/utazz/31-ok-amiert-erdemes-veresegyhazra-kirandulni/?pg=2
hirdetés

UTAZZ

3+1 ok, amiért érdemes Veresegyházra kirándulni

Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2020. augusztus 27.


Link másolása

hirdetés

No de vissza az épületekhez. A város régi nevezetességei az 1777-ben épült műemlék római katolikus templom, a plébánia műemlék épülete és a tótól nem messze lévő kőkereszt, talapzatán Szűz Mária, Szent János evangélista és Mária Magdolna. A református templomuk 1786-ban épült, és féltve őrzött kincse az 1683-as óntányér, a száz évvel későbbi ónkehely és ónkanna, valamint az 1700-as réztányér.

A legújabb büszkeségük a 2016-ban elkészült, főleg a helyiek összefogásával épült új templom, a Szentlélek-templom.

Ide mindenképpen nézzetek be. A helyi építészmérnök által tervezett építményben, a kör alaprajzú térben a főoltár fölött függő, hatalmas, kereszt nélküli Krisztus szobor, és a kupolát tartó 12 oszlopon megjelenített 12 apostol különleges látványt nyújt. A kerámia szobrok, az üvegablakok is helyi művészek alkotásai. A misék mellett koncerteket, előadásokat is tartanak, de van kávézója és hangulatos kertje is.

2. Közép-Európa egyetlen Medveotthonában már oroszlánok is élnek

Veresegyházon működik Magyarország és Közép-Európa egyetlen medveotthona, ahol mára már többféle állatot is lehet látni. A húsz éve létrehozott intézmény akkor nemes célt vállalt: a világban található, mentett állatok egy részének igyekszik végső otthon nyújtani. Több hazai állatkertből is kerülnek már ide lakók.

Fontosnak tartják, hogy az eredeti élőhelyükhöz hasonló körülményeket tudjanak biztosítani számukra.

A medvék mellett egy nagyobb farkaskolónia is él itt, és legújabb lakóik az oroszlánok, amiknek tavaly megépítették Európa legnagyobb oroszlánkifutóját. De láthattok még például hiúzt, lámát, ormányos medvét, mosómedvét vagy aligátorteknőst is. A medveparkban kisvonat jár, lehet mézzel etetni a macikat, a kicsiknek van játéklehetőség és egy kiváló éttermet is találtok. A medvékkel és a farkasokkal is tartanak zoopedagógiai előadásokat, látványetetéseket, csoportvezetéseket.

Medveotthon Veresegyház

Jótékonysági Retro Disco a veresegyházi Misszió javára! Dátum: 2020... .06.19. 19:00 Lemezlovasunk: DJ Dominique Tányérszervizes vacsora felszolgálásával, illetve egy-egy számukra kedves nótával emelik jótékonysági rendezvényünk hangulatát a támogató sztárvendégeink: Árpa Attila, Weisz Viktor, Ganxsta Zolee, Nagy Feró, Wolf Kati, Delhusa Gjon, Harsányi Levente, Csehi András.

A Medvepark lakóiról sok mindent megtudhatsz a honlapjukról is. Például azt, hogy a 600 kg-os Döme egy kutyamenhelyről érkezett, és kezdetben kicsit tudott „kutyául”. A kisebb – 250 kg-os – Ella és Bella Romániában született, jugoszláv állatkertben éltek, majd itt találtak új otthont. De itt él Brumi is, „aki” a Lutra, a vidra című természetfilmben is szerepelt. A kistermetű Zsuzsikát sokan bocsnak nézik, pedig már negyven éves és szintén színészkedett már.

A Medveotthon mellett még kalandpark, pónifarm és több látványosság is van, így akár egy egész napos programot is tervezhettek ide a családdal.

Még egy ok, hogy betérjetek ide:

3. Három tó és egy szép tanösvény a kirándulóknak, strandolóknak

Ha szerettek sétálni, vízparton nézelődni, vagy akár fürdőzni is, akkor irány a három tóból álló, romantikus veresi tórendszer.

A Malom-tó már a 15. században is létezett, a patak vízének felduzzasztásával, mesterségesen hozták létre a középkorban.

Régen vízimalmok is működtek rajta egészen 1950-ig, de halastóként is hasznosították és az itt nőtt nádat vágták és felhasználták. Korábban állatokat hordtak a partjára itatni, télen pedig a jeget vágták, és veremben tárolták a melegebb napokra. A tóstrand 1928-ban nyílt meg a partján, és napjainkban is csobbanhattok a jó időben. Mellette egy kiváló étterembe is betérhettek, amelynek egy romantikus terasza is van. A tó természetvédelmi terület, úszólápjai, különleges növényzete és állatvilága miatt.

Szeretlek Veresegyház

Szeretlek Veresegyház added a new photo.

Szeretlek Veresegyház

Szeretlek Veresegyház added a new photo.

A patak vizének felhasználásával hozták létre Pamut-tavat 1980-ban, majd 1989-ben fejezték be az Ivacsi-tavat. Ezeket is szépen körbenőtte a növényzet, így a partok remek sétálási lehetőséget biztosítanak.

A vízparton egy 4880 méter hosszú tanösvény vezet végig, ahol megismerkedhettek az édesvízi medúzákkal vagy orchideákkal. És ha szerencsések vagytok, láthattok nádi posztátát, jégmadarat vagy tőkés récét, tengerparti susulykát, vagy hússzínű ujjaskosbort is.

+1. Itt terem kókuszrostpárnában a Veresi paradicsom

Van a városnak egy nevezetes üvegháza is, ahol az egyre kedveltebbé váló Veresi paradicsomot termesztik. Egy speciális magot ültetnek, amely jóval tápdúsabb, finomabb termést biztosít. Itt a töveket egy speciális kókuszrostpárnába ültetik, és ellenőrzött módon öntözik. Amennyire lehetséges, vegyszermentesen nevelik a nővényeket, törekednek arra, hogy minden fázisban környezetbarát megoldást használjanak. A fűtést a helyi termálkút biztosítja, a csomagolásuk pedig teljes egészében újrahasznosított papírból készül. Mivel ma már szinte csak hazai piacra szállítanak, így van idő arra, hogy a töveken érjenek meg a szemek. Megkóstoltuk a különféle – piros és sárga – fajtákat és valóban fantasztikusan finomak, édesek.

Címlapképben szereplő fotók forrása: Medveotthon, Szabó Barnabás


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk