TECH

Kiiktatja a jelszavakat az életünkből az Apple

Olyan rendszert vezetnek be, amelyben elég az ujjlenyomatunkkal vagy az arcunkkal azonosítani magunkat ahhoz, hogy bármelyik weboldalra vagy applikációba bejussunk.

Link másolása

Napjainkban a jelszavak jelentik a világhálón a legnagyobb biztonsági problémát. A „gyenge” jelszavak között évek óta listavezető az „123456789”, és a „jelszó”. De legalább ilyen kockázatos, ha valaki ugyanazt a jelszót használja minden internetes belépéséhez.

Az Apple most egycsapásra véget vetne a jelszavak korának – olvasható a Wired.com-on.

Bevezet egy új funkciót, ami saját fejlesztésű Touch ID és Face ID megoldásain alapul, vagyis ezentúl ujjlenyomatunkkal vagy arcunkkal azonosíthatjuk majd magunkat, ha belépünk egy oldalra.

A biometrikus azonosítókhoz digitális belépési kulcsok tartoznak, amelyeket már tartalmaz a szeptember 12-én bevezetett iOS 16 és az októberben megjelenő macOS Ventura.

A belépési kulcsok megszületését a legnagyobb technológiai cégek által létrehozott FIDO Alliance és a World Wide Web Consortium (WC3) több éves munkája előzte meg. Az Apple ezeket a sztenderdeket használja, ami azt jelenti, hogy ezek valószínűleg működnek majd a Google, a Microsoft, a Meta és az Amazon rendszereivel is.

Az Apple által használt passkey egy titkosírásos kulcspárból áll, és az iCloud Keychainjén keresztül szinkronizálódik. Az Apple eszközein a hagyományos jelszókockákba építették be, amelyet a weboldalak és az alkalmazások használnak. Egyedi digitális kulcsként működik, amit létre lehet hozni minden általunk használt applikációhoz és oldalhoz.

Ha új helyre akarunk belépni, megvan a lehetőség arra, hogy kezdettől fogva passkey-t használjunk jelszó helyett. Ahol azonban már felhasználók vagyunk, előbb be kell lépni a meglévő jelszavunkkal és azután hozhatjuk létre a passkey-t.

Az Apple bemutatóiból kiderül, hogy ilyenkor a szóban forgó eszköz rákérdez: akarunk-e passkey-t menteni, majd azt kéri, hogy arc- vagy érintési azonosítót, esetleg más autentikációs módszert társítsunk a belépési kulcshoz.

Az Apple szerint a megoldása biztonságos, amit az garantál, hogy csak a kettős kulcs egyike tárolódik az Apple szerverein, a másik az eszközünkön van. A cég azt állítja, a szerver soha nem tudja meg, hogy mi a titkos magánkulcsunk.

Más technológiai cégeknél is dolgoznak a saját passkey-en. A Google-nél 2022 végére tervezik a bevezetését. Ők azt várják , hogy a belépési kulcs csökkenteni fogja az internetes csalások kockázatát, és a hackerek is kevésbé tudják megcélozni. Mivel a rendszer nem használ jelszavakat, azok ellopása is lehetetlenné válik.

A belépő kulcsok alkalmazásának azért vannak buktatói. Mindenekelőtt frissíteni kell eszközeinket az új operációs rendszerrel. Ezen kívül az alkalmazásoknak és a weboldalaknak támogatniuk kell a passkey használatát. Egyelőre nem világos, hogy melyek azok, akik máris készen állnak erre, annak ellenére, hogy az Apple már a fejlesztők 2021-es konferenciáján beharangozta az új technológiát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


TECH
Mutatjuk, mennyibe kerül majd az új iPhone
A legolcsóbb típusért is 450 ezer forintot kell fizetni.

Link másolása

Szerda este mutatta be az Apple az iPhone 14 szériát. Ahogy a 24.hu kiszúrta, az esemény után

frissült a cég weboldala is a hivatalos árakkal.

Ezek pedig a következők:

 • iPhone 14 (128 GB): 449 990 forint
 • iPhone 14 (256 GB): 509 990 forint
 • iPhone 14 (512 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Plus (128 GB): 499 990 forint
 • iPhone 14 Plus (256 GB): 559 990 forint
 • iPhone 14 Plus (512 GB): 679 990 forint
 • iPhone 14 Pro (128 GB): 569 990 forint
 • iPhone 14 Pro (256 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Pro (512 GB): 749 990 forint
 • iPhone 14 Pro (1 TB): 869 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (128 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (256 GB): 689 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (512 GB): 809 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (1 TB): 929 990 forint

  A készülékeket péntektől lesznek előrendelhetők.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Ajánljuk
  TECH
  Az iskolai KRÉTA rendszert dobja ki a pokol szóra keresve mindkét alkalmazás-áruház
  A tanulók által használt KRÉTA és a szülői KRÉTA is megjelenik az első találatok között.

  Link másolása

  Az elektronikus naplózásra és távoktatásra is használt KRÉTA rendszert rendkívül sokan értékelték meglehetősen rossz véleménnyel. Ez lehet az oka annak, hogy

  ha a két legnagyobb applikáció-letöltő felületre beírjuk a "pokol" szót, akkor az első találat a tanulóknak szánt KRÉTA-rendszer

  - szúrta ki az rtl.hu.

  De nem kell sokat görgetni, a szülői KRÉTA a Play Áruházban az ötödik helyen, míg az Apple App Store-ban a második helyen szerepel.

  Találat a pokol szóra az Apple App Store-ban

  Az iskolákban meglehetősen nehezen indult a tanévkezdés, már az első napon több helyen polgári engedetlenséggel tiltakoztak.

  A Tanítanék Mozgalom szeptember 5-től tervez szervezett polgári engedetlenséget. Péntek délután pedig „évnyitó tüntetést” tartanak a diákok Budapest belvárosában, mivel semmilyen javulást nem tapasztalnak az oktatásban.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  TECH
  A Rovatból
  Fura anomália lépett fel a Facebookon: hírességek oldalára írt rajongói posztok lepték el a hírfolyamot
  Mostanra kiderült, hogy a váratlan hibát egy konfigurációs változás okozta.

  Link másolása

  Meglepő furcsaságot fedezett fel több millió felhasználó, amikor szerdán fellépett a Facebookra:

  a hírfolyamot teljesen ellepték a hírességek oldalain megosztott rajongói bejegyzések.

  A hibabejelentésekkel foglalkozó Downdetector szerint reggel fél 8 körül kezdődtek a problémák, 9 óráig több mint 2800-an jelezték, hogy valami nem oké az oldalon.

  Mi is arra lettünk figyelmesek, hogy a hírfolyamunk elejére csak olyan posztok kerültek, amiket idegen emberek írtak hírességek oldalaira.

  Sokan már csak poénból kezdtek el mindenfélét kiírni a celebeknek, és persze már a mémek is elkezdtek terjedni.

  FRISSÍTÉS:

  A Facebook pár órán belül megoldotta a problémát. A Meta technológiai kommunikációs vezetője a Twitteren azt írta, egy "konfigurációs változás" okozott gondot egyes felhasználóknál, ezért elnézést kérnek.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  TECH
  Megjelent az ország első párkapcsolati applikációja
  Az applikáció a párbeszédben és önreflexióban kíván segítséget nyújtani a párkapcsolatok fenntartásáért.

  Link másolása

  A Szeretetkertet két éven keresztül fejlesztette dr. Piczkó Katalin pszichiáter és csapata.

  A világon is egyedülálló alkalmazás célja az, hogy a párok a feszültségekkel teli időszakban jobban megismerhessék magukat, valamint kapcsolatukat, és így könnyebben tudjanak megbirkózni a nehézségekkel.

  Az applikáció a párbeszédben és önreflexióban kíván segítséget nyújtani a párkapcsolatok fenntartásáért. A program segítséget nyújt a problémás területek feltérképezésében és konkrét kézzel fogható, praktikus megoldásokat ad a változtatáshoz.

  A 25-40 éves korosztály számára fontos, hogy digitális formában, könnyen elérhető segítséget kapjon lelki gondjaira. Közülük sokan szakértőhöz sem szívesen fordulnak problémáikkal. Bár az alkalmazás nem pótolja a terápiát, támogatást nyújthat abban, hogy a felhasználó közelebb kerülhessen önmaga és párja lelki világához, belső érzéseihez, vágyaihoz - írják.

  Az app a szakemberek és korábbi párterápiák tapasztalatait ötvözte közérthető és könnyen elsajátítható módon. A program középpontjában egy szimbolikus kert áll, amelynek minden egyes területe a párkapcsolatok fontos elemeihez kötődik. "A tó például a párunknak tartott tükör, a virágoskert a szeretetnyelv, az ösvény a kommunikáció, a kert közepén álló fa pedig az énképünket jelenti" - tette hozzá a pszichiáter.

  A kertben az önismereti előrehaladást írásos anyagok, előadások és videós jelenetekkel bemutatott megoldások támogatják. Utóbbiakban olyan ismert hazai színészeket láthatunk és hallhatunk, mint Schell Judit, Csőre Gábor, Balázsovits Edit, Hajdu Steve, Kálloy Molnár Péter, Pokorny Lia, Mucsi Zoltán. A Magyarországon egyedülálló alkalmazásban a felhasználók fejlődési folyamatukat a kapcsolat folyamatos felmérésével és egy naplóban követhetik nyomon. Az applikáció állapotfelmérés része ingyenes, ezt a felhasználók magukban, vagy párjukkal együtt is kitölthetik.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk