/tudomany/ez-lehet-a-kovetkezo-vilagjarvany-12-eve-felfedezett-gyilkos-gombafertozes-okozhatja/?utm_source=balsav&utm_medium=web
hirdetés

TUDOMÁNY

Ez lehet a következő világjárvány? 12 éve felfedezett gyilkos gombafertőzés okozhatja

A betegek 30-60 százaléka nem éli túl, ha megfertőzi a Candida auris. Szakértők szerint leginkább a pestishez lehetne hasonlítani a pusztítását, ha világjárványt okozna.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2021. február 02.

hirdetés

Akár a következő világjárványt is okozhatja az először 2009-ben Japánban azonosított Candida auris az amerikai járványügyi hivatal (CDC) vezető tudósai szerint, írja a Daily Star. A gombafertőzés ellenáll a gombaölő szereknek, ráadásul a fertőzöttek jelentős része nem éli túl a nyomában kialakuló betegséget. Utóbbi adat miatt tartanak leginkább attól a kutatók, hogy ha a fertőzés elszabadul, akkor a Fekete Halálhoz, vagyis a 14. században 75-200 millió ember halálát okozó pestisjárványhoz hasonló pusztítást okozna a bolygón.

A CDC térképe szerint eddig már több mint 30 országból jelentettek Candida auris-fertőzést. Magyarország egyelőre nem szerepel a listán, ám a szomszédaink közül Ausztria igen. De előfordult az agresszív gombafertőzés az európai országok közül az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Lengyelországban, Svájcban, Spanyolországban, Görögországban, Belgiumban és Hollandiában is.

Amennyiben az élesztőgombafaj bejut a véráramba, a szervezetben elterjedve óriási pusztítást végezhet. Többek között a véráramban, a fülben és sebeknél okozhat fertőzéseket. Mivel az ismert gombaölő gyógyszerek egyikére sem reagál, ezért az esetek 30-60 százalékában a betegség a páciens halálával végződik.

A Candida aurist vérvizsgálatok során lehet kimutatni, de azonosításához speciális laboratóriumi eljárásra van szükség. A CDC jelenlegi ismeretei szerint a fertőzésnek leginkább kitettek a hosszú ideig kórházban ápolt betegek, közülük is elsősorban azok, akiknek a szervezetébe különböző életmentő csöveket, katétert vagy branült vezettek.

A gombafertőzés kockázatát növeli, hogy a Candida auris rendkívül ellenálló, sokkal tovább képes életben maradni egyes felületeken - köztük akár az emberi bőrön hónapokig is -, mint más ismert kórokozók.

hirdetés
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk