hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

5 érv, miért látogass meg idén télen egy északi országot

Már most elkapott a karácsonyi hangulat? Akkor itt a helyed!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. október 25.

hirdetés

Ha utazásra kerül a sor, többségünk legszívesebben a déli ország között csemegézget. A mediterrán hangulat, a homokos tengerpart és a latin életérzés nagyon csábító, ám ha kivételesen a karácsonyra szeretnénk inkább hangolódni, máshol a helyünk.

Az északi országoktól sokan tartanak, és tény és való, hogy eggyel több pulóvert kell bepakolni, ám egészen biztos, hogy felejthetetlen élményben lesz része annak, aki ide vált repülőjegyet. Azt is eláruljuk, miért.

1. Elképesztő építészet

Aki szereti a mesebeli épületeket és a letisztult design-t, azt garantáltan lenyűgözik majd Dánia színes, egymásra sorakoztatott házikói, vagy éppen Norvégia fehér-vörös fakunyhói. Az északi országokban valóban adnak a városképre: mintha minden szomszéd egy közös ötletelés alapján döntött volna, úgy illeszkednek össze a mesekönyvbe illő, faléces kuckók.

2. Tudatosság

hirdetés

Környezetvédelem szempontjából az egész világ példát vehetne az északi államokról: nem, hogy eldobott szemetet nem látni sehol, a szelektív hulladékgyűjtés teljesen alap, a legtöbb lakásban pedig napenergiával működő lámpák biztosítják a fényt. A boltokban már vásárolhatunk csomagolásmentes élelmiszereket, az itthon megszokott nejlonok helyett pedig papírzacskóban vihetjük haza a zsákmányt.

3. Karácsony-hangulat

… és nem csak télen! Igaz, többségünk a nyár után vágyakozik, az északi óvárosok utcáin bolyongva mindenkit rabul ejt a forraltbor illata. Megkockáztatom, hogy itt még nyáron sem bánnánk egy kis hóesést. És akkor gondoljunk csak bele, milyen ez november környékén, amikor a boltok is tele vannak már ajándékokkal.

4. Természeti adottságok

Az hagyján, hogy mindent – igen, még a belvárost is – sűrű fenyőerdő borítja, de szavakba sem önthető, milyen hegyeket és szigetvilágot látogathatunk meg. Arról nem is beszélve, ha valaki esetleg el tudja csípni a sarki fényt! Ezek a szervezett túrák a belváros áraihoz képest egészen elérhetőek, tilos kihagyni, ha valaki erre jár. Pro tipp: Stockholm szigetvilága és Norvégia fjordjai.

5. Egészség

Na igen. Valódi kultúrsokk a hegyvidék és a sós tenger levegőjét beszívni a budapesti forgatag után. És ez még csak a kezdet: amellett, hogy kitisztulnak a légzőjáratok, az izmaidat is megdolgoztathatod a csodálatos túraútvonalakon, ha pedig étterembe ülnél, biztos, hogy előbb kerül a kezedbe halétel, mint a mekis gyorskaja. A boltok üzemeltetői magától értetődően gondolnak az ételallergiás, vegán, diétázó vásárlókra, így biztos, hogy te is megtalálod a neked való finomságot.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk