hirdetés

TUDOMÁNY

Forradalmi újítással józanítaná ki a részegeket egy új találmány

A készülék arra épül, hogy túlzott légzéssel háromszor gyorsabban távozik a testből az etanol.

Link másolása

hirdetés

Hiperventillációt előidéző készülékkel segítenék elő, hogy az alkoholos befolyásoltság alatt álló személyek szervezetéből sokkal gyorsabban távozzon az alkohol - áll egy újonnan megjelent tanulányban, amelyet a Scientific Reports nevű folyóiratban publikáltak.

Dr. Joseph Fisher, a kanadai University Health Networks professzora arra kereste a választ, hogyan lehetne felgyorsítani a józanodás folyamatát. Mivel az etanol lebontása 90 százalékban a májban történik, amelyet legfeljebb dialízissel lehetne "siettetni", a maradék 10 százalékra koncentrált, amelyet a vese és a tüdő végez. Az etanol ugyanis a lélegzetben is benne van - elég csak arra gondolni, hogy a szondáztatás során is a kifújt levegőből állapítják meg a vér alkoholszintjét.

Fisher és kutatótársai arra voltak kíváncsiak, hogy vajon felgyorsítható-e a folyamat a légzés befolyásolásával?

Ezen belül is a hiperventillációt, azaz a túlzott légcserét vizsgálták, amikor az illető túl gyorsan és/vagy túl mélyeket lélegez, ennek következtében széndioxidhiányos állapot lép fel a szervezetben. A megnövekedett kilégzéssel együtt ugyanis sokkal több etanol távozik a testből.

A kutatók tisztában voltak azzal, hogy nem lehet csak úgy megkérni valakit, hogy lélegezzen túl gyorsan, főleg nem egy illuminált embert, ráadásul 1-2 percen belül nagy valószínűséggel el is ájulhat a csökkentett szén-dioxidszinttől. Épp ezért olyan ellenőrzött módszerre volt szükségük, amellyel biztonságosan előidézhető és figyelemmel kísérhető ez az állapot.

hirdetés

Fisherék egy olyan készüléket hoztak létre, amely a hiperventillációs állapotot hozza létre csak épp a negatív mellékhatásai nélkül.

A ClearMate névre keresztelt találmány lényege, hogy a kilélegzett szén-dioxidot visszajuttatja a testbe, így fenntartva a helyes arányát a vérben, miközben a fokozott légzéssel az etanol gyorsabban távozik.

Mivel a szén-dioxid is pótolva van, nem áll fenn az ájulás veszélye.

"Ez egy nagyon egyszerű, magasszintű technológiát nem igénylő eszköz, amelyet a világon bárhol el lehet készíteni: nincs szükség sem bonyolult elektronikára, sem számítógépekre, sem szűrőkre. Szinte megmagyarázhatatlan, miért nem próbáltuk ezt meg évtizedekkel ezelőtt."

- nyilatkozta találmányukról Fisher.

A készüléket öt emberen tesztelték eddig, akik kétnapos kísérletben vettek részt: egyik nap normál lélegzéssel vizsgálták az alkohol távozását a szervezetükben, a másikon három órán át alkalmazták rajtuk a ClearMate készüléket.

Az összes alanynál jelentősen gyorsította az alkohol távozásának folyamatát, háromszor gyorsabban tűnt el a vérből az alkohol, mint a hiperventillációs készülék nélkül.

A kutatócsoport abban reménykedik, hogy az eszközt hatékonyan vethetik be a kórházak detoxikációs osztályain, ahol nagyon gyakran probléma, hogy nincs meg a megfelelő eszköz az alkoholmérgezésben szenvedő páciensek számára.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: