hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

25 dolog, amit mindenkinek tudnia kell Magyarországról

Legalábbis a külföldiek szerint. Ti mit szóltok a listához?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. március 17.

hirdetés

Izgalmas lista jelent meg hazánkról egy brit híroldalon.

A The Telegraph utazási rovata még március tizenötödike, a magyar forradalom és szabadságharc apropóján gyűjtött össze egy sor érdekességet, ami miatt szerintük érdemes Magyarországra utazni.

Kíváncsiak vagyunk arra, hogy nektek mi a véleményetek az összeállításról. Örülnénk neki, ha a cikk alatt kommentben írnátok meg, hogy szerintetek mi mindennek kellene szerepelnie egy ilyen listán!bp

1.

Magyarországon található Közép-Európa legnagyobb tava, a 600 négyzetkilométeres Balaton, melyet mérete miatt a magyar tengernek is neveznek. A Telegraph azt írja, hogy a közelben található a Hévízi tó is, amely gyógyhatású, például a reumatikus megbetegedésekre is kiváló.

hirdetés
ejszaka_kajszatihany_polcz

2.

Rengeteg természetese gyógyvíz található itt, mintegy 450 fürdőbe lehet ellátogatni. Már a rómaiak is felfedezték a vizek remek hatását, amely többek között - szerintük - a másnaposságra is kiváló.

3.

A magyarok nevéhez számos találmány fűződik. Ilyen például Rubik Ernő Bűvös kockája, a gyulai születésű Bródy Imre kriptongázas villanylámpája, vagy Bíró László József golyóstolla.rubik

4.

A mai napig 13 magyar kapott Nobel-díjat. Az egy főre eső Nobel-díjasok számával megelőzi például Spanyolországot, Kanadát, vagy Ausztráliát.

5.

Budapesten a Városligetben áll az Anonymus-szobor, amelyről az a hiedelem járja, hogy aki megérinti a tollát, az jól fog írni. A jelek szerint sokan szeretnének írók lenni.cm1

6.

A magyar tokaji borvidék az első hivatalos borvidék. Még a 18. században III. Károly nyilvánította azzá a vidéket.tokaj

7.

Magyarországi származású a híres szabadulóművész Harry Houdini is, aki Weisz Erik néven született Budapesten 1874-ben.

8.

A pálinka kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben orvosság. Idézi a lap a magyar mondást, hiszen a nagymamák is ezt használták a fejfájástól a stresszig mindenre.palinka

9.

Magyarországon az 1848-as szabadságharc utáni kivégzések óta nem illik sörrel koccintatni. A szokás még ma is él. Viszont fontos, hogy a másik szemébe nézzenek, mikor egymás egészségére kívánják az italt.

10.

A vízilabda a magyarok nemzeti sportja.

11.

Polgár Judit 15 évesen már sakknagymester lett. Ő a világ legjobb női sakkozója. A sakk amúgy is kedvenc sportág Magyarországon, még a fürdőben, a medencében is látni sakktáblát.polgar

12.

A 96-os szám fontos Magyarországon. Azt írják, hogy 896-ban koronázták királlyá Árpád fejedelmet (bár ez a honfoglalás éve). Az első földalatti metrót, azaz a kisföldalattit 1896-ban adták át. A lap úgy tudja, hogy az épületek magassága nem haladhatják meg a 96 lábat Budapesten. A Himnuszt pedig 96 másodperc alatt kell elénekelni, ha megfelelő a tempó.

13.

A pirospaprikából ezer tonna készül Magyarországon és még paprikamúzeum is található az országban.paprika

14.

A kocsi elnevezés a magyar Kocs település nevéből ered, és ebből lett az angol "coach" szó. A 16. században itt készültek először lovaskocsik és aztán terjedtek el a kontinensen.

15.

Budapestem indult el a kontinensen először elektromos földalatti, megelőzve a londoni metrót is.foldalatti

16.

A világ egyik legnagyobb természetes föld alatti labirintusa Budapesten található, mintegy 200 fülke, terem található benne. Több barlang is látogatható, például a Szemlő-hegyi.

17.

A 3000 férőhelyes, Dohány utcában található zsinagóga a világon a második, Európában a legnagyobb.zsinagoga

18.

A romkocsmákat is meg kell látogatni, a hely különlegessége a málló vakolat, a régi golyónyomok, melyek mellett a sör és a pálinka megkóstolását javasolják.

19.

Hollywood nem lenne Hollywood a magyarok nélkül. Magyar származású Zukor Adolf alapított a Paramount filmstúdiót, a William Fox néven ismertté vált Fried Vilmos a Fox Filmet, a Casablanca rendezője, Michael Curtiz pedig Kaminer Manó néven született Budapesten, majd később Kertész Mihály néven lett híres.

20.

Drakula is Magyarországhoz köthető. A rém története egy 15. századi havaslföldi fejedelem, Karóbahúzó Vlad sztorijára épül.drakula

21.

Elvis Presley Budapest díszpolgára lett. 2011-ben. Azért kapta meg a poszthumusz díszpolgári címet, mert az 1956-os fellépésével felhívta a figyelmet a magyar forradalomra.

22.

A XIII. kerületben megnyílt flippermúzeum a TripAdvisor ranglistáján megelőzte a híres történelmi látnivalókat is.

23.

A budai hegyekben közlekedő Gyermekvasúton 10-14 éves gyerekek teljesítenek szolgálatot.vasut5

24.

A magyar szülők csak az engedélyezett nevek közül választhatnak születendő gyermeküknek. Ha ettől el akarnak térni, akkor a Magyar Tudományos Akadémiához kell fordulniuk engedélyeztetésért.

25.

A magyar nyelv a világ egyik legnehezebben megtanulható nyelve.

Forrás: The Telegraph


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk