hirdetés

TUDOMÁNY

Magyar kutató vizsgálja, hogyan lehetne ivóvizet előállítani a Marson

Pál Bernadett a Svábhegyi Csillagvizsgáló által rendezett eseményen beszélt arról, mekkora kihívás is ez a marsi környezetben.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról már beszámoltunk, idén is elindult a Svábhegyi Csillagvizsgáló 100 óra csillagászat elnevezésű programsorozata. Négy nap alatt rengeteg érdekes programmal várnak mindenkit. Pál Bernadett marskutató például arról beszélt, hogyan lehetne felolvasztani a jeget a Marson.

Szerinte előbb-utóbb az emberiségnek muszáj lesz elhagynia a Földet.

"De nem tudunk egyből ötven fényévnyire elköltözni. Első lépésben a Holdat, majd másodikban a Marsot lehet reálisan megcélozni"

- mondja a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének segédmunkatársa.

"Rövid távon is vonzó meghódítani azt a planétát, hiszen kollektív emberi vágy eljutni másik égitestekre."

hirdetés

Bernadett ennek érdekében olyan higroszkópos sókat vizsgál, amelyeket marsi környezetben is érdemes tovább kutatni. Ezek a sók ugyanis képesek kivonni környezetükből a vízpárát azért, hogy önmagukat feloldva folyékony vízbázist képezzenek.

A Marson túl hideg van, a légnyomás pedig túl alacsony, ezért ha meg is olvad a víz, azonnal elpárolog. Az ott található vízjég gyakorlatilag egyből szublimál, tehát úgy válik gőzzé, hogy a folyékony halmazállapot kimarad.

"A nem tiszta víz, hanem sós-vizes oldat olvadáspontja alacsonyabban van, ezért sokkal hidegebb körülmények között is folyékony marad. Ezeknek a higroszkópos sóknak, - amelyeket például már a Curiosity Mars rover is kimutatott a helyszínen - lehet kis mennyiségű folyékony vize, de valószínűleg csak rövid ideig. Ha ezt a vízfázist valóban megtaláljuk, akár a jövőben megtisztítva például ivóvíz erőforrásként is fel lehetne használni" - magyarázza, miért jelentős a kérdés, amit kutat.

"Nagyon várom, hogy az európai ExoMars Rosalind Franklin marsjáró megérkezzen a Marsra. A helyszínen többek közt azt fogja vizsgálni, amit én évek óta modellezek. Várom a pillanatot, amikor kézhez kapom az eredményeket."

Bernadett majd tíz éve kezdte meg tanulmányait az ELTE fizika szakán, ahol a 150 hallgatóból mindössze 25 tanuló volt nő. Ez ugyan jobb arány, mint harminc évvel ezelőtt, de jellemzően ezeken a szakirányokon még mindig kevesebb a női hallgató.

Azt mondja, még mindig sokszor találkozik azokkal a kijelentésekkel, hogy 'Nahát, lány létére milyen okos' és 'Nahát, lány létére szeret programozni' vagy 'Ért a fizikához, pedig nő'.

Szerinte fontos a felnövekvő generációnak megmutatni, hogy nemtől függetlenül bárkiből lehet kutató, mérnök vagy csillagász.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TUDOMÁNY
Hamarosan kiderülhet, hogy igaz-e Stephen Hawking egyik legelvetemültebb elmélete
Hawking szerint a sötét anyag fekete lyukakból állhat, de eddig ezt nem lehetett megvizsgálni. A James Webb űrteleszkóp tud majd olyan adatokkal szolgálni, amelyek alapján a brit tudós elmélete.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

Stephen Hawking a '70-es években vetette fel, hogy a kozmosz nagy részét alkotó sötét anyag igazából fekete lyukakból áll, amelyek az Ősrobbanás során képződtek - írja a Livescience. A tudósvilágban ez egy elég vitatott teóriának számít, amit eddig nem lehetett bizonyítani vagy cáfolni. Priyamvada Natarajan, a Yale csillagásza szerint a most fellőtt James Webb űrteleszkóp tud majd olyan adatokkal szolgálni, amelyek alapján megvizsgálható Hawking elmélete.

"Személyesen nagyon izgatott vagyok, hogy ez az elmélet összefogja a két legnagyobb területet, amiken dolgozom, a sötét anyag természetét és a fekete lyukak keletkezését"

- mondta a csillagászprofesszor.

A sötét anyag problémája egyébként, hogy elég keveset tudunk róla. Csillagászati eszközökkel meg sem figyelhető, ugyanis nem bocsát ki elektromágneses sugárzást és nem is nyeli el, a létezésére is csak abból lehet következtetni, hogy látható anyagból áll, illetve van gravitációs hatása.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TUDOMÁNY
Az omikron kevésbé halálos a korábbi variánsoknál – új kutatások bizonyítják Nagy-Britanniában
Inkább a torkot támadja, nem a tüdőt, így jobban fertőz, de kevésbé halálos.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A Guardian értesülései szerint hat új kutatás jött ki, amelyek szerint az omikron inkább a torkot támadja, nem pedig a tüdőt, ahogy a delta és a korábbi mutánsok. Ez azt jelenti, hogy feljebb lévő légzőszervekben van jelen, ami megmagyarázza, miért terjed ilyen gyorsan az omikron. Emiatt nem olyan halálos, mélyen a tüdőben ugyanis nagyobb gondot tudnak okozni a vírusok.

A University of Liverpool virológiai intézményében egereken is tesztelték az omikront. A kutatásukból kiderült, hogy az egerek kevésbé lettek betegek, mint az eredeti vírustól vagy a delta variánstól. Enyhébb tüneteik voltak, kevesebb ideig tartott a betegség, és gyorsabban épültek fel.

Ugyanakkor megjegyzik, hogy ez még nem jelenti azt, hogy megszabadultunk a koronavírustól, ugyanis az omikronba is halnak bele emberek, még nem dobhatjuk el a maszkot.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés
Bőrre ragasztható okostapasz segíthet megakadályozni a korai magömlést a férfiaknál
Mobilalkalmazáson keresztül lehet aktiválni az eszközt, amely elektromos impulzusokkal képes csökkenteni vagy növelni a stimulációt.

Link másolása

hirdetés

Olyan technológiát fejlesztett ki egy szexuális egészséggel foglalkozó gyógyászati vállalat, amellyel meg lehet akadályozni a korai magömlést - számolt be róla a LadBible.

A Morari Medical fejlesztése egy olyan apró akkumulátorral és Bluetooth-csatlakozóval ellátott okostapasz, amelyet a testen lehet viselni, és egy alkalmazáson keresztül össze lehet kötni egy okostelefononnal.

A tapaszt a herezacskó és a végbélnyílás közé kell elhelyezni a bőrön szex közben, ha pedig a férfi úgy érzi, hogy közel van az ejakulációhoz, a telefonján egy gombnyomással csökkentheti a stimulációt. Ez fordítva is működik, tehát növelni is lehet, ha nem akarja késleltetni az ejakulációt.

Mindezt egy vezeték nélküli transzdermális elektromos neuromodulációs (TENS) egység teszi lehetővé azzal, hogy kis elektromos impulzusokat küld a férfi érzékeny területeire, ezzel pedig megszakítja az agyából érkező jeleket.

Így működik:

Jeff Bennett, a Morari Medical vezérigazgatója és alapítója elmondta, hogy a korai magömlés a férfiak leggyakoribb szexuális működési zavara, amely az erősebbik nem 30 százalékánál jelentkezik. A cég küldetésének tekinti azt, hogy a legújabb technológiák felhasználásával segítse a férfiakat abban, hogy kontrollálni tudják az ejakulációjukat, ezáltal pedig nagyobb önbecsülésük és kielégítő, egészségesebb szexuális életük legyen.

Egyelőre még csak egy prototípust fejlesztettek ki, de terveik szerint jövőre már kapható lesz a végleges verzió. Azt azonban nem árulták el, hogy mennyibe fog kerülni a termék.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY
Jön a deltakron? – Felfedezték az omikron és a delta egyesüléséből származó vírusvariánst
Később derül ki, hogy fertőzőbb-e ez a törzs, és hogy domináns lesz-e az eredeti delta és omikron variánsokkal szemben.

Link másolása

hirdetés

Egy ciprusi kutató új koronavírus-törzset fedezett fel, amely egyesíti a delta és az omikron variánst – írta a Bloomberg nyomán a CNBC.

A „deltakron”-nak nevezte el az új változatot Leondios Kostrikis, a Ciprusi Egyetem biológus professzora.

Eddig 25 esetet tudott azonosítani, így semmit nem lehet róla mondani, sokkal több eset kell ahhoz, hogy érdemben meg tudjanak róla állapítani olyasmit például, mint a fertőzőképesség.

"Később derül ki, hogy fertőzőbb-e ez a törzs, és hogy domináns lesz-e az eredeti delta és omikron variánsokkal szemben"

– mondta Kostrikis. Szerinte egyébként az omikron fertőzőbb és ezáltal elterjedtebb lesz a deltakronnál.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: