TUDOMÁNY

Először lépett be a Nap atmoszférájába a NASA űrszondája, megérintve a napkoronát

Intenzív hőnek és sugárzásnak kellett ellenállnia, ám eközben új adatokat gyűjtött a Nap működéséről.
Fotó: LoganArt/Pixabay - szmo.hu
2021. december 15.


Link másolása

Történelmi pillanatról számolhat be a NASA, miután először juttatott űrszondát a Nap külső atmoszférájába - írja a BBC.

A Parker Solar Probe rövid időre érinthette a csillag körüli régiót, amelyre a tudósok “napkoronaként” hivatkoznak. Habár az eseményre még áprilisban került sor, az adatok elemzésével most sikerült megerősíteni, hogy valóban így történt. Az űrszondának intenzív hőnek és sugárzásnak kellett ellenállnia, ám eközben új adatokat gyűjtött a Nap működéséről.

Három éve indult a Parker missziója, hogy ismételten, és minden alkalommal közelebbről környékezze meg a Napot. Az 500 ezer km/órás sebességgel közlekedő űrjármű stratégiája, hogy nagyon gyorsan megérinti, majd el is hagyja a koronát, miközben egy vastag hőpajzs mögé rejtett eszközökkel méréseket végez a nap környezetéről.

Idén április 28-án a Parker átlépte az úgynevezett Alfvén-kritikus határt. Ez a napkorona külső széle, ahol a gravitáció és a mágneses erők által a Naphoz kötődő szoláris anyagok felszabadulnak, hogy kiáradjanak az űrben.

A Parker a Nap látható felszíne, azaz fotoszférája felett körülbelül 13 millió kilométerrel lépte át a határvonallat, öt óra leforgása alatt összesen háromszor haladva el a határ felett és alatt.

“Ahogyan a Holdra szállás hozzásegítette a tudósokat, hogy megértsék, hogyan keletkezett az égitest, a Nap megérintése is óriási lépés az emberiségnek. Ezáltal fontos információk derülhetnek ki a hozzánk legközelebb fekvő csillagról, és annak hatásairól a Naprendszerre” - mondta Nicola Fox, a NASA heliofizikai részlegének vezetője.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk