hirdetés

TUDOMÁNY

Galgóczi Ágnes: a Pfizer vakcinája 16 év felett mindenkinek ajánlott

Az oltás összességében egy hónap után nyújt védettséget a koronavírus ellen - mondja az NNK járványügyi osztályvezetője.
MTI, Fotó: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés
A Pfizer vakcinája a második oltástól számítva egy hét után fejti ki hatását, tehát összességében egy hónap után nyújt védettséget a koronavírus ellen

- mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

Galgóczi Ágnes elmondta, ez azt jelenti, hogy az első oltás után sem lehet a higiéniai szabályokon "lazítani", továbbra is be kell tartani azokat.

Elmondta azt is, a Pfizer már elérhető vakcinája krónikus betegek számára is adható, ugyanakkor van néhány kivétel. Ezek közé tartozik az akut lázas betegség, a várandósság és az allergia a vakcina valamelyik összetevőjére.

"Egyébként 16 év felett ez a védőoltás mindenkinek ajánlott"

- hangsúlyozta Galgóczi Ágnes.

Azoknak, akik már átestek a betegségen, azt javasolják, hogy a gyógyulástól számítva három hónapon túl oltassák be magukat, de a vakcina egyébként bármikor beadható a gyógyultaknak - közölte.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TUDOMÁNY

Első kézből: minden, amit tudni lehet a Pfizer-vakcináról

Pardi Norbert professzor, a University of Pennsylvania kutatója, Karikó Katalin munkatársa, az RNS-alapú technológia egyik fejlesztője videó-interjúban beszél a vakcina működéséről és hatásairól.
Dr. Kintses Bálint videó-interjúja a KOVIDők blogon - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés
KOVIDők – A kutató kérdez. A szakértő válaszol.

A koronavírussal kapcsolatos hírek nyomán hiteles és naprakész tényfeltáró riportsorozatot készítünk szakértőkkel.

A videó-interjúban Pardi Norbert professzor ismerteti a vakcina működését, a DNS-hez fűződő kapcsolatát, az allergiás rekció esetleges okait és mutáció elleni hatékonyságát. A videóra mutató linket a cikk végén találjátok.

A vakcina működése

A legyengített kórokozóhoz képest egy újabb technológia, amivel kapcsolatban már 10-25 éve folynk kutatások. Nagyon sok nyilvános, publikált adat áll rendelkezésre az ez idő alatt lezajlott - elsősorban állatokon történt - vakcinálásról.

Egyik nagy előnye ennek a technológiának, hogy az oltást követően nem tud kialakulni fertőzés - mivel nem egy legyengített vírussal működik. Az mRNS technológia másik előnye: a vakcinálást követően maximum 1-2 hétig van jelen a szervezetben. Az mRNS-eket felveszik a sejtjeink és elkészítik azokat a fehérjéket, amik ellen immunválasz fog kialakulni, és közben az RNS lebomlik.

A vakcina és a DNS

Nagyon fontos: az RNS semmiképpen nem tud beépülni a mi DNS-ünkbe. Még géntechnológiának sem lehet nevezni, mert nem változik meg a gazdatest génállománya.

hirdetés
A vakcina és az allergia

Az a vakcina, amit a Pfizer vagy a Moderna forgalmaz teljes mértékben természetes anyagokból áll. Az összes enzimünk megvan arra, hogy ezeket a molekulákat lebontsák.

Pardi Norbert beszélt nagyon ritkán kialakuló allergiás reakcióról is. Mint elmondta, ez nem csak az RNS vakcináknál, hanem bármelyik másiknál is előfordulhat. Ezért az a protokoll, hogy oltás után 20-30 percig az oltottak a helyszínen maradnak orvos közelében. Így, ha bármilyen reakció kialakul, azonnal meg lehet kezdeni a kezelést.

A vakcina és az elkészülési idő

A vakcinák elkészülése sokszor 8-10 évbe is beletelik, de ennek nem az az oka, hogy rövidebb idő alatt nem lehet megcsinálni. Amit nem tudunk: mennyire hosszú távú a védettség. Ezt valóban nem lehet féléves vizsgálat alatt elvégezni.

A vakcina és a mutáció

Részben saját kísérletek azt mutatják, hogy a jelenleg fejlesztett vakcinák védeni fognak ez ellen is. Annak az esélye, hogy a fejlesztés alatt álló vakcinák, semmilyen szinten ne védjenek egy új mutáció ellen – extrém csekély. De ha egy új mutációnál csökkenne a hatékonysága, akkor is nagyon fontos megkapni az oltást. Ebben az esetben a hatékonysága nem 95%, hanem 70-75% lesz, ami még mindig egy nagyon jelentős védőhatás.

VIDEÓ: az interjúban Pardi Norbert professzor bővebben beszél a vakcináról:

 

 

Ha tetszett, amit olvastál és még többet szeretnél tudni – tudósoktól és szakértőktől – a vírusról, a betegségről és a vakcináról, kövesd a KOVIDők blogot

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TUDOMÁNY

50 ezer km/órával csapódott a földbe egy meteorit Norvégiában

Sokan észlelték a különös jelenséget, melyet nagy hang- és fényjelenség kísért.
Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

A szem- és fültanúk szerint

hang- és fényjelenségek kísérték a meteorit útját, mikor hatalmas sebességgel száguldva becsapódott a földbe

Norvégiában. A hang olyan erős volt, hogy még 100 km-re is hallották.

A Norsar mérőállomás a közösségi oldalán azt írta, hogy a közelükben, Løtenben ért földet a kőzet.

Január 5-én, éjfél után pár perccel Kelet-Norvégia szárazföldjének déli részén vették észre a becsapódást, melyet sokan észleltek. Az adatokat most elemezték, és arra jutottak, hogy

a 0,5-2 kilogramm körüli meteorit mintegy 50 ezer km/órás sebességgel érkezett és csapódott be.

Úgy vélik, hogy a kőzet valószínűleg sok millió évvel ezelőtt, valamilyen ráhatásra megváltoztatta a pályát. A módosult keringési pályája pedig a Földet keresztezte. A kő valószínűleg több kilót is nyomhatott, a legnagyobb része azonban a Föld légkörébe lépve megsemmisült.

hirdetés

Méréseik szerint Eidsfjellet környékén, Tangentől keletre és Flisától nyugatra lehet. A meteor kb. 3 perc alatt ért a légkör szélétől a talajig.

Úgy vélik, jó lenne megtalálni a meteorit darabot, de ehhez nagy szerencsére is szükségük lenne, hiszen egy erdő mélyét kellene felkutatni - árulta el Anne S. Lycke, a Norsar vezérigazgatója.

A képükön azt mutatják, hogy hol ért földet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY

Részletesen kifejtette a magyar virológus, miért bízik a vakcinában

Kemenesi Gábor arra biztat mindenkit, oltassa be magát. Meg is indokolta, miért ez a legjobb döntés.
címkép:Facebook/Kemenesi Gábor - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Kemenesi Gábor biológus, víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai laboratóriumának munkatársa egy videóban mondta el véleményét az oltásokról, a mutáns koronavírustörzsekről és a 2021-es évről.

A virológus szerint minden harmadik generációs oltás a mai orvostudomány legjobb tudása szerint készült, és nyugodtan bízhat bennük mindenki.

„Eddig 15 millió ember kapta meg a védőoltást - köztük én is - ha bele lehetne halni, akkor ez már rég kiderült volna az eddigi tesztfázisokon”
– mondta a biológus.

Kenesei Gábor azt tanácsolja, mindenki gondolja át, hogy minek van nagyobb kockázata. Annak, hogy elkapjuk a vírust, megbetegszünk és másokat is megfertőzünk, akik esetleg bele is halhatnak, vagy megkapunk egy olyan védőoltást, ami a világ vezető tudósai szerint a legjobb megoldás a vírus megfékezésére.

A kutatóorvos szerint ugyan hazugság lenne azt mondani, hogy nem lehetnek a vakcináknak hosszútávú mellékhatásai, de ezek esélye nagyjából a nullával egyenlő.

„Az oltási hajlandóság nagy probléma az egész világon, el kell magyarázni az embereknek, hogy működik az oltás, és ezzel meg kell védeni az emberek egészségét”
– magyarázta a kutató. Aki hozzátette, hogy az rendben van, ha egy laikus kételkedik, de az egészségügyi dolgozók kételkedése szerinte nem megengedhető szakmailag.
„Egy képzett egészségügyi dolgozónak képesnek kell lennie arra, hogy megértse az oltás mechanizmusát. Ha erre nem képes, azt ajánlom, olvasson több szakirodalmat és kevesebb álhírt, vagy váltson szakmát”
– fogalmazott Kemenesi Gábor.

A biológus kutató a mutáns koronavírusokról is részletesen beszélt. Azt mondta, ők még nem találtak az angol vírustörzsből, de ha így lesz, szólnak. Ennek ellenére meggyőződése, hogy az új vírustörzs Magyarországon is jelen van.

hirdetés
Az orvos szerint azonban ezektől a mutánsoktól nem kell tartani akkor, ha mindenki beoltatja magát, mert akkor a vírus megszelídül. A vakcinagyártók pedig gyorsan tudnak reagálni, ha a jelenlegi oltóanyagok nem lennének hatásosak az újabb vírustörzsekre.

Kemenesi a 2021-es évvel kapcsolatban így fogalmazott:

„a vírus ugyan velünk marad, de a vakcinák birtokában ez nem lesz nagy ügy. A kórházak felszabadulásával valószínűleg az emberek is felszabadulhatnak majd.”

Az orvos szerint tehát, aki szeretne megszabadulni a maszkoktól, a kijárási tilalomtól és a többi szigorú korlátozástól, az oltassa be magát.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY

Rusvai Miklós: „Az oltás a betegségtől megvéd, a fertőződéstől nem”

Ahhoz, hogy a vírus mennyisége csökkenjen, és kisebb legyen az esély a megbetegedésre, az kell, hogy sokan kérjék a vakcina beadását.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 10.

hirdetés

Az oltás megjelenésének köszönhetően egyre közelebb kerül annak lehetősége, hogy újra korlátozások nélkül nagyobb családi, baráti körbe gyűljünk össze. Sokan ezt hiányolják a legjobban a koronavírus terjedése és a korlátozások bevezetése óta.

A virológus szerint azonban nem elég, ha a családból csak egy-két ember kéri az oltást. Ugyanis hiába a vakcina, a beoltott szervezetében ugyanúgy felbukkanhat a vírus, csak nem betegszik meg tőle, talán észre sem veszi.

Rusvai Miklós az RTL Híradónak elmondta, hogy

"A vírus elleni oltás nem véd meg a fertőződéstől, tehát attól, hogy én beoltatom magam, és immunis vagyok, ettől a vírus - ha én belélegzem -, akkor a felső légutakban még megtelepszik, és a felső légutak sejtjeiben még szaporodik is. Engem a vakcinázás a betegségtől véd meg".

Vagyis a beoltott unoka továbbra is megfertőzheti a be nem oltott nagyszüleit. Igaz, erre valamivel kisebb lesz az esélye, mert a vakcinázottak felső légutaiban kevesebb vírus termelődik, és ezáltal kevesebb is kerül onnan a levegőbe. De aki nem kér az oltásból, mindenképp kockáztat.

hirdetés

A szakember szerint amikor már az oltás korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll majd, akkor aki nem kéri a védelmet, annak a felelőssége lesz az extrém kockázatvállalás.

Rusvai Miklós szerint

ha a vakcina ősztől olyan mennyiségben elérhető lesz, hogy bárki beoltathatja magát, lecsökkenhet a vírus mennyisége a levegőben, és egyre kisebb lesz az esély, hogy a fertőzés fogékony szervezetet talál. De ehhez az kell, hogy nagyon sokan beoltassák magukat.

VIDEÓ: AZ RTL Híradó beszámolója

Dr. Rusvai Miklós: Az oltás a betegségtől megvéd, a fertőződéstől nem


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk