TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Mindig elájult, amikor felállt a nő – most a gerincvelőjébe ültetett idegstimuláló eszközzel tud járni

A ritka betegségben szenvedő nő a készüléknek köszönhetően már nem ájul el felálláskor, sőt már 50-szer többet tud sétálni, mint korábban.
Fotó: EPFL - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Egy, a gerincvelőjébe ültetett idegstimuláló implantátum segítségével tud újra járni egy ritka neurodegeneratív betegségben szenvedő nő – számolt be róla a LiveScience a The New England Journal of Medicine orvosi folyóiratban megjelent tanulmány alapján.

A nőnél multiszisztémás atrófia alakult ki, amely egy olyan betegség, amely az agy több működési egységét érinti, például a mozgás- és egyensúlykoordinációt vagy a vérnyomás- és a húgyhólyag-szabályozást. Az agy és a gerincvelő idegsejtjei előbb elkezdenek hibásan működni, majd végül teljesen elhalnak, bizonyos agysejtekben pedig abnormális fehérjecsomók jelennek meg. A betegség egyik velejárója az ortosztatikus hipotenzió, ami azt jelenti, hogy ha a beteg felül vagy feláll, hirtelen leesik a vérnyomása, emiatt pedig szédül, vagy akár el is ájulhat. Normál esetben, amikor a vérnyomás csökken a szív szenzoros sejtjei észlelik ezt, és üzenetet küldenek az agynak, amely aztán jeleket küld a gerincvelői idegen keresztül, hogy húzza össze az artériákat a szívverés felgyorsítása és így a vérnyomás megemelése érdekében. Az ebben a betegségben szenvedőknél azonban nincs meg ez a visszacsatolási hurok, ezért következik be az ájulás.

A nő is folyamatosan ettől szenvedett: naponta háromszor-négyszer is elájult, amikor fel akart állni, például hogy vécére menjen. Egyszer, amikor néhány másodperccel a felállás után elájult, másfél évig ágyhoz lett kötve.

A betegség sajnos nem gyógyítható, csak a tüneteket lehet enyhíteni gyógyszerek segítségével, például olyanokkal, amelyek érösszehúzódást váltanak ki. A nőnél viszont ezek a készítmények sem szüntették meg az ájulást.

A Lausanne Egyetemi Kórház idegsebésze, Dr. Jocelyne Bloch és munkatársainak korábban sikerült helyreállítani a hirtelen vérnyomáseséskor beinduló visszacsatolási hurkot lebénult gerincvelő-sérült betegeknél, ezért úgy gondolták, megpróbálják ugyanezt a kezelést a multiszisztémás atrófiával küzdő nőnél is.

Egy olyan implantátumot ültettek be a testébe, amely egy elektromos impulzusokat generáló készüléket tartalmaz.

Ez beépített gyorsulásmérővel rendelkezik, amely érzékeli a páciens testhelyzetének változásait. Az impulzusgenerátor egy 16 elektródával felszerelt, lapát alakú vezetékhez csatlakozik, amely az impulzusokat a gerincvelő idegeihez juttatja. Az operáció során az impulzusgenerátort a nő hasába, az elektródát hordozó lapátot pedig közvetlenül a mellkasi gerincén lévő idegek tetejére, a csigolyák alá helyezték. A beültetett készüléket a testen kívül, egy tableten működtetett szoftverrel lehet be- és kikapcsolni.

A beavatkozás után a nőt úgynevezett billenőasztalos teszteknek vetették alá hét napig, amely során az orvosok vízszintes helyzetből függőleges helyzetbe mozgatva figyelték a vérnyomását. A beültetett implantátum sikeresen megakadályozta a vérnyomásesést, és megóvta a pácienst az ájulástól. Ezt követően a nő egy hathetes neurorehabilitáción is részt vett, három hét után pedig már otthon gyakorolhatta a készülék használatát.

Ennek segítségével már nem ájul el, ha feláll vagy felül és nem tapasztalja az ájulást megelőző tüneteket sem, például fülzúgást vagy szédülést. Sőt, már járni is tud egy járást segítő eszközre támaszkodva.

Az implantátum beültetése előtt csak kb. 5 métert tudott sétálni, utána le kellett feküdnie. A beavatkozás utáni néhány héten belül viszont már kb. 10-szer akkora távolságot tudott megtenni járást segítő eszközzel, három hónap után pedig már 50-szer többet tudott menni. Sőt, már az edzés sem lehetetlen számára úgy, hogy nem ájul el.

Bár az eszköz jelentősen javítja a beteg életkörülményeit, sajnos az alapállapotán nem segít. A multiszisztémás atrófiában szenvedők a betegség kialakulásától számított 3-4 éven belül kerekesszékbe kényszerülnek, 5-8 éven belül pedig meghalnak. Dr. Bloch is tisztában van ezzel, de szerinte a betegek mindennapjait jelentősen megkönnyíti az idegstimuláló eszköz. Úgy véli, egy ilyen gerincimplantátum más betegségben szenvedőknél is javíthatja az életminőséget és a mobilitást.

Bloch és munkatársa, Grégoire Courtine, a Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet idegtudományi professzora most az Onward Medical céggel dolgoznak új gerincimplantátumok kifejlesztésén, amelyeket kifejezetten mozgáskorlátozott vagy vérnyomás-problémákkal küzdő gerincsérült betegek kezelésére terveztek. Az első új eszközöket még idén, valószínűleg májusban ültetik be.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


TUDOMÁNY
A Hubble felfedezte a valaha látott legtávolabbi csillagot 28 milliárd fényévnyire a Földtől
A csillagászok az óangol „reggeli csillag”, vagyis „Earendel” nevet adták neki.
Fotó: NASA - szmo.hu
2022. április 02.


Link másolása

A Hubble Űrteleszkóp kilencórás expozíció alatt felfedezett egy csillagot, ami egy galaxishalmaz hátuljában helyezkedett el. Ez a valaha látott legtávolabbi égitest – írja a LiveScience.

A Földtől 28 milliárd fényévre található objektum a Napnál akár 500-szor nagyobb tömegű is lehet.

Több milliószor fényesebb is nála, és feltehetőleg a világegyetem hajnalán született. A csillag hivatalos neve WHL0137-LS, de a kutatók az „Earendel” becenevet adták az óangol „rising light” vagyis „reggeli csillag” kifejezés után.

A tanulmány szerint az Earendel körülbelül 900 millió évvel az Ősrobbanás után keletkezett, így a világegyetem első csillagainak egyike lehet.

„Amint betekintünk a kozmoszba, visszatekintünk az időben is, így ezek a megfigyelések lehetővé teszik, hogy megértsük a legelső galaxisok építőköveit” – írja a tanulmány társszerzője, Victoria Strait.

„Amikor az Earendelből látott fény kisugárzott, az univerzum egymilliárd évesnél is fiatalabb volt, ami csak 6%-a a a jelenlegi korának”

- mondja Strait.

„Akkor 4 milliárd fényévre volt a Tejúttól, de az alatt a csaknem 13 milliárd év alatt, amíg a fény eljutott hozzánk, az univerzum úgy tágult ki, hogy mára 28 milliárd fényévnyire van.”

A Hubble 1990. április 24-én indult útjára, több évtizedes tervezés és kutatás után. Nemrég csatlakozott hozzá az utódja, a James Webb Űrteleszkóp 2021. december 25-én, ami jelenleg 1,5 millió kilométer távolságra kering a Földtől.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TUDOMÁNY
Katasztrofális hőmérséklet-emelkedés jön, három évünk van lépni az IPCC új jelentése szerint
Ennyi időnk van arra, hogy megfékezzük a bolygó felmelegedését okozó szén-dioxid-kibocsátást, és kevesebb mint egy évtized arra, hogy csaknem felére csökkentsük azt.

Link másolása

A jelenlegi politikák katasztrofális hőmérséklet-emelkedés felé vezetik a bolygót az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb, 2800 oldalas jelentése szerint, írja a ScienceAlert.

"Válaszúthoz értünk"

- mondta Hoesung Lee, a szervezet vezetője.

"A most meghozott döntéseink egy élhető jövőt biztosíthatnak. Rendelkezésünkre állnak a felmelegedés korlátozásához szükséges eszközök és szakértelem is."

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere úgy fogalmazott, hogy ezek az eszközök a kezünkben vannak, a világ nemzeteinek pedig elég bátornak kell lenniük ahhoz, hogy használják őket.

A globális tennivalók listáján a legelső pont az üvegházhatású gázkibocsátás növekedésének megállítása.

Ezt még 2025 előtt meg kell tennünk ahhoz, hogy az átlaghőmérséklet ne emelkedjen az iparosodás előtti szinthez képest két Celsius-fokkal feljebb.

Az eddigi alig 1,1 fokos felmelegedés már most halálos szélsőséges időjárási hullámot váltott ki az egész világon, az 1,5 fok fölé való emelkedés pedig ökoszisztémák összeomlását és visszafordíthatatlan változásokat idézhet elő az éghajlati rendszerben.

A jelentés azt is leszögezi, hogy a kibocsátás csökkentését célzó beruházások sokkal olcsóbbak lesznek, mint a felmelegedés okozta károk.

A cél eléréséhez a szén-dioxid-kibocsátást 2030-ig 43 százalékkal, a század közepére pedig 84 százalékkal kell csökkenteni. Ez azonban nem elég: a fosszilis tüzelőanyagokat is radikálisan csökkenteni kell.

Teljesen le kell állítani a szénégetést, és 60, illetve 70 százalékkal csökkenteni kell az olaj- és gázfelhasználást - szerencsére a nap- és szélenergia sok helyen olcsóbb, mint a fosszilis tüzelőanyagok.

Mindezek mellett a szén-dioxid légkörből való kiszívására szolgáló technológiákat is óriási mértékben fel kell fejleszteni.

Az is fontos, hogy ne csak a kormányok, hanem az egyének is lépéseket tegyenek a jövő érdekében. A hosszú távú repülőjáratok visszaszorítása, a növényi alapú étrendre való átállás, az épületek szigetelése és a fogyasztás csökkentése 2050-re 40-70 százalékkal csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A jelentés arra is kitért, hogy a magas társadalmi-gazdasági státuszú emberek szennyezik leginkább a környezetet, ugyanakkor ők is tehetnék a legtöbbet a kibocsátás csökkentésének érdekében is.

Ugyanis azok a háztartások, amelyek jövedelme a világ legjobb 10 százalékába tartozik, a szén-dioxid-szennyezés 45 százalékát bocsátják ki – ezek kétharmada a fejlett országokban van.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
Leginkább a mágneses műtakonyra emlékeztet a robot, ami be tud mászni az emberekbe
Életmentő lehet, ez az orvosi eszköz mégis garantálja a rémálmokat.
Fotó: New Scientist/Twitter - szmo.hu
2022. április 04.


Link másolása

Sajnos nem áprilisi tréfa, hogy a tudósok feltaláltak egy mágneses iszaprobotot, amely képes behatolni az emberekbe - írja az Indy100.

A New Scientist magazin közölt egy cikket egy "nyálkás robotról", ami sokakban ébresztett kételyt a hír valódiságát illetően. A Twitteren vitatkoztak róla, vajon rosszul időzített hírről, vagy viccről lehet-e szó.

A Hongkongi Kínai Egyetemen kifejlesztett mágneses iszap pedig igen hasznos találmány, például a véletlenül lenyelt, apró tárgyak visszaszerzéséhez. Ez megelőzheti a fulladást, és a robot helyes használata mellett életmentő lehet.

Az iszap állítólag képes áthaladni a bonyolult és keskeny, mindössze milliméteres szélességű járatokon is, és akár a 30 milliméter/szekundum sebességet is elérheti.

A kutatási tanulmányt március 25-én tették közzé, megcáfolva minden olyan elméletet, amely szerint viccel lenne dolgunk. Ennek értelmében az új robot elősegítheti a kevésbé invazív műtétekhez, valamint a célzott gyógyszerbejuttatáshoz is hozzájárulna.

A Twitteren sokan borzongtak a látottak után. Még a Sony is posztolt az ügyben:

"Nyálkás… a testen belül…? Érdekes…" - írták.

"Minden technológiai innováció lehetővé teszi a jótékony, de a kártékony felhasználást is, amire a sci-fi már régen figyelmeztetett bennünket" - vélekedett egy másik kommentelő, míg egy harmadik kifakadt:

"Nem, nem, nem, nem, nem, nem! Tudósok, könyörgöm! Láttátok az ilyen intelligens gusztustalanságokról szóló filmeket? Tudom, hogy láttátok. Már hogy lehetne ennek jó vége??"

Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
Magyarországról is megfigyelhető üstökös tűnik majd fel a tavaszi égbolton
A PANSTARRS nevű üstökös kis távcsövekkel egész nyáron át csodálható lesz az északi égbolt csillagképei között.

Link másolása

Az áprilisi napközelsége után májusban földközelbe kerülő

C/2021 O3 (PANSTARRS) nevű üstökös az előrejelzések szerint május elején szabad szemmel is látható lesz, majd kis távcsövekkel egész nyáron át megfigyelhető lesz az északi égbolt csillagképei között

- írta Tóth Imre, az Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) tudományos tanácsadója a csillagaszat.hu oldalon közzétett cikkében.

A csillagászati hírportálon olvasható beszámoló szerint az üstököst 2021. július 26-án fedezték fel a Pan-STARRS1 (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) égboltfelmérési program 1,8 méteres Ritchey-Chrétien teleszkópjával, amely a Haleakala Obszervatóriumban működik (Maui, Hawaii-szigetek).

A NASA bolygókutató központjának (JPL) pályaadatai szerint az üstökös napközelsége után elhagyja a Naprendszert. A JPL pályaelemzése szerint az üstökös az Oort-felhő távoli vidékeiről érkezett és onnan több millió évig tartott az útja a Naprendszer belső térségei felé.

Az üstökös április 21-én lesz napközelben, amikor 47,9 millió kilométerre lesz központi csillagunktól. Az üstökös pályasíkja 56,76 fokos szöget zár be a földpálya síkjával. A NASA adatai szerint az üstökös május 8-án lesz földközelben, amikor mintegy 90 millió kilométerre lesz bolygónktól.

Az üstökös napközelsége idején csak napnyugta után figyelhető meg a látóhatár közelében az esti szürkületben binokulárral, kis távcsővel. Az üstökös megfigyelésére a legkedvezőbb az április végétől május közepéig tartó időszak, amikor már jobban eltávolodik a Nap irányától.

Előzetes becslések szerint a napközelsége utáni napokban április végén mintegy 6-7 magnitúdójú lesz a látszó fényessége, ami földközelsége időszakában, május első felében 4-5 magnitúdóra fényesedik, vagyis zavaró fényektől mentes sötét égbolton már szabad szemmel is láthatóvá válhat, illetve binokulárokkal, kis távcsövekkel is megfigyelhető lesz.

Ez a mostani üstökös sajnos nem lesz olyan látványos, mint 2020 nyarán volt a NEOWISE-üstökös, de egyelőre ebben az évben a PANSTARRS-üstökös bizonyul ígéretes, kedvező esetben szabad szemmel is megfigyelhető csóvás égi vándornak - magyarázta Tóth Imre.

"A C/2021 O3 (PANSTARRS) üstökös látszó égi útja a fényes szakaszán az északi égbolt csillagképei között húzódik és tőlünk májustól egész nyáron át kedvező lesz a helyzete, ha fényes is marad, illetve nem esik szét a magja, aminek következtében elhalványodik, majd 'eltűnik' a szemünk, illetve műszereink elől" - tette hozzá.

A csillagász megjegyezte, hogy az eddigi tapasztalatok alapján nagy az üstökös magjának szétesési valószínűsége a napközelséghez közeli időszakban. Ebben az esetben viszont a magtöredékek megfigyelése lehetőséget ad az eredeti mag belsejébe való betekintésre: a mag szerkezeti felépítésének, valamint kémiai összetételének meghatározására.


Link másolása
KÖVESS MINKET: