hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

12 ok, hogy miért éppen Portugália

Mit érdemes megnézni, megkóstolni, ha csak egy heted van Portugáliára?

Link másolása

hirdetés

A hagyományos útleírás helyett íme egy szubjektív kép, amelyet benyomások alakítottak. Tartsatok velem!

Lisszabon: Szombaton kora reggel érkeztem a portugál fővárosba. A kisebb település méretű repülőtér után felüdülés volt a derűs, hűvös és még kihalt utcákat járni. Apró terek, ékszerdobozhoz hasonlító házak és virág, virág mindenfelé.

Portu  065_1333x886

Jeromosok Szűz Mária kolostora

hirdetés

Elsőként a Jeromosok Szűz Mária-kolostorával ismerkedtem meg. Mondhatom, óriási falat a megérkezés után egy órával. Méltóságteljesen várja látogatóit nem messze a Tejo folyó partjától. Titokzatosan csak keveset mutat kívülről, bár az ígéret látszik. Közelebb érve elámul a szem a Manuel-stílus ötletgazdagságán. Beljebb jutva a történelem vesz körül, hisz a bejárattól jobbra Luis Vaz de Camões síremléke áll, igaz üresen. Annak idején az egyetemen nem túl könnyen rágtam át magam fő művén, A Lusiádákon, de megismerve szomorú életét nem sajnálom már a rá fordított időt. Balról Vasco da Gama nyugszik, az a hajós, aki 1498-ban elsőként kerülte meg a Jóreménység-fokot, ezzel új kereskedelmi útvonalat nyitva a tengeren. A mellékoltárok mentén újabb nyughelyek a portugálok nagyjai számára. A kerengő szépségét fokozza a fény és az árnyék játéka, amely éles körvonalakat ad a kolostor képének.

Portu 087_1333x886

Felfedezések emlékműve

Kilépve szembetalálja magát a bámészkodó a Felfedezések emlékművével. Az építmény ormán Tengerész Henrik apró hajóval a kezében a Tejo felé néz, de egyúttal az Atlanti-óceán irányába is, hiszen nem messze innen a torkolat. Mögötte sorakoznak a tengeri utakat, felfedezéseket támogatók, finanszírozók és azokat elvégzők, így Vasco da Gama és Magellán. Valamennyien szinte tolják, emelik a parányi hajót kezében tartó alakot.

Portu  147_1333x886

Óceanárium

Másnap Lisszabon új arcát láttam, azaz nem láttam. Szitáló eső, tejfölszerű köd. A tengerpartra vágyó embernek ez már okot adhat a szomorkodásra, nem úgy egy felfedezőnek! Irány az Óceanárium! Örömmel láttam, hogy a portugál családok sem az otthoni tévézésre szavaztak. Óriási sorokban álltak türelmesen, sok-sok kisgyerekkel, olykor babakocsival.

A központi tartály lenyűgöző, akár alulról, akár felülről vizsgálja a látogató. Alulról az az érzésünk, hogy mélytengeri búvárként merülünk a cápák, ráják, barrakudák közé.

Délután egy kis parkban meghúzódó Gulbenkian-gyűjteményt láthattam. A kiállítás bár 4000 év művészetét öleli fel, mégis kellemesen emberléptékű. A termek tágasak és zegzugosak egyszerre, nincs tömeg, a látvány szép, tartalmas és gazdag.

Másnap újra ragyog az ég, kellemes tavaszias meleggel vár Óbidos városkája. Akárha Szentendrén jártam volna, olyan keskeny girbegurba utcák visznek a várhoz, ahol csokoládépohárban kínálják a híres meggylikőrt, a ginját. A városfalról körbenézve egy középkori városka minden szépsége elénk tárul és a házfalak mentén mindenhol ömlik a színes bugenvillea.

Nazaréban elénk tárul az óceán. A sziklafalról azúrkékje ragad magával, a partról meghökkent a víz hidegsége, a hullámok kiszámíthatatlan vadsága. Ebédidő; hol máshol kell kipróbálni valami jellegzetes portugál halételt, mint egy halászfaluban. Barna cseréptálban hozzák a caldeirada de peixét. Van, aki halragunak, van, aki portugál hallevesnek tartja. A lényeg az, hogy háromféle halból készül, zöldségekkel, paprikával, paradicsommal és krumplival főzik. Rajtam kifogott az adag, de a halak mindegyikét igyekeztem megkóstolni. Az egyiknek vastag, ruganyos szálkái voltak, könnyen letolhattam róla a hófehér húst, ám amikor nyilvánvalóvá vált számomra, hogy rája volt a tányéromon, kissé beleborzongtam. Szerencsére segítségemre sietett a vinho verde, egy könnyű, szénsavas bor.

Portu  208_1333x886

Portu  212_1333x886

Batalha

Batalha: már messziről is gyönyörű látvány a sötétzöld erdők közül kiemelkedő halványszürke Santa Maria de Vitória domonkosrendi apátsága. Nemhiába nevezik az 1383-as aljubarrotai csata emlékére épített kolostort „Portugália csipkekendőjének”.

Az épület melletti parkban Nuno Álvares Pereira, a győztes hadvezér szobra áll, aki később szerzetesként fejezi be életét. Igen, itt ismét a Manuel-stílus, de milyen remekbe szabva! Mindenhol csipkésre faragott kövek, a hatalmas díszítések szinte fellebbennek, oly könnyednek tűnnek. Talán a legszebb része a befejezetlen kápolna, ahol a kapuzat rétegei, mint megannyi csipketerítő fedik egymást. Itt nyugszik az építtető, I. János és felesége Philippa, valamint fia, Tengerész Henrik.

Fátima: az 1917-es látomás helyszíne, ahol 3 pásztorgyermeket megszólított a Szűzanya. Rengeteg viszontagság után épült meg itt a ma százezreket vonzó zarándokhely. Azon az átlagos keddi estén is hihetetlenül sok zarándok imádkozta a maga nyelvén a rózsafüzért. Utána fáklyás körmenetben vitték a hívők közé a kegyszobrot, amely koronájában viseli azt a golyót, amely Szent II. János Pál pápát a merénylet során megsebesítette.

Porto: itt aztán lépten-nyomon találkozhatunk a portugál festett kék csempeképekkel, az azulejókkal. A templomok, a házfalak, még a pályaudvar előcsarnoka is óriási kék jelenetekkel borított.

Érdekes, de szépnek nem mondanám Portót. Szinte minden utcája más. Váratlanul elénk bukkanhat egy régi-régi épület, de ugyanúgy egy romos, szennyes is. Folyója, a Douro nem veszi fel a versenyt a szép kék vizű, széles Tejóval. Ami mégis megfogott, azok a portói borpincék – inkább raktárak – között meghúzódó apró kávézók és a szinte kideríthetetlen helyekről szóló fado dalok. Olyan mély és érzelmes, hogy még sétálgatás közben is felkavaró.

Már látom, mégis útleírás sikeredett idáig. Mentségemre szolgáljon, hogy minden hely, fotó újabb emlékeket idézett fel bennem.

Nem hagyhatom ki Coimbrát, az egyetemvárost. Lehet, a név sokaknak ismerős egy Bud Spencer-filmből. Fantasztikus lehet itt tanulni, már legalább a könyvtár miatt is. Több száz éves könyvek, szépséges polcok, festmények, faragások és a tudásnak szentelt falak. Érdekes volt hallani a ma is élő sokféle diákhagyományról.

Portu  298_886x1333

Tomar

Aztán Tomar, ahol a templomosok Krisztus-kolostora áll. Minden dísze titokzatos jelkép, valamennyi kerengője rejtélyesen csendes és ódon. Aveiro kisvárosát apró csatornák szelik át, híressége az ovos moles, melyet kicsi fahordókban is elhozhatunk. Engem gyerekkorom gyors édességére, a cukorral kikevert tojássárgájára emlékeztetett. A kirakatban sok portugál emléktárgy között békésen állt egymás mellett Ferenc pápa és Cristiano Ronaldo szobrocskája.

Cabo da Roca attrakciója az, hogy az európai szárazföld legnyugatibb csücske. Kérésre tanúsítvány vásárolható itt, melynek szövege olyan szép, hogy ide kell írnom:

„Írásos bizonyíték arról, hogy X. Y. járt Cabo da Rocán, Európa legnyugatibb csücskén, ahol véget ér a föld és kezdődik a tenger, ahol a Hit és Kaland szelleme honol, mely a portugálok vitorlásait új világok felfedezésére vezette.” A középkorban a hely neve Fim de Mundo, vagyis a világ vége volt.

Port 371_1333x886

Krisztus király

Búcsúzóul Lisszabon teljes nyári ragyogásában várt vissza. A gép indulásáig már csak egy utam volt a Cristo Rei, vagyis a Krisztus király szobor A megindítóan szép arccal, mely csak föntről látható, búcsúzott Portugália. Innen istenhozzádot mondhat a látogató egész Lisszabonnak. Láthatja a kékséges Tejót, az Április 25. hidat, a Vasco da Gama hidat és visszaképzelheti magát a sok apró már látott szépséghez.

Obrigada, Lisboa!

Ha te is elmennél Portugáliába, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ

Gyönyörű helyen épült, és nemsokára 760 éves lesz az egyik legszebb panorámájú várunk, a Szigligeti Vár

A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. november 03.


Link másolása

hirdetés

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a Szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket.

Múltja a 13. századig nyúlik vissza.

A legrégibb részét a pannonhalmi bencések építették fel 1260-62-ben. Ez a kettős torony közti palotaszárny tetszett meg IV. Béla királynak, aki egy cserével jutott hozzá végül az épülethez, amely többször is gazdát cserélt, majd 1521-től több évszázadra a Tóti Lengyel családé lett.

A törökkel szembeni ellenállás része lett, leghíresebb kapitánya Magyar Bálint volt. A végvárat a muszlim seregek sohasem tudták elfoglalni.

A 16. században elavulttá vált az erődítmény, de mivel nem volt fontos stratégiai szerepe, nem újították fel.

A végzetet azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár.

1702-ben I. Lipót leromboltatta, a köveket a környék lakossága elhordta az építkezésekhez.

hirdetés

A 20. században többször is megerősítették a falakat, majd eldőlt, hogy felújítják a nehéz sorsú várat. A műemléki helyreállítása mellett különböző turisztikai attrakciókkal is bővítik ennek keretében.

A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

A falakról élvezhető az egyik legszebb balatoni panoráma. Sokan ezért indulnak neki felfedezésének, hiszen a tanúhegyek, a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc és a kék vízfelszín csodás látványt nyújtanak.

A várban a felújításoknak és fejlesztéseknek köszönhetően több látnivaló is akad, a barokk konyha, a kovácsműhely, a várkápolna, a kézműves udvar, a fegyverkiállítás és várgaléria is remek kikapcsolódást és hasznos ismereteket is kínál.

A Barokk-konyhában a 15-17. században működő konyhák világába kalauzolnak el. A középkori konyhában megismerhető a korszak jellemző berendezése, és főzési szokásai. A fegyverkiállításon az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye látható. Az őskortól egészen napjainkig találhatók itt fegyverek, de megismerheted a hadászat fejlődését és a letűnt korok harcászati szokásait is. A felsővár földszinti boltozatos terméről, a Várkápolnáról azt feltételezik, hogy az eredeti építényt készítő bencés rend kápolnája lehetett. A Várgalériában vártörténeti kiállítást rendeztek be.

VIDEÓ: Szigligeti Vár

Bővebb információk ITT


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Európában is egyedülálló a Kákafoki holtág, ahol még mocsári ciprusokat is láthatsz

Szarvasra látogatva kihagyhatatlan hely a Holt-Körös és partja, amit a vízről is érdemes felfedezni. Tartsatok velünk egy kis virtuális vízi utazásra.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. november 25.


Link másolása

hirdetés

Magyarország egyik különleges vízi világáért érdemes útra kelni a természetimádóknak, a túrázóknak, a vízi sportot kedvelőknek és a horgászat szerelmeseinek is. Sőt, Szarvason bőven akad érdekesség a Holt-Körös partján, hiszen a vízi színháztól az arborétumig, a mini Magyarországtól az állatparkig és a hangulatos városig számtalan látnivaló várja a látogatókat.

Mi most arról mesélünk, milyen a vidék a vízről szemlélve. Akár kishajóval, akár csónakkal vagy kenuval is fel lehet fedezni ezt a hol vadregényes, hol látványos vízi világot.

A Hármas-Körös és öt mellékfolyója közül a Kákafoki-holtág az egyik legismertebb. A Hármas-Körös szabályozásával létrejött, közel 30 km hosszú, 30-70 méter széles, átlag 2,2 méter mély Szarvas-Békésszentandrási Holt-Köröst Magyarország 5. legnagyobb állóvizeként is említik.

A holtág Európában is egyedülálló, mert igazából nem holtág, hanem élővíz, ami nem tó, nem folyó, hanem ezek keveredése, ami az év egy részében folyóként működik, de ha szükséges a duzzasztók oldják meg a vízellátást. A Kákafok Európa egyik leghosszabb, mesterségesen létrehozott holtága. A neve - többek szerint - utal a múltjára, mikor még a Hármas-Körös az eredeti, maga által kialakított medrében folyt, számtalan kanyarral, elágazással. A sekély víz egyes helyeken mocsarakká változtatta a vidéket, ahol vígan megélt a káka. Erre utal a Kákafok, és bár a szabályozással ezek a mocsarak megszűntek, de néhány helyen még megmaradtak nyomai a természetvédelmi területeken.

Ha a vízre szállsz, akkor az egyik legszebb és amúgy kihagyhatatlan hely - az arborétum alapítója, gróf Bolza Pál által telepített – jellegzetes mocsári ciprusok, melyek a partmenti vízekben élnek egy csoportban.

hirdetés

A Víziszínház nemcsak a nyári előadások alkalmával különleges, a vízről nézve is szép látvány. Az út során elhaladhatsz a Millenniumi emlékmű, vagy a Bolza-kastély mellett, bekukkanthatsz innen is a Szarvasi Arborétum gyönyörű parkjába. A vízparton azért légy óvatos, mert sokan horgásznak errefelé, hiszen a víz kiválóan alkalmas erre is.

A holtág története a 19. században indult, akkor két ütemben is szabályozták Hármas-Köröst. A vize napjainkban is alkalmas strandolásra, vízisportolásra, horgászatra, de fontos szerepe van a belvíztározásban, -elvezetésben, vagy például az öntözővíz tározásában is. A helyieknek pedig igen komoly bevételt jelent, hiszen vonzó úticéllá vált Szarvas és vidéke, többek között a holtágnak köszönhetően.

A vízparton pedig szigorúan védett természeti területeket lehet megismerni, felfedezni, és érdemes is betérni az arborétumba vagy az Annaligetbe, ahol nővény- és állatritkaságokat láthatsz. A horgászás kedvelői pedig sokféle halat foghatnak, mert a vízben süllő, compó, harcsa, csuka, balin, amur, busa és keszegek is élnek.

Bővebb információk többek között ITT.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ

5 élmény az Őrségben, amit neked is át kell élned

Alpakafarm, szállás lombházikóban, vagy a híres dödölle megkóstolása. Kihagyhatatlan őrségi élményekre vadásztunk - összegyűjtöttük az 5 legjobb tippet Nektek.

Link másolása

hirdetés

Az ország nyugati csücskében elterülő tájegység tökéletes úti cél lehet egy hétvégi feltöltődéshez: már utazás közben gyönyörködhetünk a szép tájakban, hát még ha be is barangoljuk őket. De tökéletes a helyszín aktív pihenésre is, mert például kerékpárral is bejárhatók az egymáshoz közeli falvak, nem is beszélve a gasztronómiai specialitásokról, amiket vétek lenne nem megismerni.

Az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ebbe a régióba az ország nyugati kapujának védelmére. Az Őrség mai területe még Szent István korában alakult ki, és ez az ország egyetlen olyan tájegysége, ahol a lakosság a honfoglalás óta folyamatosan egy helyben él.

Ami még igazán különleges itt, hogy szereknek nevezik a dombtetőkre épített házcsoportokat – Szalafőn belül például találunk Papszert, Pityerszert és Csörgőszert is.

Őszi kirándulási célpontként az Őrséget választottuk, hogy feltérképezzük, milyen élményekkel töltődhetünk fel, ha itt töltünk el egy hétvégét. Mindjárt öt tippet is összegyűjtöttünk, íme az ajánlatunk:

1. Őrségi Patakparti Alpakafarm, Szaknyér

Aki gyerekekkel indul az Őrségbe, annak az Alpakafarm Szaknyéron kötelező megállóhely – a gyerekek egész biztosan a cuki állatokra kíváncsiak a leginkább. Mi ugyan épp gyerekek nélkül jártunk arra, de legalább akkora lelkesedéssel, mint ők tették volna, mert hát az alpakák cukik, és már a látványukban is van valami megnyugtató.

hirdetés

Mint azt Könye Katalintól, az Alpakafarm tulajdonosától megtudtuk, az alpakák igazából csordaállatok, olyanok, mint a szarvasmarhák:

nap közben fő elfoglaltságuk, hogy csoportosan legelésznek, nem igénylik különösebben az ember közelségét, a simogatást.

De ők is azért döntöttek úgy, hogy alpakákat tartanak saját kertjükben, mert nagyon megtetszettek nekik a jámbor állatok.

A farm már önmagában is látványos: átszeli a Szent-Jakabi patak, találunk itt tavirózsáktól pompázó halastavat, megpihenhetünk a sétány mellett kialakított padokon, gyönyörködhetünk a kertben – na és az alpakákban. Nem csoda, hogy sok látogató órákat is eltölt itt. Ha szerencsénk van, és jó hangulatban kapjuk el őket, akkor közelebb merészkednek az állatok, és jól szemügyre vehetjük őket.

Mivel az alpakafarm Katalinék magánháza részeként üzemel, a látogatása előzetes bejelentkezést igényel. A szomszédos faluban található Alpaka Panzióban szállást foglalva a legegyszerűbb jól időzíteni látogatásunkat.

Miért ajánljuk?

• Alpakákkal nem találkozhatunk akárhol – akkor már miért ne pont az Őrségben?

• Ha csak üldögélünk a kertben, elmerülünk a látványban, az már maga feltöltődést jelent.

• Gyerekekkel tökéletes program.

• A panzióban OTP SZÉP kártyát is elfogadnak, és alhatunk lombházakban.

2. Vadása-tó, Hegyhátszentjakab

A Vadása völgyben, a Vadása patak vízének felhasználásával 1968-ban kezdték kiépíteni a Vadása-tavat. Nevét onnan kapta, hogy a környéken sok róka élt, lyukakat ástak a patak mentén: így lett a patak neve vad-ásta, vad által ásva, vagyis Vadása.

A tó vizét 12 forrás táplálja, 200 méter széles, 350 méter hosszú.

Ha nyáron jövünk, itt még strandolni is lehet akár – a tó egyik partján fürdőhelyet alakítottak ki. De ősszel sem utolsó a látvány: színesbe öltöző erdő, sápadt napfénytől tükröződő víztükör – lám, a költői énünket is előhozza ez a csodás hely. Elég csak kicsit heverészni az egyik stégen és élvezni az őszi napfényt, hogy elérjük ezt a hatást.

Akik szeretnek erdőben sétálni, kirándulni, azok sem fognak itt csalódni. Innen indul például a Rókalyuk-tanösvény, ami egy másfél órás sétával bejárható, akár még gyerekes családoknak is. Azonban ha nem a nyári szezonban jövünk, számítsunk rá, hogy vendéglátóegységeket már nem találunk itt nyitva.

Miért ajánljuk?

• Minden évszakban különleges arcát mutatja a táj.

• A kisebb tavon horgászni is lehet.

• A környéken számos túraútvonal, kirándulóhely található.

NÉZD MEG VIDEÓNKAT IS, HOGY TE IS ÁTÉLHESD AZ ŐRSÉGI ÉLMÉNYEKET!

3. Kerca Biofarm, Kercaszomor

Már a farm elhelyezkedése is csodás, a háziak azt mondják, az Őrségben itt a legszebb a naplemente – ezt pont nem sikerült ellenőriznünk, de készséggel elhisszük nekik. Főleg, mert aki a farm egyik lombházában foglal szállást, az saját teraszáról csodálhatja a lenyugvó napot.

Másnap reggel pedig ugyanitt fogyaszthatja el a helyi finomságokból összeállított reggelijét, amihez a biokertből szedhet magának friss zöldségeket – már ha épp a megfelelő évszakban érkezik.

A farm tulajdonosa, Kurilla László több helyen is megfordult már a világban, míg nem 2008-ban átvette az őrségi farm irányítását, és úgy érezte, innen nem kell továbbmennie. Igazi kis paradicsomot hozott létre Kercaszomoron: a biokertészet mellett találunk itt lovardát, különleges szálláshelyeket és zöld teraszt is. Utóbbin őrségi és nemzetközi falatokat kóstolhatunk meg, és a tálak olyan gusztusosak, hogy már a látványnak is nehéz ellenállni.

A lovaglást itt az is kipróbálhatja, aki még sosem ült lovon – ez ránk is jellemző volt például – és az is, aki már gyakorlott lovas. De ha nincs lovaglási szándékunk, akkor is élmény eltölteni pár napot valamelyik házikóban: találunk itt őrségi parasztházat és lombházat egyaránt.

Miért ajánljuk?

• Lovaglás szerelmeseinek ideális töltőpont.

• Bakancslistás tétel lehet kipróbálni egy lombházikót, pláne a hozzá tartozó szaunával.

• Itt mindent a természetesség leng körül.

• A szolgáltatásokért fizethetünk OTP SZÉP kártyával.

Tipp: így fizetheted az élményeidet legegyszerűbben - OTP SZÉP kártyával!

„Büszkén mondhatjuk, hogy az OTP SZÉP kártya idén már 10 éve áll a belföldi turizmus szolgálatában azzal, hogy a magyar munkavállalók hazai pihenését és élményszerzését támogatja. A zsebek átjárhatóságának köszönhetően a kártyabirtokosok 2022. szeptember 30-ig még sokoldalúbban használhatják fel juttatásaikat – hiszen bármelyik alszámláról költhetnek, elfogadóhely típusától függetlenül.

Arra buzdítjuk kártyabirtokosainkat, hogy használják ki ezt a lehetőséget a hazai látnivalók felfedezésére és új élmények kipróbálására. Nekünk az a célunk, hogy ehhez a legjobb ügyfélélményt biztosításuk számukra. A digitális felületeink – mint az OTP SZÉP kártya mobiltelefonos applikáció, és OTP Portálok felületének – megújulásával most még egyszerűbb az elfogadóhelyek megtalálása, és az előlegfizetés is. A leendő ügyfeleink pedig akár már online, ügyfélkapun keresztül is köthetnek SZÉP-kártya szerződést, hogy még könnyebb legyen az indulás” – nyilatkozta Lendvai Mónika, az OTP SZÉP kártya üzletágvezetője.

4. Őrségi Népi Műemlékegyüttes, Szalafő

Említettük, hogy az Őrség jellegzetessége, hogy szerekből áll egy-egy település – nos Szalafőn belül Pityerszerre kell látogatnunk, ha az őrségiek néhány évtizeddel korábbi életével szeretnénk megismerkedni. Épp a többszázadnyi hagyományokat őrző településszerkezet megőrzésére és bemutatására jött létre itt az Őrségi Népi Műemlékegyüttes.

200-300 éves lakóházakat találunk itt, amelyek hűen bemutatják a helyiek életét. A berendezési tárgyak között ott sorakoznak a falusi hétköznapi élet kellékei. Ahogy Lasits Anita, a skanzen munkatársa elmesélte nekünk, a legnépszerűbb bútordarab a kati. Így, kis kezdőbetűvel, merthogy egy tárgyról van szó: ebbe a speciális járókába állították a kisgyereket, amikor éppen nem akadt mellé felügyelet. Ha ismerős a mondás, „áll, mint katiban a gyerek”, akkor most már az is világos, honnan is az eredete.

Amit mindenképpen érdemes kipróbálni: be lehet jelentkezni kiscsoportokban különböző foglalkozásokra, mint amilyen a tökmagolaj-sajtolás, a mézeskalács készítés, az íjászat, vagy a fazekasság.

Utóbbiról kiderült például számunkra, hogy az Őrségben gerencsérnek hívják a fazekasokat, és csak itt az országban egész másként néz ki egy fazekaskorong.

Miért ajánljuk?

• Kész időutazás a skanzenlátogatás, minden korosztálynak tanulságos.

• Gyerekekkel is érdekes program, még kecskéket is simogathatnak.

• A kézműves foglalkozásokon mi is átérezhetünk valamit a helyiek életéből.

• A belépőt fizethetjük OTP SZÉP kártyával is.

5. Őrségi Ízek Portája, Szalafő

Nem lehet úgy befejezni egy őrségi kirándulást, hogy az ember ne kóstolná meg a helyi specialitásokat. És ha már, akkor mindenképpen egy autentikus helyet szerettünk volna választani. Az Őrségi Ízek Portája pont ilyen.

Horváthné Tamaskó Ildikó családi vállalkozásban üzemelteti a helyet. Férjével egész más szakterületen dolgoznak, nem a gasztronómiában, de hét évvel ezelőtt elhatározták, hogy szeretnék megmutatni a helyi ízeket az erre kirándulóknak. Szombatonként fogadják a vendégeket előzetes bejelentkezés alapján, akik akár egy komplett őrségi menüsort is végig kóstolhatnak.

Tejfölös-hajdinás vargányaleves, borsús káposzta, dödölle, tökös-mákos rétes – ez került a mi asztalunkra, és még az ételérzekenyek és vegetáriánusok is félretették egyébként szigorúan tartott szabályaikat, annyira meggyőzően hatottak Ildikó fogásai.

Bár a receptjei nem titkosak, kérésre szívesen elmeséli, hogy készül a dödölle, ahogy mondja, többen visszajelezték, hogy pont ilyen finomra sehol máshol nem sikerül reprodukálni a fogásokat.

Miért ajánljuk?

• Autentikus őrségi ízek, autentikus környezetben.

• Ildikó olyan szívélyes vendéglátó, hogy kár lenne kihagyni portáját.

• A dödöllét nem elég csak a gyerekdalból ismerni, meg is kell kóstolni.

Szerintünk ez az 5 érv is bőven elég, hogy az Őrséghez meghozzuk a kedvet – de kíváncsian várjuk kommentekben, hogy ki milyen látnivalóval, érdekességgel, élménnyel egészítené még ki a sort!

A cikk megjelenését az OTP Pénztárszolgáltató támogatta.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Januártól újranyitják a Leonardo DiCaprio filmjéből ismert csodaszép thai öblöt

Három és fél éve zárták le a Maya Bayt, mivel az öböl nem bírta a napi többezer turista által okozott környezeti terhelést.

Link másolása

hirdetés

Heteken belül újra megnyílik a turisták előtt az egyik legismertebb thaiföldi látnivaló, írja a CNN. A Maya Bay még 2000-ben lett világhírű, miután bemutatták a mozikban a Leonardo DiCaprio főszereplésével A part című filmet, amit Phi Phi Leh-sziget csodaszép öblében forgattak.

A partszakaszt 2018 júniusában zárta le a thai kormány, mivel naponta nagyjából ötezer ember látogatta az öblöt, ez pedig jócskán megviselte a környezetet: a korallok jelentős része kipusztult többek között a vízbe került napozókrémeknek köszönhetően. A bezárás hírére ráadásul tovább növekedett a turisták száma, akik közül sokan motorcsónakkal érkeztek az alig egy órára fekvő Phuketről, hogy még utoljára megcsodálják a világ egyik legszebb tengerpartját.

A thai környezetvédelmi miniszter vasárnap kiadott közleményéből kiderül, hogy a három és fél évvel ezelőtti lezárást követően jól sikerült az öböl helyreállítása.

A 2022. január 1-re tervezett újranyitást követően azonban hajókat már nem engednek be közvetlenül az öbölbe, ehelyett a turistákat egy távolabbi mólóról szállítják motorcsónakokkal a partra 10 és 16 óra között. Egy-egy túra maximum egyórás lehet és egyszerre legfeljebb 300 nézelődő tartózkodhat az öbölben.

hirdetés

Thaiföldnek égetően szüksége van a koronavírus-járvány miatt az elmúlt másfél évben elmaradó turisztikai bevételekre. Az ázsiai ország ezért november 1-jén enyhítette a beutazás feltételeit. A Világbank adatai szerint a járvány előtt a thai GDP 15 százaléka a turizmusból származott, országszerte több millióan élnek ebből az iparágból.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: