TUDOMÁNY

Legóból gyárt műkarokat egy testi fogyatékossággal született férfi

Világéletében szeretett legóval játszani, mára a célja, hogy másoknak is segíthessen a megfizethető, mégis strapabíró robotkarokkal.

Link másolása

David Aguliar (művésznevén: Hand Solo) fiatal mérnök, aki annak ellenére vitte sokra szakmájában, hogy fogyatékkal született. Már csecsemőkorában lengyel-szindromát (a magyarban is gyakran: Poland-szindrómát) diagnosztizáltak nála. Egy általában féloldalasan jelentkező mellkasfejlődési rendellenességet, ami miatt jobb karja is csak csökevényesen nőtt ki. (Egy hasonló betegséggel élő nőről EBBEN a cikkünkben írtunk.)

„Bántottak az iskolában. Azt mondták, anyám hibája, hogy ilyen lettem. De előfordult az is, hogy felém dobtak egy labdát azzal, hogy kapjam el a jobb kezemmel”

– meséli betegségéből adódó gyerekkori traumáit az andorrai születésű David. Testi hátránya ellenére a gyerekek átlagos életét igyekezte élni, és csökevényes karja ellenére egyik kedvenc tevékenysége a legózás volt.

„Ötéves koromban kaptam az első készletemet. A szüleim rájöttek, hogy ez nagyszerű módja a kézügyességem fejlesztésének. Én pedig csak játszottam, repülőket és autókat építettem. Még egy gitárt is összeraktam” – meséli.

Az önfeledt legózás aztán komolyabb irányt vett: Aguliar már 9 éves korában kezdetleges karprotézist épített. Első ilyen jellegű szerkezete egy egyszerű doboz volt, amibe bele tudta tenni csonka karját. Néhány évre úgy tűnt, "kinőtt" a legózásból, de hamarosan újra a régi szenvedély felé fordult,

17 évesen pedig elkészített egy olyan protézist, amiben már ujjak, motor és nyomásérzékelő volt, és aminek könyökcsuklója segítségével már kisebb tárgyakat is fel tudott venni.

David Aguilar 'Hand Solo'

David egyébként azt mondja, mielőtt megépítette első kezdetleges műkarját, családjával már eldöntötték, hogy nem fog protézist használni. Elmondása szerint túl drága lett volna, és a társadalombiztosítás sem fedezte. Végsősoron pedig úgy gondolta, anélkül is jól elboldogul.

„Azóta több új verziót készítettem. A legújabb modellem, az MK-V az eddigi legfejlettebb és legkényelmesebb. Vezérlőegységgel rendelkezik, amely képes parancsokat küldeni és fogadni a karon lévő érzékelőktől a motorokhoz, izomszerűen összehúzódó kábelekkel” – írja a fiatal mérnök, aki azóta közösségi oldalain is előszeretettel mutatja be tanulmányát. Mint mondja, sokan szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy a karok bírják-e a terhelést, de kiderült, jobban, mint gondolta volna.

„Kíváncsi voltam, mennyire strapabíróak a karok, ezért az egyikkel elkezdtem ütni a falat. Végül sikerült eltörnöm – a falat”

– meséli meggyőző történetét.

Mint kiderült, David odavan a tudományos-fantasztikus és a szuperhős mozikért is, ezért is lett a közösségi médiában használt neve a Han Solóhoz hasonló Hand Solo. Találmányait pedig MK-nak, Vasember híres ruházata után nevezte el. Róla és édesapjáról dokumentumfilm is készült, nemrég pedig befejezte az önéletrajzát is.

Fő célja azonban, hogy a drága és nem mindig támogatott protézisok helyett az embereknek megfizethető, mégis minőségi és tartós műkarokat gyárthasson.

(The Guardian)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


TUDOMÁNY
Tesztoszteronnal kentek be férfiakat, majd meztelen nők képeit tették eléjük a kutatók
Arra voltak kíváncsiak, mennyire vadítja meg őket a tesztoszteron, hogyan fogadják a szexuális impulzusokat, másképp viselkednek-e, mint a kontrollcsoport.

Link másolása

A tesztoszteronhormon fontos szerepet játszik a libidóban, illetve számos egyéb hatása is van: kutatások szerint azok a férfiak, akiknek nagyobb a tesztoszteronszintjük, nagyobb kockázatvállalók is.

Kínai és svájci kutatók egy csoportja most azt vizsgálta, hogy a tesztoszteron nemcsak a szexuális vágyra, hanem a szexuális impulzusokra is hatással van – írja a Futurism a Psychoneuroendocrinology nevű szaklapban megjelent tanulmányra hivatkozva.

A kutatás során összesen 140, 18 és 26 év közötti férfit vizsgáltak meg, akiket két csoportra osztottak. Az első csoport egy tesztoszteront tartalmazó kenőcsöt kapott, amivel a vállukat és a felkarjukat kellett bekenniük, a másik csoport pedig placebót, majd eléjük raktak egy meztelen nőt ábrázoló fotót, ami kissé elmosódott volt.

A következő opciók közül választhattak:

- vagy csak egy másodpercig nézik a képet, hogy aztán újabb egy másodpercre lássák

- vagy várnak 3-15 másodpercet, amiért aztán három másodpercig nézhetik a képet

Ezt összesen 60-szor kellett megcsinálniuk. A kísérletnek az lett az eredménye, hogy a placebót kapott csoport tagjai inkább tovább vártak, hogy aztán hosszabb ideig nézhessék a fotókat, a tesztoszteronnal bekent férfiak viszont nem tudtak várni, és csak egy másodpercet adtak a fotónak, bizonyítva, hogy a tesztoszteron növeli a szexuális impulzivitást is, nem csak a szexuális vágyat (a kísérlet előtt ennek mértékében nem volt különbség a vizsgált férfiak között).

Ugyanakkor mivel egy kép csak másodlagos szexuális jutalomnak számít, a kísérletből nem derül ki, milyenek lennének az impulzusok, ha fennállna egy tényleges szexuális aktus lehetősége is.

Azt sem közölték, hogy a résztvevő férfiaknak eredetileg mekkora volt a tesztoszteronszintjük, illetve a kapcsolati állapotuk, ami szintén befolyásolja a viselkedésüket, úgyhogy valószínűleg még sok kísérletre lesz szükség a területen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
TUDOMÁNY
Több évtizedes rejtélyre találhattak magyarázatot a világ legtávolabbi szigete kapcsán
A mindentől és mindenkitől távol fekvő szigeten egyszer egy csónakot találtak, de emberi élet nyomát nem. Aztán a csónak magyarázat nélkül eltűnt.

Link másolása

Egy Reddit-felhasználó oldhatta meg a Bouvet-sziget rejtélyét - írja az UNILAD.

A Bouvet-sziget az Atlanti-óceánban fekszik, Argentína, Afrika és az Antarktisz között, és a lehető legtávolabb fekszik mindegyik lakott területtől. Ugyan hivatalosan Norvégiához tartozik, de nem él rajta senki, és szinte az egész területét jég borítja. Először 1793-ban fedezte fel Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier francia parancsnok, de helytelenül adta meg a koordinátáit, így egy brit bálnavadász, James Lindsay találta meg újra 1808-ban. 1964-ben pedig tudósok egy csoportja kereste fel a szigetet, ekkor fedeztek fel egy mentőcsónakot, amit egy lagúnában kötöttek ki.

Azóta sem tudni, hogyan és mikor került oda a csónak.

A kutatók nem találtak nyomot arra, hogy valaha is ember lakott volna szigeten, a rejtély pedig csak tovább fokozódott, mikor pár évvel később már eltűnt.

Egy Reddit-felhasználó viszont megtalálhatta a magyarázatot egy orosz, oceanográfiával foglalkozó szakkönyvben. E szerint a Slava-9 nevű tudományos felderítő hajó 1958. október 22-én körútra indult a Slava antarktiszi bálnavadász flottával, mindössze néhány évvel azelőtt, hogy Crawford felfedezte a csónakot. Pár tengerész partra is szállt a szigeten, azonban a rossz időjárási körülmények miatt néhány napra ott ragadtak, és végül helikopterrel mentették ki őket, ami megmagyarázná, miért hagyták hátra a csónakot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

TUDOMÁNY
Rejtélyes lökéshullám érte el a Földet, esélyes egy geomágneses vihar kialakulása
Egy ilyen vihar enyhének számít. Az utóbbi időkben viszonylag tevékeny a Nap, napi nyolc koronakidobódást is produkálhat.
Fotó: NASA/Goddard Space Flight CenterDerivative / Julian Herzog - szmo.hu
2022. december 21.


Link másolása

Egy rejtélyes, a napszéllel érkező lökéshullám miatt alakult ki repedés a Föld védőpajzsában, a magnetoszférájában – írta meg a Live Science.

December 19-én, a korai órákban történt a repedés, így megnőtt az esélye egy G1 kategóriájú geomágneses vihar kialakulásának.

Nem tudjuk még, mi alakította ki a lökéshullámot, de a tudósok azt feltételezik, hogy az AR3165 jelű napfoltban történt koronakidobódás állhat a háttérben. Mostanában ez a régió meglehetősen aktív, december 14-én is legalább nyolc flert produkált, amely rövid rádiókimaradásokat okozott az Atlanti-óceánon.

A koronakidobódás azt jelenti, hogy a Nap felső légkörének egy része az űrbe távozik, és ha a felszabaduló, nagy sebességű töltött részecskék eljutnak a Földhöz, a légkörrel interakcióba lépve geomágneses vihart idézhetnek elő.

Az ilyen események felerősíthetik a sarki fényeket, valamint technológiai problémákat, szélsőséges esetben globális katasztrófát is okozhatnak.

A Nap aktivitása körülbelül 11 éves ciklust követ, amelynek nyugodtabb és hevesebb időszakai váltják egymást. Az utóbbi időkben viszonylag tevékeny, a mostani napciklus csúcsát 2025-ben érhetjük el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

TUDOMÁNY
Elkészült a vagina-chip, ami nagy áttörést hozhat a női szexuális egészség tanulmányozásában
Egy súlyos, a nők harmadát érintő betegség kezelését, illetve gyógyszerek tesztelését is lehetővé teszi ez a módszer.

Link másolása

Amerikai tudósok valódi női hüvelyi sejteket raktak egy chipbe, ami komoly előrelépést hozhat a női szexuális egészség kutatásában.

Az eredményről a Futurism számolt be a The New York Times cikkére hivatkozva.

Ezek az úgynevezett "szerves chipek" valódi testi folyamatok imitálásra képesek, ezért kiválóan alkalmasak például gyógyszerek tesztelésére és betegségek tanulmányozására

- írja a Scientific American.

A harvardi kutatók sikeresen készítettek már többek között emberi tüdőt, májat és beleket imitáló chipeket is, de a legújabbat tartják a legpontosabbnak tudományos szempontból.

A legújabb chip köré valódi hüvelyi sejteket raktak, és ez lehetővé teszi annak vizsgálatát, hogy milyen hatással vannak a vaginában lévő baktériumokra az ösztrogénszint változásai, illetve a bakteriális vaginózis kezeléseit is tudják tesztelni rajta.

- írták egy korábbi tanulmányban.

Ez az újra és újra kialakuló betegség a nők körülbelül 30 százalékát érinti, amire az antibiotikum sem jelent minden esetben tartós megoldást, illetve növeli a szexuális úton terjedő betegségek és a méhnyakrák kockázatát.

A chip már azért is nagy előrelépés, mert a nők szexuális egészségéről alig születtek eddig kutatások, szemben a férfiakévál. A hüvelyi mikrobiomról ezért meglepően keveset tudunk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk