hirdetés

SZTÁRVILÁG

7 híresség - és nem mindennapi kötődésük a valláshoz

Milyen vallásúak a legnagyobb sztárok?
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2018. május 25.

hirdetés

Tom Cruise és John Travolta scientológus, ezt mindenki tudja. De vajon azt is, hogy Julia Roberts hindu? Na és azt, hogy Little Richardot lelkésszé avatták? Sokszor azt hisszük, mindent tudunk a sztárokról,

de alighanem titeket is meg fog lepni, hogy némelyikük milyen vallást követ.

Freddie Mercury és a zoroasztrizmus

Azt minden Queen rajongó tudja, hogy Freddie, aki Farrokh Bulsara néven született Zanzibárban, családjával együtt egy európai szemmel furcsának tűnő vallás, a zoroasztrizmus követője volt. Azt viszont kevesebben tudnák megmondani, hogy miről is szól ez a vallás. A zoroasztrizmus alapítója egy iráni próféta és hitújító, Zarathustra volt, aki feltehetőleg az i.e. 2. évezredben élt. A vallás egyaránt tartalmaz monoteista és részbeni dualista jellegzetességeket. Az iszlám megjelenése óta a követőit pársziknak is nevezik. Zarathustra minden isten tiszteletét elvetette, kivéve Ahura Mazdáét („Bölcs Úr”) a bölcs teremtő istenét. A híres párszik közé tartozik Zubin Mehta karmester is.

Julia Roberts és a hinduizmus

hirdetés

Az Oscar-díjas színésznő 2009-ben tért át a hindu vallásra, amikor az Ízek, imák, szerelmek című filmet forgatta Indiában.

"Valóban gyakorolom a hindu vallást" - nyilatkozta később. "A családommal és a barátaimmal együtt nagyon el voltam kényeztetve ebben az életben. Legközelebb - hiszen a hinduizmus hisz az újraszületésben - szerény és segítőkész szeretnék lenni a sztárők életével járó stressz után."

Prince és Jehova tanúi

Prince 2001-ben csatlakozott Jehova tanúihoz. Annyira komolyan vette, hogy még házalni is elment. "Néha meglepődnek az emberek" - nyilatkozta ezzel kapcsolatban az énekes 2008-ban a The New Yorkernek. "De többnyire jó fejek." Az viszont csak kacsa, hogy nem hagyta megműttetni magát, mert a vallása tiltotta, hogy vérátömlesztést kapjon. Jehova tanúi közé tartozik egyébknét Venus és Serena Williams is.

Little Richard atya

A rock and roll 86 éves legendája, aki többek között a Tutti Fruttival, a Long Tall Sallyvel és a Good Golly Miss Mollyval vívta ki helyét a rock panteonban. Hívő keresztény családból származott, a rokonságában több lelkész is volt. 1957-ben egy ausztrál turnéra indult, amikor a repülőjének kigyulladt az egyik hajtóműve. Szerencsére nem történt tragédia, de Richard égi jelnek tekintette a történteket, hogy térjen vissza az egyházhoz. Amellett, hogy Gospellt kezdtet játszani, jelentkezett a teológiára. 1970-ben a Hetednapi Adventista Egyhéz lelkészévé avatták. Bár a 60-as években visszartért a világi zenéhez is, a hitét megtartotta. Kisebb templomokban prédikált, és a 80-as évektől kezdve gyakran celebrált celeb esküvőkön. Emelett több zenésztársát ő indította utolsó útjára, például Wilson Pickettet vagy Ike Turnert.

Tiger Woods és a buddhizmus

"Az emberek talán nem is tudják" - nyilatkozta, "de buddhistaként nevelkedtem, és egész gyerekkoromban gyakoroltam is a vallást, míg az utóbbi években el nem távolodtam tőle." Egyébként nincs egyedül, Richard Gere és Orlando Bloom is a buddhizmusnak hódol, sőt a magyar sztárok özött is akad követője Laár András személyében, aki 1990-ben elvégezte a Kőrösi Csoma Buddhológiai Intézet buddhistapap-képző szemináriumát.

Miley Cyrus és a kereszténység

A botrányairól híres énekesnőt baptistának keresztelték, és bár nem jár templomba minden vasárnap, azért kereszténynek tartja magát.

"Az emberek állandóan lesik, mikor csinálsz valamit, ami nem keresztényi" -mondta a Parada magazinak 2010-ben. "De hát könyörgöm, a keresztények sem a sötétben élnek!... Majd biztos pokolra jutok, ha felveszek egy fehér minisortot!"

A Jackson család vallásai

Kevesen tudják, hogy Michael Jackson édesanyja, Kathleen Jackson gyakorló Jehova tanuja, és minden gyerekét a vallásnak megfelelően nevelte. Sőt, Michale Jackson gyerekeit is, de Paris és Prince Michael néhány éve fellázadtak és közölték vele, hogy nem hajlandóak tovább házról-házra járni.

A Jackson testvérek felnőttként többnyire felhagytak a vallásgyakorlással. Kivéve Jermaine Jacksont, aki muszlim lett.

"Úgy érzem, ha Michael is elfogadja az iszlámot, még ma is velünk lenne" - nyilatkozta a fivér 2010-ben a BBC-nek.

2015-ben Janet Jackson is áttért az iszlám hitre, nem sokkal azután hogy feleségül ment egy muszlim milliárdoshoz. Egyébként ugyancsak Jehova tanújaként nőtt fel Naomi Campbell és Danny Glvoer, de mindketten elhagyták az egyházat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk