TUDOMÁNY

Itt nézheted élőben, ahogy a NASA Mars-szondája landol a vörös bolygón

A Perseverance szonda a hét hónapos utazás végén a tervek szerint a Jezero-kráterben érhet talajt. A landolás kockázatos lesz, de ha sikerül, akkor egy egészen újszerű kutatómunka veszi kezdetét.
Fotó forrása: NASA - szmo.hu
2021. február 18.


Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, tavaly július 30-án indult útjára a NASA Mars-expedíciója. Az Atlas-V 541 rakétával lőtték ki

a Perseverance marsjárót és az Ingenuity nevű speciális helikoptert. A szonda - magyar idő szerint - 2021. február 18-án este ér a vörös bolygóra, ahol kőzetmintákat gyűjt majd, elsődleges célja, hogy kiderítse, volt-e valaha élet a Marson.

A szonda a hét hónapos utazás végén a tervek szerint a Jezero-kráterben érhet talajt. A tudósok szerint ez az a terület a Marson, ahol a legnagyobb eséllyel maradtak meg az életre utaló jelek - már ha voltak ilyenek. A marsjáró mellett egy speciális helikoptert, a Ingenuity-t is felküldték az űrcég szakemberei, amellyel a Mars légkörében való repülést tesztelik.

VIDEÓ: A NASA élő közvetítése csütörtök este (magyar idő szerint 20 óra körül) indul

A Perseverance célja hasonlóan a Curiosity-hez, hogy kőzetmintákat vegyen a vörös bolygóról, méréseket végezzen, és életre utaló nyomokra bukkanjon. A Perseverance robotkarjával vagy távolról szemrevételezi az anyagokat, amelyekről a szakemberek döntik el, érdemesek-e további vizsgálatokra. Amennyiben igen, a marsjáró előkészíti őket a "hazaútra": összesen 43 mintát képes speciális tárolóegységekbe helyezni és hermetikusan lezárni.

Az összegyűjtött minták aztán valamikor az évtized végén kerülhetnek vissza a Földre egy meglehetősen bonyolult művelet során. A tervek szerint az évtized végén egy amerikai leszállóegység érkezik majd a bolygóra egy európai marsjáróval, amely összegyűjti a Perseverance által kihelyezett mintákat, és a rakétába rakja őket. Ezt követően véghezviszik a történelem első olyan rakétaindítását, amely másik bolygóról történik, ez fogja a Mars körüli pályára állítani a kőzetanyagokat szállító kapszulát. Ezt veszi majd fel egy európai űrhajó, amely aztán a Földre szállítja a mintákat.

VIDEÓ: Az expedícióról

Kiss László, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójának elmondása szerint a NASA Perseverance marsjárója egy nagyon komplex és kockázatos ejtőernyős leszállást követően fogja megkezdeni küldetését - írja az MTI.

"Történelmi időket élünk" - mondta Kiss László az M1-en.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk