TECH

Eloszlatták az instagramos rémhírt: nem élnek vissza lenyomozáshoz és zaklatáshoz sem a felhasználók helymeghatározásával

A rémhírekkel ellentétben nem használják fel bűncselekményekhez a helymeghatározást, ez mindössze az új frissítés egyik funkciója.
Fotó: Pixabay/Solen Feyissa - szmo.hu
2022. augusztus 29.


Link másolása

Néhány nappal ezelőtt terjedt el Instagramon és TikTokon egy bejegyzés, miszerint a fénykép megosztó oldalon visszaélnek a felhasználók adataival. A poszt szerint az Instagram pontos helymeghatározása által felhasználókat nyomozhatnak le, amely lopáshoz, zaklatáshoz és más bűncselekményekhez is vezethet - szúrta ki a Metro.

A rémhír villámgyorsan terjedt a közösségi oldalon, így emberek milliói kezdték kikapcsolni a helymeghatározást az applikáció számára. A bejegyzést egy több mint 29 000 követővel rendelkező influenszer marketingfiók tette közzé, amely felerősítette az adatvédelmi aggályokat.

A fenti bejegyzés arra figyelmeztet, hogy:

„Az emberek megtalálhatják a pontos tartózkodási helyedet az Instagramról. Magánszemélyek arra használják, hogy célba vegyenek embereket azért, hogy bűncselekményeket kövessenek el, beleértve a lopást, zaklatást stb.”

Eddig nem volt megerősített eset lopásról vagy zaklatásról, amely ennek a bizonyos frissítésnek a következménye lenne. A nemrégiben megjelent iOS-frissítés számos alkalmazásban aktiválta a pontos helymeghatározás ("Precise Location") beállítást, nem csak az Instagram esetében. A beállításokban látható, hogy ezeknél az alkalmazásoknál kapcsolták be: az Airbnb, a Facebook, a LinkedIn, a Pinterest, a Snapchat, a Twitter, az Uber és még a Bumble is.

Bár az igaz, hogy a pontos helymeghatározás a frissítés óta alapértelmezés szerint, automatikusan bekapcsolt, valószínűleg nem kell pánikba esni miatta.

Ez egy létező funkció az iOS 15.6.1 óta, ahol meg lehetett adni a helyhez való hozzáférés szintjeit bizonyos alkalmazások számára. Ha nincs teljesen kikapcsolva a helymeghatározás, akkor az iOS alapértelmezés szerint aktiválta a pontos helymeghatározást. Ez lehetővé tette az alkalmazások számára, hogy a felhasználók konkrét helyét lássák, ne csak a hozzávetőlegeset.

Az Apple szerint a hozzávetőleges helymeghatározás körülbelül 3 négyzetméternyi területet fed le.

Ez valóban nagyon pontos meghatározás, de nagyon valószínűtlen, hogy az emberek ezt arra használhatják, hogy lenyomozzák a pontos tartózkodási helyünket, hacsak nem jelöljük meg a helyszínt a történeteinkben vagy a bejegyzéseinkben magunktól.

„Nem osztjuk meg a tartózkodási helyet másokkal. Más közösségi médiavállalatokhoz hasonlóan mi is a pontos helymeghatározást használjuk olyan dolgokhoz, mint a helymegjelölések és a térképfunkciók. Az emberek a készülékük beállításain keresztül kezelhetik a helymeghatározási szolgáltatásokat, és megjelölhetik a helyeket a bejegyzéseikben, ha meg akarják osztani ezt az információt”

- mondta a Meta szóvivője a Metro lapnak.

Ennek ellenére érdemes óvatosnak maradni és a pontos helymeghatározás szolgáltatást kikapcsolni a közösségi médiaalkalmazásokban, és óvakodni a helymegjelöléstől a történetekben vagy a posztokban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


TECH
Mutatjuk, mennyibe kerül majd az új iPhone
A legolcsóbb típusért is 450 ezer forintot kell fizetni.

Link másolása

Szerda este mutatta be az Apple az iPhone 14 szériát. Ahogy a 24.hu kiszúrta, az esemény után

frissült a cég weboldala is a hivatalos árakkal.

Ezek pedig a következők:

 • iPhone 14 (128 GB): 449 990 forint
 • iPhone 14 (256 GB): 509 990 forint
 • iPhone 14 (512 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Plus (128 GB): 499 990 forint
 • iPhone 14 Plus (256 GB): 559 990 forint
 • iPhone 14 Plus (512 GB): 679 990 forint
 • iPhone 14 Pro (128 GB): 569 990 forint
 • iPhone 14 Pro (256 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Pro (512 GB): 749 990 forint
 • iPhone 14 Pro (1 TB): 869 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (128 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (256 GB): 689 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (512 GB): 809 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (1 TB): 929 990 forint

  A készülékeket péntektől lesznek előrendelhetők.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Ajánljuk
  TECH
  Az iskolai KRÉTA rendszert dobja ki a pokol szóra keresve mindkét alkalmazás-áruház
  A tanulók által használt KRÉTA és a szülői KRÉTA is megjelenik az első találatok között.

  Link másolása

  Az elektronikus naplózásra és távoktatásra is használt KRÉTA rendszert rendkívül sokan értékelték meglehetősen rossz véleménnyel. Ez lehet az oka annak, hogy

  ha a két legnagyobb applikáció-letöltő felületre beírjuk a "pokol" szót, akkor az első találat a tanulóknak szánt KRÉTA-rendszer

  - szúrta ki az rtl.hu.

  De nem kell sokat görgetni, a szülői KRÉTA a Play Áruházban az ötödik helyen, míg az Apple App Store-ban a második helyen szerepel.

  Találat a pokol szóra az Apple App Store-ban

  Az iskolákban meglehetősen nehezen indult a tanévkezdés, már az első napon több helyen polgári engedetlenséggel tiltakoztak.

  A Tanítanék Mozgalom szeptember 5-től tervez szervezett polgári engedetlenséget. Péntek délután pedig „évnyitó tüntetést” tartanak a diákok Budapest belvárosában, mivel semmilyen javulást nem tapasztalnak az oktatásban.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  TECH
  A Rovatból
  Fura anomália lépett fel a Facebookon: hírességek oldalára írt rajongói posztok lepték el a hírfolyamot
  Mostanra kiderült, hogy a váratlan hibát egy konfigurációs változás okozta.

  Link másolása

  Meglepő furcsaságot fedezett fel több millió felhasználó, amikor szerdán fellépett a Facebookra:

  a hírfolyamot teljesen ellepték a hírességek oldalain megosztott rajongói bejegyzések.

  A hibabejelentésekkel foglalkozó Downdetector szerint reggel fél 8 körül kezdődtek a problémák, 9 óráig több mint 2800-an jelezték, hogy valami nem oké az oldalon.

  Mi is arra lettünk figyelmesek, hogy a hírfolyamunk elejére csak olyan posztok kerültek, amiket idegen emberek írtak hírességek oldalaira.

  Sokan már csak poénból kezdtek el mindenfélét kiírni a celebeknek, és persze már a mémek is elkezdtek terjedni.

  FRISSÍTÉS:

  A Facebook pár órán belül megoldotta a problémát. A Meta technológiai kommunikációs vezetője a Twitteren azt írta, egy "konfigurációs változás" okozott gondot egyes felhasználóknál, ezért elnézést kérnek.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  TECH
  Megjelent az ország első párkapcsolati applikációja
  Az applikáció a párbeszédben és önreflexióban kíván segítséget nyújtani a párkapcsolatok fenntartásáért.

  Link másolása

  A Szeretetkertet két éven keresztül fejlesztette dr. Piczkó Katalin pszichiáter és csapata.

  A világon is egyedülálló alkalmazás célja az, hogy a párok a feszültségekkel teli időszakban jobban megismerhessék magukat, valamint kapcsolatukat, és így könnyebben tudjanak megbirkózni a nehézségekkel.

  Az applikáció a párbeszédben és önreflexióban kíván segítséget nyújtani a párkapcsolatok fenntartásáért. A program segítséget nyújt a problémás területek feltérképezésében és konkrét kézzel fogható, praktikus megoldásokat ad a változtatáshoz.

  A 25-40 éves korosztály számára fontos, hogy digitális formában, könnyen elérhető segítséget kapjon lelki gondjaira. Közülük sokan szakértőhöz sem szívesen fordulnak problémáikkal. Bár az alkalmazás nem pótolja a terápiát, támogatást nyújthat abban, hogy a felhasználó közelebb kerülhessen önmaga és párja lelki világához, belső érzéseihez, vágyaihoz - írják.

  Az app a szakemberek és korábbi párterápiák tapasztalatait ötvözte közérthető és könnyen elsajátítható módon. A program középpontjában egy szimbolikus kert áll, amelynek minden egyes területe a párkapcsolatok fontos elemeihez kötődik. "A tó például a párunknak tartott tükör, a virágoskert a szeretetnyelv, az ösvény a kommunikáció, a kert közepén álló fa pedig az énképünket jelenti" - tette hozzá a pszichiáter.

  A kertben az önismereti előrehaladást írásos anyagok, előadások és videós jelenetekkel bemutatott megoldások támogatják. Utóbbiakban olyan ismert hazai színészeket láthatunk és hallhatunk, mint Schell Judit, Csőre Gábor, Balázsovits Edit, Hajdu Steve, Kálloy Molnár Péter, Pokorny Lia, Mucsi Zoltán. A Magyarországon egyedülálló alkalmazásban a felhasználók fejlődési folyamatukat a kapcsolat folyamatos felmérésével és egy naplóban követhetik nyomon. Az applikáció állapotfelmérés része ingyenes, ezt a felhasználók magukban, vagy párjukkal együtt is kitölthetik.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk