/utazz/10-kihagyhatatlan-oszi-kirandulohely/
hirdetés

UTAZZ

10 kihagyhatatlan őszi kirándulóhely

Tíz hely, ahová mi is szívesen mennénk kirándulni - reméljük, nektek is kedvet csinálunk hozzájuk!

Link másolása

hirdetés

Zirci arborétum

A kb. egy óra alatt bejárható túraútvonalon ízelítőt kaptok a Bakony csodás növényvilágából. A ciszterciek által alapított Arborétumot halastava és a rajta keresztülfolyó Cuha-patak varázsolja még gyönyörűbbé. Az angolkert stílusú park immár több, mint 63 éve védett természeti terület, amely a szebbnél szebb növények mellett különféle állatfajokban is gyönyörködhettek. A halastóban külön kis szigetük van a vadkacsáknak, a fákon mókusok ugrálnak, a levegőt pedig betölti a madarak csiripelése. Nem csoda, hogy Zircet az ország egyik legfestőibb városának tartják.

Zirc

Ha igazán mesebeli vidékre vágytok, vegyétek nyugat felé az irányt! Időutazásnak is beillik egy kiadós séta a pityerszeri skanzenben, ahol közelebbről megismerkedhettek elődeink életformájával, a régi mindennapokkal. Tudtátok például, hogy a térség a honfoglalók által idevezényelt őrállókról kapta a nevét? Gazdag növény- és állatvilágát is érdemes közelebbről szemügyre venni - az ilyenkor ezer színben pompázó erdőben, apró patakok mellett tett séta biztos, hogy emlékezetes marad.

hirdetés

Őrség

Gemenc

Tudtátok, hogy egyedülálló vadállománya és különleges madárvilága mellett arról is nevezetes, hogy ez Európa legnagyobb erdővel borított ártere? A Duna-Dráva Nemzeti Park ezen része 1977 óta védett terület. Nem csak természeti gazdagsága miatt lehet jó úti cél, de rengeteg program is vár itt benneteket. A szarvasbőgés ugyan már csendesedik, de akár kenuba vagy biciklire is pattanhattok, hogy megismerjétek a tájat. Ha inkább energiatakarékosabb módot választanátok, üljetek fel az erdei vasútra vagy váltsatok jegyet a sétahajóra!

Szigliget

Szent György-hegy, háttérben a szigligeti várral

A Balaton örök klasszikus, méltán szerepel megannyi listán. A Magyarország egyik leghangulatosabb településének mondott Szigliget ebben az évszakban is lebilincselő. Kapaszkodjatok fel a környező tanúhegyekre, káprázatos kilátásban lesz részetek! Ha a történelem szerelmesei vagytok, fedezzétek fel a 12. században épült Avasi-templom romjait vagy a szigligeti várat! Tegyetek egy sétát az Ófaluban is, a nádtetős házakkal teli kanyargós utcácskákon, és egyből megértitek, miért is ihletett meg ez a hely annyi költőt és művészt.

Szalajka-völgy

Szalajka

Ha a Bükköt célozzátok meg, a Szalajka-völgyet ne hagyjátok ki! Ha kevesebb túrával szeretnétek feljutni a csodaszép tisztásra, válasszátok az erdei vasutat, így is lesz látnivaló bőven. Az ősember-barlang mindenképp egy kis gyaloglást igényel, de megéri az erőfeszítést. A híres Fátyol-vízesés pedig a völgy leglátványosabb természeti képződménye – mely sajnos elegendő eső hiányában időnként elapad. Kis szerencsével jókor érkezhettek, és végignézhetitek, ahogy a sebes víz végigszáguld mind a tizennyolc lépcsőből álló mésztufagáton. Hogy teljes legyen az élmény, mindenképpen térjetek be egy helyi étterembe, és kóstoljátok meg az itt tenyésztett sült pisztrángot!

Esztergom – Dunakanyar

Dunakanyar

Az ország egyik legnépszerűbb kirándulóhelyének számít a Dunakanyar - a fővárosaik előszeretettel vonulnak el ide a nagy nyüzsgés és zaj elől. Teszteljétek erőnléteteket a festői Rám-szakadékban, de csak óvatosan, ügyeljetek minden lépésetekre! Kapaszkodjatok fel a visegrádi várba, nézzetek szét Esztergomban! Ha bevállalósabbak vagytok, Kismarosról egészen Zebegényig gyalogolhatttok, ahol Farkas Vince hajóskapitány magángyűjteményét is megnézhetitek. Gyönyörű vidék, amelyet egy nap alatt nem lehet felfedezni. Térjetek hát vissza máskor is!

Börzsöny

Börzsöny

A Pest és Nógrád megyében található hegység a túrázók paradicsoma. Ha vadregényes tájra vágytok, ez az egyik legjobb választás. Legnépszerűbb pontja a Királyrét, melyet kisvasúttal is könnyedén el lehet érni. Hódítsátok meg a 938 méter magas Csóványost vagy Drégely várát, melynek egykori kapitányáról Arany János is megemlékezett egy balladájában. Ha már errefelé kalandoztok, látogassatok el a horpácsi Mikszáth-kúriába (Nyitva: hétfő kivételével minden nap 10-14 óráig. Más időpontra bejelentkezés Gere Lászlónénál a +36 (35) 382-220-as telefonszámon).

Majk

Majk

A majki műemlékegyüttes Majkpusztán, Oroszlány külterületén található, valaha kamalduli szerzetesek éltek falai között, különálló kis cellaházakban. Az egykor itt letelepedett szerzetesek egymás mellett éldegéltek, művelték kertjüket, de fogadalmuk szerint mindössze évente egyszer válthattak szót egymással. A remeteség nem csak nappali nyitva tartással vár benneteket, de akinek kedve van, csendre és nyugalomra vágyik, szállást is foglalhat itt magának. A három-, négy- illetve hatágyas cellaházak 30 férőhellyel állnak a vendégek rendelkezésére.

Lillafüred

Ha egy kis romantikára vágytok, Lillafüred a tökéletes úti cél. Egy kis andalgás a Hámori-tó környékén, egy rövid erdei túra, séta a cseppkőbarlangban tökéletes program. A Palotaszálló építésekor kialakított vízesés a maga 20 méterével az ország legnagyobbika. Nem csak enyhe időben megkapó látvány; érdemes eljönni ide télen is, mikor a zord időnek hála befagy a vize. Kisvasútban persze itt sincs hiány, és ha Szilvásvárad helyett inkább ide tesztek egy kitérőt, pisztrángot itt is találtok.

Lillafüred

lillafured

A nagyobb méretért katt a táblázatra!

János-hegy

János-hegy

A budapestiek egyik kedvenc kirándulóhelye a város legmagasabb pontja. Sokan zarándokolnak ide a friss levegőért, a természet csendjéért. Nem csoda, hiszen itt található a főváros legismertebb kilátóhelye, melyet a magaslat egy híres látogatójáról, Erzsébet királynéról neveztek el. Hosszan gyönyörködhettek, ha egyszer felkapaszkodtatok ide, hiszen az 527 méteres csúcsról teljes körpanoráma tárul elétek. Próbáljátok ki a libegőt – a fel- vagy lejutás pár perc alatt garantált.

Ti mivel egészítenétek ki a listát?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk