatároztam, hogy összerakom azt a tizenkét túrahelyet, ahova kicsi vagy nagyobb gyerekekkel is el lehet menni, anélkül, hogy unalmasnak találnák.

Az első etapban azt a hat túrát sorolom fel, ahová kisebbekkel (6-8 évesekkel) lehet menni, a következő hatban pedig a nagyobbaknak, 8-10 éveseknek valókat. Mivel budapestiek vagyunk, az első részben dominálnak a közép-magyarországi útvonalak. Mindegyiket osztályoztam látvány, nehézség és élvezeti faktor szerint egy 1-től 10-es skálán, és tettem mellé egy linket egy korábbi posztomról, ahol részletesebben lehet olvasni róla.

...és akik szerint szép a kilátás

A Szép kilátás! blog nem más, mint egy amatőr túrázó élményei és javaslatai annak érdekében, hogy ti is kedvet kapjatok Magyarország és a világ legszebb helyeit megismerni. Kilátók, hegycsúcsok, panoráma, túra - személyes tapasztalatok, fotók itthonról és külföldről. Gyerekekkel, vagy éppen profi hegymászókkal.

"Összegyűlt, kinyomom." - írja a blogger. Mi pedig időről időre megmutatjuk nektek.

hirdetés

1. A Hárs-hegy-kör

harshegy

A három kilométeres, egy órás minitúra a maga 100 méteres szintemelkedésével tökéletes kisebb gyerekeknek is, mivel nem fárasztó, ellenben tele van érdekes dolgokkal. Útba esik két kilátó, a Kaán Károly és a Kis-Hárs-hegyi fatorony, van miniszurdok, valamint egy (igaz bezárt) barlang.

Látvány: 7-es

Nehézség: 3-as (egy órás séta)

Élvezeti faktor: 6-os (szép kilátás, érdekes helyek)

Részletek, további képek: Pingvinek a Hárs-hegyen

2. A Lófingató-hegy

lofingato

Ezt a túrát Bolondok napjára találtam ki, elsősorban a neve miatt, de aztán rájöttem, hogy a Lófingató-hegy több izgalmat kínál, mint amit egy Bicske melletti kis hegytől várna az ember. Van itt minden, ami egy kisebb-közepesebb gyerek fantáziáját megmozgatja, de észak felé haladva a felnőttek is elcsodálkozhatnak a kilátáson.

Látvány: 7-es

Nehézség: 5-ös (6 km-es, 2 órás séta)

Élvezeti faktor: 7-es (szép kilátás, bunkerek, geoláda)

Részletek, további képek: Bolondok napján a Lófingató-hegyen

3. A Budaörsi-hegyek, Sorrento

Ez tulajdonképpen nem is egy, hanem több kis túra. Sok részéről szép a kilátás, ami azért leginkább a Huszonnégyökrös-hegy tetejéről élvezhető. Játszótérnek a Sorrento sárga sziklamászókái a legalkalmasabbak, ha az ember nem tart attól, hogy a gyerekei lepotyognak róla.

Látvány: 7-es

Nehézség: 5-ös (4-6 km-es, 2-3 órás séták)

Élvezeti faktor: 7-es (szép kilátás, sziklamászókák, geoláda)

Részletek, további képek: Olasz fürdőhely Budaörs felett

4. A Kő-hegy és környéke

kohegy

Ez már ottalvós túra. A szálláshely kedvenc magyarországi turistaházam, a Kő-hegyi menedékház, ami majdnem mindig tele van kisgyerekes családokkal, feljárnak fiatal anyukák segíteni, és Péter, a ház vezetője is családbarát (lévén nemrég született a kislánya). A ház mellett állatok, nem messze kis tó, szintén nagyon közel a sziklás Petőfi-kilátó, kicsit odébb a Cseresznyés-árok vagy a szűk Vasas-szakadék. A rövid éjszakai túrát imádják a gyerekek, pláne, ha még geoláda-kereséssel is összekötjük.

Látvány: 7-es

Nehézség: 5-ös (felfelé 3-4 km, körbe 1-2 órás séták)

Élvezeti faktor: 7-es (szép kilátóhely, szűk sziklaszakadék, tó, geoláda)

Részletek, további képek: Kincskeresés a Pilisben (a második rész)

5. A Naszály

naszaly

Két csúcs, plusz két kilátópont és egy Násznép névre hallgató barlang, mindez egy 4-5 kilométer hosszú, 350 méter szintkülönbségű turistaútba sűrítve. A hegy történelme tele haramiákkal, törökökkel, van mit mesélni, ha ellankad az erő. A felfele út néhol meredek, csak elszánt nagymamáknak való!

Látvány: 7-es

Nehézség: 6-os (összesen 3-4 km)

Élvezeti faktor: 7-es (két szép kilátóhely, plusz a Násznép-barlang)

Részletek, további képek: Frusztráció a nagyszájú hegyen

6. Bükk, Vörös-kő-forrás

bukk

Ha lenne Magyarországnak tíz csodája, a Vörös-kő-forrás biztos benne lenne, olyan hely, ahová muszáj elmenni. Az ott látott turistákból ítélve az Eger környékiek nagyon jól tudják ezt a nagymamakorúaktól a kisgyerekes családokig. Mivel a kisvasút is a forrás működésének idején kezd el járni, fel egészen a Stimecz-házig, oda-vissza meg lehet úszni az egész túrát 4-5 km könnyű sétával, persze jó menetrendi időzítéssel.

Látvány: 9-es

Nehézség: 6-os (összesen 3-4 km)

Élvezeti faktor: 8-as (a mindent vivő szökőkútforrás, kisvasút, barlang)

Részletek, további képek: A magyar gejzírvölgy titka

Nyomj egy léjkot, ha szeretsz kirándulni!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk