hirdetés

TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Részletesen kifejtette a magyar virológus, miért bízik a vakcinában

Kemenesi Gábor arra biztat mindenkit, oltassa be magát. Meg is indokolta, miért ez a legjobb döntés.
címkép:Facebook/Kemenesi Gábor - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Kemenesi Gábor biológus, víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai laboratóriumának munkatársa egy videóban mondta el véleményét az oltásokról, a mutáns koronavírustörzsekről és a 2021-es évről.

A virológus szerint minden harmadik generációs oltás a mai orvostudomány legjobb tudása szerint készült, és nyugodtan bízhat bennük mindenki.

„Eddig 15 millió ember kapta meg a védőoltást - köztük én is - ha bele lehetne halni, akkor ez már rég kiderült volna az eddigi tesztfázisokon”
– mondta a biológus.

Kenesei Gábor azt tanácsolja, mindenki gondolja át, hogy minek van nagyobb kockázata. Annak, hogy elkapjuk a vírust, megbetegszünk és másokat is megfertőzünk, akik esetleg bele is halhatnak, vagy megkapunk egy olyan védőoltást, ami a világ vezető tudósai szerint a legjobb megoldás a vírus megfékezésére.

A kutatóorvos szerint ugyan hazugság lenne azt mondani, hogy nem lehetnek a vakcináknak hosszútávú mellékhatásai, de ezek esélye nagyjából a nullával egyenlő.

„Az oltási hajlandóság nagy probléma az egész világon, el kell magyarázni az embereknek, hogy működik az oltás, és ezzel meg kell védeni az emberek egészségét”
– magyarázta a kutató. Aki hozzátette, hogy az rendben van, ha egy laikus kételkedik, de az egészségügyi dolgozók kételkedése szerinte nem megengedhető szakmailag.
„Egy képzett egészségügyi dolgozónak képesnek kell lennie arra, hogy megértse az oltás mechanizmusát. Ha erre nem képes, azt ajánlom, olvasson több szakirodalmat és kevesebb álhírt, vagy váltson szakmát”
– fogalmazott Kemenesi Gábor.

A biológus kutató a mutáns koronavírusokról is részletesen beszélt. Azt mondta, ők még nem találtak az angol vírustörzsből, de ha így lesz, szólnak. Ennek ellenére meggyőződése, hogy az új vírustörzs Magyarországon is jelen van.

hirdetés
Az orvos szerint azonban ezektől a mutánsoktól nem kell tartani akkor, ha mindenki beoltatja magát, mert akkor a vírus megszelídül. A vakcinagyártók pedig gyorsan tudnak reagálni, ha a jelenlegi oltóanyagok nem lennének hatásosak az újabb vírustörzsekre.

Kemenesi a 2021-es évvel kapcsolatban így fogalmazott:

„a vírus ugyan velünk marad, de a vakcinák birtokában ez nem lesz nagy ügy. A kórházak felszabadulásával valószínűleg az emberek is felszabadulhatnak majd.”

Az orvos szerint tehát, aki szeretne megszabadulni a maszkoktól, a kijárási tilalomtól és a többi szigorú korlátozástól, az oltassa be magát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk