/tudomany/nemcsak-a-tunetes-betegseg-hanem-a-fertozes-megelozeseben-is-hatekony-a-pfizer-es-a-moderna-vakcinaja/
hirdetés

TUDOMÁNY

A fertőzés megelőzésében is nagyon hatékony a Pfizer és a Moderna vakcinája

Több mint 36 ezer beoltott amerikai egészségügyi dolgozó közül csak elenyésző számban voltak azok, akik az oltás után fertőződtek meg a koronavírussal.
hirdetés

A Kaliforniai Egyetem kutatói több mint 36 ezer egészségügyi dolgozón vizsgálták a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinák hatását a fertőzésekre. Az eredményeket New England Journal of Medicine akadémiai folyóiratban tették közzé, amit a Qubit szemlézett.

Az egyetem San Diegó-i és Los Angeles-i egészségügyi központjában december 16-án kezdték meg az egészségügyi dolgozók oltását. A San Diegó-i központban már december 2-án kötelezővé tették a tünetmentes dolgozók heti PCR-tesztelését, a Los Angeles-i intézményben pedig december 26-án kezdődött meg ez a tesztelési program, amelyben viszont önkéntesen lehetett részt venni.

December 16. és idén február között összesen 36 659 egészségügyi dolgozó kapta meg legalább a vakcina első adagját, 28 184-en pedig már a másodikat is.

A kutatás során kiderült, hogy

a beoltottak közül csupán 379 embernél mutatták ki a vírust legalább egy nappal az oltás után. Többségük (71%) az első oltás utáni két héten belül fertőződött meg.

Azok közül, akiket mát kétszer is beoltottak, csupán 37 ember kapta el a vírust, közülük 22-en a második adag utáni 7 napon belül. Nyolcan a második alkalom után 8-14 nappal fertőződtek meg, heten pedig a teljes beoltottság után több mint két héttel produkáltak pozitív PCR-tesztet.

hirdetés

A teljes vizsgált mintában az oltás utáni pozitív teszt abszolút előfordulási valószínűsége 1,19 százalék volt a San Diegó-i központban és csak 0,97 százalék a Los Angeles-i intézményben.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk