SZTÁRVILÁG

Zacher: „Ha Orbán Viktor azt mondaná, fogyjunk egy év alatt huszonöt kilót, és végigcsinálná, rengetegen utánoznák”

Az orvos a magánéletéről, az egészségügyről, a koronavírusról és a magyar droghelyzetről is beszélt egy interjúban.

Link másolása

Nem tartja magát celebnek, szakértőként szívesen nyilvánít véleményt, de azt ígéri, nem jósolgat többet, mint azt tette többször is az elmúlt időkben. Zacher Gábor toxikológus a 24.hu-nak adott interjújában több témáról is beszélt, először azonban tisztázta, hogy ő sosem akart celeb lenni. Elmesélte, hogy akkor kezdődött számára a "rivaldafény", amikor a Péterfy kórház toxikológiájának osztályvezetője lett, és amikor pár híres ember bekerült oda, őt kérdezgették a tévések és az újságírók. A koronavírus-járvány idején pedig azért szerepelt viszonylag sokat, mert más aktív orvos nem nagyon nyilatkozott. A magánéletéről azonban nem beszél, csak azért derült ki nemrég, hogy elvált és újra megnősült, mert lefotózták őket új feleségével a Szigeten.

Azt mondja, nem a szereplésvágy miatt nyilatkozik sokat, hanem azért, mert "baromira" szereti, amit csinál és szívesen beszél róla.

"Ráadásul nekem soha, senki nem írja elő, hogy mit mondjak vagy mit gondoljak. (...) Ma az orvosok többnyire nem beszélhetnek a nyilvánosságban, mert azzal az egzisztenciájukat veszélyeztetik. Ha mégis beszélnek, nem mondhatnak bármit, kőkemény engedélyeztetési procedúra van"

- mondta.

Azt is elmesélte, hogy sosem volt kérdés, hogy orvos lesz, mert az édesapja is orvos, ebben nőtt fel. És míg az ő fia azért nem akart orvosnak tanulni, mert azt látta kiskorában, hogy apja sokat dolgozik, Zacher számára ez "hallatlanul izgalmas volt".

Ugyanakkor az 1990-es években politikusként is tevékenykedett: volt önkormányzati képviselő, bekerült a Pest Megyei Közgyűlésbe, és Budapesten is bizottsági tag volt a Fidesz színeiben.

A párttal családi ismeretség révén került kapcsolatba, de még ő is meglepődött, amikor bejutott képviselőként az önkormányzatba. Négy évig politizált, aztán elmondása szerint elege lett, és rájött, hogy ez nem az ő világa. Kérdésre válaszolva azt mondta, az akkori Fideszben a lendület, a fiatalosság, a szókimondás és az eltökélt antikommunizmus tetszett neki, a mostani Fideszben pedig az "örökös titkosítás" zavarja, az, hogy "csak olyan infó mehet ki, amilyet ők akarnak, és ez különösen a járvány idején volt idegesítő". Szerinte többek között a világos, őszinte tájékoztatás hiánya miatt nem veszik komolyan sokan ezt a betegséget. Meg is ragadta az alkalmat, hogy az oltás mellett kampányoljon.

"Hárommillió állampolgár még mindig nincs beoltva Magyarországon, és ez iszonyú veszélyes. Márpedig akkor tudok dönteni valamiről, ha jól ismerem az alternatívákat. El kell mondani az embereknek, hogy igen, létezhet oltási szövődmény, de a dolog másik oldala az, hogy ha nem veszed fel az oltást, azzal a magad és a másik ember életét veszélyezteted. Senki nem mondta, hogy az oltás százszázalékos hatékonyságú! Egyik sem az, tehát ilyenek elő fognak fordulni. De attól ezek még nagyon hatékony oltások. Még olyan is van, aki felvesz minden oltást, és aztán mégis meghal koronavírusban, igen. De ha megnézzük az arányokat, akkor azt látjuk, hogy számottevő veszélyben az oltatlanok vannak"

- figyelmeztetett.

Elmondta azt is, hogy a járvány idején kicsit sötétebben látta a történteket, mint mások, mert folyamatosan ott volt "a halál közelében". Emiatt több borúlátó jóslatot is tett, például, hogy meglesz a böjtje a terasznyitásnak, de ez végül nem jött be. Most már rájött arra, hogy fölösleges jósolgatni, mert "a jövő végső soron kiszámíthatatlan", ezért nem is fog a továbbiakban jóslatokba bocsátkozni.

A munkájával kapcsolatban elmondta, hogy 35 év alatt megtanulta, hogy "ezt csak úgy lehet lelkileg túlélni, ha kívül maradsz". Azt "alaptalan lejáratási kísérletnek" tartja, hogy amikor 2018-ban viharos körülmények között távozott a Honvédkórházból, az intézmény azt állította, hogy amíg Zacher a sürgősségi centrumot vezette, több mint kétszáz szakember távozott onnan, részben miatta. Most a hatvani kórhzában dolgozik, ahol nagyon jól érzi magát, és külön örül annak, hogy nem vezető, mert így arra tud koncentrálni, amiben igazán jó. A harmadik hullámot már új munkahelyén csinálta végig, állítása szerint az volt pályája eddigi legkeményebb időszaka.

"Ennyi rossz hírt életemben nem közöltem emberekkel, mint akkor ott. Egyébként ott szembesültem először azzal, még mielőtt az oltást megkaptuk volna, hogy b*ssza meg, hát ebbe én is belehalhatok. Hiszen kollégánkat temettük, akivel pár hete még együtt dolgoztunk, és munka közben megfertőződött, és azon az ágyon feküdt, amelyik mellett korábban ő állt orvosként a páciens fölé hajolva; és aztán mi lélegeztettük, de nem tudtuk megmenteni. Fiatalabb volt nálam négy évvel. Volt olyan, hogy este tízkor leadtam a műszakot, jöttem haza, egyszer csak félreálltam az autópályán egy pihenőbe, és csak ültem a kocsimban háromnegyed órát. Az összes cinikus járványbagatellizáló laptophuszárnak azt kívánom: öltözzön be, nézzen végig egy ilyen napot; garantálom, hogy utána másként fog beszélni"

- mondta.

Szerinte a magyar egészségügy kitűnően vizsgázott a járvány idején, és "megmutatta, hogy egyáltalán nem annyira szar, mint sokan mondják". Ugyanakkor még mindig van "csomó" hiányosság, például az őszinte kommunikáció. Azt is hozzátette, hogy szerinte azért is ilyen magas a koronavírus halálozási rátája Magyarországon, mert a lakosság általános egészségi állapota "pocsék". Éppen ezért úgy véli, sürgősen el kellene kezdeni mozogni és tudatosabban táplálkozni, mert már ettől is sokkal egészségesebbek lennénk.

Azt mondta: Ha Orbán Viktor "azt mondaná, emberek, fogyjunk egy év alatt huszonöt kilót, és végigcsinálná, rengetegen utánoznák. Huszonöt kilót lefogyni egy év alatt nem egy teljesíthetetlen feladat, nekem ne mondja senki".

A magyar kábítószerhelyzet viszont szerinte "kissé túl van hájpolva, annyira azért nem gáz". Mint mondta, a drogfüggők kábé húszezren lehetnek Magyarországon, és közülük 12–13 ezer ember füvezik. A heroin szerinte szinte teljesen eltűnt már nálunk, az intravénás szerhasználatban inkább az amfetaminhoz hasonló stimulánsok népszerűek. Szerinte a szegregátumokban kellene nagyon komoly felvilágosító munkát végezni, ahol a gyerekek otthon is azt látják, hogy a szülők drogoznak és alkoholizálnak.

Arról is beszélt, hogy "az elhanyagoltság elég erős háttérmotívuma a drogos karriernek", mivel a szülők nem foglalkoznak és beszélgetnek eleget a gyerekükkel. Szerinte a fő probléma az, hogy "az átlag szülő nem tudja, mi érdekli a gyereket, mit olvas, kikkel beszélget, minek örül, esetleg mitől fél", pedig hasznos lenne, ha megtanulnák azokat a játékokat, amikkel a gyerek játszik, megnézné azokat a filmeket, amiket ő szeret, meghallgatja azokat a zenéket, amiket ő hallgat, stb.

"Ez a világ már úgyis róluk szól, nem rólunk; mi csak legürizzük még ezt a pár évet, aztán csá. Jó volna, ha nem úgy emlékeznének ránk, hogy „apám volt az az ideges figura, akit láttam néha a nappaliban”, hanem, hogy „apám volt az az ember, akire mindig számíthattam.” Akinek az utóbbi élménye van, az kiegyensúlyozottabb lesz, és talán normálisabb világot fog építeni a saját gyerekeinek"

- fogalmazott az orvos.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SZTÁRVILÁG
Nyári Dia: „Én csak a gimis melleimet kértem vissza”
Korábban egy sztereotip kép élt a fejében a mellműtétről.
Címlap: Rtl.hu - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Az Rtl Reggeli műsorának vendége volt Nyári Dia színésznő, influenszer.

Október hónapban a mellrák elleni küzdelem fontosságára hívják fel a figyelmet, ebből az apropóból mesélt magáról Nyári is, akinek fontos ez a téma. Neki mellműtétje is volt, így még jobban odafigyel a megelőzésre.

"Ez egy pozitív hozadéka volt a mellműtétnek. Azóta nagyobb figyelemmel követem, ami a testem azon területén történik."

Korábban egy sztereotip kép élt a fejében a beavatkozásról.

"Azt éreztem, a nőiességemen csorba esett. Megereszkedett a mellem. Nagy hezitálás volt. Én csak a gimis melleimet kértem vissza a doktor úrtól. Féltem az operáció előtt, engem sosem altattak még."

- idézte fel a műtét előtti hezitálását Dia.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SZTÁRVILÁG
Kiderült, mi történik műsor után a Séfek Séfében megmaradt ételekkel
Egyik Instagram követője tette fel a kérdést Krausz Gábornak.
Címlap: TV2 - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Kérdezz-feleleket tartott Instagramján Krausz Gábor. A Séfek Séfében szereplő séfhez értelemszerűen a legtöbb kérdés a TV2 csatornáján futó műsor kapcsán érkezett.

Egyik követője például arra volt kíváncsi, mi történik azokkal az ételekkel, amiket nem kóstol meg a zsűri, pusztán csak bemutatják.

"Természetesen amit tudunk alapanyagot elhasználjuk, közel száz fős stáb dolgozik ezen a produkción, és nekik minden nap készít ebédet egy szakács kolléga. Amit pedig már nem használunk el, azt hazavihetik"

– írta a séf válaszként közösségi oldalán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SZTÁRVILÁG
Marsi Anikó rendhagyó esküvőjén nem volt kötelező a családtagoknak megjelenni, de a gyűrűk is rézkábelből készültek
A műsorvezető nem hagyományos menyasszonyi ruhát viselt a nagy napon, a házasságkötésük után pedig egy másik lagzira mentek vendégként.

Link másolása

Marsi Anikó és Gyarmati Gábor szeptember elején kötötte össze életét egy nem hétköznapi szertartás során, aminek részleteiről a műsorvezető a Blikknek mesélt.

Mint mondta, a szeptember 9-i dátumot azért válaztották a nagy naphoz, mert férjének a 9-es a szerencseszáma, így már nyár elején megvolt a dátum. Erről akkor sem voltak hajlandóak lemondani, amikor kiderült, hogy ezen a napon egy másik esküvőre is hivatalosak:

„Megkaptam a főnököm, Szalai Vivien meghívóját, aki ugyanerre a napra tűzte ki a lagziját. Először megdöbbentem, de aztán gyorsan kimatekoztam, hogy igenis kivitelezhető a két esküvő egy nap alatt. Mivel alapból sem akartunk hét országra szóló lagzit csapni, az időbe pont belefért, hogy délelőtt összeházasodunk, majd ugyanabban a sminkben és hajban elmegyünk Vivien esküvőjére”

- idézte fel a műsorvezető.

Az esküvőjén nem hagyományos, fehér ruhát viselt. Lila felső és virágos szoknya volt rajta, míg a ceremóniára a családnak sem tették kötelezővé a részvételt.

„Alapvetően úgy gondoltuk, ez a nap nekünk fontos, nem tettük a családunknak kötelezővé a részvételt. A nagyobbik fiam, Vilmos nagy dilemmában volt, mivel felvették egy komoly, angol nyelvű nemzetközi érettségi programba, és láttam rajta, hogy nem szívesen hagyná ki a sulit. Mondtam neki, fontosabb az iskola, mint az én második esküvőm, és láttam, hogy nagy kő esett le a szívéről”

- indokolta Marsi, akinek a kisebbik fia jelen volt a szertartáson, sőt ő kísérte az anyakönyvvezető elé.

Akadtak még emellett érdekességek a nagy nap kapcsán, például, hogy a gyűrűk rézkábelekből készültek, melyeket a férje az egyik általuk felújított ház falaiból szedett ki korábban, majd vitte el egy ékszerkészítőhöz.

Nászút nem követte az esküvőt, de tervben van egy lakókocsis amerikai körút, vagy egy svédországi kirándulás, szintén lakóautóval.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SZTÁRVILÁG
Nyerő Páros: Young G felidézte első csókját feleségével, akinek folyt a nyála, ráadásul rosszul is csókolt
Egyszerűen nem volt jó, azóta mégsem tudják egymást „levakarni”.

Link másolása

A Nyerő Páros hétfői adásában Young G arról sztorizott, hogyan ismerkedtek meg a feleségével, akinek nevét – Mészáros Norina – a közös barátaiktól sokszor hallotta.

Végül a leendő nejének a születésnapi buliján találkoztak, emlékezete szerint

„egy asztal mellett ültünk, csak beszélgettünk és ittuk egymás szavát, borozgattunk, röhögtünk, beszéltünk, beszéltünk. És akkor a végén, mint a tinifilmekben, amikor becsukod az ajtót, és az az idétlen csók... rosszul is csókolt, folyt is a nyála, minden baj volt, tudod, nem volt jó. Á, mondom, itt vége mindennek. És azóta nem tud levakarni magáról. Mondjuk én se őt.”

Ajánljuk