hirdetés

TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Lenyűgöző magyar fotó a december végi „betlehemi csillagról”

A Jupiter és a Szaturnusz együttállását a Balatonnál örökítette meg Ladányi Tamás.
Fotó: Ladányi Tamás - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy különleges csillagászati jelenség volt megfigyelhető 2020 decemberében: 21-én hosszú idő után ugyanis újra látható volt a Jupiter és a Szaturnusz együttállása, amit sokan csak betlehemi csillagként ismernek.

A különleges égi csoda ideje alatt hazánkban sajnos igen felhős volt az ég, de karácsony másnapjára végre kiderült az ég, így fotózható lett a különleges esemény. Ezt használta ki Ladányi Tamás asztrofotós is. Mint a Csillagászat.hu oldalon írja, többhetes várakozás után

„23-án végre kegyes volt hozzánk a sors; néhány percre a vonuló felhők között megmutatta magát a betlehemi csillag. Kissé halvány, kissé felhős, de mégiscsak a miénk volt.”

Akkor készült az alábbi fotó:

December 26-án aztán igazán rámosolygott a szerencse a fotósra:

hirdetés

„Teljes pompájában először karácsony másnapján, az alsóörsi kikötőben találkoztam az év nagy együttállásával: a kiengesztelt, téli balatoni alkonyatban valóban úgy hatott, mintha távolról mutatta volna az utat. Az éteri tisztaságú légkörben a két óriásbolygó párosa valósággal uralta a látóhatárt, amelyek – a kép készítésének idején – 33,5 ívpercre tartózkodtak egymástól.”

Mint hozzáteszi, ekkorra már bőven túl voltunk a legnagyobb közelítésen, de még így egymáshoz közel esőnek látszott a két fénypont.

A kép pedig önmagáért beszél:

„Rendhagyóan, további párosok formájában, egymástól eltérő léptékek jelennek meg a kép keretei között: a Tihanyi Bencés Apátság két kivilágított tornya földi, a Jupiter-Szaturnusz naprendszerbeli, a fotó felső pereméhez közeli rho Capricorni kettőscsillag tejútrendszerbeli léptékeket szimbolizál”

- írja képéhez Ladányi Tamás.

(A fotót a készítő engedélyével közöljük, amit ez úton is köszönünk.)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk