hirdetés

TECH
A Rovatból
hirdetés

Óriási dugót imitált 99 okostelefonnal – meghackelte a Google Maps-et egy német művész

Egyetlen kis piros kézikocsival térdre kényszerítette a globális óriás forgalomelőrejelző rendszerét.

Link másolása

hirdetés

Mi tagadás, egy 30 esztendős berlini művész, bizonyos Simon Weckert, a bolondját járatta a Google Maps-szel, amelynek a német fővárost mutató egyik térképén az utcák sötét vörös színbe borultak, jelezve az autósoknak, hogy iszonyatos dugó vár rájuk. Holott a körzetben szinte senki nem közlekedett, kivéve egyetlen embert, aki

egy kis piros kézikocsit húzott maga után, benne 99 okostelefonnal.

VIDEÓ: a nagy Google-hack

Az olyan applikációk, mint a Google Maps, a valós időben közölt forgalmi jelentéseit az úgynevezett „crowdsourcingra” (közösségi forrásokra) alapozzák: az okostelefonok helyváltoztatását és annak sebességét mérik egy úton, abból kiindulva, hogy a telefonok az autósoknál vannak. Éppen ezért a rendszer, ha egy csomó lassan mozgó telefont érzékel, akkor abból közlekedési dugóra következtet.

Weckert éppen ezt a hiányosságot használta ki, amikor kitalálta a Google Maps Hacks című performanszát. Ezzel akarta felhívni a figyelmet arra, hogy milyen mértékben hatja át életünket a modern technológia.

hirdetés

„Az emberek ennek hatására elkezdenek gondolkodni, beszélni arról, hogy mit jelent a szolgáltatások használata, miként alakítják mindennapi életünket és társadalmunkat” – magyarázta Weckert a Washington Post-nak.

A Google Maps, az Apple Maps és a Waze alaposan átalakították a világot. Azzal a céllal hozták létre őket, hogy meggyorsítsák az autós közlekedést, de a kritikusok szerint nem számoltak az összes hatással. Például azzal, hogy

mi történik, ha addig csendes lakóövezetekbe is hatalmas forgalmat terelnek, vagy mi lesz azokon az útszakaszokon, amelyeknek kicsi az áteresztőkapacitása.

Már korábban is voltak, akik ellentámadásba lendültek. 2016-ban a Maryland állambeli Takoma Park egyik lakója például kocsironcsokról és sebesség-ellenőrzésekről szóló álhírekkel kezdte el bombázni a Waze-t. Magánháborúja azonban nem tartott sokáig, mert beazonosították, és kitiltották az alkalmazás használói közül.

Weckert ötlete egy május 1-i berlini felvonuláson született meg, amikor észrevette, hogy a Google Maps közlekedési dugónak nézte az embertömeget. Az akcióhoz 99 okostelefont kölcsönzött barátoktól és on-line szolgáltatóktól. A 99-es számot a rapper Jay-Z 99 Problems című dala miatt választotta.

Egy asszisztense indult el a telefonokkal megrakott kocsival Berlin utcáin, és ahogy haladt, a Google Maps-en az utcák zöldről előbb narancssárgára, majd vörösre változtak. Miközben szinte teremtett lélek sem járt arra.

„Micsoda kontraszt! Egy kézikocsis fickó 99 telefonnal megpróbálja megzavarni egy technikai óriás rendszerét”

– örvendezett Weckert.

A Google szóvivője az ügyhöz annyit fűzött hozzá, hogy a közlekedési adataik „folyamatosan frissülnek számos forrásból”, köztük olyan telefonokból, amelyeknek be van kapcsolva a helymeghatározó szolgáltatásuk. Emlékeztetett arra, hogy egyes, kaotikus forgalmú országokban, mint India, Indonézia és Egyiptom, már képesek megkülönböztetni a kocsikat a motoroktól, de ilyen kézikocsis trükkel még nem találkoztak.

"Nagyra értékeljük a Google Maps kreatív felhasználásának ezt a módját, mivel segít abban, hogy a térképeink idővel jobban működjenek." - mondta a szóvivő.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: