TECH

Disznót vágtunk a Samsung Galaxy S21 Ultrával!

Meglehetősen extrém körülmények között teszteltük a Samsung új csúcstelefonját.
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. február 27.


Link másolása

Oké-oké tudom, nem akarom én ennyire megreformálni a mobiltesztelés évtizedes hagyományait, de ha egyszer pont közbejött egy disznóvágás... És amúgy is fel kellett valamivel dobni a cikket, ha már nem az elsők között kapta kézhez az ember a telefont.

Az év leghidegebb napjának hajnalán keltünk útra, hogy egy Mezőberényben mennybemenő sertés földi maradványait magunkhoz vegyük. Az ismert népi ceremóniát pedig annak rendje és módja szerint arra is használtam hogy a Samsung által a világ legjobb telefonjának kikiáltott Galaxy S21 Ultrát leteszteljem. Igazi puding próbája az evés szituáció, ahol egy egész napon keresztül a kezemhez fagyott telefont nyüstöltem, kinyerve minden információt belőle, hogy mégis mire képes a Samsung üdvöskéje ilyen mostoha körülmények között.

Először is tényleg majdnem a kezemhez fagyott, mivel az év leghidegebb napjain a fémborítás nem túl kellemes fogást biztosít, de egyébként baromi jól néz ki - a jó meleg szobában.

Az S21 Ultra méretes darab lett, a hátoldalán lévő kamerasziget-monstrum pedig optikailag is tovább növeli azt az érzést, hogy három kéz kell a használatához, de valójában persze nem így van. Az ominózus kamerasziget alighanem az S21 Ultra védjegyévé vált, ekkora kameralyukakat még nem láttunk ekkora kameraszigeten, viszont a kezdeti ijesztő (még 3 ilyen lyuk és egy pók mered rád) barátkozás után határozottan csinosnak érzem.

A fogása viszont kifejezetten kényelmetlen, az a sziget olyan élesen lett lekerekítve, hogy meglehetősen idegesítő lett. A gigászi kameralyukak mindenesetre öt lencsét rejtenek, az előlapon egy 40 megapixeles figyel,hátra pedig 108 (normál), 12 (ultraszéles), 10 (3x-os optikai zoom) és 10 megapixeles került (10x-es optikai zoom), LED villanóval és lézeres segéddel megáldva.

Indulás előtt feltöltöttem a telót az IQOS-om töltőjével szenvedtem 5000 mAh-s akksit tele órákon keresztül, mivel ugye – az iPhone után szabadon – ez nem jár hozzá, de amúgy is csak 25W-os vezetékes töltés elérhető, aminél már a többiek bőven túlmutattak(és töltőt is adnak hozzá),

így a töltés téma nem az Ultra erőssége ebben a formában.

A kijelző viszont annál inkább: a 6,8”-es kijelző irgalmatlanul gördülékeny 120 Hz képfrissítést és tűéles QHD+ felbontást dob 1440 x 3200 pixelen. A színek is úgy vibrálnak, mint egy elektronikai üzlet megfizethetetlen kiállítási tévéjének demóvideóin.

Egy szimpla Insta-görgetés is orgazmus a szemnek.

Kocsiba pattanunk és kezdődik az izgi rész: az első fotó. A szelfi kamera már szélesen is lát, és éjszakai üzemmódban is tudja gyűjteni a fényt. Pontosan nem tudom mennyivel több fényforrás állt ott rendelkezésre, de a Mate 40-ek ugyanez a funkciója meggyőzőbbnek hatott, persze mivel nem egy helyen teszteltem őket ezt nem tudom pontosítani.

A bő 3 órás út során rámentem a játékokra, amik nyilván a telóban dübörgő atomerőműnek, és a kijelzőnek hála elképesztően futottak - bár némi optimalizációs hiányosság miatt néha droppol az fps pl az Asphalt 9 esetében. Nem vagyok az a telón játszós fajta, inkább egy jó fényképezőt akarok a zsebemben tudni, így ezen a vonalon indultam tovább, és a lencsék tesztelésének egyértelműen a vágást szántam.

Reggel 7-kor valami ordas mulatósra nyílik résre a szemem. Szabi barátom a másik szobában hörög, és ezt le is fojtottuk egyből egy berényi körtével, ahogy a helyzet megkívánta és indulhatott is a szertartás.

Az S21 Ultra nagylátószöge V.I.L.Á.G.B.A.J.N.O.K. (nappal). Megfelelő fényben olyan képeket készít, hogy kijelzőn hadba száll a Nikon Z6+14-24mm-el (persze monitoron nyilván sosem lesz ugyanaz).

Gyönyörű színek, az éggel különösen jól bánik (ott a Huawei képes túlzásokba esni). Gyenge fényviszonyoknál ez viszont már nem feltétlenül mondható el róla, a kép szélei meglehetősen rondák lesznek, így max állványról érdemes fotózni sötétben.

Figyelem, innentől olyan képek következnek, amelyek egyesek számára megrázóak lehetnek!

A 108 megapixeles főkamera is hibátlan, minden létező extrát magába foglal, az autófókusz patika és gusztustalanul jó a stabilizátor is a 6-ik pálinka után délelőtt 11-kor. Közben a disznó perzselődik, eszembe jut a Belgától a Hús című szám idevaló passzusa:

“Művészet vagy gyilkosság?

Ez gasztronóm szertartás!

Malac feje vigyorog a kalodában.

Rituális habitus a palotámban.

Az orrát megperzselem,

Cukkolom, felhergelem.

Vicsorít. Üvölt, visít az állat!

Friss malacagyvelő a számban.”

Ahogy a számot keresem Youtube-on látom, hogy 200 kép és -10 fok már 60%-ra kényszerítette az akksit, ami még egészen tűrhető.

No de mit tud az a zoom, ami legalább akkora hype-ot kapott, mint anno a P30 esetében? Tiszta sor, hogy ezt a Huawei állította pályára a periszkópos megoldásával anno, de a Samsung most szépen továbbfejlesztette. A 100x-os totáltelének nem sok értelmét látom, persze igen, lőhetjük vele a holdat, de a végeredmény még telefonháttérnek is felesleges, a 30x-os hibrid megoldás már talán adhat valamit, ha a szükség úgy hozza, a 10x-es optikai zoom viszont elég figyelemre méltó.Itt talán sikerült látványosabban is kivitelezni ezt a funkciót mint a Huaweinél. Elnézést a szemléltető képsorozat miatt, de valahogy a disznó azon része vonzotta a középpontot:

Estére 700 kép, pár videó, és a hideg leszívta a telefont, de ez nagyjából azt jelenti, hogy egy másfél napot simán kibír az akksi normális használat közben. Az éjszakai fotómód nem igazán győzött meg, a Mate 40 és az iPhone 12 bőven előrébb van a témában, az esti tor képei elmosódottabbak és sötétebbek maradtak mint a konkurencia hasonló körülmények között tesztelt készülékeinek képei.

Összességében nehéz megtalálnom a szavakat az S21 Ultra élményre. Nagyon akartam szeretni, ugyanis a Google nélküli Mate 40-re magamnak is szerettem volna egy alternatívát találni, de a Huawei csúcsgépe még így is sokkal jobb. Bár kifejezetten megbarátkoztam a kameraszigettel, valóban nem egy zsebbarát telefon (az S21 és az S21+ már annál inkább), de a fő problémám az éjszakai móddal és a tölthetőséggel volt, ami még egy hozzávaló töltővel is csak 25W-on kivitelezhető. A kijelző és nappali képek viszont brutálisak, így azt sem mondanám, hogy különösen rossz vétel lenne, de 549.990 Ft-ért már tarthatná a konkurencia által meglépett mérdföldköveket.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


TECH
Zuckerbergék azzal fenyegetőznek, hogy a Facebookot és az Instagramot is leállíthatják Európában
A Metának egyelőre nem sikerült megállapodni az adatkezelésről az Európai Unióval, így elképzelhetőnek tartják, hogy ha továbbra sem lesz megegyezés, akkor elérhetetlenné teszik a két legnépszerűbb közösségi oldalt az európaiak számára.
Címkép: Simon/Pixabay - szmo.hu
2022. február 07.


Link másolása

Meglepően erős mondat került a Meta éves jelentésébe, amit múlt csütörtökön adott le az Amerikai Értékpapír‑ és Tőzsdefelügyelet számára - számolt be róla a Mashable.

Azt írták benne, hogy akár meg is szüntethetik a Facebookot és az Instagramot egész Európában, ha nem tudnak megállapodni az Európai Unióval az adatkezelésről.

Az uniós adatvédelmi szabályozás (GDPR) ugyanis tiltja, hogy az európai felhasználók adatait amerikai szervereken tárolják, a Meta viszont egyelőre nem tudja ezt megoldani. Mark Zuckerberg cége azt állítja, hogy az a felhasználói adatok jelenlegi feldolgozási módja kulcsfontosságú üzleti tevékenysége és a célzott hirdetések megjelenítése szempontjából, és egyelőre nem is sikerült másik megoldást találniuk erre. Mivel azonban emiatt nem tudtak új megállapodást kötni az adatmegosztásra vonatkozóan, ezért elképzelhetőnek tartják, hogy a Facebookot és az Instagramot elérhetetlenné teszik Európában.

Mint írják, ha nem tudnak adatokat továbbítani az országok között, vagy korlátozzák őket az adatok megosztásában, az befolyásolhatja a szolgáltatásnyújtásukat, annak módját és a célzott hirdetések megjelenítését. Bár úgy vélik, hogy a fentiek ellenére idén tudnak majd új megállapodásokat kötni, de ha nem, akkor valószínűleg képtelen lesznek a világ két legnépszerűbb közösségi oldalát működtetni Európában.

A CityAM gazdasági lap megkereste a Metát, a globális ügyekért felelős alelnök pedig azt mondta, hogy azért a sok ezer kisvállalkozásért is küzdenek a szabályozó hatóságokkal, akik a Facebookhoz hasonlóan ezekre a mechanizmusokra támaszkodnak az adatok biztonságos továbbítása érdekében.

Az valóban igaz, hogy sok vállalkozás hirdet a Facebookon és az Instagramon, és ezek kiesése fájó lehet számukra. Azt viszont egyelőre nehéz elképzelni, hogy e két közösségi oldal - amely sokunk életének része lett - hiánya mennyiben változtatná meg a mindennapjainkat. Tavaly már volt példa arra, hogy órákra leállt a Facebook és vele együtt az Instagram is, és már az is elég nagy fennakadást okozott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TECH
Kifejezetten futóknak tervezett óra – Huawei Watch GT Runner
Az óra 4 GB tárhellyel rendelkezik, és durván két hetet megy egy feltöltéssel, ami még mindig világbajnok. Teszteltük.
Csákvári Péter - szmo.hu
2022. március 20.


Link másolása

A Huawei okosórái már a kezdetektől fogva meglehetősen jól sikerültek, pompás anyaghasználat, parádésan prémium megjelenés jellemzi őket, ezek azok az órák, amik óraként néznek ki, mégis tele vannak pakolva azokkal a funkciókkal, amikkel a mai kor okosóráinak tele kell lennie pakolva. Már volt a cégnek egy kikacsintása a sportosabb órák felé a GT 2e-vel, de ott inkább a monitorozott sportfunkciókon volt a hangsúly, valamint a szíj árulkodott némiképp sportos megjelenésről, most azonban elkészítették az első igazi, kifejezetten futóknak tervezett órájukat, a GT Runnert.

Az első dolog ami meglepett, hogy mennyire könnyű lett az óra, mindössze 38,5 gramm, és légáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik, így elképesztően légiesen hasal az ember csuklóján, de ennek ellenére megmaradt a prémium anyaghasználat is, az óratok kerámiából, a korona titánból készült, a szilikon szíj pedig masszív, strapabíró. Nem csak sportoláshoz kényelmes, de még igazából alváskor sem zavaró. Az óra 1,43"-es AMOLED kijelzőt kapott, 466×466 pixel felbontású, és Gorilla Glass 3 védi, meglehetősen jól, én valahogy vonzom bal csuklóval az ajtófélfákat, meg a kulcsokat, de egyetlen karcot sem ejtettem rajta. Elég nagy fényerővel bír, az automatikus fényállítással ragyogó napsütésben is jól látható maradt a kijelző.

Óraszámlapokra a Huaweinél eddig sem volt hiány, de végre a Runnernél már a reszponzív lapok is megjelentek, tehát a lapon belül is rányomhatunk egy-egy funkcióra. Szenzorokból minden mait megkapott, beleértve a bőrhőmérséklet és a légnyomásmérőt is de új pulzusmérő technológiát is kapott a vas, a HUAWEI TruSeenTM 5.0+ pontosabb mint elődje a pulzus és a véroxigén szint mérésében is, mivel az erőteljes interferencia- és zajcsökkentő kialakítás miatt az okosóra jobban megbirkózik a szabálytalan mozgás okozta zajjal. Az öt fő műholdrendszernek és a beépített GNSS pozicionáló chipnek köszönhetően még pontosabb a helymeghatározásban is - írja a sajtóanyag, és csak megerősíteni tudom, mivel már nem a Dunában futottam, mint egyes korábbi modellekkel, valamint marginálisan gyorsabb is lett a pozícionálás.

Az értesítések kezelése végre fejlődött, látszanak az emojit, gyorsválaszokat is kapunk, de képmegjelenítés még mindig nincs. Ebbe az órába is került hívásfogadás és -indítás, eSim nincs, de személy szerint ennek nem is éreztem sosem hiányát, viszont ami végre megérkezett az az NFC a fizetéshez, ami miatt mindig irigyeltem az Apple Watch-osokat már évekkel ezelőtt. Öröm az ürömben, hogy csak a Huawei Pay-el használható egyelőre Kínában, de ha már benne a technológia, talán később, valami, értitek..

Noha végre minden fontosabb edzős appot támogat az óra a legfontosabbat még mindig nem, tehát Strava támogatás továbbra sem elérhető, így valószínűleg egy profi futó élből mást választana, hiszen a Strava bebetonozta magát az élsportolók applikációi közé. ANT+ eszközöket sem támogat az óra, de pontosítás céljából az órához csatlakoztathatóak azért speciális eszközök, például pulzuspántok vagy bizonyos edzőtermi gépek. 5ATM minősítéssel rendelkezik, így úszni is lehet vele bátran.

Az óra 4 GB tárhellyel rendelkezik, és durván két hetet megy egy feltöltéssel, ami még mindig világbajnok. Az óra 109.990ft-os áron érhető el, ami nem kevés, de ha nem profi sportórát keresünk, és esetleg Huawei eszközöket használunk, akkor kiváló választás lehet az egészséges élet monitorozásához, és a mindennapokhoz.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Űrvihar pusztította el Elon Musk 40 Starlink-műholdját, alig egy nappal a fellövésük után
Vissza fognak zuhanni a Földre, de ez ránk nem jelent veszélyt.

Link másolása

Egy geomágneses vihar megsemmisítette a SpaceX múlt csütörtökön fellőtt műholdjainak többségét - erősítette meg Elon Musk űrkutatási vállalata.

Közlésük szerint a 49 műholdból 40 vissza fog zuhanni a Földre, olyan jelentős mértékben megrongálódtak az űrvihar miatt. Ránk viszont ez nem jelent veszélyt, mert a műholdakat úgy tervezték meg, hogy amint újra belépnek a Föld légkörébe, kiégjenek, az alkatrészek pedig nem esnek le a bolygóra.

A műholdak egyébként 210 kilométerrel a Föld felett jártak múlt pénteken, amikor a geomágneses vihar elérte őket. Ezután a Starlink munkatársai biztonsági üzemmódba állította őket, hogy minimálisra csökkentsék a légellenállást és el tudjanak távolodni a vihartól.

Ezek a műholdak egyébként egy tervezett műholdas konstelláció részei voltak, amelynek a célja, hogy állandó internetes lefedettséget biztosítson a világ nagy részén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Az LMBTQ-ellenes törvények miatt nem adják ki a Sims 4 esküvős kiegészítőjét Oroszországban
Az orosz hatóságoknak nem tetszett a kiegészítő reklámvideója. Ebben ugyanis egy menyasszony otthagyja az oltárnál a vőlegényét egy nő miatt, akivel később össze is házasodnak.

Link másolása

Nem dobják piacra Oroszországban a Sims 4 My Wedding Stories elnevezésű kiegészítőjét, mivel ez az ottani szigorú melegellenes törvények miatt melegpropagandának számít.

A népszerű videójáték új kiegészítő csomagja lehetővé teszi, hogy eljegyzési partit, legény- és lánybúcsút, próbavacsorát és persze esküvőt szervezhessünk a karaktereinknek. Természetesen ahogy az eddigi összes Sims játékban, úgy ebben is bármilyen nemű simet létrehozhatunk, aki bármilyen nemű másik virtuális emberrel összejöhet, tehát van lehetőség a melegházasságra is.

A játékot gyártó ELectronics Arts is egy olyan történettel reklámozza az új kiegészítőt, amelyben egy menyasszony az esküvőjén otthagyja a vőlegényét, hogy egy nővel lehessen, akivel aztán össze is házasodnak. Ez azonban az orosz hatóságoknak nem tetszett, és arra utasították a gyártót, hogy változtasson a reklámon, vagy töröljék. Az EA végül úgy döntött, hogy inkább nem is teszi elérhetővé a kiegészítőt Oroszországban.

A cég egy nyílt levélben közölte, kitartóan ragaszkodnak ahhoz, hogy bemutassanak és ünnepeljenek olyan történeteket, mint a reklámban szereplő Dom és Cam kapcsolata. Azért döntöttek úgy, hogy lemondanak a My Wedding Stories kiadásáról Oroszországban, mert ez a koncepció az ottani törvények miatt módosulna, ezt pedig nem akarják. Így hát sajnos az ott élő Sims-rajongók nem fogják tudni megvenni ezt a kiegészítőt.

Egyébként már a Sims 4 alapjátékot is csak 18 éven felüliek használhatják Oroszországban, hogy megfeleljen a szigorú melegpropaganda-ellenes törvényeknek. Európában és máshol a világon már 12 éves kor felett lehet játszani vele.

A My Wedding Stories Oroszországot kivéve mindenhol elérhető lesz február 17-től.

A Sims 4 My Wedding Stories kiegészítőjének reklámvideója:

Forrás: Daily Star

Link másolása
KÖVESS MINKET: