TECH
A Rovatból

Cosplay, régi és vadonatúj játékok várták az ifjú gamereket az őszi PlayIT Show-n

Október 1-jén a BOK csarnok adott otthont a hazai gamerek legfontosabb rendezvényének, ahol kipróbálhattuk a FIFA23-at, megnézhettünk egy igazi pankrátor-viadalt, és kideríthettük, mennyire vagyunk jók az e-sportban.

Link másolása

Kisebb helyen, de ugyanolyan változatos programokkal rendezték meg az őszi PlayIt Show-t, mint a korábbiakat a Hungexpón. Két és fél év kényszerű szünet után nem csoda, hogy a nyári rendezvény után az őszi is sokakat érdekelt.

Az egyik legnagyobb újdonság számunkra a pankráció volt. Meglepő volt látni a játékkonzolok közt felállított szorítót, amiben félmeztelen pankrátorok küzdöttek egymással, volt, hogy egyszerre hárman is. Az ötlet bejött, amit az is bizonyít, hogy rengetegen állták körül a bemutatót, és szurkoltak egyik vagy másik harcos győzelméért.

Szintén szokatlan volt a Rage Room, egy olyan elkülönített, helység, amiben beöltözve és védősisakban mindeféle tárgyakat verhettek szét az arra vállalkozók. Nem mindennapi érzés így levezetni a feszültséget.

A legtöbben a Mastercard Nagyszínpadnál fordultak meg, ahol kvízek, vetélkedők, előadások és bemutatók voltak, és sok nyereményt is kiosztottak a közönség között.

A főszerep persze ezúttal is a gamingé volt. Egy kiállítótéren játékkonzolok és érmés játékgépek várták azokat, akik retrózni akartak egy kicsit, de új játékokat is ki lehetett próbálni, például a PC Arénában.

Hogy jön össze a PlayIt Show és a Mastercard?

"A PlayIT Show legnagyobb erőssége, hogy képes megszólítani a fiatal generációkat és egy olyan találkozóhelyet is jelent számukra, ahol találkozhatnak az értékközösségük tagjaival. Nálunk a Mastercardnál azért is kiemelten fontos az ilyen események támogatása, mert segít megértenünk az egyes fogyasztói csoportokat - jelen esetben a fiatalokat, így egyrészt személyre szabott megoldásokat fejleszthetünk és olyan csatornákat építhetünk ki, amelyeken a leghatékonyabban szólíthatjuk meg őket" - mondta Mondovics Péter, a Mastercard marketing menedzsere.

A Gamerland standjánál pedig a nagyon várt FIFA 23 bemutatója vonzott nagyobb közönséget. Még egy 40 fős kupát is rendeztek, Horti Gábor kommentálásával. De versenyen kívül is bárki kirpóbálhatta a világ legnépszerűbb futballjátékának legújabb részét, ami lenyűgöző grafikával érkezett. A készítők valódi focisták segítségével modellezték az emberi testet, és a tervezéshez mesterséges intelligenciát is használtak. Ez meg is látszik az élethű karaktereken.

A játék másik nagy újdonsága, hogy már nemcsak arra van lehetőség, hogy például bankkártyával vásároljunk magunknak jobb csapatot vagy gyorsabb fejlődést, hanem a játékosaink el is költhetik a játékban a "megkeresett" pénzt.

Elmehetnek nyaralni, vehetnek maguknak autót, építhetnek medencét, de akár adakozhatnak is az álletmentőknek, mindez pedig kihatással van a pályán nyújtott teljesítményükre.

Valószínűleg nem csalódtak Cosplay-rajongói sem, külön színpadon mutatkoztak be a szereplők, például a Halál úrnője. A rajongók fotókat is készíthettek kedvenceikkel.

Természetesen a menő youtuberekkel és tartalomgyártókkal is találkozhattunk a rendezvényen, itt volt Ungdani, The Reelcrew, Yeahunter, Avid is Odd, Rongybaba, SparklingAnna vagy épp Szalay Isti is. A MineShow-n, a dedikáló zónában óriási volt a sor. A nagy érdeklődést jól jelzi, hogy az ide szóló jegyek már bőven a kezdés előtt elfogytak. Leginkább gyerekek és persze a velük érkező szülők várták itt türelemmel, hogy sorra kerüljenek.

Lehetett tesztelni és a legújabb virtuális eszközöket is kipróbálhattuk, ez érdekelte a legtöbbeket, és a gyártók is itt hoztak be új cuccokat. Elég nagy volt például a Nintendo standja, de láthatóan az Xbox is nagyon készült a rendezvényre.

Nekünk kimondottan tetszett, hogy kipróbálhattuk magunkat e-sportolóként, és utána meg is mondták, milyen teljesítményt nyújtottunk.

Hogy ne csak a gépek előtt üljenek a résztvevők, hanem mozogjanak is, a Mozdulj Gamer programjai és a Just Dance táncpárbaj nyújtott lehetőséget a kikapcsolódásra a virtuális világból.

A hagyományosabb játékok kedvelőinek szóltak a Gémklub Társasjáték-kiadó játékai, és a Geek akadémia rejtvényei is, nem beszélve a Gamer 7 feladványairól, ahol nyerni is lehetett, hét különböző játékban küzdöttek a játékosok egymással a pénz- és tárgynyereményekért.

Nagy kedvencünk volt még a mini star-wars kiállítás, egy egész ewok-külünítménnyel. Aki megéhezett, különféle food truckok várták a sarokban. Fizetni itt is - akárcsak az egész fesztiválon - érintésmentes kártyával vagy mobillal lehetett.

Azoknak sem kellett csalódniuk, akiket nemcsak a játékokban érdekelnek a fegyverek. A Magyar Honvédség toborzóirodájának standján még a géppisztolyokat is megmutatták, az amerikai katonai hagyományőrzők pedig egy világháborút idéző katonai dzsipet vonultattak fel.

Összességében egy hétvégi délelőttre tökéletes szórakozást nyújtott a fesztivál, még ha szerényebb is volt a nyári nagy PlayIT-nél.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


TECH
Hogyan működik az autóban a gyújtás?

Link másolása

A gyújtás feladata, hogy a benzines autókban meggyújtsa az üzemanyag és a levegő keverékét, lehetővé téve ezzel az elindulást és a haladást. A gyújtás legfontosabb részei a gyújtótrafó és a gyertya. A trafó képes feszültséget előállítani, mely aztán a gyújtógyertya két pólusa között szikraképződéshez vezet. Nézzük, pontosan miből áll a gyújtás és melyek a meghibásodás jelei!

A gyújtás részei és működése

A gyújtást alkotó - már említett - gyújtótrafó általában a gyertya felett kap helyett, de a hengerfej legmélyére vagy a motor közelébe is kerülhet. Ilyenkor gyújtókábelek beszerelésére is szükség van. Általában 12 V-os gyújtásrendszer kerül az autókba, melyek azonos elven működnek.

Az égést az állandó gyújtási teljesítmény teszi lehetővé. A feszültségből olyan áramerősség kell, hogy létrejöjjön, amely a gyertya sarkai között szikrát hoz létre ívkisülés útján. Ezt követően pedig az égéstérben lévő levegő és üzemanyag keveréke képes lesz meggyulladni.

Ennek elérése érdekében a feszültséget egy elektromágneses tekercsbe vezetik, ami képes az energia tárolására, majd leadására a vasmagon keresztül. A gyújtás ezen kívül tartalmaz még trafót és megszakítót is. Egy jól működő gyújtásrendszer hosszú időn képes kifogástalan működésre, sok esetben az autó teljes élettartamáig is bírja. Természetesen azonban - ahogy minden alkatrész - a gyújtás is tönkremehet.

A gyújtás meghibásodásának okai és tünetei

A gyújtásban leggyakrabban a kopott gyújtógyertyák okozhatnak problémát. Az elhasználódott gyertyák miatt ugyanis a trafónak mind nagyobb és nagyobb teljesítményen kell működnie, mígnem feladja a harcot.

A gyújtótrafó hibájára utaló jelek, ha:

- nem indul el az autó

- nem indul be a motor

- a motor hibájára figyelmeztető lámpa világít

- nem gyorsul megfelelően az autó

- áramkimaradási probléma lép fel

Gyanakodhatunk tehát arra, hogy elromlott a gyújtótrafó, ha az autó menet közben rángat, mással nem magyarázható okból csökken a teljesítménye és azt vesszük észre, hogy túl sok üzemanyagot fogyaszt. A visszaégés a gyújtótrafó meghibásodásának egyik legkorábbi jele, ami azonban a kipufogóban is károkat okozhat. Figyelmesek lehetünk arra is, hogy hidegben rendkívül nehéz beindítani a kocsit, hiszen a gyújtógyertya nem kap elegendő töltést. Végül pedig az autó egyszer csak lefullad, leáll.

Gyújtótrafó csere

Szerencsére a gyújtótrafó könnyen és alacsony költségen cserélhető. Egy gyújtótekercs meghibásodása esetén érdemes az összeset kicserélni, az új gyújtótekercsek ugyanis a gyújtótrafó hosszan tartó, megfelelő működését is képesek biztosítani. A megfelelő alkatrész az autó típusának megadásával könnyen megtalálható az alkatrészeket árusító üzletekben.

A gyújtótrafó mellett egyéb alkatrészek cseréjére is szükség lehet, így az izzítógyertya, az izzítókábel, a gyújtókábel, a gyújtáselosztó választékot is érdemes felmérni a többi, gyújtással kapcsolatos termék mellett.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk