TUDOMÁNY

Lélegzetelállító új fotókon a Jupiter hipnotikus vihara

Viharok és örvények egyvelege a Jupiter körül, amelyek olyan intenzíven tombolnak, amit mi el sem tudunk innen képzelni.
Fotó: NASA - szmo.hu
2022. július 29.


Link másolása

A Juno űrszonda, amely immár 43. alkalommal repült közel a Jupiterhez július 5-én, újabb hihetetlen, egyenesen megbabonázó felvételekkel lepett meg minket, földlakókat – írja a ScienceAlert

A kutatók Naprendszerünk óriásbolygójának légköri dinamikáját tanulmányozzák a viharos területeken.

„Ezek az erős viharok több mint 50 kilométer magasak és több száz mérföld átmérőjűek lehetnek. A kialakulásuk körülményeinek kiderítése kulcsfontosságú a Jupiter légkörének, valamint a bolygó egyéb légköri jellemzőit létrehozó folyadékdinamikák és felhőkémiák a megértéséhez. A tudósokat különösen az örvények változó alakja, mérete és színe érdekli”

- írta a NASA Jet Propulsion Laboratory központjának szóvivője a kutatóállomás honlapján.

A Jupiter minden pólusának megvan a maga sajátos, viharokra jellemző dinamikája. A déli póluson hat ciklon van, amelyek mindegyike körülbelül akkora, mint az Egyesült Államok területe. Ezek egyike középen, a többi pedig körülötte forog az óramutató járásával megegyezően, szinte tökéletes ötszöget alkotva.

A Juno azonban lencsevégre kapta, hogy az ötszögből hatszög lett, és egy hetedik vihar is kialakult a Jupiter déli pólusán.

Az északi pólus még furcsább, ugyanis ott a tudósok kilenc vihart azonosítottak: egy középen, nyolc pedig körülötte forog, mind az óramutató járásával ellentétes irányba, ahol pedig összefonódnak, ott magasabb területeken más örvények is tombolnak.

A Juno által gyűjtött adatokat felhasználva a tudósok egy olyan mechanizmust tudtak azonosítani, amelynek segítségével ezek a viharok külön-külön tombolnak, ahelyett, hogy egyetlen óriásviharba olvadnának össze, ahogyan azt a Szaturnusz pólusainál is látjuk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk