/utazz/10-gyonyoruseges-magyar-randihely/
hirdetés

UTAZZ

10 gyönyörűséges magyar randihely

Magyarország tele van romantikus helyekkel, ahol szerelmesen andaloghattok, ahol összebújhattok. Bemutatunk tízet!

Link másolása

hirdetés

A szerelmesek szeretnek andalogni, sétálni, a felfokozott érzelmi állapotban romantikus helyekre kirándulni, ahol más a levegő, mások az utcák, és még a fák vagy a házfalak is meghittséget sugároznak. Magyarországon erre bőven van lehetőség, hiszen a tájaink és városaink rengeteg zegzugos utcával, kedves terecskével, festményre kívánkozó tájjal, vagy régmúlt idők szerelmeit felidéző várakkal, romokkal csalogatják a romantikázásra vágyókat.

Összeszedtünk 10 olyan helyet az országban, ahol garantált a "rózsaszínű" álomvilág, ahol érdemes kézenfogva végigballagni, ahol minden közös perc akár egy életre szóló élményt hozhat.

Szeged_CzakoBalazs4

Szeged

A napfény, a halászlé és a Tiszapart szerelmeseinek

hirdetés

Magyarország harmadik legnépesebb városa a Tisza és a Maros találkozásánál fekszik. Nem véletlenül kapta a Napfény városa elnevezést, itt tényleg szinte mindig süt a nap. A város szerkezete, épületeneinek jelentős része az 1879-es árvíz után épült fel. Egyetemi város, kulturális és sport központ, sok látivalóval, és rengeteg andalgásra érdemes hellyel.

Nyáron a szabadtéri játékokra mindenképpen menjetek el, mert utánozhatatlan élményt nyújt a Dóm téri előadás. A város több kirakodóvásárnak és fesztiválnak ad otthont. Az egyik leghangulatosabb a karácsony tájékán megtartott kézműves fesztivál a Dóm téren, és a vásár Széchenyi téren.

Ha csak sétálgatni szeretnétek, akkor menjetek végig a Tiszaparton az árnyas sétányon vagy ballagjatok végig a Széchenyi téren, ahol a szobrok és virágok mellett minden évben fantasztikus látványt nyújtanak a virágzó tulipánfák. Hétvégén pedig igazi romantikus látványban lehet részetek, hiszen a Városházán örök hűséget fogadó párok itt jelennek meg először házastársként.

Fagyizni a Kárász utcában érdemes, majd üljetek ki a Zenélő kúthoz vagy térjetek be a Reök Palotába, ebbe az igazi romantikus szecessziós épületbe, ahol remek kiállításokat is láthattok.

Este pedig kötelező végigsétálni a belvároson és a Dóm téren, mert a város ilyenkor tényleg varázslatos.

Szegeden a halászlé kihagyhatatlan, a központtól nem messze több remek halászcsárda is található közvetlenül a folyóparton. Megéri elsétálni, mert kivételes környezetben élvezhetitek a finom falatokat.

Szeged_CzakoBalazs

Fotók: Czakó Balázs

szeged_Papdi

Fotó: Papdi Balázs

Szentendre

A művészetek, a Dunapart, a kis utcácskák szerelmeseinek

A kisváros a Dunakanyar kapujában gyönyörű természeti környezetben található. A korábban mezőgazdaságból élő falucskát mára elsősorban a művészek, festők városának tartják, hiszen sok művész él itt.

Sétátokat érdemes a belvárosban kezdeni, ahol a macskaköves utcácskák, a kedves régi házak közti pici terek rengeteg látnivalót rejtenek. A templomok tornyai már messziről látszanak, érdemes betérni néhányba és megnézni őket. A Fő tér hangulata mindenkit magával ragad, itt egész évben nagy a nyüzsgés. A lángosos és a fagyis mellett nézzetek be a Mikrocsodák Múzeumába is.

A belvárost keresztülszelő sétálóutcán található többek között a Szamos Marcipán Múzeum is, egy vidám kiállítás, garantáltan édes élményekkel. Nyáron itt Dumtsa Korzó néven igazi mediterrán vásári hangulat van, kiülőkkel, játékokkal, koncertekkel. Télen pedig mesébe illő várossá alakul a hely, árusokkal, forralt borral, programokkal.

A Dunakorzót sem szabad kihagyni, a vízpart egész évben impozáns látvány, ahol rengeteg kacsa vár néhány adományfalatra. Nyáron a kanyarban igazi retró bulihely van, ahol limonádézni lehet, esténként pedig lampionok fényénél vagy a tábortűznél nagyokat beszélgethettek.

A Templomdomb és a Szamárhegy pár perces sétával és némi lépcsőmászással könnyen elérhető, a látvány lenyűgöző, nem szabad kihagyni.

Szentendre_HarmathBea1

Szentendre_HarmathBea2

Fotók: Harmath Bea

Szentendre_Soptei

Fotó: Söptei Zsuzsanna

Pécs

A mediterrán hangulat, a kultúra, a borok szerelmeseinek

Pécs Magyarország ötödik legnagyobb települése az egyik legrégibb, műemlékekben is gazdag város. Mindazoknak ajánljuk, akiket vonz a fiatalos, nyüzsgő nagyvárosi életet. De ha inkább túrázni, erdőkben sétálni szeretnétek, akkor is kiváló hely. No meg persze a jó borok is sokakat csábítanak erre a vidékre.

A belvárosban egymást érik a teraszos éttermek, cukrászdák, pubok, ahol mindig nagy élet zajlik. A nevezetességek, múzeumok közül a legtöbb pár perces sétával elérhető. Mindenképpen nézzétek meg Vasarely vagy Csontváry képeit. Ha pedig elfáradtatok az andalgásba, akkor üljetek ki a Széchenyi térre egy fagyira.

Ha nem riadtok vissza egy kis hegymászástól, akkor akár gyalog is fel tudtok kapaszkodni a Tettyére. Több remek kilátóhely is vár benneteket, ahonnan valóban lélegzetelállító a látvány a városra akár reggel akár este. Érdemes egy naplementét végignézni, majd megvárni, hogy a város fényei kigyulladjanak.

A finom italok sem maradhatnak ki, ha szeretitek a pezsgőt, akkor irány a Pezsgőház. Ha egy pohár bor mellett tervezgetnétek a jövőt, akkor keressétek fel a környék valamelyik neves pincészetét.

Pécs remek lehetőség a közös programokra is, fedezzétek fel együtt a Zsolnay Negyedet, vagy nézzetek szét a Kaptárban. És ha már itt jártok, akkor néhány műemléket is nézzetek meg a több mint 250-ből, például a Dómot, a Dzsámit.

Jó időben kapjatok fel egy hátizsákot és irány ki a szabadba. Tegyetek egy romantikus utat a Mecseki Kisvasúttal, látogassátok meg az Állatkertet.

Tudtátok, hogy Pécsen külön lakatfala van a szerelmeseknek? Fürtökben lógnak itt a lakatok, tegyetek fel ti is egyet.

Pecs_KajszaDaniel

Pecs_KajszaDaniel4

Pecs_KajszaDaniel5

Fotók: Kajsza Dániel

Lillafüred

A természet szerelmeseinek

Lillafüred az egyik legjelentősebb turisztikai település a Bükk-hegységben. Nevét gróf Bethlen András unokahúgáról, Vay Erzsébetről kapta, akinek Lilla volt a beceneve. Ha szeretitek a természet csodáit, ha szerettek kirándulni, kisvasúton utazni, akkor ezt a helyet imádni fogjátok. Minden együtt van itt, ami romantikus lehet.

A híres Palotaszálló épületét érdemes kívül-belül megnézni. A környéke pedig rengeteg látnivalókat kínál. Kezdjétek a túrázást a szálló mögötti teraszos sétányokon. Innen nyílik a világritkaságnak számító Anna-mésztufabarlang és több kisebb kőfülke is. Itt megcsodálhatjátok hazánk legmagasabb szabad esésű vízesését, vagy a függőkertet, melyet két oldalról a Szinva és a Garadna határol, az aljáról kőhídon át Felsőhámor faluba sétálhattok.

Üljetek fel Magyarország első személyszállító erdei kisvasútjára, amivel romantikus erdei utazást tehettek alagutakon, hidakon át és az állomásépületben még kiállítás is van.

Mindenképpen látogassátok meg a környék legnagyobb cseppkőbarlangját, a Szent István-cseppkőbarlangot vagy a Szeleta-barlangot, ahol több százezer éves pattintott kőeszközöket találtak.

Nyáron remek közös program lehet a Hámori-tavon csónakázni, vagy vízibiciklizni.

A Molnár-sziklához igazi szerelmi történet is fűződik. A Hámori-völgy oldalában lévő sziklához, amelynek tetején fakereszt áll, két különböző legenda is fűződik. Az egyik szerint a szikla onnan kapta nevét, hogy innen ugrott le a szegény molnárlegény és a gazdag molnár lánya, akik nem lehettek egymáséi. Egy kevésbé ismert, de Jókai által megörökített legenda szerint egy idős molnár ugrott le a szikláról, amikor megtudta, hogy fiatal felesége megcsalja.

Lillafured_Fuggokert+Palotaszallo_CzakoGabi

Fotó: Czakó Gabi

Lillafured_KlabenAttila

Fotó: Klaben Attila

Lillafured_Vizeses_Nagyne Zsoka

Fotó: Nagyné Zsóka

Szalajka-völgy

A sebes patakok és a kirándulások szerelmeseinek

A Szalajka-völgy a Bükk hegység egyik legszebb része, Szilvásváradon végződik. A környékre érdemes ellátogatni, túrázni, de ha szeretitek a pisztrángot, akkor a különleges halnevelde miatt is tegyetek itt egy sétát.

A Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, aminek szaporítása érdekében a patak medrét több helyen visszaduzzasztották, mesterséges neveldéket alakítottak ki. A völgyben mintegy 100 éve tenyésztik a pisztrángokat.

A völgyben erdei vasút közlekedik, érdemes felkapaszkodni rá. A Szalajka-patak látványnak csodás, de belegázolni nem igazán ajánlatos, hiszen meglehetősen hideg.

Ha párotok is bírja a hegymászást, akkor készítsetek egy nagy adag szendvicset és irány a környék sok-sok kirándulóhelye, Istállós-kő, Tar-kő, vagy a Virágos-sár nevű részen található, a Bükki Nemzeti Park egyik nevezetessége, az őserdő.

A völgy leghíresebb és legromantikusabb helye a Fátyol-vízesés. Hazánk egyik kiemelkedő természeti szépsége 17 m hosszú mésztufagáton 18 teraszon zúdul le. Nevét egyesek szerint a vízpermet jellegzetes, fehér fátyláról, mások szerint a fehér, csipkéhez hasonlóan mintás mésztufáról kapta.

SzalajkaVolgy_wiki2

SzalajkaVolgy_wiki3

Tata

A élővizek és a vadludak városa

A kisváros rengeteg romantikázásra ad lehetőséget. Híres tava az Öreg-tó, melynek partján áll a jellegzetes, romantikus Tatai vár. Érdemes betérni és a kiállításait megnézni. Ha sétálni szeretnétek, akkor itt pár órát érdemes andalogni.

A vár, az Esterházy-kastély, a régi malmok, a gondozott parkok, a városi gimnázium épülete öleli körbe a tavat, ahol hattyúk, és vadmadarak élnek. A tavon kis hajóval is utazhattok, vagy csónakázhattok.

Nem messze innen magasodik a Kálvári-domb egy kilátótoronnyal és geológiai parkkal. Nyári estéken kiváló hely csillagok számlálásához.

Ha elvarázsolt kertbe vágytok, akkor irány az Angolkert, ahol a Cseke-tó partján műromok között ábrándozhattok.

Nyáron a Fényes-fürdőt próbáljátok ki, Tata egyik nevezetessége a forrásokból kialakult strand. Ma már ugyan csak a medencékben pancsolhattok, de a források csodás látványt nyújtanak a tavirózsákkal. No meg persze az egész strand hangulata is utánozhatatlan, retrós.

Tata_AcsAndrea

Fotó: Ács Andrea

Tata2

Tata3

Gödöllő

A történelem és a parkok szerelmeseinek

Gödöllő legismertebb nevezetességei a Grassalkovich-kastély és a Szent István Egyetem. A részben már felújított kastély minden szerelmes párnak ajánlható. Leghíresebb lakója Sissi volt, számos emlék őrzi ma is itteni életének történetét. Ha itt jártok, látogassátok meg a műzeumot mindenképpen.

A kastély 1848-as szabadságharc idején a Windisch-Grätz szálláshelye volt, majd az isaszegi csata után Kossuth Lajos főhadiszállása lett. Kossuth itt fogalmazta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot. A kiegyezés után a magyar állam visszavásárolta az uradalmat a tulajdonos belga banktól, és koronázási ajándékként állandó használatra felajánlották I. Ferenc József és Erzsébet királyné részére. A kastély a királyi család egyik kedvenc nyaralóhelyévé vált, több nyarat is itt töltöttek el, Erzsébet királynénak pedig állítólag a kedvenc nyaralóhelye volt.

A kastély parkja csábít a sétára. Árnyas fasorok, kerti pavilon, virágpompa és a park szélében egy üvegház is található. Télen a virágok helyébe karácsonyi díszek költöznek, nagyon kedves és hangulatos hely, látogassatok el ide is.

Erzsébet királyné halálát követően az országban több mint száz ligetet létesítettek. A gödöllői Erzsébet-park az elsők között létesült, 1898 novemberében. A fasorokkal övezett sétány végén 1901. május 19-én leplezték le az Erzsébet-szobrot.

A városka fő tere is megér pár percet, a helyi cukrászda messze földön híres, érdemes beülni egy sütire a pároddal.

godollo_Soptei1

godollo_Soptei2

Fotók: Söptei Zsuzsanna

godollo_ZsenyeiLaszlo

Fotó: Zsenyei László

Vácrátót

A virágok, fák és a romantikus sétányok szerelmeseinek

Vácrátót hatalmas, nemzetközi hírű botanikus kert. Az országban itt található meg a legnagyobb növényrendszertani gyűjtemény, amelyben az üvegházban és a sziklakertben látható egzotikus növényeken kívül megcsodálhatjátok a kert kiemelkedően gazdag fa- és cserjegyűjteményét, valamint a Biblia növényeit bemutató kert-kompozíciót is.

A kertben órákig sétálhattok, vagy a padon üldögélve gyönyörködhettek a kis tavacskában. A sétányokon érdemes elolvasni a táblákat is, mert rengeteg egzotikus, különleges növényt láthattok.

Jó időben csomagoljatok össze előre egy piknik-kosarat, nem fogjátok megbánni. Ugyanis a parkban van egy remek szabadtéri étkező is, ahol a klasszikus fapadokon elfogyaszthatjátok a magatokkal hozott ebédet.

vacratot

vacratot2

vacratot4

Fotók: wikipedia

Tura

A romos várak szerelmeseinek

A város Budapesttől nem messze, a Galga völgyében fekszik. A település leghíresebb nevezetessége a Schossberger-kastély, amely egy tíz hektáros park közepén áll. Ha ide indultok, akkor érdemes túrafelszerelést felvenni, mert bár lenyűgöző az épület, de elhanyagolt, romos.

A megrendelő kívánságára, festői hatásra törekedve az építész franciás neoreneszánsz stílusban tervezte meg a kastélyt. Az enteriőr egyesek szerint az Ybl Miklós által tervezett budapesti Operaházbelső terének kísérletéül szolgált. Bukovics a kastélyban alkalmazta a kor technikai vívmányait. A kastélyban van vízvezetékrendszer, angol vécé, központi fűtés, villanyáram, étellift és a falak között 30 cm légrés szolgál szigetelésül. A napfény pedig tükörrel bélelt aknákon jut a kastély mélyébe, a fény a tetőablakokon jut a tükrös csőbe, onnan pedig az előcsarnok feletti üvegtetőre esik. Nyolc ilyen tükörakna borítja be a fénnyel a fenti teret.

A kastély szolgált a 2008-as Holdhercegnő (The Secret of Moonacre) című film egyik jellegzetes helyszíneként, mint a "Merryweather" kastély.

Tura_HajdoVali

Tura_HajdoVali6

Fotók: Hajdó Valéria

Hévíz

A fürdés és a tavirózsák szerelmeseinek

Hévíz a világon egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógytó, Magyarország második legnépszerűbb települése.

Ha szeretnéd kedvesedet elvarázsolni egy különleges hellyel, akkor irány Hévíz és a tó. Itt egész évben a szabadban úszkálhattok, nyáron csodás tavirózsák társaságában, télen pedig gőzpárába burkolózva, sejtelmesen.

Különlegességét növeli még az a páratlan természeti látvány, ami fogad benneteket: a park közepén elhelyezkedő csillogó víz, a vízfelszínt borító páraréteg és az indiai vörös tündérrózsa hosszúvirágú alfaja, amely az egész tóban mindenhol fellelhető. A kis virágú fehér a hévízi és keszthelyi meleg vizekben a tündérrózsák egyetlen bizonyosan őshonos alakja. A tavat lombhullató mocsárciprus fasorok veszik körül, még fokozva a hely hangulatát.

A fürdőhely története már a történelem előtti korokba nyúlik vissza. A Hévízi-tó gyógyító hatását már a rómaiak is ismerték. A fürdő létrehozásában fontos szerepet játszottak a Festeticsek, akiknek a birtokába a 18. század közepén került a forrás és környéke. A fürdőélet felvirágozása legfőképpen gróf Festetics (I.) Györgynek köszönhető, aki céltudatosan építette ki a fürdőtelepet.

A településen érdemes egy sétát is tenni, a parkok, a szoborpark, a régi villák, a romkert érdekes látnivalókkal szolgál.

Heviz_KosedyIldiko

heviz_ildi

Fotók: Kövesdy Ildikó

Ha te is végiglátogatnád ezeket a helyeket, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk