hirdetés

TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Agyba ültetett bionikus szem adhatja vissza vakok látását

Egy okostelefon mechanizmusát kombinálták mikro-elektródákkal.
Fotó: Monash University - szmo.hu
2020. szeptember 17.

hirdetés

Olyan eszközt készülnek beültetni az agyba ausztrál kutatók, amellyel reményeik szerint a vakok újra láthatnak.

A melbourne-i Monash egyetem tudóscsoportja hamarosan végrehajtja egy bionikus szem első emberi klinikai kísérletét. Több mint 10 évig dolgoztak a Gennaris bionikus látásrendszeren, amely alapvetően olyan, mintha egy okostelefon mechanizmusát kombinálták volna az agyba ültetett mikro-elektródákkal. A rendszer egy személyre szabott fejvédő, amelyben van egy kamara és egy vezeték nélküli közvetítő.

Lényege, hogy kikerüli a megsérült látóidegeket, hogy az agy látóközpontja újra tudjon jeleket adni a retinának. Egy processzor felel az adatfelvételért, míg az agyi implantátumok küldik a jeleket – írja a Futurism.

Mint a kísérlet vezetője, Arthur Lowery professzor elmondta, az eszköz 172 fényvillanás kombinációjából álló vizuális rendszert hoz létre, amelyben az egyén képes közlekedni otthonán belül és azon kívül, képes felismerni emberek és tárgyak jelenlétét maga körül.

A Gennaris-t eddig csak állatokon próbálták ki, júliusban három birkába ültették be. Több mint egy hónapon át folytatták az agystimulációjukat, és nem észleltek semmilyen káros mellékhatást.

hirdetés

A kutatók remélik, hogy amennyiben találmányuk sikeres lesz, a későbbiek során alkalmazhatják gyógyíthatatlan neurológiai betegségben szenvedőknél, például olyanoknál, akiknek megbénultak a végtagjaik, hogy újra képesek legyenek mozogni. Vagyis a végcélja hasonló Elon Musk Neuralink-projektjéhez.

Folynak a világon más kísérletek is emberek látásának visszaadására. A houstoni Baylor orvosegyetem tudósai egy olyan „vizuális protézis” kifejlesztéséről adtak hírt az idén májusban, amely révén a vakok felismerik a betűk formáját.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk