TECH
A Rovatból

5 érv az elektromos autózás mellett

Magyarországon is egyre jobban megéri az elektromos autók használata, a töltési infrastruktúra is folyamatosan fejlődik, ráadásul otthontöltésre is van lehetőség. Számtalan érv van mellette, bemutatunk párat!

Link másolása

Egy idén nyáron bejelentett szabály értelmében 2035-től kezdődően már csak elektromos autókat értékesíthetnek az Európai Unióban, így Magyarországon is. A döntés hátterében az áll, hogy 2050-re az EU-ban szeretnék elérni a zéró kibocsátást, ehhez pedig ki kell szorítani a szennyező járműveket az utakról. A jogszabálytól függetlenül itthon is egyre többen fontolgatják a zöld modellek megvásárlását. Az elektromos autózás mellett ráadásul számtalan érvet fel lehetne sorolni, íme az 5 legfontosabb:

1. Nem szennyezi a levegőt

Ma Magyarországon az egyik legégetőbb környezeti problémánk a településeink szennyezett levegője. Szemben más járművekkel, az elektromos autók semmilyen szennyező anyagot nem bocsátanak ki a levegőbe, mivel a járműben semmiféle égéstermék nem keletkezik - ezzel még az elektromos és a robbanómotoros technológiát kombináló hibridek sem büszkélkedhetnek.

2. Nincs zajszennyezés

2019 nyarán lépett hatályba a már 2014-ben elfogadott uniós szabályozás, miszerint a piacra dobott elektromos és hibrid autókat el kell látni fehér zajt kibocsátó hanggenerátorral, hogy a gyalogosoknak, kerékpárosoknak megkönnyítsék a járművek észlelését.

Ennek oka egyszerű: mivel a tisztán elektromos autónak nem a benzin apró robbanásai, hanem a csaknem teljesen súrlódásmentes indukció adja a meghajtást, így az elektromos autók nem adnak ki klasszikus motorhangot sem. Sokatmondó tény, hogy az átlagos belsőégésű motorok 65 decibel erősségű zajt bocsátanak ki, amely másfélszeresen haladja meg azt a 40-48 decibeles értéket, amelyet még a legtöbb ember elviselhetőnek talál.

3. Könnyű vezetni

Az elektromos autók a maximális hatékonyság érdekében kivétel nélkül automata váltóval felszereltek, így a szokásos három helyett csak két pedállal számolhatunk. A villanymotor egyik legnagyobb előnye, hogy alacsony fordulatszámon is maximális hatékonysággal működnek. Már induláskor azonnal rendelkezésre áll a gyorsuláshoz szükséges nyomaték, így az elektromos autó szinte sportkocsis élményt nyújt – nem is beszélve arról, hogy nincs ügyetlenkedés a váltóval. Meghatározó élmény még a szinte hangtalan suhanás érzése: mivel, tökéletesen csendes és sima a jármű közlekedése.

4. Számos előnnyel jár

Budapesten a zöld rendszámmal ellátott villanyautók jelenleg a legtöbb közterületi parkolóban ingyen parkolhatnak, de ezt a kedvezményes lehetőséget már az ország több megyei jogú városa is biztosítja az elektromos gépjárművek és a „plug in” hibrid autók számára. Jó tudni azt is, hogy Európában Magyarországon a legalacsonyabb az elektromos autók havi átlagos fenntartási költsége, és a kontinensen egyedülálló módon hazánkban nem kell gépjármű-, cégautó- és regisztrációs adót, illetve vagyonszerzési illetéket fizetniük az ilyen járművek tulajdonosainak.

5. Több lehetőség is van a "tankolásra"

Mivel egyre nagyobb teret hódítanak Magyarországon az elektromos autók, a nyilvános töltőállomások száma is sokszorozódott az évek során. A segítségükkel kompromisszumok nélkül lehet használni a zöldforradalom legújabb vívmányait, és a járművek akkumulátoraitól függően 100-400 kilométert is meg lehet tenni egyetlen töltéssel.

Az elektromos autók szakszerű és biztonságos töltése érdekében ugyanakkor nem szükséges minden alkalommal egy töltőoszlop mellé parkolni, hiszen a „tankolás” már otthon is egyszerűen megoldható egy könnyen telepíthető, felhasználóbarát otthoni bel- vagy kültéri környezetben egyaránt alkalmazható fali-, esetleg oszlop töltőegységről. Bár az otthoni töltéshez beruházásra van szükség, a megoldás viszont kényelmessé és olcsóvá teheti az elektromos autó használatát.

Ha éppen fontolgatod az elektromos autó vásárlást, és/vagy az otthontöltés lehetőségét, érdemes utánanézned az E.ON Otthontöltési szolgáltatásának. Megrendelése esetén nem csupán kényelmesen, gyorsan és bármikor töltheted elektromos autódat, de havi díjas kiegészítő szolgáltatásuk igénylésével a mindenkor érvényes eseti töltés árából 15% kedvezményt is biztosítanak nyilvános töltőik használata során.

Az nem kérdés, hogy az elektromos járművek fenntartása és használata továbbra is kedvezőbb költségekkel jár, mint a hagyományos meghajtású autóké, azonban miért is éri meg az E.ON szolgáltatásait választanod?

- Országos lefedettség és megbízhatóság

- 3 év jótállás, bárhol az országban

- Kulcsrakész megoldás

- Rájuk bízhatod a telepítést is

- Közterületi töltési kedvezmény

- A mindenkor érvényes eseti töltés áránál 15%-kal kedvezőbben tölthetsz nyilvános töltőiken havi díjas kiegészítő szolgáltatásukkal


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


TECH
Cifra káromkodásokat rejt a KRÉTA kiszivárgott forráskódja
Az is kiderült, hogy a tiltott szavak listája igen terjedelmes, és a redditezők szerint a szavak szűrése csak másodlagos célt szolgált, a listát sokkal inkább a saját szórakoztatásukra készítették a fejlesztők.

Link másolása

Pár hete feltörték a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, vagyis a KRÉTA fejlesztőcége, az eKRÉTA Informatikai Zrt. adatbázisát, és hackerek kezébe kerültek diákok és tanárok adatai - írja az RTL.hu.

A fejlesztők szerették volna elhallgatni, de most kiderült, hogy a rendszer összes forráskódja is felkerült egy Telegram-csoportba.

Az egyik hacker a Telexnek elmondta, hogy egy úgynevezett RAT-et használtak a támadáshoz, ami egy trójai vírus. Ez távoli hozzáférést biztosított nekik az egyik KRÉTA-adminisztrátor fiókjához. Ezzel pedig már bármit el tudtak érni.

A forráskód birtokában pedig támadni lehet a KRÉTÁT, így a tanárok és diákok személyes adatai is nagyobb veszélyben vannak

- árulta el a 24.hu-nak egy IT-szakértő.

Az RTL.hu megjegyzi, hogy a Reddit-felhasználók azóta sem tértek napirendre a forráskód egyik részén. A tiltott szavak listája ugyanis igen terjedelmes, és a redditezők szerint a szavak szűrése csak másodlagos célt szolgált, a listát sokkal inkább a saját szórakoztatásukra készítették a fejlesztők.

A teljes lista ITT érhető el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
TECH
Ezekre a szavakra kerestünk rá a legtöbbször a Google-ben 2022-ben
Kiderült, mely sorozatok, TV műsorok és filmek keltették fel leginkább a magyarok érdeklődését, melyek voltak a legnépszerűbb sportesemények, és milyen receptekre kerestek rá a legtöbben.

Link másolása

A Google Kereső hatalmas információs bázisának köszönhetően már évek óta segít a felhasználóknak megtalálni a számukra fontos tudnivalókat. A vállalat, összegyűjtve keresőmotorjának legfrissebb adatait, idén huszonötödik alkalommal ismét közzétette a leggyakoribb keresések listáit. A 2022. évet bemutató keresési trendek listái bemutatják, mi érdekelte leginkább a felhasználókat az elmúlt egy évben Magyarországon és az egész világon.

Hagyományos módon a Google minden év végén nyilvánosságra hozza, hogy keresője szerint milyen pillanatokra, emberekre és helyekre kerestek rá leggyakrabban az emberek, bemutatva ezzel az adott időszak legnépszerűbb témáit, illetve a legfontosabb változásokat az előző évi trendekhez képest.

A ‘Year in Search’ oldalon a magyar és globális listák mellett a világ számos országának idei eredményei is megtekinthetők.

2022 legfelkapottabb témái Magyarországon

A 2022-es év összesített magyar Google listáját az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos keresések formálták legnagyobb mértékben, a felhasználók a legfontosabb történések figyelemmel kísérése mellett az érintett helyszínekről és személyekről is informálódni akartak.

Dobogós helyezést értek el az idei év fontos magyar eseményei, így a népszámlálás és választás keresőszavai is.

A filmek, sorozatok és televíziós műsorok felkapott keresései között magyar és nemzetközi találatok is szerepeltek, előkelő helyet foglalt el például az Uncharted, a Sárkányok háza, a Celeb vagyok, ments ki innen! és az X-Faktor is.

Legnépszerűbb sporteseménynek a 2022-es Nemzetek Ligája bizonyult, mellyel kapcsolatban a magyar-olasz és a magyar-angol meccs pillanataira és eredményeire voltak igazán kíváncsiak a felhasználók.

A közkedvelt elektronikai eszközök harcát egyértelműen az iPhone-termékeknyerték (élen az iPhone 14, iPhone 13 iPhone 14 pro), míg az idei év legdivatosabb receptjei esetében a fasírt, franciasaláta és tócsni elkészítési módjai után érdeklődtek a legtöbben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

TECH
Lehullt a lepel: Elon Musk nyilvánosságra hozta a Twitter belső levelezését a platform működéséről
A cég belső anyagait Elon Musk egy újságírónak adta át, aki azt saját csatornáján osztotta meg.

Link másolása

A Twitterhez az előző vezetés idején mindkét politikai oldal rendelkezett eléréssel, de a vállalat alkalmazottai túlnyomóan az egyik oldalhoz tartoztak. Ezért a baloldal irányában sokkal nagyobb volt a nyitottság – áll a közösségi média korábbi működési gyakorlatáról szóló belső levelezésen alapuló nyilvánosságra hozott iratokban. Ezek az új tulajdonos, Elon Musk kezdeményezésére jelentek meg az átláthatóság jegyében pénteken.

A Twitter belső levelezését Elon Musk egy újságírónak, Matt Taibinak adta át, aki azt saját csatornáján tette nyilvánossá a közösségi oldalon, ami

a közösségi médiumok történetében példa néküli módon részletesen megmutatja a médium működését.

Az olvashatóvá tett belső levelek között több szól arról a döntési folyamatról, ami 2020 októberében, az elnökválasztási kampány utolsó hónapjában oda vezetett, hogy a Twitter letiltotta az amerikai elnök fia, Hunter Biden laptopjáról szóló, New York Post-információkra vonatkozó tartalmakat. A bemutatott belső levélváltás szerint volt arra példa, hogy a Biden-kampánycsapattól érkező kérést közvetlenül teljesítettek.

A iratokat (Twitter Files) összegző és bemutató Matt Taibi szerint a Twitter eszközeihez mindkét pártnak megvolt a hozzáférése, és volt arra is példa, hogy a Trump-féle Fehér Ház is a céghez fordult, ugyanakkor a rendszer nem volt egyensúlyban, kapcsolatokra épült. Miután a Twitter alkalmazottai túlnyomóan az egyik politikai oldalhoz tartoztak, számukra sokkal több volt a csatorna, és lehetőség, hogy panaszt nyújtsanak be, valamint sokkal nagyobb volt a nyitottság a baloldal, mint a jobboldal irányában – olvasható az iratokban.

A Twitter szólásszabadság felügyeletére alkalmazott első eszközét eredetileg a levélszemét és pénzügyi csalások elleni küzdelemre alakították ki, de idővel a cég alkalmazottai és irányítói egyre több célra használták fel – áll az összefoglalóban, ami szerint

"2020-tól teljesen rutinszerűvé vált különböző kapcsolt szereplőktől érkező kérések alapján bejegyzések törlése".

Elon Musk vállalkozó, a Tesla és SpaceX alapító-vezérigazgatója október végén lett a Twitter tulajdonosa, ahol a szólásszabadság visszaállítását és átláthatóságot ígérte. A cég korábbi időszakából származó gyakorlatról és a Hunter Biden laptopról szóló belső információk nyilvánosságát a múlt héten jelentette be.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

TECH
Mi az a Mastodon, ahova egyre többen költöznek át a Twitterről?
Sokan attól félnek, hogy Elon Musk teljesen szétveri a Twittert. A Mastodon ezzel szemben nyílt forráskódú hálózat, ahol még reklámok sincsenek.

Link másolása

A hitelesítés ingyenes, a tootok kétszer olyan hosszúak, mint a tweetek: többek között ezért költöznek egyre többen a Twitterről a Mastodonra, írja a The Guardian. A nyílt forráskódú közösségi platform iránti érdeklődés akkor ugrott meg igazán, amikor Elon Musk szabályos ámokfutásba kezdett a frissen felvásárolt Twitternél.

A Mastodon úgynevezett összevont hálózat, másnéven fediverzum (federation universe, vagyis fediverse). Ez több ezer közösségi hálózatot jelent világszerte, melyeket a Mastodon technológiája köt össze.

Regisztráció után lehetőség van csatlakozni bármely tetszőleges szerverhez, de akár sajátot is létre lehet hozni. A szervereket mindenki saját maga finanszírozza vagy közösségi adományokból tartja fenn. Minden szervernek külön szabályzata van arra vonatkozóan, hogy kik csatlakozhatnak, ahogy a moderálás szigorúsága is egyedileg dől el.

Attól függetlenül, hogy mely szerverhez csatlakoznak a felhasználók, a többihez kapcsolódó embereket is követhetik.

Külön vonzerőt jelent a felhasználók körében, hogy mivel az egész közösségi oldal önkéntes finanszírozással működik, ezért nem futnak rajta reklámok sem.

A regisztráció során a szokásos paraméterek (felhasználónév, profilkép, fejléckép) megadása után létrejön az egyedi felhasználónév. Ez a Twittertől eltérően tartalmazza a szerver nevét is, amin keresztül kapcsolódunk a hálózathoz.

A kiválasztott ismerősöket ezután ugyanúgy lehet követni, mint a többi közösségi oldalon. Itt egy-egy poszt, vagyis toot hossza legfeljebb 500 karakter lehet, ami így is majdnem kétszer annyi, mint a maximum 280 karakteres tweet. A posztok láthatósága részletesebben szabályozható, mint a Twitter esetében, de a hashtagek működése épp ugyanolyan, mint a világhírű mikroblog esetében.

Egyelőre még nincs könnyű dolga annak, aki a Mastodon segítségével szeretné követni a twitteres kapcsolatait. Létezik azonban több olyan szoftver, melyek segítségével egyszerre lehet belépni mindkét fiókba és rákeresni a többiekre. Ilyen például a Twitodon, ami azonban csak akkor működik, ha az ismerősök is telepítették a szoftvert.

A Mastodon esetében a hitelesítés teljesen díjmentes. Ezért a szolgáltatásért a Twitter néhány napja már 8 dollárt kér a felhasználóitól.

A Mastodon felépítését és működését ebben az angol nyelvű videóban még részletesebben mutatják be:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk