hirdetés

TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Mint a Pókember: bőrszerű réteget „lő ki” a sebre az „orvosi pisztoly”, amely jobb, mint bármilyen kötés

A forradalmi eszközt már Európában is használják, a komolyabb égési sérülésekre is jól alkalmazható.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Egy izraeli cég olyan orvosok által használható pisztolyt készített, anely olyan védőréteget tud képezni a seben, amely segíti a bőr gyógyulását és enyhíti a fájdalmat - írja a Guardian.

A Spincare system nevű eszköz leginkább egy játékfegyverre hasonlít, amely vezeték nélküli, lézerfénnyel "lövi ki" a bőrszerű védőréteget a seb felületére, így az orvosok anélkül tudják kezelni a sérülést, hogy bármivel hozzáérnének.

A sebre illeszkedő "védőháló" azért hasznosabb, mint a kötés, mert alatta a bőr jobban tud lélegezni, a páciens pedig könnyebben tud mozogni, sőt akár zuhanyozni is tud vele. Előnye az is, hogy ezzel nem kell elviselni a kötéscserével járó fájdalmat.

VIDEÓ: így néz ki a Spincary system

A pisztoly az úgynevezett electrospinning (magyarul elektromos fonásnak lehet fordítani) technikával működik, amely áram segítségével állítja elő egy oldatból a nano-szálakból álló védőréteget. Ezt az eljárást már évek óta használják, nem csak az orvostudományban. A Nanomedic készüléke viszont sokkal kisebb, mint az ezzel a technikával működő eddig rendelkezésre álló nagy gépek, ráadásul a cég alelnöke szerint jóval költséghatékonyabb is.

A forradalmi eszközt már nemcsak Izraelben, hanem Indiában és Európában is használják, főleg égési sérülésekre és olyan sebekre, amelyek a test olyan részén keletkeztek, ahol nehéz lenne kötést alkalmazni, például az arcon.

VIDEÓ: így működik a Spincare system

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk