hirdetés

baba-north.jpg

A testénél is nagyobb daganattal született az ausztrál kislány – lemondtak róla az orvosai, de túlélte

Az orvosok a terhesség alatt azt javasolták az anyának, hogy vetesse el a babát, azonban ő nem volt hajlandó rá. A kis Zalya már egy éves.
Fotók: Mediadrumworld/ Lenai Schier / Northfoto - szmo.hu
2020. augusztus 19.hirdetés

A most egy éves Zalya Schier tavaly júliusban született, világra jötte után egy 6 órás műtétet végeztek el rajta, mivel egy olyan daganattal született, amely másfélszer nagyobb volt saját testénél. A jóindulatú daganat a kislány farokcsontjából nőtt ki - írja a Daily Mail.

Az ausztráliai Darwin városában élő Lenai nagyon izgatott volt, amikor megtudta, hogy ismét terhes, és elsőszülött fia után most egy kislányt vár. Egy idő után azonban szörnyű reggeli rosszulléteket kezdett el tapasztalni.

A szülők májusban tudták meg, hogy a kislány farokcsontjából egy daganat nő ki. Az orvosok nem voltak biztosak abban, hogy mi lehet a tumor oka, először arra következtettek, hogy a kislánynak nyitott gerince van.

"Amikor az orvosok megtalálták a daganatot, azt mondták, ne keressünk rá az interneten. Ennek ellenére mi megtettük"

- mesélte Lenai, akinek az orvosok alig adtak információt arról, mi lehet a babával, majd hozzátette:

hirdetés

"Abban a két napban csak arra tudtam gondolni, hogy mi van, ha ez miattam történt, esetleg azért, mert nem vettem be minden nap a terhességi vitaminokat, vagy azért, mert nem ettem elég egészségesen. Annyira féltem, hogy a baba nem tud majd járni, vagy hogy szörnyű fájdalmai lesznek."

A további ultrahang vizsgálatok megállapították, hogy a fejlődő magzatnak SCT-je van, vagyis sacrococcygeal teratomája. Ez egy ritka születési rendellenesség, amely a farokcsont területén található.

Annak ellenére, hogy az orvosok azt jósolták, hogy lánya halva fog születni, Lenai nem ment bele terhessége megszakításába.

A későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy a daganat nem érinti a baba szerveit.

Lenainak a terhesség 23. hetétől kezdve már heti két ultrahang vizsgálatra kellett járnia,

mire pedig elérte a 26. hetet, kiderült, hogy anémia alakult ki a babánál, mert a szíve nem bírta el a daganatba áramló vérmennyiséget.

A kismamát ezután külön szakemberekhez küldték, ahol heti három ultrahanggal figyelték meg a baba fejlődését.

Lenai elmondta, hogy rendkívül korlátozott információ állt a rendelkezésére a betegségről, és szörnyen érezte magát a lánya diagnózisa kapcsán.

"Természetesen kissé depressziós voltam a helyzet miatt. Egészséges akarsz lenni, és azt szeretnéd, hogy a gyermeked is nagyra és egészségesre nőjön, azt azonban nem akartam, hogy ez a másik dolog is növekedjen bennem"

- mondta.

"Ami a leginkább segített abban, hogy átvészeljem ezt az időszakot, az az volt, hogy kapcsolatba léptem más olyan nőkkel, akik terhesek voltak, illetve olyanokkal, akiknek már született SCT-s csecsemőjük."

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
r4.jpg

Így ellenőrizték a rendőrök az éjszakai kijárási tilalmat

A rendőrök folyamatosan jelen vannak a közterületeken, és ellenőrzik a járvány elleni védekezés érdekében bevezetett legújabb intézkedéseket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 11.hirdetés

A kijárási tilalomról szóló kormányrendelet hatályba lépését követően a rendőrök ellenőriztek a közterületen országszerte - írja a police.hu.

A rendőrök folyamatosan jelen vannak a közterületeken, és ellenőrzik a járvány elleni védekezés érdekében bevezetett legújabb intézkedéseket.

Az emberek megértették, hogy a járvány terjedésének visszaszorítása, az ennek érdekében hozott szabályok betartása mindannyiunk közös felelőssége - írja a rendőrségi oldal.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
oreo-1000x564.png

Wasabis oreót és szardellát eszik almaecettel egy Tiktokozó, hogy bemutassa, mennyire elveszett az ízérzéke a koronavírus miatt

Russel Donnelly koronavírusos, egyetlen tünete az ízlelés elvesztése, ezért úgy döntött, mindent összeeszik és iszik.
Fotó: Russell Donnelly TikTok - szmo.hu
2020. november 12.hirdetés

Videóban mutatta meg egy TikTok-felhasználó,

mennyire veszítette el ízlelését a koronavírus-fertőzés miatt.

A 30 éves Russell Donnelly azután kezdett furcsa dolgokat enni és inni, miután követőinek elmondta, hogy nem érez ízeket, ők pedig biztatni kezdték a kóstolásra. Legelső videójában nagyot harap egy hagymából, amit aztán citromlével és fokhagymakrémmel kísér le - semmit sem érez. A videóban leírja, hogy ez az egyetlen tünete, más nehézségei nincsenek az általa "őrültnek" nevezett vírus miatt.

@rustardlikemustard

Covid taste testing. This is the craziest sensation. ##covid19 ##fyp ##MyHobby ##fineart ♬ original sound - rustardlikemustard

Másik videójában fogkrémet tol a szájába - elmondja, hogy le nem nyelheti, mert a TikTok valamiért azt a videóját letiltotta -, majd közvetlenül utána narancslét iszik, nagyot harap egy lilahagymába, az egészet lefojtja egy kis almaecettel, és még harap is rá egy citromot. Elmondása szerint mindebből tényleg semmit nem érez, a videóival azt akarja bemutatni, milyen extrém végletei lehetnek az ízlelés elvesztésének.

hirdetés

@rustardlikemustard

Covid test part 2 WASABI OREO up next. For now here’s this....##Covid ##covidtastetest ##MotivationMonday ##fineart ♬ original sound - rustardlikemustard

A következő videóban már emeli a tétet: jókora adag wasabit nyom egy oreós keksz közepébe, majd jókedvűen elropogtatja, ám aztán elér az arcüregébe az anyag, és

kiderül, hogy a wasabit még a koronavírus sem tudja legyőzni.

@rustardlikemustard

As promised...WASABI. THIS FOOD IS DIFFERENT. Less fun than other foods. ##waitforit ##MotivationMonday ##covid ##covidtastetest ##fineart ##fyp ##xyzbca ♬ original sound - rustardlikemustard

Az utolsóban nagyjából 30 másodperc alatt töm a fejébe kapribogyós szardellákat, csípős mustárt és fokhagymát, hogy aztán mindebből az égvilágon semmit ne érezzen.

@rustardlikemustard

Covid taste test part 4! Enjoy! MERCH IS ON THE WAY STAY TUNED. Like, share, comment! ##rustardlikemustard ##dontspilltheanchovies ♬ original sound - rustardlikemustard


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
brain-4521214_1280.jpg

Meglepő mellékhatásai lehetnek a rendkívüli intelligenciának

Nagyobbak az elvárások másoktól és önmagukkal szemben is.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. november 11.hirdetés

Az ész bajjal jár – közel 200 évvel ezelőtt írt vígjátékot ezzel a címmel az orosz Alekszandr Gribojedov. Napjaink kutatásaiból azonban kiderül, hogy ez nem is olyan vicces, mert a magas IQ-val rendelkezőknek éppen „okosságuk” nehezíti meg az életét – írja az Iflscience.

A Quora közösségi oldal tette fel a kérdést: valóban kezd átok lenni az intelligencia? Jött is rá rendesen a panaszáradat. Voltak, akiket az bántott, hogy szinte abszurditásig vitt elvárásokkal kell folyton szembenézniük, mások pedig azt fájlalták, hogy ha csak megszólalnak, máris dicsekvőknek tartják őket.

Gyakori náluk, hogy akkor is gondolkodnak, amikor csupán érezni kellene.

Az egyik válaszadó elmondta, hogy általában tisztában van érzelmeivel, tud is beszélni róluk, de sosem érez ettől megkönnyebbülést, mert mindent megmagyaráz és ettől úgy érzi, minden, amit ki akart adni magából, ugyanúgy benne ragadt. A tudósok szerint itt a kognitív és érzelmi adottságok arányainak eltolódásáról van szó. Egyes kutatások arra utalnak, hogy a magas érzelmi intelligencia kompenzálja az alacsonyabb kognitív képességeket, de ez azt is jelentheti, hogy a szuperokosoknak nincsen szükségük az érzelmeikre hagyatkozni ahhoz, hogy megoldják a problémáikat.

Egyik másik válaszadó szerint az a baj, hogy a magas IQ-val rendelkezőket mindenki automatikus csúcsfazonnak tekinti, és nincs senki, akivel gyengeségeikről, bizonytalanságaikról beszélgethetnének.

hirdetés

Sőt, pánikba esnek, hogy mi lesz, ha egyszer nem hozzák a tőlük elvárt formájukat. Éppen ezért nem is mernek nagyon kockáztatni, mert félnek a vereség tudatától. A Psychology Today-ben megjelent Okos gyerekek okos nevelése (Smart Parenting for Smart Kids) című tanulmányban a szerzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a szülők akkor aggódnak legjobban gyermekeik teljesítménye miatt, amikor már kiderült, hogy okosak. Ez pedig sajnos időnként odavezet, hogy inkább arra figyelnek, hogy mit érnek el, mint arra, hogy kik is ők valójában.

Számos Quora-felhasználó arról is írt, hogy a magas intelligenciájúak gyakran azt hiszik, hogy kevesebbet kell a sikerért dolgozni, mint másoknak, és éppen ezért előfordul, hogy sosem lesz elég kitartásuk céljaik elérésére, és igazi munkaszeretet sem alakul ki bennünk.

Vigyázniuk kell arra is, hogy egy-egy beszélgetés során ne javítsanak ki állandóan másokat, ha esetleg valami helytelent mondtak. Ez kellemetlen vagy sértő is lehet nekik, és emiatt lehet, hogy egy idő után kerülni fogják a nagyokosok társaságát.

A szuperintelligensek hajlamosak túlelmélkedni a dolgokat, mindenre próbálnak választ találni, és ez őrületbe kergetheti őket. Nem ritka, hogy addig elemeznek egy döntéshelyzetben minden lehetséges következményt, hogy végül képtelenek dönteni.

És végül az egyik legősibb filozófiai probléma. Szókratésznak tulajdonítják azt a gondolatot, mely szerint a legnagyobb bölcsesség rájönni arra, hogy semmit sem tudunk. Egy szuperintelligens embernek átok lehet felismerni saját tudásának a korlátait, mert minél többet tud, annál jobban érzi azt, hogy keveset tud. Éppen a fordítottja történik velük, mint azokkal, akik minél kevésbé intelligensek, annál jobban el vannak szállva saját nagyszerűségüktől. Egy klasszikus kísérletben azok a gyengébb képességű diákok, akik éppen csak 50%-át oldották meg helyesen egy tesztnek, nagyon elégedettek voltak, míg a legjobb diákok sokkal kevesebb kérdésről gondolták, hogy helyes választ adtak, mint ahogy az a valóságban történt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
pexels-photomix-company-887751.jpg

5 mobil applikáció, ami segít a spórolásban

A kiadások és bevételek észben tartása nem egyszerű feladat. Cikkünkben mutatunk olyan mobil applikációkat, amik segíteni fognak neked ebben!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. november 12.hirdetés

Szerencsére a technológia fejlődésével egyre több segítséget kapunk a spóroláshoz, és nem kell pusztán a kockás füzetünkre hagyatkoznunk, ha látni szeretnénk a kiadásainkat és meg akarjuk vizsgálni, hol tudnánk egy kicsit lefaragni a költségeinkből. Ha megfogalmazódott bennünk az igény arra, hogy végre mi is megtanuljunk spórolni, máris megtettük az első fontos lépést.

Az alább felsorolt applikációk pedig a továbblépésben segítenek még a legreménytelenebb költekezőknek is. Ha ezen kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

1. Koin

Az egyik legjobb és legsikeresebb spórolós applikáció: a magyar fejlesztőknek köszönhetően a saját anyanyelvünkön kezdhetünk bele a költségeink vezetésébe és megtakarításaink kezelésébe. Az alkalmazásba minden bevételt és kiadást felvihetünk, és fel is címkézhetjük, hogy mikor, mire és mennyit költöttünk. Legnagyobb előnye talán, hogy az adatokat bármikor kiexportálhatjuk egy Excel fájlba, de az alkalmazáson belül is lehetőség van a költségek elemzésére — különféle látványos diagramok segítségével. Az applikáció egyébként Androidra és iOS-re is elérhető, használata regisztrációhoz kötött.

2. Mint

hirdetés

A spórolós applikációk prémium kategóriájának világszerte elismert képviselője a Mint nevet viselő alkalmazás. Különlegessége, hogy a kiadásainkat és bevételeinket nem feltétlenül kell manuálisan felvinni a rendszerbe, közvetlenül a bankszámláról is bekérhetők a szükséges adatok. Rendkívül felhasználóbarát, de komplexitása miatt elsőre sokaknak bonyolultnak tűnhet a sok opció. Lehetőségünk van például egy saját költségtervezetet összeállítani, és csoportosíthatjuk vele a kiadásainkat. Ha megtanuljuk jól használni, biztos, hogy innentől nem fogjuk úgy érezni, hogy kifolyik a pénz a kezeink közül. A Koinhoz hasonlóan ez az app is elérhető Androidra és iOS-re egyaránt.

3. Toshl

Ennek az applikációnak a különlegessége, hogy egyszerre képes futni a mobilon és a számítógépen, így bárhol, bármikor felvezethetjük a költségeket és bevételeket. Emellett extraként 160 különböző valuta érhető el benne, így külföldi utak esetén sem kell a költségek átváltásával bajlódnunk. Elérhető Androidra, iOS-re és még Windows Phone-ra is. Hátránya, hogy kizárólag angol nyelvű, cserébe viszont könnyen kezelhető, sőt, akár azt is beállíthatjuk, hogy minden nap figyelmeztessen a költségeink felvitelére.

4. Pocket Expense

Ha egy egyszerű és letisztult felületre vágyunk, akkor az ingyenes Pocket Expense lesz számunkra a legjobb választás. Nagy előnye, hogy több fiókot is képes kezelni, és tényleg rendkívül egyszerű. A felület alapvetően angol nyelvű, viszont nagyon látványos és közérthető. Adatainkat elemezhetjük különböző grafikonok segítségével, és költségeinket felcímkézhetjük, hogy jobban lássuk, mire mennyit költünk. Elérhető Androidra és iOS-re is.

5. Wally

Akinek fontos a stílusos, elegáns kezelőfelület, annak a Wally lehet a legjobb alkalmazás. Nagy előnye, hogy képes kezelni a fotókat, így elég lefotózni a kapott blokkot az adatok felviteléhez. Ugyanakkor nincsenek külön megadott kategóriák, mindent manuálisan kell bepötyögni bele. Hasonlóan a többi alkalmazáshoz, itt is a hónapok folyamán folyamatosan vihetjük fel a költségeinket és bevételeinket. Viszont extraként beállíthatjuk, hogy figyelmeztessen, ha be kell fizetni egy számlát vagy elérkezett a fizetés ideje. A korábbiakhoz hasonlóan elérhető Androidra és iOS-re egyaránt.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!

hirdetés
KÖVESS MINKET: