TUDOMÁNY

Megvan, mikor léphet magyar űrhajós a Holdra

A Holdra induló rakéta fedélzetén magyar műszerek is lesznek.

Link másolása

Zábori Balázs, a magyar űrhajósprogram projektvezetője szerint nem kizárt, hogy 1-2 évtizeden belül belül magyar űrhajós lép a Hold felszínére. A Magyar Tudomány Ünnepén még arra is vállalkozott, hogy megmondja, ez reálisan melyik évben fog bekövetkezni – írja az RTL.hu.

A beszámoló szerint addig is a magyar kutatók vezetésével fejlesztett műszerek kulcsszerepet játszanak a NASA nemzetközi együttműködésben készülő, Hold körül keringő űrállomásának megvalósításában.

A 33 éves fizikus a magyar űrkutatás egyik kulcsfigurája. Az űrkutatási rendszermérnök az Európai Űrügynökséggel (ESA) közösen végzett hazai fejlesztések műszaki vezetője. Emellett tagja a magyar ESA-delegációnak és űripari szaktanácsadóként segíti a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatási tevékenységét. Az ESA emberes Hold-programját előkészítő szakmai tanácsadó testületnek is tagja, valamint a HUNOR – a leendő magyar asztronautákat kiválasztó és kiképző magyar űrhajósprogram – projektvezetője is.

Az esemény arról beszélt, hogy az emberek visszatérnek a Holdra. Az utazáshoz pedig egy olyan rakétát használnak majd, amelynek fedélzetén magyar műszerek is lesznek.

Szóba került az is, hogy az Európai Űrügynökség most választja ki azokat, akik eljuthatnak majd a Holdra. A programba 149 magyr jelentkezett, közülük 8 jutott tovább a második körbe. A tervek szerint 2030-ig legalább egy, de akár három európai űrhajós is a Holdra léphet.

Arra, hogy mikorra várható ez, azt felelte:

„Én azt gondolom, hogy 2036 jelenleg most a legreálisabb dátum”.

VIDEÓ: Az előadásról


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk