hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

5 hazai bakancslistás úticél, amellyel ráadásul nagyon sokat spórolhatsz

Ha nincsen sok pénzed nyaralásra, ne a legfelkapottabb helyekre menj. Segítünk pár tippel!

Link másolása

hirdetés

Ha nincsen egy kisebb vagyonotok nyaralásra, vagy ha nem akartok sok pénzt költeni idén, válasszatok a szebbnél szebb, olcsó hazai úticélok közül. Nem kötelező a legzsúfoltabb, legfelkapottabb, és legdrágább helyekre utaznotok, és nem muszáj szállodában vagy méregdrága panzióban aludni. Adunk néhány tippet, hol tudtok spórolni a nyaraláson!

Vásárosnamény-Gergelyiugornya

Az ország északkeleti csücskében található, az ukrán határtól nem messze. Gergelyiugornya valamikor két önálló kistelepülés volt, 1969-ben csatolták Vásárosnaményhez. Miért érdemes idejönni? Vásárosnamény szép helyen fekszik. Gergelyiugornya pedig elsősorban a tiszai strand és a termálfürdő, illetve a külföldi sajtóban is felkapott hétvégi házak miatt izgalmas. Idén nyáron két fesztivált is rendeznek Gergelyiugornyán: augusztus 12-13-án a Face-t, augusztus 19-21-én pedig a Tiszapartyt.vn

A Tomcsányi-kastény Dezsi Elekes Andor fotóján

Az egykor különálló település folyó egyik kanyarulata ölel át. A viszonylag szűk, erdős, ártéri terület híres a hihetetlenül kreatív házikóiról és különleges építményeiről. A házak többsége valamikor a 80-as években lett felhúzva, amikor a szocializmusban bármilyen megoldással lehetett nyaralót építeni. A házak, nyaralók a hazai folyópartok árterében cölöpökre, oszlopokra épültek, hogy a szokásos éves áradáskor ne álljon a belső tér víz alatt.

hirdetés
157174229392914

Ha diákok vagytok, az a legolcsóbb, ha vonattal utaztok, bár ezt csak átszállással tudjátok megoldani. Szállást átlagosan 2500/fő/éjszaka áron kaptok faházban, hostelban vagy apartmanban. Ha éppen nem akartok főzni, akkor ehettek például a Csipke Gyorsétteremben, amelynek elég barátságosak az árai.vn2

A Tokaji borvidék - Tolcsva, Erdőhorváti

Gyönyörű környéken, Erdőbénye és Sárospatak között találjátok. Tolcsva egészen pontosan Magyarország északkeleti részén, Tokajhegyalja középső területén, a Bodrogba folyó Nagy-Tolcsva-patak két oldalán fekszik, Szerencs és Sátoraljaújhely között. Nem mellesleg öt hegyaljai szőlőtermelő település határolja: északon és északnyugaton Erdőhorváti, keleten és délkeleten Sárazsadány, dél-délnyugaton Olaszliszka, nyugaton Erdőbénye, délen Vámosújfalu.

Látnivalók:

Magyarország egyik legrégebbi középkori templomát láthatjátok a településen - a 14. században épült gótikus stílusban.

A Rákóczi-kastély kora barokk stílusban épült a 17. században. 1972-től a kastélyban szőlészeti és borászati múzeumként működik.

A Dessewffy-kastélyt 1659-ben építtette Bónis Ferenc, és többszöri tulajdonosváltás után a 19. században került a Dessewffy család birtokába.

A Szirmay-kastély 1820 körül klasszicista stílusban.

A Stépán kúria, a 19. századi klasszicista nemesi házak egyik jellegzetes emléke, feltehetően az 1820-as években épült.

kastelykastely2

Szállást már 1600-3000 forint körül kaptok Erdőhorvátiban és Tolcsván, csak nézzetek alaposan körül a neten, például ezen az oldalon.

Felsőtárkány

A Bükki Nemzeti Parkban találjátok ezt a 3500 lakosú, festői községet. Több látnivaló is akad. Az egyik a késő barokk stílusú római katolikus templom a XVIII. század végéről. Nevezetessége, hogy egy olasz testvérpár, Giacomo és Giovanni Adami készítette az oltárokat, a szobrokat pedig Mozer József kőfaragó mester. A templom védőszentje Bűnbánó Szent Mária Magdolna. A helyi márványbányából került ki a templom oltárát díszítő márvány.tarkany

Fotó: Felsőtárkány.hu

Ki ne hagyjátok a kisvasutat vagy a tavat. És a Vár-hegyi tanösvényen mindenképpen menjetek végig. Bár körülbelül 10 kilométert kel gyalogolnotok, láthatjátok a Bükk jellemző kőzeteit, földtani formációit, és felderíthetitek az egykori földvárat. Ezen az útvonalon menjetek: Felsőtárkány, volt ifjúsági tábor parkolója, indítóállomás - Csák-Pilis-hegy - dolomitbánya - Dolomitbánya fölötti kilátópont, Vár-hegy nyerge - Vár-hegy, őskori földvár sánca - Várkúti Turistaház - Törökút, Kövesdi-kilátó - Kőbánya-lápa - Felsőtárkány, parkoló.

Mennyiért foglalhattok szállást? Apartmanházakban, vendégházakban már 2500-3500 forintért fejenként, éjszakánként.

Utazzatok a Zalába, Bázakerettyére

A Zalai-dombság is csodálatos hangulatú hely, igazi pihenést jelent itt tölteni néhány napot vagy akár egy egész hetet. Felfedeztetitek a környéket, vagy a termálfürdőben lazíthattok.

Báza és Kerettye régen két külön település volt. 1923-ban Kerettye határában próbafúrásokat végeztek, kőolajat kerestek. Egy 1937-es fúrás járt sikerrel, így ez lett az első, Magyarország területén talált kőolajmező. A két település egyesült és ráállta kőolajiparra. Az 1960–70-es években a térség vezető települése lett, rengeteg embernek adtak munkát a kőolajmezők. Mivel mára kimerültek, az 1990-es években felfedezett termálvíz vonzza ide az embereket.baza2

Fotó: Kerettye.hubaza1

Fotó: Kerettye.hu02

Fotó: Kerettye.hu

A Kerettye Kantin kempingben 2300 forint/fő/éj áron kaptok szállást faházban. Ha olcsó ebédet akartok, a Kerettye étteremben egyetek nyaraló menüsort, ha pedig a megtakarított pénzeteket fine diningra vernétek el, a Bonne Chance étteremben vacsorázzatok.

Őrség

Hazánk egyik legizgalmasabb tájegysége, gazdag növény- és állatvilággal. Legjelentősebb, és talán a legtöbbek által ismert települése Őriszentpéter, amely az Árpád-házi királyok alatt már létezett. Lakói a nyugati határ védelmére felesküdött szabad határőrök voltak. Első temploma a XIII. században épült – ez a jelenlegi román kori katolikus templom. Bár a török hódoltság alatt többször is kellett sarcot fizetniük az itt élőknek, adózniuk nem kellett a szultánnak. A XVIII. századtól a szlovén nemzetiségűek egyik központi települése lett. Az ódon templomon kívül érdekes végigjárni a települést, hogy lássátok a tájegység tipikus parasztházait is. Az Őrség csodálatos kirándulóhely.orseg

Ha az Őrségbe mennétek, előtte nézzétek meg, milyen programokat szervez a Humtour

Őriszentpéteren vagy Hegyhátszentjakabon érdemes szállást keresni, már 2000-3500 ft/fő/éjszaka áron találtok a Szállás.hu oldalon.

Írjátok meg a ti tippjeiteket is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A vadregényes Csarna-völgy ma is őrzi egy régi kisvasút történetét
A Börzsönyben megbúvó, fokozottan védett, romantikus hely Magyarország egyik legnagyobb háborítatlan erdejében található. A természet itt is megmutatta, mire képes egy kis patak hatalmas ereje.

Link másolása

hirdetés

Létezik egy vadregényes patakvölgy Magyarország egyik romantikus erdejében, melyet szép időben érdemes felkeresni.

A fokozottan védett Csarna-völgy, Fekete-völgy Magyarország legnagyobb háborítatlan erdejében található,

itt van hazánk egyetlen vulkáni eredetű középhegységi katlana, ahol a természetes állapotot igyekeznek megőrizni.

A Csarna-völgy számos különleges növénynek, tölgynek, bükknek, gyertyánnak, kőrisnek, és állatnak fekete gólyának, fehérhátú harkálynak, parlagi sasnak, uráli bagolynak, hiúznak, farkasnak, foltos szalamandrának nyújt otthont. A patakban előfordul többek között a fürge cselle, a sebes pisztráng és a petényi márna és a is.

A vidék azonban gyalogosan, turistautakon bejárható, és kiváló fotós téma is, hiszen

a régi kisvasút vonala, amelyet az árvizek több helyen elmostak, ma már úgy néz ki, mint egy romantikus film díszlete.

A régi kemencei kisvasút emlékeit a Börzsöny erdejében fedezheted fel. A Csarna-patak völgyében a 600 mm nyomtávú vasútat 1913-ban kezdték el kiépíteni, és a több mint kilenc kilométeres pálya végállomásain (Kemencén és Királyházán) lakást és műhelyt is építettek. A csarna-völgyi vonal végén volt a Dobó-istálló is. A vasút lóvontatással indult, majd 1947-ben közlekedett először motormozdony a kemencei vonalon.

hirdetés

A Csarnavölgyi Vasút a Kemence–Wirterház–Hamuház–Halyagos vonalon futott, a Salkasz–Klein cég tulajdonában volt. Az erdei vasútnak több elágazása is volt. A hálózatot úgy építették, hogy az útpályák a fafeldolgozók felé lejtsenek, így csak a felvontatásuk igényelt energiát. Voltak meredek szakaszok is benne. (A teljes hálózat 51,1 kilométer hosszú volt.)

A második világháború úton a kisvasút szerepe egyre csökkent, több vonalat megszűntettek, a pályákat felszedték, végül 1990-ben a fák szállítása - megrendelések hiányában - leállt, és a vonalon is a forgalom megszűnt.

A pálya állapota ezt követően egyre csak romlott. A drámai fordulatot egy 1995-ös hirtelen özönvíz hozta, a patak ugyanis annyira megáradt, hogy több híd és a vasúti pálya egy szakasza is áldozatává vált. Egy 1999-es újabb, még nagyobb áradás további károkat okozott, a pálya helyenként több méteres magasságban lógott a levegőben, másutt egy-két méter vastagon hordalékréteg borította be.

Ma a vadregényes tájon haladva, a fák sűrűjében, vagy a rohanó patak mentén, több helyen is előbukkannak még a régi sínek. A terepviszonyok miatt a hely felfedezését gyakorlott túrázóknak ajánlják a Börzsönyi Kéktúra útvonalon.

Ha pedig már idáig eljutsz, akkor nézd meg a Kemencei Erdei Múzeumvasút kiállítását, az Erdészeti emlékművet, vagy a Börzsönyi szintezési főalappontot is.

A kisvasút egy része napjainkban újra használható. A Kemencei Erdei Múzeumvasút tavasztól őszig, menetrend szerint közlekedik szabad- és munkaszüneti napokon. Az eredeti vonal azonban nem járható be teljesen, csak egy 4,1 kilométeres szakaszon.

Bővebb információk a kisvasútról ITT.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
A Balatontól Bőszénfáig: 12 hónap, 12 csodás fotó madártávlatból
Utazás hazánk felett: havonta egy-egy különleges helyszínt láthatsz most felülről.
Fotók: Kószó András - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A Balatontól Budapestig az ország egy másik oldalát ismerheted meg, ha fentről nézed meg a vidéket. A fotós Kószó András drónról száll föléjük, hogy megmutassa mindazt, amit csak a madarak élvezhetnek: a tájat, a várost, a természetet egy másik szemszögből. Tarts velünk egy esztendőt átölelő virtuális kirándulásra:

Január:

Február:

Március:

Április:

hirdetés

Május:

Június:

Július:

Augusztus:

Szeptember:

Október:

November:

December:

Még több fotót ITT találsz.

Helyszínek: Balaton, Budapest, Vál, Bőszénfa, Vál.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
Mesés hangulatú adventi vásárok a Dunakanyarban
Fényfestés, kisvonat, korcsolyapálya, forralt bor, mézeskalács, kézműves vásár és sokféle program - ezt kínálja Szentendre, Esztergom és Vác. Most videón, de madártávlatból is körülnézhetsz a hangulatos városokban.

Link másolása

hirdetés

Advent idején az országban sok helyen díszítik fel a településeket, szikráznak a fények esténként. Budapest egyik adventi vásárát pedig egyenesen Európa legjobbjának választották.

Ám érdemes délutánonként egy kis kirándulásra indulni, és felfedezni más helyeket is. Például a Dunakanyar - amúgy is sok szépséget rejtő - városait.

Szentendre hagyományosan a Fő téren, a történelmi belvárosban és a Korzón várja a karácsonyi hangulatra vágyókat.

Ilyenkor itt is csillogó fények, karácsonyi dalok, forralt bor és kürtőskalács illata tölti meg a tereket. A Fő tér hatalmas karácsonyfáján az óriás gömböket pedig már felfedezték az erre járók, hiszen kiváló szelfiket lehet készíteni a segítségükkel.

A történelmi belváros minden évben Adventtől Vízkeresztig vár az adventi vásárral, szabad- és beltéri rendezvényekkel, művészeti és kulturális programokkal, kiállításokkal. Az egyik legkedveltebb programja az adventenek a kézműves és gasztrónómiai vásár. A hangulatos macskaköves utcácskákon, kis faházakban árulják szebbnél szebb portékájukat az igényes szentendrei és környékbeli kézművesek.

hirdetés

Vasárnap a város lakói gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún. A gyertyagyújtásokat ünnepi műsor és csodás, karácsonyi fényfestés kíséri.

Bővebb információk ITT

VIDEÓ: A szentendrei adventi vásárról

Esztergom látványos karácsonyi díszítéssel és jégpályával is kedveskedik az ünnepi időszakban.

A városban a történelmi és kultúrális nevezetességek mellett most az adventi forgatagba is érdemes ellátogatni. A szép dekoráció mellett finomságok, kézműves foglalkozások, koncertek, játékok is várnak, sőt lesznek koncertek, bábelőadás, betlehemes játék is.

Bővebb információk ITT.

VIDEÓ: Az esztergomi belváros adventi hangulatban

Vácra is érdemes ellátogatni, mert ilyenkor a barokk belváros különös hangulattal vár.

A Dunakanyar kapujában a finomságok mellett muzsikával, koncerttel, színházi előadással, a gyerekeknek mesével, foglalkozásokkal, kisvonattal és tárlatokkal is készülnek.

Bővebb információk ITT.

VIDEÓ: A váci adventről

És íme néhány fotó, így csak a madarak láthatják a hangulatos városokat:

Szentendre

Esztergom

Vác

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
TOP5: Csodás téli menedékek a hó birodalmában
A válogatásban olyan kabinokat és természetközeli szállásokat gyűjtött össze a Hype&Hyper szerzője, amiknek kifejezetten jól áll a hófödte táj.
Gollob Lilla cikke HYPEANDHYPER oldalon - szmo.hu
2021. december 30.


Link másolása

hirdetés

A HYPEANDHYPER egy kelet- és közép-európai dizájn- és életmódmagazin, amely az innovációról, a városi életről és a kreatív ökoszisztémáról szól.

Céljuk, hogy összegyűjtsék és bemutassák azokat az egyedi történeteket, karaktereket, különleges tárgyakat és tájakat, amelyek a világ ezen részét alakítják.

Csatlakozz hozzájuk, legyél te is részese a közös jövő alakításának!

Ezeknek a menedékhelyeknek a közelében sí-és túraútvonalak várják a téli sportok kedvelőit. Szomszédainktól kezdve Skandináviát és Chilét is érinti a gyűjtésünk.

hirdetés
Vardehaugen | Norvégia

A fekete, asszimetrikus kunyhó az alpesi erdő mélyén, Lillehammer közelében található. Formáját a hófödte kabinok klasszikus motívuma ihlette, amelyeknek csak a teteje látszik ki a hóból. Amikor a hó betakarja a szerkezetet, az építészet és a természet közötti határvonal elmosódik, és a tető mesterséges sípályává válik síugráshoz, szánkópályákhoz és más havas tevékenységekhez. A kompakt alaprajz (55m2) ellenére a kabin belülről tágasnak hat a ferde tetőnek és a különböző emeléseknek köszönhetően. A fő hálószobából és a félemeletről pedig a csillagok és az északi fény is látszik.

Iragüen Viñuela Arquitectos | Chile

Egy korábbi, befejezetlen építési projekt alapjait használták fel újra ebben a chilei nyaralóban, ami akár tizenkét vendég befogadására is alkalmas. A kétszintes faház a Cautín folyó mellett található, ami nem messze fekszik hosszú hószezonjáról híres Corralco-tól. A ház platformját egy kis erdei tisztáson építették, fák kivágása nélkül, közvetlenül a félsziget csúcsán, hogy a folyó körülölelhesse. A látványos kilátás a négy égtáj felé nyílik, a folyón túl az erdőre és a hegyoldalra is rálátni. A szürke fagerendák az enteriőrben tónusaiban is visszaköszönnek, amit az olyan elemek melegítenek fel, mint a hálószoba rozsdaszín faliszőttese.

Ark-shelter | Szlovákia

A minimalista erdei kabincsoport a Bjornson hotel számára készült, és tökéletes lokáció lehet, ha nagy családdal vagy népesebb baráti társasággal indulnánk neki a telelésnek. A meghitt környezetben karnyújtásnyira van az erdő és a Jasná síközpont is, de a hotel infrastruktúrája is könnyen elérhető. Minden házikó két önálló modulból áll, amik a válaszfalak eltolásával összenyithatóak. Maguk az építmények pedig cölöpökön állnak, hogy a táj folyamatosan tudjon alatta áramolni és lélegezni.

Studio Puisto | Finnország

A finn Salamajärvi Nemzeti Park közelében épült kunyhó, az ősi Niliaitta újraértelmezése, ami egy magasra emelt faház, amit a szamí őslakosok használtak az élelmiszerek biztonságos tárolására. Az építészek a környék szamí kultúrájának történelme előtt szerettek volna tisztelegni, ugyanakkor olyan helyet létrehozni, ami a látogatók számára a külvilágtól való elszakadás érzését nyújtja.

Firm Architekten | Ausztria

A 2006-ban alaposan átépített és kibővített szálloda egyszerre kíván a helyieknek és a vendégeknek is kedvében járni. A Hotel Gasthof Adler békebeli külseje tökéletesen illeszkedik az osztrák falu látképébe, miközben a belsejében meglepően kortárs enteriőrök fogadnak. Az új szállodai szobákba kőrisfapadló és mészvakolatos falak és mennyzet készült, amikhez szilfa bútorokat és sötétzöld bársony kanapét választottak.

Ha tetszett, amit olvastál, látogass el a HYPEANDHYPER oldalára vagy keresd őket a Facebookon és az Instagramon!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: