UTAZZ

3 izgalmas magyar monostor, ahová érdemes kirándulnotok

A több mint ezer éves épületek falai között megfordultak királyok is, van amelyiknek történeti kertje van, és olyan is amelyik egy lónak köszönheti a helyét.

Link másolása

Magyarországon számos kolostor található. Van köztük híres, ismert és akad kisebb, mégis izgalmas hely. Most hármat ajánlunk nektek a bőséges kínálatból.

1. Almádi monostor

A Veszprém megyében található Monostorapáti közigazgatási területén már a középkorban is voltak települések. Egyik ilyen volt Almád, melyet a mai község ősének tekintenek. Almád helységet az oklevelek 1121-től említik, ekkor alapították itt a monostort.

A 12. századig az uralkodók és az érsekek, püspökök is alapíthattak kolostort. Sőt világi emberek is magánalapítással létre hozhattak ilyeneket. Így jött létre az egyik legkorábbi, az almádi Boldogságos Szűz Mária és Mindenszentek bencés monostor.

Az alapító Bánd a monostor építésének befejezése előtt meghalt. Második felesége, akit „Gyönyörű”-nek hívtak, férje halála után Jeruzsálembe zarándokolt, majd hazatérve kolostorba vonult. Két fiúk örökölte a vagyont. Az egyikük - teljesítve apja végakaratát - a pénzt az egyháznak adományozta. 1121-től működött a monostor. Azt tartják, hogy a Mindenszentek ünnepnapjához legközelebb eső Mária-napok valamelyike lehetett a felszentelés és az apátsági templom búcsújának a napja.Monostorapati1

1441-ben Berki Flóris szigligeti várkapitány lerohant és kifosztott a kolostort, mely később hanyatlásnak indult. A törökök miatt sokat szenvedett vidéket az 1540-es évekre a szervezetesek is elhagyták. Az épületet többször kifosztották, köveinek egy részét a helyiek elhordták.

Monostorapátit a történelem alaposan megviselte. Bár a 18. század elején újra benépesült, 1855-ben kolerajárvány, majd 1868-ban tűzvész pusztította. A 19. századtól a szőlő, a mezőgazdaság adta a fő megélhetést.Monostorapati2

1996-2010 között a település is csatlakozott a Művészetek Völgye rendezvénysorozathoz. 2011-ben civilek kezdeményezésére, az egyházközség támogatásával kezdték meg az ország legősibb magánalapítású monostorának, a bencés monostor maradványainak feltárását, hogy megmentsék a teljes enyészettől.

2014-2015-ben, a munkálatok során az apátsági templom szentélye, és egy rotunda maradványai is előkerültek. A kőfal mellett cserépedényeket, kályhaszemek töredékeit találták. A régészeti feltárás a területnek csak egy kis részét érintette.

A településről infók ITT olvashatók.

A monostor feltárásáról információk és képek ITT találhatók.

A monostorok

A középkorban a szerzetesek lakhelyét hívták klastromnak, monostornak. A kifejezés a 18. század nyelvújításának köszönhetően megváltozott, és egyre inkább a kolostor szót használták. Később a kifejezések más tartalmat is kaptak. A monostor - a templommal egybeépített épületegyüttes – minden funkciót egyesít, szállást, étkezést, imahelyet, gazdálkodást. A kolostor viszont inkább csak szálláshelyet jelent.

2. Szent Mauríciusz-templom és monostor

Bakonybél Veszprém megyében található, a Bakony legmagasabb hegyének, a Kőris-hegynek a közelében, a Gerence-patak partján.

Első írásos említése 1083-ból származik. A monostort I. István alapította. Az Árpád-korban szellemi központ volt, és itt remetéskedett 1023–1030 között Szent Gellért. A török időkben elpusztult a település, melyet a pannonhalmi apátság próbált újratelepíteni. A monostorban több érdekes látnivaló közül választhattok.bakonybel2bakonybel3

Történeti kert

A Szent Mauríciusz Monostor ősfás történeti kertje védett. Az 1750 és 1754 között épített apátsági épületegyütteshez a 19. század 30-as éveitől apátsági kertet alakítottak ki. Az angolkert elsősorban a szerzetesek és vendégeik pihenését szolgálta. Ez a tájképi kert különleges a magyarországi kerttörténetben. Egy zárt közösséghez, a bencésekhez kötődik, és tervezői, rendben tartói is szerzetesek, ráadásul napjainkig megőrizte eredeti formáját, növényállományát.

Az 1981-ben elfogadott, a történeti kertek védelméről szóló Firenzei Charta értelmében a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor tájképi kertet történeti kertnek tekintik, így az emberiség közös kulturális örökségének részét képezi.

Természetvédelmi terület is, a Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet része. Különleges értéke történeti jellegéből adódik, kétszáz éve ugyanott vannak az ösvények, a fák, a Gerence-patak partján húzódó sétány és az itt élő szerzetesközösség.

bakonybel4bakonybel5

Monostori füveskert és gyümölcsös

A fallal körülvett kolostorkertben gyógynövénykertészet és a gyümölcsös is található. A kert bio-kertészet, csak organikus módszerekkel termesztenek itt növényeket.

Borostyán-kút

A Borostyán-kút vagy "Szentkút" Bakonybél környékének egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Azt tartják, hogy Veszprém megye természeti csodáinak egyike. Története összefonódik a monostor történetével. A bajor Szent Güntert és a velencei Szent Gellértet is megihlette a hely különleges szépsége.

A Borostyán-kútnál 1824-ben kápolna épült, a korábban a régi temetőben álló, azóta elpusztult Szent Gellért kápolna pótlására.bakonybel6bakonybel7

A kút felett 1855-ben építették meg a Kálváriát, 14 stációval. 1889-ben a hegy lábánál fakadó forrásoknak vízgyűjtő medencét építettek. A 19. századi leírások barlangokat is említettek, ám azokat vélhetőleg már befalazták.

A Borostyán-kút elnevezés a 19. századból származik, akkor került a kút köré a borostyánkő felépítmény.

1996-ban az itt élők összefogásával kezdték meg a remeteség parkosítását. Cseh Tamás kívánságára - halála után - barátai, a falu lakói és a monostor szerzetesei jótékonysági rendezvényekkel pénzt gyűjtöttek a kápolna felújításához. A megújult kápolnát 2012. júniusában Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát áldotta meg.

A templom

A monostort 1018-ban Szent István alapította. A terület kiválasztásában Szent Günter remetének is fontos szerepe volt, ő javasolta a királynak ezt a helyet. Szép vidék, kedvező fekvés, vízpart, és a közeli barlangok ideálisak voltak a szerzetesi élethez.

István király két sógora is itt remetéskedett, az egyik a szentkútnál, a másik pedig a bakonybéli temetőnél. A király nem tudta, hogy merre vannak, ezért kihirdette, hogy aki megtalálja a két férfit, annak jutalmat ad. Egy kanász is kereste őket és sikerrel járt. Értesítette a királyt, aki lóháton jött. Ám egy helyen a mocsáros vidéken a lova megsüllyedt. István akkor azt mondta, hogy itt épüljön a templom. A kanászt megjutalmazták, a templom pedig felépült.bakonybel8

1287-ben a monostor és a templom leégett. A 18. században visszatérő szerzetesek a középkori szentély helyén építették fel kápolnájukat. A környékre ekkor kezdtek betelepülni a jobbágyok.

A mai templom alapkövét 1750-ben Sajghó Benedek pannonhalmi főapát rakta le. 1754-ben szentelték fel, később tűzvész, heves esőzés tette tönkre. Végül 1782-ben lett teljesen kész és barokk formáját máig megtartotta.

Információk a monostorról ITT találhatók

A monostor látogatható egyénileg és csoportosan is. A csoportoknak monostori termékek kóstolót (gyógytea, csokoládé, lekvárok, likőr) és kézműves foglalkozást is tartanak a monostori könyvkötészetben.

A látogatás során megnézhetitek a Zarándokudvart Szent Günter ikonjával, a templomot, az Arborétumot, a Bemutatókertet és a Gyógynövénykertet.

A Monostor épületének belső terei, a szerzetesek cellái nem látogathatók.

3. Pécsváradi bencés kolostor

A Mecsek keleti oldalán a „Mons Ferrus”-on (Vas-hegy) alapította 1015-ben Szent István király a pécsváradi Szent Benedek-rendi apátságot. A pécsváradi monostor a második bencés rendház volt Magyarországon.

Az egyházi épülettömbben élt Asztrik apát is, akit István küldött Rómába, hogy a pápától koronát kérjen.

A legenda szerint a pécsváradi apát vendégül látta a velencei Gellértet is, aki erre utazott keresztül a Szentföld felé. A monostor kápolnájában Szent László egy oltárt emeltetett, és ebben a monostorban talált menedéket Vak Béla is.pecsvarad1pecsvarad5pecsvarad6

Az épületben a tatárjárás során komoly károk keletkeztek. IV. Béla király várszerűen megerősítette, de a mohácsi vész után védhetetlennek tartották, ezért a védőműveket felrobbantották. Az omladozó apátságot Habsburg Lipót a kölni érseknek adományozta. Az ő parancsára részben felújították a tömböt, de a régi, középkori templomot és a kolostort már nem. Sőt ezeknek az épületeknek a köveit használták fel a rekonstrukciós munkákhoz. Ekkor alakult ki a vár mai formája.pecsvarad7

A régészeti kutatások 1957-ben kezdődtek és 1987-ben fejeződtek be. Restaurálták a régi alapfalakat, benne a kápolnával, kőtárat hoztak létre és látogathatóvá tették a monostor megmaradt részét.

A Pécsváradi Élményvárban több látnivalót is találni. Látogatható a várkápolna, a Kígyós Sándor kiállítás, egy kovácsműhely, van látványkonyha, gyógynövénykert, a kertben pedig Vak Béla trónja.

Vak Béla trónja

1125 körül, a magyar trónviszályok idején Álmos herceg Bizáncba menekült, és Pécsváradon rejtette el Kálmán király elől Bélát, megvakított fiát. Három éven át élt Béla az itteni falak között. Szívesen töltötte az időt a kertben lévő gesztenyefa alatt. Mikor II. Bélaként király lett, hálája jeléül adományokat adott a monostornak. A várban ma az ő tiszteletére egy fából faragott trónt helyeztek ki, melyre bárki felülhet.

Bővebb infók ITT találhatók

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
Napokon belül útnak indul a világ legnagyobb tengerjáró hajója
A 18 fedélzetes, 362 méter hosszú Wonder of the Seas nevű hajón 2300 fős személyzet lesi a maximum 6988 vendég minden kívánságát.

Link másolása

Három évig építették a világ legnagyobb tengerjáró hajóját egy francia gyárban, mely napokon belül első útjára indulhat. A Wonder of the Seas (magyarul: Tengerek Csodája) már megérkezett abba a floridai kikötőbe, ahonnan március 4-én első útjára indul, írja a CNN.

A roppant méretű hajó több mint háromszor olyan hosszú, mint egy focipálya (362 méter), és 47 méteres magasságával másfélszer akkora, mint egy tízemeletes panelház. A 18 fedélzetes hajón 2300 fős személyzet lesi a maximum 6988 vendég minden kívánságát. Vagyis az úszó luxushotelben kényelmesen elférne akár Jászapáti teljes lakossága is.

A tengerjáró hajón 20 ezer élő növény található. A Wonder of the Seas tizedik fedélzetén van egy hatalmas tengeri csúszda, valamint az egyik medence mellett hatalmas mozivászon is helyet kapott. A vállalat ötödik Oasis-osztályú hajóját vasárnap este vontatták be a Fort Lauderdale-i kikötőbe. A lehengerlő méretű hajó érkezéséről videó is készült:

A hajót hat éve kezdte tervezni a Royal Caribbean International, akik a tervezés és a kivitelezés során az utasok javaslatait és partnereik visszajelzéseit is figyelembe vették. A társaság elképzelései szerint már tavaly vízre bocsátották volna a tengerjárót, de a koronavírus-járvány ezt végül megakadályozta.

Az amerikai járványügynél (CDC) a tengeri körutazások a fertőzések szempontjából legkockázatosabb besorolást kapták. A jelenleg érvényes szabályozás szerint a hajó személyzetének és utasainak legalább 95 százalékban teljesen oltottnak kell lennie. A Royal Caribbean még ennél is szigorúbb: minden 12 év feletti utastól megkövetelik a teljeskörű oltottságot, a két évnél idősebbek pedig csak negatív PCR-teszttel szállhatnak fel hajóikra.

A Wonder of the Seas első útjain 5-7 éjszakás körutazásokat teljesít Florida és a Karib-térség szigetei között. A tervek szerint májusban Barcelonából és Rómából indul mediterrán körutakra a monstrum.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
5 élmény a Mátrában, amit neked is át kell élned
Sorozatunkban beföldi élményeket ajánlunk - ezúttal a téli Mátrából.

Link másolása

Amit már kisiskolásként megtanultunk a Mátráról, hogy itt van az ország legmagasabb pontja, az 1014 méteres Kékestető. A 900 négyzetkilométeren elterülő hegységben akad még néhány 800-900 méter feletti csúcs, már csak ezért is valószínű, hogy itt esetleg havat találunk olyankor is, amikor a lankásabb vidékeken már olvadásnak indult minden.

Márpedig ha téli élményeket keresünk, ahhoz hozzá tartozik a hó is. Havas erdő, téli sportok, forró italok, mátrai különlegességek - öt élményt ajánljunk cikkünkben, amelyek között akad kimondottan téli specialitás, és olyan is, amely bármelyik évszakban átélhető.

1. Sípark, Mátraszentistván

Mátraszentistván a legmagasabban fekvő magyar települések egyike - nem véletlen, hogy a Sípark is épp itt lelt otthonra. 10 sípályát is találunk itt több mint 10 hektárnyi területen.

A pályák közül kilenc hóágyúzható, ami azt jelenti, hogy akár áprilisig is eltarthat itt a síszezon.

Különféle felvonók tartoznak hozzájuk, amelyek január eleje óta mind üzemben is vannak.

A csúcsidőszak jellemzően a hétvége, ilyenkor 3-4000 ember is megfordul a sípályákon. Egy szezonban átlagosan 50-60.000 látogatója van a Síparknak. Családok is szívesen felkeresik a helyet, mivel a legkisebbek megkezdhetik itt az ismerkedést a síeléssel: van síoktatás, különböző szinteken és különböző korosztályoknak. A vendégek közel egyharmada tanuló síelő, így nem kell tartanunk attól, hogy egyedül leszünk kezdők.

Az sem akadály, ha nincs ehhez saját felszerelésünk: a helyszínen lehet sílécet, sífelszerelést, snowboardot kölcsönözni. Aki igazán különleges élményre vágyik, annak ki kell próbálnia a villanyfényes síelést az esti órákban. Vagy a pályák menti hütték valamelyikében megkóstolni egy helyi specialitást, netán az osztrák sípályákról jól ismert gőzgombócot.

Miért ajánljuk?

• Sport, kikapcsolódás, új élmények - egy helyen.

• Már önmagában a hó látványa, a sípálya hangulata magával ragadó annak is, aki esetleg nem síel.

• Gyerekekkel is tökéletes program, itt megismerkedhetnek a síelés alapjaival.

• OTP SZÉP kártyát is elfogadnak, még felszerelést is kölcsönözhetünk vele.

2. Mátra Ásvány, Mátraszentimre

A Mátra Ásvány egyszerre kiállítóhely, és mindenféle élménytúrák kiindulópontja. Alapítója, Urbán Zoltán 2015-ben hozta létre a tárlatot. Eleinte hobbi volt számára az ásványgyűjtés, ma már másokkal is megosztja az ásványok iránti lelkesedését. Kiállításán 2000 féle ásvány és több mint 600 féle fosszília látható, a világ különböző pontjairól.

Zoltán műhelyében meg is munkálja az ásványokat, így ha valaki egy csiszolt követ, vagy egy szép ásványékszert szeretne hazavinni, érdemes körülnéznie az Ásványház ajándékboltjában. A kertben találunk ásványsimogatót is, és tavasztól őszig az aranymosással is megpróbálkozhatunk itt.

De az igazi mátrai élmény az ásványgyűjtő túra. Zoltán már alaposan feltérképezte, a Mátrában hol milyen ásványokat találni, melyik helyszín mennyire könnyen megközelíthető, ennek megfelelően szervez csoportos túrákat.

Ilyenkor ötvözhető a természetjárás és a "kincskeresés", ami remek motiváció lehet a gyermekek számára, hogy kicsaljuk őket a szabad levegőre. Zoltán úgy alakítja a túrákat, hogy mindenki akár egy hátizsáknyi ásványt pakolhasson fel, és később már önállóan is visszataláljon a terepre.

Miért ajánljuk?

• Ismeretszerzés és élménygyűjtés egyben.

• Egy ásványgyűjtő túrán az erdőt járva közel kerülhetünk a természethez

• Gyerekekkel is kiváló program.

NÉZD MEG VIDEÓNKAT IS, HOGY TE IS ÁTÉLHESD ÉLMÉNYEINKET A MÁTRÁBAN!

3. Üvegmanufaktúra, Parádsasvár

Már a XVIII. században is foglalkoztak a településen üveggyártással: 1767-től 2005-ig működött Parádsasváron egy üveggyár. A 2013-ban alapított Üvegmanufaktúra épp ezekre a többszázéves hagyományokra támaszkodik, épp ezért nemcsak egyedi megrendeléseket teljesítenek, hanem a Mátrába kirándulóknak is szeretnék megmutatni, hogyan is készülnek az üvegcsodák, mi minden kell egy különleges dísztárgy vagy üvegpohár megalkotásához.

Egyénileg vagy csoporttal is érkezhetünk, de mindenképpen fontos, hogy előzetesen bejelentkezzünk és időpontot kérjünk.

Egy látogatás során 5-6 különféle üvegtárgy elkészítését leshetjük meg - köztük például a színes rózsa, vagy a sötétben világító hattyú is a szemünk előtt ölthet formát.

Ha a járványhelyzet már nem jelent majd kockázatot, az üvegfújást is ki lehet majd újra próbálni, az pedig aligha lehetséges máshol.

Sok egyedi megrendelést is teljesít az Üvegmanufaktúra, mivel náluk megoldható az is, hogy csak egyetlen darabot gyártsanak le egy lámpabúrából, vagy pótolják egy csillár hiányzó darabját. De nemrég épp egy színházi produkcióhoz készítettek egyedi dekorációként üveggömböket. A legtipikusabb termékeiket az ajándékboltban meg is vásárolhatjuk, így akár egy különleges mátrai ajándékkal térhetünk haza.

Miért ajánljuk?

• Nincs ma már Magyarországon másik olyan üzem, ahol láthatnánk, hogy készül az üveg.

• Még tanulhatunk is valami újat, ha figyelmesen meghallgatjuk a workshop alatti kommentárt.

• Csoportos kirándulásokhoz, akár gyerekcsoportoknak is ideális program.

• A Mátra egyik jellegzetes, egyedi kézműves terméke készül itt - amit akár haza is vihetünk.

Tipp: Szerezz új élményeket - OTP SZÉP kártyával!„Büszkén mondhatjuk, hogy az OTP SZÉP kártya több mint 10 éve áll a belföldi turizmus szolgálatában azzal, hogy a magyar munkavállalók hazai pihenését és élményszerzését támogatja. Az elfogadóhelyek száma folyamatosan növekszik, mára át is lépte az 50 ezret, vagyis egyre több szálláshelyen, étteremben és szabadidős szolgáltatónál lehet SZÉP-kártyával fizetni. A zsebek átjárhatóságának köszönhetően pedig a kártyabirtokosok még sokoldalúbban használhatják fel juttatásaikat 2022. december 31-ig, hiszen bármelyik alszámláról költhetnek, az elfogadóhely típusától függetlenül.

Arra buzdítjuk kártyabirtokosainkat, használják ki ezt a lehetőséget a hazai látnivalók felfedezésére és új élmények kipróbálására. Célunk, hogy ehhez a legjobb ügyfélélményt biztosítsuk számukra. Digitális felületeink – mint az OTP SZÉP kártya mobiltelefonos applikáció és OTP Portálok – megújulásával most még egyszerűbb az elfogadóhelyek megtalálása, és az előlegfizetés is gördülékenyebb. Leendő ügyfeleink pedig akár már online is köthetnek SZÉP-kártya szerződést, hogy még könnyebb legyen az indulás az élményszerzés felé” – nyilatkozta Lendvai Mónika, az OTP SZÉP kártya üzletágvezetője.

4. High-Tech Sportok Bázisa, Mátrafüred

Aki szereti az aktív élménygyűjtést, de azért nem akar túl megerőltető sporttevékenységet, annak tökéletes választás egy látogatás a High-Tech Sportok Bázisára. Magánszemélyeknek 50, cégeknek közel 300 féle programot kínálnak - ráadásul nemcsak télen, hanem bármelyik évszakban.

Találunk itt mindenféle elektromos hajtású eszközt, és alapos oktatást kapunk a használatba vétel előtt. A legnépszerűbb az idelátogatók körében a segway: két keréken lehet rajta suhanni, saját testünk mozgatásával irányítva a járművet, akár erdei terepen is.

Merthogy a segway - és bármelyik másik elektromos hajtású társa, mint az e-quad, e-ranger vagy az e-coster - nem bocsát ki káros anyagokat, így nem szennyezzük vele a környezetet.

Segway-jel még akár havas tájon is túrázhatunk.

Különböző hosszúságú és nehézségi fokú túrákra nevezhetünk be, egyénileg vagy csoportosan, Mátrafüred környékén vagy akár a Mátra más pontján. De ha valaki a hagyományosabb aktív élményeket keresi, annak is van miből választani: szánkózás, hófánkozás, lovasszánozás, erdei síelés télen; íjászat, buborékfoci, erdei wellness tavasszal.

Miért ajánljuk?

• Segway-en suhanni az erdei utakon - egészen különleges élmény.

• Aki szereti a kütyüket, a különleges járműveket, az itt kedvére válogathat.

• Egy családi hétvége ideális programja lehet egy látogatás a sportbázisra.

• Fizethetünk OTP SZÉP kártyával is.

5. Sástó Hotel, Sástó

Az ország legmagasabban fekvő mesterséges tavát Mátrafüred mellett, Sástón találhatjuk: az 507 méteres magasságban lévő Sás-tó ma már idegenforgalmi látványosság, többek között a partján álló kilátónak is köszönhetően.

A sárga szerkezet már alulról is különös látványt nyújt - eredetileg fúrótorony lett volna belőle Algyőn, így nem véletlen, ha olajtársaságok, vagy mindjárt a Dallas c. sorozat nyitóképei jutnak eszünkbe róla. 50 méter magas, de nem is muszáj a legmagasabb pontjáig felgyalogolnunk, hogy a Mátra legszebb panorámáját megcsodálhassuk innen. Extra tipp: naplementekor különösen varázslatosak itt a fények és színek.

A tó másik partján egy komplexumot találunk: A Sástó Hotel*** a Mátra Kemping**** több mint 2 hektárnyi területén helyezkedik el, saját wellness részleggel és az ország egyik legnagyobb sóbarlangjával. Szállásként is remek választás lehet a helyszín, már csak azért is, mert a hotel évek óta elnyeri a Zöld Szálloda minősítést. De ha csak a kirándulásunk zárásaként illesztenénk be egy kis felfrissülést, akkor is jó helyen vagyunk: a wellness részlegbe nem szállóvendégek is válthatnak belépőt.

Élmény- és gyermekmedence, finn-, bio- és infraszauna, gőzfürdő, jakuzzi segít az ellazulásban. Ha szerencsénk van, vízitornán vagy egy szaunaceremónián is részt vehetünk.

Ha pedig valaki a jó levegő miatt keresi fel a Mátrát, akkor a 74 négyzetméteres sóbarlangban megpihenve újabb lépést tehet az egészséges légutakért. 30 tonnányi parajdi sósziklát, himalájai sótéglát és granulátumot építettek be barlangba, amelynek tiszta klímáját a kristálysópára biztosítja.

De nemcsak annak érdemes egy órácskát eltölteni a sóbarlangban, akinek problémái vannak a légtutakkal: a himalája sótéglák erős színterápiás hatással bírnak, narancssárga fényük olyan biokémiai változást idézhet elő, amely elűzi a depressziót, pesszimizmust.

Miért ajánljuk?

• A környezet csodás, télen-nyáron szemet gyönyörködhtető.

• A wellnessben kicsik és nagyok egyaránt találnak maguknak kikapcsolódási lehetőséget.

• A sóbarlang egyedülálló, akár egészségmegőrzési céllal is ajánlott felkeresni.

• A szolgáltatásokért fizethetünk OTP SZÉP kártyával.

A cikk megjelenését az OTP Pénztárszolgáltató támogatta.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Illatos kényeztetés és kristálytiszta levegő az „Egészség völgyében”
Ha többre vágyunk, mint egy szokványos wellness élményre, akkor érdemes ellátogatnunk Sikondára, az „Egészség völgyébe”, ahol Magyarország első illat- és wellness hotele, az Ambient Hotel & AromaSPA vár ránk.

Link másolása

A festői Mecsekben található szállodában ugyanis csodás aromákkal fűszerezett illatszobák, luxus színvonalú gyógyvizes spa és kristálytiszta erdei levegő teszik felejthetetlenné a kikapcsolódást.

Aromák bűvöletében

A sikondai Ambient Hotel & AromaSPA Magyarország első illat- és wellness hotele Pécstől 19 km-re, ahol egyedi illatszelekciókkal kényeztethetjük a testünket és a lelkünket egyaránt. Itt valóban azt érezhetjük, hogy minden egyes levegővétellel felfrissülünk, feltöltődünk. Ráadásul a Mecsek-völgyi Sikondán szinte harapni lehet a levegőt, ugyanis vizsgálati eredmények bizonyítják, hogy a légszennyező anyagok koncentrációja rendkívül alacsony, így a hely méltán viseli az "Egészség völgye" címet.

A négycsillagos hotelnek nemcsak a környezete vendégcsalogató, hanem különleges szolgáltatásai is, hiszen Magyarország első illat- és wellness szállodájaként az egyetlen magyar parfümőr, Zólyomi Zsolt által megálmodott aromaszelekciókkal „édesíti meg” az itt töltött napjainkat. „Erdőmélyi csend”, „Frissítő fehér virágok”, „Nyugtató levendula” és „Izgató csokoládé” illatok közül választhatunk a superior szobákban, éppen amilyen hangulatunk van.

Gyógyító termálvíz és felejthetetlen SPA élmény

Az Ambient Hotel & AromaSPA a Mecsek völgyében feltörő forrásokra épült, összesen 77 szoba, lakosztály és apartman várja a pihenni vágyó vendégeket. A termálvizet 1928-ban találták, majd hamarosan gyógyszállodát építettek ide, hogy kiaknázzák a benne rejlő lehetőségeket. A felszínre hozott gyógyító erejű hévízzel többek között gyomor- és bélpanaszokat kúráltak, de már akkor is javasolták anyagcserével kapcsolatos problémák, ízületi bántalmak, bőrbetegségek és nőgyógyászati megbetegedések kezelésére is.

Most, az egykori gyógyszálló helyén a nemrégiben megújított beltéri (1 élménymedence, 1 masszázsmedence és 1 körmedence) és kültéri medencékkel; a teljesen átalakított, sószobával kibővített szaunaparkkal (2 infraszauna, 1 aromakabin, 1 gőzkabin, 1 finn szauna) és a tetőteraszon található, panorámás kültéri jacuzzival, illetve finn szaunával felszerelt Ambient Hotel & AromaSPA áll a felfrissülni vágyó vendégek rendelkezésére. A SPA élményt pedig a Germaine de Capuccini professzionális női és férfi kozmetikumai teszik teljessé.

Fejedelmi kényeztetés, számtalan programlehetőség

Különleges szobára vágyik? A harmadik emeleti, 6-8 fő számára is kényelmes Mecsek lakosztály éppen ilyen. Modern a design és a hatalmas, saját teraszon privát jacuzzi és infraszauna található. A szállodába nem csak Önt, de kis kedvencét is szeretettel várják. Kutyája, cicája vagy egyéb kis háziállata a gazdival egy szobában lesz elszállásolva, a négylábúaknak evő- és ivótálat is biztosítanak. A különleges gasztronómiai élményekről sem kell lemondania, a hotel Forrás Étterme remek reggelivel és vacsorával várja, a snack vagy lobby bárban például kedvére koktélozhat.

Ha pedig a szabadba vágyunk, irány a természet, a kristálytiszta levegő! Az aktív kikapcsolódás szerelmesei tehetnek egy dél-dunántúli vár- vagy gyalogtúrát, a kényelmesebbek autóval-motorral kirándulhatnak hegyen-völgyön át. Az alig 20 km-re található Pécset is kár lenne kihagyni, érdemes elmenni megnézni a helyi látnivalókat. Akik a szállodában maradnak, azok sem fognak unatkozni, hiszen a földszinti játékteremben dartsozhatnak, csocsózhatnak, ping-pongozhatnak vagy éppen X-boxozhatnak. A két pályás bowling terem szintén a játékos kedvűek nagy kedvence lehet.

Illatos konferenciatermek, izgalmas rendezvényhelyszín

Az Ambient Hotel & AromaSPA a munkához inspiráló környezetet biztosít: a konferenciatér szekcionálható, magas szintű szolgáltatásokkal, technikai felszereléssel ellátott termei várják a rendezvényeket. A konferenciatermek elnevezése az illatkoncepciót követi és a kávészünetek is kérhetőek az illatok jegyében: Levendula, Menta és Mandula. Ideális helyszín a hotel konferenciarésze állófogadások, kiállítások, céges rendezvények, csapatépítők, esküvők, családi események megrendezésére. A csapatépítő tréningek számára számtalan indoor és szinte korlátlan outdoor programlehetőség adott a Mecsekben. Mivel a zöld környezet adja a szálloda egyik eszenciáját, az új kültéri parkolót úgy alakították ki, hogy egyetlen fát sem vágtak ki.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
A Rovatból
Virágmező Alcsúton: nyílik a hóvirág és a téltemető Magyarország egyik legkülönlegesebb arborétumában
Még pár hétig megcsodálhatjátok ezt a különlegességet. Íme egy csokor fotó kedvcsinálónak.
Fotók: Major Frigyes - szmo.hu
2022. február 20.


Link másolása

Lassan búcsúzik a tél, mi sem mutatja jobban, minthogy megjelentek a tavasz első hírnökei: a hóvirág és a téltemető is virágzik.

Az ország talán leghíresebb hóvirágmezője Alcsúton, az arborétumban található, ahol nemrégiben kezdődött a Hóvirágünnep.

A csodálatos látványt nyújtó, két és fél hektáron elterülő hófehér virágmező egyedülálló hazánkban. A mediterrán hóvirágoknak hét hóvirágfaja, huszonnégy fajtája látható itt. A virágzás még várhatóan 4-5 hétig tart, érdemes ez idő alatt felkerekedni és megcsodálni a csodálatos virágmezőt.

Jó, ha tudod: a hóvirág 2005 óta védett növény, melynek természeti értéke 10.000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

Ilyen pompás a hóvirág:

És így virágzik a téltemető:

De érdemes szétnézni a lassan ébredező fák között is:

Bővebb információk ITT.


Link másolása
KÖVESS MINKET: