TECH

Erőmű 1.33kg-ban – MateBook X Pro 2021

Míg a Huawei reménytelennek tűnő harcot folytat az amerikai embargóval a mobiljait illetően, a laptopok terén sikerül évről évre valami fantasztikusat letennie az asztalra.
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. július 13.


Link másolása

Ahogy kézbe vettem a dobozt, és felpattintottam azt, egyértelművé vált, hogy egy ultra prémium laptoppal lesz dolgom, aminek nem titkolt célja felvenni a harcot az Apple legújabb MacBook Pro-jával. Külsőre hasonlít az előző, MateBook X notebookra gyönyörűen megmunkált alumínium házba került, ami gyémántcsiszolású íveket kapott. Ránézésre is ordít róla, hogy prémium, baromi elegáns, büszkén teheti ki az asztalra a gazdája.

Az első fizikai kontaktus (a kicsomagolást nem számítva) is levesz a lábamról, az asztalra téve egy ujjal is felnyitható anélkül, hogy az alsó rész elmozdulna. Az 1,33 kg könnyű és 14,6 mm vékony fém test nagyon karcsú, és félelmetesen könnyű (pedig szufla az van benne). Két színben kapható, galaktikus szürkében és smaragdzöldben, és szerintem sokan egyet értünk vele, hogy ez utóbbi üt igazán.

A 13,9 hüvelykes test 91% -os képernyő-test arányt kínál, amiből az következik, hogy épphogy csak szexepilként van ott a káva. A 3K-s felbontású kijelző érintésérzékeny is, és olyan gesztusokat is tud, mint három ujjunkat használva bármilyen méretben és alakban rögzíthetjük a képernyőt. A Touchpad is egyébként méretes, és elképesztően gusztusos nyomkodni, bárhol ér hozzá az ember ugyanúgy reagál, mivel 8db érzékelő is befigyel alatta. A géptest két oldalán találunk 2 db USB-C és egy sima 3.0-ás portot is, ráadásul a dobozban mellékelve találunk egy USB-elosztót is, ami elképesztően üdítő tény, ha valakinek volt már dolga a MacBook Pro USB portjaival, akkor tudja miről beszélek.

A hardware brutális, csak egy jobb videókártya választja el Paks 2-től, de egyértelműen se az árba, se a kijelölt felhasználási területébe nem fért volna bele. Mindenesetre videóvágásra még mindig használható, még ha ultrán nem is futtatjuk a Warzone-t rajta. 11. generációs Intel® Core™ i7 processzorral, 16 GB-os LPDDR4x memóriával és akár 1 TB-os SSD-tárral érkezik, ami többet mond minden szónál. Továbbá a Wi-Fi 6 és a Bluetooth 5.1 is rendelkezésünkre áll, így áll össze a valaha gyártott legerősebb Huawei laptop, ami tekintve, hogy üzleti és kreatív felhasználásra készült, az egyik legerősebb a piacon is.

Sajnos a gép egyelőre csak angol billentyűzet kiosztással kapható, így az Í csak egy kombinációval érhető el, ami bizony igazán idegesítő lehet annak, aki esetleg írni is szeretne magyarul a gépen. A másik kicsit bosszantó elem is a billentyűzeten van, ugyanakkor amennyire rossz az egyik oldalon, annyira imádom magát az elvet. Az F5 és az F6 billentyűk közé bekerült egy felnyitható (mint a régi Porschék lámpája) webcam “gomb”, ami így helyet spórolt a kávának, elképesztően menően néz ki, látható, hogy mikor üzemel, viszont abból a tokaszögből vesz, amit be kéne tiltani.

Akárcsak az elődöknél, ennél a gépnél sincs másképp, hogy jó kapcsolatot ápol a Huawei telefonokkal. Ide-oda vezérelhetjük egyiket a másikkal, villámgyorsan küldhetünk fájlokat a telefont a touchpadra helyezve, ésatöbbi, ésatöbbi. Ha van egy brutál P40-ünk vagy az új Mate-el feszítünk, akkor igencsak megkönnyítheti az életünket ez a MateBook.

Az üzemidő is parádés, átlagos használat mellett 8-10 órát tudtam nyüstölni egy feltöltéssel, ami lefed igazából egy egészséges napot, vagy inkább másfelet. A feltöltése pedig 1 óra 40 perc alatt meg is van.

Mindent összevetve, még a 650.000 Ft-os árát tekintve is egy erős, és szexi géppel állunk szemben. Minden igényt kielégíthet üzleti, kreatív vagy mindennapos használatban. Kifejezetten jó érzés a közelében lenni, és még könnyű is. Ugyanakkor nem árt figyelembe venni azt, hogy nem rendelkezik magyar billentyűzettel, ami az átlagnál többet gépelőknek hosszú távon kínszenvedés lehet. De ne is ez legyen az utolsó mondat, hanem ez!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


TECH
Mutatjuk, mennyibe kerül majd az új iPhone
A legolcsóbb típusért is 450 ezer forintot kell fizetni.

Link másolása

Szerda este mutatta be az Apple az iPhone 14 szériát. Ahogy a 24.hu kiszúrta, az esemény után

frissült a cég weboldala is a hivatalos árakkal.

Ezek pedig a következők:

 • iPhone 14 (128 GB): 449 990 forint
 • iPhone 14 (256 GB): 509 990 forint
 • iPhone 14 (512 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Plus (128 GB): 499 990 forint
 • iPhone 14 Plus (256 GB): 559 990 forint
 • iPhone 14 Plus (512 GB): 679 990 forint
 • iPhone 14 Pro (128 GB): 569 990 forint
 • iPhone 14 Pro (256 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Pro (512 GB): 749 990 forint
 • iPhone 14 Pro (1 TB): 869 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (128 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (256 GB): 689 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (512 GB): 809 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (1 TB): 929 990 forint

  A készülékeket péntektől lesznek előrendelhetők.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Ajánljuk
  TECH
  Az iskolai KRÉTA rendszert dobja ki a pokol szóra keresve mindkét alkalmazás-áruház
  A tanulók által használt KRÉTA és a szülői KRÉTA is megjelenik az első találatok között.

  Link másolása

  Az elektronikus naplózásra és távoktatásra is használt KRÉTA rendszert rendkívül sokan értékelték meglehetősen rossz véleménnyel. Ez lehet az oka annak, hogy

  ha a két legnagyobb applikáció-letöltő felületre beírjuk a "pokol" szót, akkor az első találat a tanulóknak szánt KRÉTA-rendszer

  - szúrta ki az rtl.hu.

  De nem kell sokat görgetni, a szülői KRÉTA a Play Áruházban az ötödik helyen, míg az Apple App Store-ban a második helyen szerepel.

  Találat a pokol szóra az Apple App Store-ban

  Az iskolákban meglehetősen nehezen indult a tanévkezdés, már az első napon több helyen polgári engedetlenséggel tiltakoztak.

  A Tanítanék Mozgalom szeptember 5-től tervez szervezett polgári engedetlenséget. Péntek délután pedig „évnyitó tüntetést” tartanak a diákok Budapest belvárosában, mivel semmilyen javulást nem tapasztalnak az oktatásban.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  TECH
  A Rovatból
  Megjelent az ország első párkapcsolati applikációja
  Az applikáció a párbeszédben és önreflexióban kíván segítséget nyújtani a párkapcsolatok fenntartásáért.

  Link másolása

  A Szeretetkertet két éven keresztül fejlesztette dr. Piczkó Katalin pszichiáter és csapata.

  A világon is egyedülálló alkalmazás célja az, hogy a párok a feszültségekkel teli időszakban jobban megismerhessék magukat, valamint kapcsolatukat, és így könnyebben tudjanak megbirkózni a nehézségekkel.

  Az applikáció a párbeszédben és önreflexióban kíván segítséget nyújtani a párkapcsolatok fenntartásáért. A program segítséget nyújt a problémás területek feltérképezésében és konkrét kézzel fogható, praktikus megoldásokat ad a változtatáshoz.

  A 25-40 éves korosztály számára fontos, hogy digitális formában, könnyen elérhető segítséget kapjon lelki gondjaira. Közülük sokan szakértőhöz sem szívesen fordulnak problémáikkal. Bár az alkalmazás nem pótolja a terápiát, támogatást nyújthat abban, hogy a felhasználó közelebb kerülhessen önmaga és párja lelki világához, belső érzéseihez, vágyaihoz - írják.

  Az app a szakemberek és korábbi párterápiák tapasztalatait ötvözte közérthető és könnyen elsajátítható módon. A program középpontjában egy szimbolikus kert áll, amelynek minden egyes területe a párkapcsolatok fontos elemeihez kötődik. "A tó például a párunknak tartott tükör, a virágoskert a szeretetnyelv, az ösvény a kommunikáció, a kert közepén álló fa pedig az énképünket jelenti" - tette hozzá a pszichiáter.

  A kertben az önismereti előrehaladást írásos anyagok, előadások és videós jelenetekkel bemutatott megoldások támogatják. Utóbbiakban olyan ismert hazai színészeket láthatunk és hallhatunk, mint Schell Judit, Csőre Gábor, Balázsovits Edit, Hajdu Steve, Kálloy Molnár Péter, Pokorny Lia, Mucsi Zoltán. A Magyarországon egyedülálló alkalmazásban a felhasználók fejlődési folyamatukat a kapcsolat folyamatos felmérésével és egy naplóban követhetik nyomon. Az applikáció állapotfelmérés része ingyenes, ezt a felhasználók magukban, vagy párjukkal együtt is kitölthetik.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  TECH
  Letiltotta az Instagram a Jeffrey Dahmer hashtaget, miután ellepték a sorozatgyilkosról szóló posztok az oldalt
  A legnépszerűbb taghez tartozó bejegyzéseket már nem lehet látni, de számos, a sorozatgyilkos nevével ellátott címszavak még elérhetőek az oldalon.

  Link másolása

  Nemrég debütált a Netflixen a Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori című sorozat, amely egy világhírű amerikai sorozatgyilkos történetét dolgozza fel.

  Jeffrey Dahmer 17 - többségében afrikai ázsiai származású - fiút és fiatal férfit ölt meg brutális kegyetlenséggel: megerőszakolta, savval öntötte le, megfojtotta, majd feldarabolta őket, a testrészeiket pedig elfogyasztotta, vagy lefagyasztva tárolta a hűtőjében.

  A milwaukee-i kannibálként is elhíresült férfit végül azután tartóztatták le, hogy az egyik áldozata megszökött tőle és segítséget kért az utcán járőröző rendőröktől. Dahmer végül mindent bevallott, tettei miatt pedig 957 év börtöntbüntetést kapott. 1994 novemberében halt meg 34 évesen, miután egy skizofrén rabtársa agyonverte őt egy vasrúddal a konditeremben.

  A Netflix sorozata - amelyben Evan Peters játssza Dahmert - a megjelenés óta hihetetlenül népszerű, máris az év egyik legnézettebb sorozata lett a streaming-szolgáltató kínálatában.

  Ennek megfelelően az interneten is nagy érdeklődést kiváltó téma lett, rengeteg poszt születik a sorozatról és magáról Jeffrey Dahmerről is a közösségi oldalakon.

  Az Instagramon is megszaporodtak a kegyetlen sorozatgyilkos nevével elláttott hashtagek, amelyek közül a legnépszerűbbet, a #jeffreydahmer taget le is tiltotta a tartalommegosztó platform - vette észre a LADBible.

  Ha rákeresünk erre az oldalon, nem is találjuk a hashtagek között, ha viszont egy posztban még elérhető és rákattintunk, ez jelenik meg előttünk:

  Azt pontosan nem lehet tudni, hogy milyen bejegyzések sértették meg a szabályokat, de mivel egy sorozatgyilkos volt a központi témájuk, elképzelhető, hogy túl erőszakosnak ítélték meg ezeket a tartalmakat. Sok hasonló, Dahmer nevét tartalmazó hashtag viszont továbbra is elérhető, például a fekete szívvel ellátott (#jeffreydahmer❤) vagy a gyilkos ikonikus szemüvegére utaló (#jeffreydahmerglasses), de már a róla készült mémeknek (#jeffreydahmermemes), sőt a rajongói klubjának (#jeffreydahmerfanclub) is van külön hashtagje.

  A Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori előzetese:

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk