TUDOMÁNY

Áttörés? Van megoldás a szemüveg párásodásának megelőzésére a svájci tudósok szerint

A megoldáshoz egy kis arany és némi titán mellett napsütésre van szükség.

Link másolása

Olyan speciális bevonatot fejlesztettek ki svájci tudósok, mely megakadályozza a szemüveg bepárásodását, írja a TNW. A zürichi technológiai intézet (ETH) ezzel egy évtizedek óta megoldatlan, tömegeket bosszantó probléma végére tehetett pontot, mely a koronavírus-járvány idején csúcsosodott ki az arcmaszkok viselése miatt.

Az optikiai lencsék párásodására fejlesztettek már ki korábban spray-t és másféle bevonatokat is, de egyik sem vált be igazán. Nem kell fizikusnak lenni ahhoz, hogy megértsük: a jelenségnek csak a hő tudja igazán elejét venni. A helyzetet bonyolítja, hogy a lencséket egyáltalán nem olyan egyszerű felmelegíteni, mint elsőre gondolnánk.

A tudósoknak először egy olyan átlátszó anyagot kellett találni, mely kívülről hevíthető valamilyen áramforrás segítségével, de mégse álljon fenn a lencsék vagy a keret túlmelegedésének, esetleg megolvadásának veszélye. Ráadásul tekintettel kellett lenni a súlyra is, hiszen a bevonat és a szerkezet nem okozhatja a szemüveg jelentős súlygyarapodását sem, ami fokozná a viselés kényelmetlenségét.

A zürichi tudósok ezért egy egészen új szemszögből közelítettek a probléma felé. Egy olyan speciális aranybevonatot dolgoztak ki, ami napenergiából állítja elő a szükséges hőt. Így az extra rétegen kívül nincs szükséges semmilyen vezetékre vagy alkatrészre, ami bonyolítaná a működést.

A páramegelőző eljárás során aranyszálakat helyeznek az ultravékony titán-oxid rétegek közé. Mivel az arany remek hővezető, a titán-oxid pedig ezt a képességet még tovább erősíti, ezért az ötvözet tökéletesen alkalmas lehet az üveg vagy más hasonló felületek melegen tartására.

A bevonat ráadásul olyan vékony, hogy a szemüvegek mellett autók szélvédőjén is használható lehet. De már megkezdték a tesztelést ablakokon és tükrökön is. A kutatók szerint ráadásul mindez egyáltalán nem olyan drága, mint elsőre gondolhatnánk az arany beépítése miatt: csak olyan kevés nemesfémet használnak, ami nem teszi széles tömegek számára elérhetetlenné a fejlesztést.

A svájciak ötletét ebben a videóban mutatták be:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk