hirdetés

TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Minden idők legnagyobb cápájának még a kölykei is akkorák voltak, mint egy nagydarab sportoló

Egy új kutatás szerint a megalodon magzatok megették testvéreiket az anyaméhben, hogy elég tápanyaghoz jussanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

A Megalodon volt a valaha élt legnagyobb ragadozó cápa. Kölykei már születésükkor akkorák voltak, mint egy nagyobb darab kosárlabdázó. A tudósok szerint a bébik még az anyaméhben megették gyengébb testvéreiket.

A szakemberek a közelmúltban kiszámították a megalodon csecsemők méretét egy felnőtt Otodus megalodon csontvázmaradványainak elemzése alapján.

Az őslelet alapján megállapították, hogy a felnőtt példány halálakor körülbelül 9 méter hosszú volt, de egy nagyobb példány lehetett akár 20 méter hosszú is.

A tudósok ezután a cápa megőrzött csontvázának darabjain megvizsgálták a növekedési gyűrűket is. Ezek hasonlóak a fatörzsek gyűrűihez, amelyeket a fa életkorának meghatározásához használnak.

A Historical Biology folyóiratban megjelent új tanulmányhoz a szerzők egy 150 megalodon csigolyából álló gyűjteményt vizsgáltak, amely a faj egyetlen megmaradt gerincoszlopa az egész világon.

Számítógépes röntgen tomográfia (CT) segítségével a tudósok 46, szabályosan elosztott növekedési gyűrűt számláltak a megalodon három csigolyájában. Ezután matematikai növekedési görbét alkalmaztak, amelyet a modern cápák növekedési mintáinak kiszámításához használnak - mondta Kenshu Shimada vezető szerző, a chicagói DePaul Egyetem paleobiológia-professzora és a Sternberg Múzeum tudományos munkatársa.

hirdetés
"Minden gyűrű a növekedés egy évét jelentette, így a cápa körülbelül 46 éves volt, amikor elpusztult."

A tudósok a legkorábbi növekedési gyűrűig, vagyis a születési sávig visszafelé haladva számolták ki a cápa hosszúságát, és úgy becsülték, hogy körülbelül 2 méter lehetett, amikor megszületett. Tehát nagyobb, mint eddig bármelyik ismert cápafaj újszülött példányai.

Az ilyen hatalmas újszülöttek táplálása nagyon magas energiabevitellel járt volna az anya számára, ami azt sugallja, hogy a magzatok kiegészítették a méhen belüli tápanyagokat gyengébb testvéreikkel – mondta Shimada.

"Ennek következménye, hogy bár anyánként csak néhány embrió maradt életben és fejlődött ki, születéskor mindegyik cápabébi meglehetősen nagy lehetett."

A csigolyák gyűrűinek vizsgálata azt is kiderítette, hogy a cápa valószínűleg lassan nőtt, életének első hét évében valamivel nagyobb volt a növekedési üteme.

A gyűrűk közötti távolság alapján a megalodon fiatalkorában nem tapasztaltak gyors növekedési rohamot, úgy, mint néhány állatnál.

Talán azért, mert már születésekor elég nagyok voltak a példányok ahhoz, hogy versenyezzenek az élelemért és megakadályozzák a ragadozók támadását - számoltak be a tanulmány szerzői.

A növekedési pálya eredményeinek és a legnagyobb ismert egyedek testméretével kapcsolatos adatok ötvözésével a kutatók úgy becsülik, hogy a megalodon cápák legalább 88-100 éves korukig élhettek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk