TECH

Mi jöhet a Twitteren Elon Musk színre lépését követően?

Többek között szólásszabadságot, nyílt forráskódú algoritmust és szerkesztés gombot ígér Elon Musk. Sokan azonban már most a felhasználói fiókjuk törlését fontolgatják.

Link másolása

Csupán néhány hét kellett ahhoz, hogy Elon Musk felvásárolja a Twittert. A világ leggazdagabb emberéről még április elején derült ki, hogy március 14-én 3 milliárd dollárért megszerezte a közösségi médiavállalat 9,2 százalékát. A SpaceX és a Tesla alapítója április 14-én közel 44 milliárd dollár értékben már az egész Twitterre tett ajánlatot, melyet végül tegnap elfogadott a cég igazgatótanácsa.

Az üzlet nyélbe ütése óta mindenki azt találgatja, mire készülhet a világ egyik legnépszerűbb közösségi platformjával a dél-afrikai származású üzletember, és hogy vajon jót vagy rosszat jelenthet a Twitternek Musk színre lépése.

A CNN megemlíti, hogy Elon Musk a Twitter egyik legellentmondásosabb figurája. A milliárdost 83 millió ember követi a platformon, amit mémek megosztása mellett a vállalkozásaival kapcsolatos bejelentésekre ugyanúgy használt, mint politikusok sértegetésére, a Covid-19-cel kapcsolatos félrevezető kijelentések terjesztésére, de a felületen keresztül gyalogolt bele például a transznemű közösségbe is.

Musk az elmúlt napokban többször hangsúlyozta, hogy „nem egyfajta pénzszerzési módként” tekint a közösségi oldal felvásárlására. Célja a szólásszabadság megerősítése a platformon, és azon munkálkodik, hogy „felszabadítsa” a Twitter „rendkívüli potenciálját”.

Hétfői nyilatkozatában kijelentette, hogy hamarosan új funkciókkal, például utólagos szerkesztési lehetőséggel bővül a Twitter, az algoritmus forráskódja pedig nyílt lesz a bizalom növelése érdekében, továbbá harcot hirdetett a spam botok ellen.

Iparági szakértők ugyanakkor attól tartanak, hogy a Musk által hangsúlyozott szólásszabadság egyet jelenthet a gyűlöletbeszéd, az álhírek, a zaklatás és más káros tartalmak erőteljesebb megjelenésével, melyek visszaszorítására az elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tett a közösségi felület.

A tulajdonosváltással szinte biztosan változások lesznek a Twitter vezérkarában is. Elon Musk korábban egyenesen Sztálinhoz hasonlította Parag Agrawal vezérigazgatót, aki novemberben vette át a pozíciót Jack Dorsey alapítótól. A cég új tulajdonosa állítólag az ajánlattételhez mellékelt levélben azt írta, hogy „nem bízik a menedzsmentben”.

A felhasználók megosztottak. Az üzlet hírére sokan bejelentették, hogy törlik magukat az oldalról. Az Independent egyenesen cikket közölt arról, milyen lépések segítségével lehet véglegesen felszámolni a közösségi platformon létrehozott fiókokat. Erre egyébként csak az előbb 30 napos deaktiválást követően van lehetősége a felhasználóknak.

A The Guardian rövid elemzésében is arra jut, hogy egyelőre nagyon keveset lehet tudni Elon Musk szándékairól. Aggasztónak találják ugyanakkor a milliárdos vízióját a totális szólásszabadságról, ami könnyen a gyűlöletbeszéd melegágyává teheti a platformot. A lap szerint a Twittert várhatóan Musk színre lépése miatt elhagyók a legnagyobb valószínűséggel a Redditen vagy az eleve nyílt forráskódú Mastodonon köthetnek ki.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


TECH
Mutatjuk, mennyibe kerül majd az új iPhone
A legolcsóbb típusért is 450 ezer forintot kell fizetni.

Link másolása

Szerda este mutatta be az Apple az iPhone 14 szériát. Ahogy a 24.hu kiszúrta, az esemény után

frissült a cég weboldala is a hivatalos árakkal.

Ezek pedig a következők:

 • iPhone 14 (128 GB): 449 990 forint
 • iPhone 14 (256 GB): 509 990 forint
 • iPhone 14 (512 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Plus (128 GB): 499 990 forint
 • iPhone 14 Plus (256 GB): 559 990 forint
 • iPhone 14 Plus (512 GB): 679 990 forint
 • iPhone 14 Pro (128 GB): 569 990 forint
 • iPhone 14 Pro (256 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Pro (512 GB): 749 990 forint
 • iPhone 14 Pro (1 TB): 869 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (128 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (256 GB): 689 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (512 GB): 809 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (1 TB): 929 990 forint

  A készülékeket péntektől lesznek előrendelhetők.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Ajánljuk
  TECH
  Az iskolai KRÉTA rendszert dobja ki a pokol szóra keresve mindkét alkalmazás-áruház
  A tanulók által használt KRÉTA és a szülői KRÉTA is megjelenik az első találatok között.

  Link másolása

  Az elektronikus naplózásra és távoktatásra is használt KRÉTA rendszert rendkívül sokan értékelték meglehetősen rossz véleménnyel. Ez lehet az oka annak, hogy

  ha a két legnagyobb applikáció-letöltő felületre beírjuk a "pokol" szót, akkor az első találat a tanulóknak szánt KRÉTA-rendszer

  - szúrta ki az rtl.hu.

  De nem kell sokat görgetni, a szülői KRÉTA a Play Áruházban az ötödik helyen, míg az Apple App Store-ban a második helyen szerepel.

  Találat a pokol szóra az Apple App Store-ban

  Az iskolákban meglehetősen nehezen indult a tanévkezdés, már az első napon több helyen polgári engedetlenséggel tiltakoztak.

  A Tanítanék Mozgalom szeptember 5-től tervez szervezett polgári engedetlenséget. Péntek délután pedig „évnyitó tüntetést” tartanak a diákok Budapest belvárosában, mivel semmilyen javulást nem tapasztalnak az oktatásban.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  TECH
  A Rovatból
  Megjelent az ország első párkapcsolati applikációja
  Az applikáció a párbeszédben és önreflexióban kíván segítséget nyújtani a párkapcsolatok fenntartásáért.

  Link másolása

  A Szeretetkertet két éven keresztül fejlesztette dr. Piczkó Katalin pszichiáter és csapata.

  A világon is egyedülálló alkalmazás célja az, hogy a párok a feszültségekkel teli időszakban jobban megismerhessék magukat, valamint kapcsolatukat, és így könnyebben tudjanak megbirkózni a nehézségekkel.

  Az applikáció a párbeszédben és önreflexióban kíván segítséget nyújtani a párkapcsolatok fenntartásáért. A program segítséget nyújt a problémás területek feltérképezésében és konkrét kézzel fogható, praktikus megoldásokat ad a változtatáshoz.

  A 25-40 éves korosztály számára fontos, hogy digitális formában, könnyen elérhető segítséget kapjon lelki gondjaira. Közülük sokan szakértőhöz sem szívesen fordulnak problémáikkal. Bár az alkalmazás nem pótolja a terápiát, támogatást nyújthat abban, hogy a felhasználó közelebb kerülhessen önmaga és párja lelki világához, belső érzéseihez, vágyaihoz - írják.

  Az app a szakemberek és korábbi párterápiák tapasztalatait ötvözte közérthető és könnyen elsajátítható módon. A program középpontjában egy szimbolikus kert áll, amelynek minden egyes területe a párkapcsolatok fontos elemeihez kötődik. "A tó például a párunknak tartott tükör, a virágoskert a szeretetnyelv, az ösvény a kommunikáció, a kert közepén álló fa pedig az énképünket jelenti" - tette hozzá a pszichiáter.

  A kertben az önismereti előrehaladást írásos anyagok, előadások és videós jelenetekkel bemutatott megoldások támogatják. Utóbbiakban olyan ismert hazai színészeket láthatunk és hallhatunk, mint Schell Judit, Csőre Gábor, Balázsovits Edit, Hajdu Steve, Kálloy Molnár Péter, Pokorny Lia, Mucsi Zoltán. A Magyarországon egyedülálló alkalmazásban a felhasználók fejlődési folyamatukat a kapcsolat folyamatos felmérésével és egy naplóban követhetik nyomon. Az applikáció állapotfelmérés része ingyenes, ezt a felhasználók magukban, vagy párjukkal együtt is kitölthetik.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  TECH
  Letiltotta az Instagram a Jeffrey Dahmer hashtaget, miután ellepték a sorozatgyilkosról szóló posztok az oldalt
  A legnépszerűbb taghez tartozó bejegyzéseket már nem lehet látni, de számos, a sorozatgyilkos nevével ellátott címszavak még elérhetőek az oldalon.

  Link másolása

  Nemrég debütált a Netflixen a Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori című sorozat, amely egy világhírű amerikai sorozatgyilkos történetét dolgozza fel.

  Jeffrey Dahmer 17 - többségében afrikai ázsiai származású - fiút és fiatal férfit ölt meg brutális kegyetlenséggel: megerőszakolta, savval öntötte le, megfojtotta, majd feldarabolta őket, a testrészeiket pedig elfogyasztotta, vagy lefagyasztva tárolta a hűtőjében.

  A milwaukee-i kannibálként is elhíresült férfit végül azután tartóztatták le, hogy az egyik áldozata megszökött tőle és segítséget kért az utcán járőröző rendőröktől. Dahmer végül mindent bevallott, tettei miatt pedig 957 év börtöntbüntetést kapott. 1994 novemberében halt meg 34 évesen, miután egy skizofrén rabtársa agyonverte őt egy vasrúddal a konditeremben.

  A Netflix sorozata - amelyben Evan Peters játssza Dahmert - a megjelenés óta hihetetlenül népszerű, máris az év egyik legnézettebb sorozata lett a streaming-szolgáltató kínálatában.

  Ennek megfelelően az interneten is nagy érdeklődést kiváltó téma lett, rengeteg poszt születik a sorozatról és magáról Jeffrey Dahmerről is a közösségi oldalakon.

  Az Instagramon is megszaporodtak a kegyetlen sorozatgyilkos nevével elláttott hashtagek, amelyek közül a legnépszerűbbet, a #jeffreydahmer taget le is tiltotta a tartalommegosztó platform - vette észre a LADBible.

  Ha rákeresünk erre az oldalon, nem is találjuk a hashtagek között, ha viszont egy posztban még elérhető és rákattintunk, ez jelenik meg előttünk:

  Azt pontosan nem lehet tudni, hogy milyen bejegyzések sértették meg a szabályokat, de mivel egy sorozatgyilkos volt a központi témájuk, elképzelhető, hogy túl erőszakosnak ítélték meg ezeket a tartalmakat. Sok hasonló, Dahmer nevét tartalmazó hashtag viszont továbbra is elérhető, például a fekete szívvel ellátott (#jeffreydahmer❤) vagy a gyilkos ikonikus szemüvegére utaló (#jeffreydahmerglasses), de már a róla készült mémeknek (#jeffreydahmermemes), sőt a rajongói klubjának (#jeffreydahmerfanclub) is van külön hashtagje.

  A Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori előzetese:

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk