„Részeg” növények jelenthetik az élelmiszerválság megoldását
Persze itt nem arra kell gondolni, hogy mostantól nagyfröccsel locsolva a termőföldeket eljön a kánaán, és magunk mögött hagyhatjuk az egyre nagyobb problémát okozó élelmiszerhiányt. Azt azonban egy szakértőkből álló csoport vizsgálata kimutatta, hogy
- írja a CNN.
A Plant and Cell Physiology folyóiratban publikált vizsgálat kifejtette, hogy ha a növényeket megfosztják a víztől, akkor etanolt, vagyis alkoholt kezdenek termelni. A japán RIKEN Center for Sustainable Resource Science kutatói felállítottak egy elméletet is ezzel kapcsolatban, miszerint ha alkoholt adnak a növényeknek, az megvédheti őket az aszály idején a pusztulástól.
A felfedezést annak során tették, amikor
Az általuk publikált eredmények nemcsak a kertek számára válhatnak hasznossá, de a gazdaságokon is segíthet, amelyek létfontosságú növényeket termesztenek, mint a rizs vagy a búza.
A kísérletek során is ezt a két növényt használták. Először három napon keresztül locsolták őket, majd az egyik csoportnak etanolt adtak a talajához. Ezt követően mind a két csoportot megfosztották a víztől két hétre, majd arra jutottak, hogy a "részeg" növények bizony szívósabbak és jobban is fejlődnek "józan" társaikhoz képest.
míg a kezeletlen növények kevesebb mint 5 százaléka.