/utazz/11-ok-amiert-erdemes-rackevere-es-a-kornyekre-utazni/
hirdetés

UTAZZ

11 ok, amiért érdemes Ráckevére és a környékre utazni

Romantikus folyóparti séta, ménes, különleges játszótér, évszázados műemlékek, farmergolf, horgászás és nyugalom vár benneteket.

Link másolása

hirdetés

Ráckeve és térsége hazánk egyik legcsodálatosabb, de talán egyik legkevésbé ismert területe. A Budapesttől 50 km-re találkozhattok hatalmas tornyokkal, római kori kikötővel, csodás Duna-parttal és a pusztai világgal is.

1. Játszóterek és hamisítatlan Magyar Puszta Apajon

Apajon található Magyarország egyetlen szoloncsák-szikes összefüggő pusztája, ahol ritka növény- és állattársulások láthatók: túzok, szürke marha, racka juh, mangalica és az apaji ménes.

A falutól dél-nyugatra hosszan elnyúló, északi- déli irányú dombon található a keleti templom romja, amelynek északi oldalán felismerhető a cinterem. A templom valószínűleg Alsóapaj falu egyháza volt.

hirdetés

Az elmúlt évek fejlesztései nyomán csodálatos játszóterek létesültek a településen, melyeket nem csak a helyiek, de a környék más településeikről érkezők is előszeretettel használják.

apaj

2. Református templom Áporkán

A templom 1785-ben épült késő barokk stílusban. Tornyát az 1837-es bővítéskor emelték. A templombelső késő barokk fapadjai az épülettel együtt műemléki védelem alatt állnak.

aporka

3. Petőfi Sándor Emlékház Dömsöd

Petőfi Sándor hazánk egyik legmeghatározóbb költője, életében többször látogatott el Dömsödre, barátaihoz. Számos költemény és próza született azokból az élményekből, melyeket ez idő alatt szerzett. A múzeum épülete Petőfi születésének évében 1823-ban épült. A négy helyiségből álló múzeumban nem csak Petőfivel kapcsolatos emlékeket láthattok, hanem a szüleihez kapcsolódó ritka relikviákat, és a kor bútorait is.

petofi

4. Angyalos ház Kiskunlacháza

A ház 1906-ban épült. A csúcsíveket imitáló vakolatdíszítés, a kétoldalt álló-lebegő asszonyalakok a gótikus épületszobrászatot idézik. A XIX-XX. század fordulóján virágzó stíluskeverés, az eklektika, illetve a historizmus hatása érezhető az épület stílusán. A csúcsíveket tartó nőalak két példányát Krízsik András 1920-21-ben mintázta szerelméről, későbbi feleségéről. Kizárólag a hosszú hétvégére való tekintettel látogatható a gyűjtemény október 23-án délután valamint október 25-én délután.

kiskunlachaza

5. Szerb ortodox templom Lóréven

Lórév a magyarországi szerb nemzetiségek „fővárosa”. A Duna közelsége mindig is meghatározta a helyiek életét, tisztes megélhetést biztosított a halászat és a kompforgalom.

A falu templomát még a XVIII. század végén építették és 1895-ben újították fel. Az egyhajós, homlokzati tornyos copfstílusú szerb ortodox templom ikonosztázai a XIX. század második feléből a felújítás alatt kerültek oda.

lorev_templom

6. Érintetlen természet Makádon

Makád a Csepel-sziget legdélibb települése, három irányból víz veszi körül. Nyugatról a Nagy-Duna, keletről a Ráckeve-Soroksári Dunág határolja, délről pedig ezek összefolyása. A makádi tájban a vizek, tavak, mocsarak elhelyezését nagyszerűen ismerteti Bél Mátyás (1684-1749) a XVIII. századi magyar tudományos világ egyik kiemelkedő egyénisége. „... a folyó nagyobb medre pedig közeledik a faluhoz – köztük erdő és mocsár foglal helyet - mocsár, melyet ugyancsak a Duna a sziget végétől egészen a faluig térít vissza, egy visszahajló ágával, amely az erdőt veszi körül, s mintegy új sziget gyanánt választja el a szárazföldtől.”

makad

7. Tűztorony kilátó Ráckevén

2009 júniusában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Ráckeve régi városházi épületének tornyában található Tűztorony-kilátó. A közel 40 méteres magasságból megtekinthető panoráma egyedülálló élményt nyújt. Tiszta időben láthatóak a budai hegyek, Százhalombatta és Ercsi tornyai is. A torony 9 órától 16 óráig minden egész órakor látogatható.

varoshaza_tuztorony_kilato

8. Tőzike Tanösvény Szigetbecse

A tanösvényt a település holtágának bemutatására hozta létre a Sziget-csücske Természetbarátok Egyesülete. A tanösvény szabadon látogatható. Hossza 800 méter, babakocsival is könnyedén járható. A holtág faluval átellenes oldalán szabadtéri pihenő található padokkal, esőbeállóval. A rövidke szakasz tökéletesen alkalmas kisgyerekes családoknak, idősebb pároknak egy meghitt romantikus sétára.

szigetbecse

9. „Farmergolf” Szigetcsép

Ez a Hollandiából származó játék, mint neve is mutatja közeli rokonságban áll a „hagyományos” golffal. A holland Peter Weenink találta fel, mivel túl bonyolultnak találta a hagyományos golfot, drágának a hozzá tartozó felszerelést. Az alig több mint 10 éves sport már Európa több országában megvetette lábát, és hazánkba Szigetcsépre is elért. Magyarországon egyedüliként itt próbálhatjátok ki ezt a különleges sportot. A szabályokról legyen elég annyi, hogy egy fapapucs alakú ütővel kell egy kislabda méretű „golyót” a lyukba juttatni.

farmergolf

10. Duna-parti séta Szigetszentmártonban

A kis-Duna ág talán egyik legszebb partja a szigetszentmártoni. A teljesen érintetlen festői környezetben különféle növényeket (sulyom, nád, tündérrózsa) láthattok. A helyiek szerint a szigetszentmártoni partokon lehet a legnagyobb halakat fogni az egész Ráckevei-Soroksári Duna-ágon.

szigetszentmarton

11. Római kori kikötő Szigetújfalun

Az Ókori Római birodalom határai egészen a Duna vonaláig elértek, és előszeretettel használták a folyót közlekedés céljából. Ennek a régmúltból maradt emléke a szigetújfalui Duna-parton található kikötő rom.

További infókat ITT találtok.

Ha te is szívesen kirándulnál itt, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk