„Részeg” növények jelenthetik az élelmiszerválság megoldását

Úgy tűnik nemcsak az embereknek tesz jót egy jéghideg alkoholos ital a tikkasztó nyári hőségben, a növények is meghálálják a szeszt.

Link másolása

Persze itt nem arra kell gondolni, hogy mostantól nagyfröccsel locsolva a termőföldeket eljön a kánaán, és magunk mögött hagyhatjuk az egyre nagyobb problémát okozó élelmiszerhiányt. Azt azonban egy szakértőkből álló csoport vizsgálata kimutatta, hogy

az etanol segíthet a növényeknek akár két hétig is víz nélkül átvészelni az aszályt

- írja a CNN.

A Plant and Cell Physiology folyóiratban publikált vizsgálat kifejtette, hogy ha a növényeket megfosztják a víztől, akkor etanolt, vagyis alkoholt kezdenek termelni. A japán RIKEN Center for Sustainable Resource Science kutatói felállítottak egy elméletet is ezzel kapcsolatban, miszerint ha alkoholt adnak a növényeknek, az megvédheti őket az aszály idején a pusztulástól.

A felfedezést annak során tették, amikor

olyan vegyületeket kerestek a kutatók, amelyek ellenállóvá teszik a növényeket a stresszel szemben.

Az általuk publikált eredmények nemcsak a kertek számára válhatnak hasznossá, de a gazdaságokon is segíthet, amelyek létfontosságú növényeket termesztenek, mint a rizs vagy a búza.

A kísérletek során is ezt a két növényt használták. Először három napon keresztül locsolták őket, majd az egyik csoportnak etanolt adtak a talajához. Ezt követően mind a két csoportot megfosztották a víztől két hétre, majd arra jutottak, hogy a "részeg" növények bizony szívósabbak és jobban is fejlődnek "józan" társaikhoz képest.

Az etanollal kezelt búza- és rizs körülbelül 75 százaléka maradt életben az újraöntözés után,

míg a kezeletlen növények kevesebb mint 5 százaléka.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk