hirdetés

TECH

Ha van telefon, amiért érdemes elengedni a Google-t, akkor az ez – Huawei Mate 40 Pro

Papíron ez a legerősebb telefonkamera most a világon.
Csákvári Péter - szmo.hu
2020. december 05.

hirdetés

Őszintén, már baromi unalmas lehet azt olvasni, hogy a Huawei már megint megcsinálta a legjobb mobilkamerát, de Google az nincs, bakker. Azonban ismételten ez van, tudjuk le itt az elején, és fogjuk meg a másik végéről ezt a tesztet, mert amúgy bizony van még miről beszélni:

A Huawei Mate 40 Pro kamerája a DXOMARK-on az első helyen áll, a szelfikamerája szintúgy. GMS nincs. 

Először is külsőre szerintem az egyik legszebb telefon a Mate 40 Pro. A Mate sorozat védjegyének számító kamerakorong a hátlapon pazarul is néz ki, valamint megakadályozza, hogy billegjen a teló, ami hatalmas előny a mostanában divatos Lego kocka-szerű ontromba kamera szigetekkel szemben. A burkolat prémium és elég csúszós is, így ordít egy tokért, amit mellékelnek is a készülékhez. Elöl a P40-hez hasonló kapszulás megoldás rejti a szelfi és a széleslátó kamerát, amit már akkor is szerettem.

A képernyő szélei erélyesen lefolynak oldalt, annyira, hogy az oldalsó gombokat is lejjebb kellett helyezniük, amitől kicsit fura is elsőre a P30-hoz szokott ujjaimnak. A kijelző egyébként egy 6,76 colos, 2772x1334 pixeles OLED panel, ami 90Hz-es képfrissítési sebességre képes, itt spórolt végül egy kicsit a Huawei, és nem a 120Hz-et választotta, de cserébe kolosszális üzemidőt kapunk.

Odabent a HiSilicon Kirin 9000 processzor dübörög, ami a valaha készült legerősebb Androidos mobilprocesszor. Az 5 nanométeres gyártási technológiával készül, és az elődöknél sokkal gazdaságosabb. Emellé párosul a Mali-G78 MP24 GPU és a 8 GB RAM, amikkel így együtt a piac legerősebb teljesítményét kapjuk az iPhone 12 mellett.

hirdetés

Növekedett a töltési sebesség is, a 66 wattos gyorstöltővel a telefon akkuját mindössze 15 perc alatt 50%-ra, csutkára pedig nagyjából 40 perc alatt tölthetjük fel. 50 wattal tölthetjük vezeték nélkül is, ami szintén epikus sebesség. Az üzemidő simán bír egy-két napot is, még ha papíron vissza is fejlődött picit az aksi.

Sok apró újdonság is került a telefonba, amik kivételesen igen hasznosak is. Ilyen például az, hogy nem alszik el a képernyő addig, amíg nézzük, valamint az előző verzióknál alkalmazott átrezgetéses technológia eltűnt, és kapott egy tisztességes sztereó hangszórót is, ami veszettül jól is szól.

A telefont végül a kamera rendszere emeli fel a dobogó tetejére, amiben minden kétséget kizáróan a legjobb jelenleg a piacon. Ez azért is fontos tényező, mert legtöbbünk egy új telefonon elsőként a kamerákra kíváncsi, hiszen a modernkori kommunikációnk tetemes részét képezik a fotóink és videóink. Négy kamera figyel hátul, amelyek közül a fő modul 50 MP-es, van egy 12 MP-es periszkóp telefotó kamera, az f/1,8-as 20 MP-es ultraszéles lencse(ami baromi nagy fejlődésen esett át), a negyedik pedig a 3D ToF rendszer a portrékhoz.

A színek élénkebbek lettek a P40-hez képest, tűélesek, és az AI is pontos. Annyira pontos, hogy gyakorlatilag felesleges az éjszakai móddal bajlódni, az automata mód is simán gyönyörű képeket csinál éjjeli sötétben is. A legszembetűnőbb fejlődés a videózást érintette. A stabilizálás már-már veri a DJI szintet, konkrétan átfutottam vele a Blaha aluljárón, de a videón olyan, mintha legalábbis sínen toltak volna.

Kiváló a képminőség, baromi jó a hangminőség, és ráadásul még a Huawei Freebuds Pro-t is használhatjuk mikrofonként. Félelmetesen jó fotókat és videókat készíthetünk vele, ráadásul a piac legjobb slow-mo-ját is a Mate 40 Pro-ban találjuk. Akár 7680 fps-ig elmehetünk, amit felfogni is nehéz, hogy jutottunk odáig, hogy a zsebünkben lévő kütyü képes erre.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk