TECH

Pár pillanat alatt kiszínezheted a régi családi fotókat

Vedd elő a fiókból a fekete-fehér fotókat és varázsold újjá színekkel! De csak akkor állj neki, ha sok időd van, mert nem lehet abbahagyni.

Link másolása

Az Antique Fashion Company nem más, mint régi ruhák, történelmi kosztümös érdekességek és furcsaságok blogja.

A fekete-fehér fényképek színezése régi műfaj, nagyjából majdnem az első dagerrotípiákkal egyidős. A színezés azonban a deep learningnek köszönhetően olyan szintet lép lassan, ami felülírhatja a kézi (vagy digitálisan emberi) színezés módszereit. Az egyik ilyen eszköz jelenleg a DeOldify, amellyel már bevallom tavaly is összefutottam blogbejegyzésekben, de nem tudatosult bennem, hogy mit is jelent, meg hogy én egyszerű felhasználóként is alkalmazhatom a fekete-fehér fényképeimre.

Majd február elején a MyHeritage is átvette automatikus rendereléssel. Ott sajnos a 15. színezést már nem engedte meg, és zavart az is, hogy a képek felbontását lerontja, így egy másik változatot kerestem.

Josiah Johnson Hawes dagerrotípiája 1850 körül (forrás: Wikimedia)

Ezután megtaláltam a GitHubos módszert, amiről bevallom, nekem kicsit magas és aktív Dropbox fiók is kell hozzá. Végül

az alábbi videónál kötöttem ki,

amelynek a lépései egyszerűen követhetők, és csak egy gmail-es regisztráció és esetleg egy Flickr-fiók szükséges a használatához (Lényeg, hogy valahova feltöltsd a fotóidat. De akár egy Facebook-fotó linkje is megfelel - szerk.):

Lépések:

1.

Csinálj egy online albumot, vagy tedd fel a képeidet egy olyan oldalra, ahol másolható url-t kapsz utánuk! Ez fontos, mert a DeOldify nem képfeltöltéssel dolgozik, hanem létező url-t kell bemásolnod a színezéshez. (A színezéshez egy fotónak a linkjét kell majd kimásolnod. A legegyszerűbb, ha a kiválasztott fotóra kattintasz az egér jobb gombjával és a "Link címének másolása" opciót választod. - szerk.)

2.

Kattints ide vagy másold be a böngésződ címsorába ezt: bit.ly/deoldifyimages ! Megjelenik egy olyan oldal, ami teli lesz kóddal, de ettől nem kell megijedni!

3.

Ezután kattints erre:

4.

A felugró ablakban kattints erre:

5.

Ezután kattintsd végig az összes [ ] - jelbe és várd meg, míg az összes lefut!

6.

Ha ezek lefutottak mind, akkor tekerj lejjebb az oldalon! A következőt fogod látni:

Ha ezt látod, már közel a cél!

7.

A source_url-be másold bele a színezendő kép linkjét!

8.

Ezután nyomd be a kis nyilacskát a source_url menü sávjának legszélén!

9.

A rendszer elkezd színezni. Alább kidobja a végeredményt egy nagy *.png formájában, valamint alatta egy összehasonlító *.png formájában. A kidobott képek bármelyikét le tudod tölteni jobb egérgomb megnyomásával a "Kép mentése másként" kiválasztásával. A képet *.png formátumban fogja lementeni a gép!

10.

Nagyjából ennyi a lényeg. Ha szeretnél módosítani a renderelésen (a kép minőségén), ezen a csúszkán érdemes változtatni az értéket. Ha az értéket módosítottad ugyanúgy nyomd meg a nyilacskát, és javít a képen!

A renderelésnél érdemes arra odafigyelni, hogy nincs egy optimális render-szám. A legtöbb fényképnél állítani kell. Ha például túl pirosasak lesznek a részletek, akkor érdemes növelni a számot, ha viszont maradnak fekete-fehér részek a fényképen, akkor csökkenteni kell rajta. Sajnos nem minden fényképnél működik rendesen. (pl. érdes fotópapíron előhívott képek)

A kísérletezés mindenesetre nem az ördög találmánya, bár egyesek szerint a DeOldify sohasem fog annyit tudást felhalmozni a fényképszínezésről, mint egy emberi elme. Szerintem meg igen, képes lesz rá, sőt túl is szárnyalhatja az emberi szűklátókörűséget, ami ijesztő lehet, és nehéz elfogadni.

Mutatom, hogy nekem mit sikerült kihoznom, saját és néhány ismert vagy kevésbé ismert régi fényképből:

Julia Margaret Cameron: Sappho (forrás: Wikimedia)

Ethel Reed által készített fénykép 1897 forrás: Wikimedia

Saját családi fénykép. A fénykép készítője talán az anyai nagyapám volt. A képen a nővérének a családja található.( fia és férje). A háttérben nem tudom ki látható.

VIDEÓ: Filmszínezésben is lenyűgöző a teljesítménye. Az alábbi összeállítás ezt jól szemlélteti:

Ha tetszett a cikk és érdeklődsz a régi korok, szokások és furcsaságok iránt, keresd a Antique Fashion Company blogot a Facebookon is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


TECH
Mutatjuk, mennyibe kerül majd az új iPhone
A legolcsóbb típusért is 450 ezer forintot kell fizetni.

Link másolása

Szerda este mutatta be az Apple az iPhone 14 szériát. Ahogy a 24.hu kiszúrta, az esemény után

frissült a cég weboldala is a hivatalos árakkal.

Ezek pedig a következők:

 • iPhone 14 (128 GB): 449 990 forint
 • iPhone 14 (256 GB): 509 990 forint
 • iPhone 14 (512 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Plus (128 GB): 499 990 forint
 • iPhone 14 Plus (256 GB): 559 990 forint
 • iPhone 14 Plus (512 GB): 679 990 forint
 • iPhone 14 Pro (128 GB): 569 990 forint
 • iPhone 14 Pro (256 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Pro (512 GB): 749 990 forint
 • iPhone 14 Pro (1 TB): 869 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (128 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (256 GB): 689 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (512 GB): 809 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (1 TB): 929 990 forint

  A készülékeket péntektől lesznek előrendelhetők.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • TECH
  Az iskolai KRÉTA rendszert dobja ki a pokol szóra keresve mindkét alkalmazás-áruház
  A tanulók által használt KRÉTA és a szülői KRÉTA is megjelenik az első találatok között.

  Link másolása

  Az elektronikus naplózásra és távoktatásra is használt KRÉTA rendszert rendkívül sokan értékelték meglehetősen rossz véleménnyel. Ez lehet az oka annak, hogy

  ha a két legnagyobb applikáció-letöltő felületre beírjuk a "pokol" szót, akkor az első találat a tanulóknak szánt KRÉTA-rendszer

  - szúrta ki az rtl.hu.

  De nem kell sokat görgetni, a szülői KRÉTA a Play Áruházban az ötödik helyen, míg az Apple App Store-ban a második helyen szerepel.

  Találat a pokol szóra az Apple App Store-ban

  Az iskolákban meglehetősen nehezen indult a tanévkezdés, már az első napon több helyen polgári engedetlenséggel tiltakoztak.

  A Tanítanék Mozgalom szeptember 5-től tervez szervezett polgári engedetlenséget. Péntek délután pedig „évnyitó tüntetést” tartanak a diákok Budapest belvárosában, mivel semmilyen javulást nem tapasztalnak az oktatásban.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  TECH
  A Rovatból
  Megjelent az ország első párkapcsolati applikációja
  Az applikáció a párbeszédben és önreflexióban kíván segítséget nyújtani a párkapcsolatok fenntartásáért.

  Link másolása

  A Szeretetkertet két éven keresztül fejlesztette dr. Piczkó Katalin pszichiáter és csapata.

  A világon is egyedülálló alkalmazás célja az, hogy a párok a feszültségekkel teli időszakban jobban megismerhessék magukat, valamint kapcsolatukat, és így könnyebben tudjanak megbirkózni a nehézségekkel.

  Az applikáció a párbeszédben és önreflexióban kíván segítséget nyújtani a párkapcsolatok fenntartásáért. A program segítséget nyújt a problémás területek feltérképezésében és konkrét kézzel fogható, praktikus megoldásokat ad a változtatáshoz.

  A 25-40 éves korosztály számára fontos, hogy digitális formában, könnyen elérhető segítséget kapjon lelki gondjaira. Közülük sokan szakértőhöz sem szívesen fordulnak problémáikkal. Bár az alkalmazás nem pótolja a terápiát, támogatást nyújthat abban, hogy a felhasználó közelebb kerülhessen önmaga és párja lelki világához, belső érzéseihez, vágyaihoz - írják.

  Az app a szakemberek és korábbi párterápiák tapasztalatait ötvözte közérthető és könnyen elsajátítható módon. A program középpontjában egy szimbolikus kert áll, amelynek minden egyes területe a párkapcsolatok fontos elemeihez kötődik. "A tó például a párunknak tartott tükör, a virágoskert a szeretetnyelv, az ösvény a kommunikáció, a kert közepén álló fa pedig az énképünket jelenti" - tette hozzá a pszichiáter.

  A kertben az önismereti előrehaladást írásos anyagok, előadások és videós jelenetekkel bemutatott megoldások támogatják. Utóbbiakban olyan ismert hazai színészeket láthatunk és hallhatunk, mint Schell Judit, Csőre Gábor, Balázsovits Edit, Hajdu Steve, Kálloy Molnár Péter, Pokorny Lia, Mucsi Zoltán. A Magyarországon egyedülálló alkalmazásban a felhasználók fejlődési folyamatukat a kapcsolat folyamatos felmérésével és egy naplóban követhetik nyomon. Az applikáció állapotfelmérés része ingyenes, ezt a felhasználók magukban, vagy párjukkal együtt is kitölthetik.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  TECH
  Letiltotta az Instagram a Jeffrey Dahmer hashtaget, miután ellepték a sorozatgyilkosról szóló posztok az oldalt
  A legnépszerűbb taghez tartozó bejegyzéseket már nem lehet látni, de számos, a sorozatgyilkos nevével ellátott címszavak még elérhetőek az oldalon.

  Link másolása

  Nemrég debütált a Netflixen a Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori című sorozat, amely egy világhírű amerikai sorozatgyilkos történetét dolgozza fel.

  Jeffrey Dahmer 17 - többségében afrikai ázsiai származású - fiút és fiatal férfit ölt meg brutális kegyetlenséggel: megerőszakolta, savval öntötte le, megfojtotta, majd feldarabolta őket, a testrészeiket pedig elfogyasztotta, vagy lefagyasztva tárolta a hűtőjében.

  A milwaukee-i kannibálként is elhíresült férfit végül azután tartóztatták le, hogy az egyik áldozata megszökött tőle és segítséget kért az utcán járőröző rendőröktől. Dahmer végül mindent bevallott, tettei miatt pedig 957 év börtöntbüntetést kapott. 1994 novemberében halt meg 34 évesen, miután egy skizofrén rabtársa agyonverte őt egy vasrúddal a konditeremben.

  A Netflix sorozata - amelyben Evan Peters játssza Dahmert - a megjelenés óta hihetetlenül népszerű, máris az év egyik legnézettebb sorozata lett a streaming-szolgáltató kínálatában.

  Ennek megfelelően az interneten is nagy érdeklődést kiváltó téma lett, rengeteg poszt születik a sorozatról és magáról Jeffrey Dahmerről is a közösségi oldalakon.

  Az Instagramon is megszaporodtak a kegyetlen sorozatgyilkos nevével elláttott hashtagek, amelyek közül a legnépszerűbbet, a #jeffreydahmer taget le is tiltotta a tartalommegosztó platform - vette észre a LADBible.

  Ha rákeresünk erre az oldalon, nem is találjuk a hashtagek között, ha viszont egy posztban még elérhető és rákattintunk, ez jelenik meg előttünk:

  Azt pontosan nem lehet tudni, hogy milyen bejegyzések sértették meg a szabályokat, de mivel egy sorozatgyilkos volt a központi témájuk, elképzelhető, hogy túl erőszakosnak ítélték meg ezeket a tartalmakat. Sok hasonló, Dahmer nevét tartalmazó hashtag viszont továbbra is elérhető, például a fekete szívvel ellátott (#jeffreydahmer❤) vagy a gyilkos ikonikus szemüvegére utaló (#jeffreydahmerglasses), de már a róla készült mémeknek (#jeffreydahmermemes), sőt a rajongói klubjának (#jeffreydahmerfanclub) is van külön hashtagje.

  A Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori előzetese:

  Link másolása
  KÖVESS MINKET: